Вашият балкон изглежда толкова приятелски и колоритен през топлия сезон. Трябва ли да става плешиво и мрачно сега през есента и зимата? Абсолютно няма как! Защото има добро решение за това – издръжливи балконски растения. Това означава, че вашият малък балконски оазис остава пълен с живот дори в мразовити дни. Пресни зеленчуци, горски плодове, червени листа и дори лилави и розови цветя са в изобилие в тези здрави растения. По -долу ви представяме 10 страхотни растения, които се противопоставят на замръзването и са лесни за грижи едновременно. Те процъфтяват както в градината, така и във ваната. Повечето от тях могат да се комбинират перфектно помежду си и заедно, както и самостоятелно да осигурят прекрасни привличащи погледа през зимата.

Истинският храст от подправки (Calycanthus floridus)

издръжливи балконски растения calycanthus floridus подправка храст

Това възхитително растение първоначално идва от източните региони на Северна Америка и вече е било много популярно сред индианците чероки като подправка и лек. Неговите странни, червеникавокафяви цветя очароват със сладък, пикантен аромат на карамфил и ягоди от май до края на лятото. Небесната миризма може да се усети дори по широките зелени листа и тъмните стъбла.

Истинският храст за подправки е доста лесен за грижа и може да издържи на много ниски температури. Препоръчително е обаче да го поставите на защитено място. Също така трябва да внимавате и да се предпазите от пряко слънце, в противен случай фините цветя на растението са застрашени от дехидратация.

Снежният вереск (Ерика Карнеа)

издръжливи балконски растения снежен пипер ерика карнея

Този вид вереск е особено издръжлив и може да издържа на температури около -30 градуса по Целзий без никакви проблеми. Schneeheide е напълно заслужил името си. В зависимост от сорта, той ни радва с нежни цветя в бяло, лилаво или розово от декември до април и е предпочитан от мнозина като зимно растение и жива украса. Дори след периода на цъфтеж снежният пирен изглежда приятен и свеж със зелените си заострени листа. Отличен избор за засаждане на градини и балкони за всички сезони.

 Японската златна осока (Carex morrowii)

Япония златна осока Carex morrowii издръжливи балконски растения

Тази вечнозелена декоративна трева идва, както подсказва името, от Япония и обикновено расте на влажни и светли места. В тази страна често можете да видите растението в естествени и японски градини, както и на балкони. Златната осока изглежда много деликатна и елегантна благодарение на тясната форма на листата си, а също така изглежда много добре в комбинация с други балконски растения. Цъфти от края на май до юни с едва забележими, малки цветя в жълто и кафяво и харесва сенчести и частично засенчени петна. Трябва да поливате растението умерено и да му осигурите богата на хумус почва.

Хималайският кран (Geranium himalayense)

Здравец хималайсенски крановебил издръжливи балконски растения

Топлите, виолетово-сини купи за цветя на това растение могат да се възхищават от май до юли. Този вид кран е изключително издръжлив и дори температурите под -35 градуса по Целзий нямат нищо против. Расте в много високопланински райони на Азия (Непал, Тибет, Пакистан, Афганистан и др.) на надморска височина над 3000-4000 м. Тук в Германия е подходящ както като многогодишно растение в градината, така и като здраво контейнерно растение за балконът.

Тапициран флокс (Phlox subulata)

издръжливи балконски растения тапицирани флокс phlox subulata

Тази красота, цъфтяща в лилаво, розово или бяло, също идва от Северна Америка – тапицираният флокс. Растението расте на бедни, песъчливи и дори каменисти почви и затова е доста здрава и лесна за грижа. Цъфти през пролетта до юни и показва страхотните си звездовидни цветя. Слънчеви и частично засенчени места на балкона или в градината са идеални, за да може тапицираният флокс да процъфтява.

Шамбри (Gaultheria procumbens)

съвети за издръжливи балконски растения

Известно още като зрънце на червения килим, това издръжливо растение е истински скъпоценен камък за балкона и градината. Тя обича кисели, бедни на вар почви като тази в гората, както и частично засенчени площи. Псевдо зрънцето изглежда не само като почвено покритие, но и като контейнерно растение. Той има своите нежни розови и бели цветя през лятото от юли до август. Яркочервените плодове украсяват растението в края на есента и зимата. Те са негодни за консумация, защото съдържат силни етерични масла, но магическа, жива декорация, която създава весело настроение.

Декоративното зеле (Brassica oleracea вар. ацефала)

Brassica oleracea var.Acephala декоративно зеле издръжливи балконски растения

Като шикозен роднина на зелето, цветното декоративно зеле е просто твърде добро за тенджерата. Ето защо полезното растение може да се намери все по -често като декорация на балкони, в градини и паркове, както и в ефектни букети. Обича слънчеви петна и богати на хранителни вещества глинести почви. Декоративното зеле получава есенния си прекрасен жълт или лилав цвят. Въпреки че растението е много здраво и лесно за грижи, трябва да му осигурите лека зимна защита в по -студените райони.

Коледната роза (Helleborus niger)

издръжливи балконски растения Helleborus niger Christrose

Прекрасното растение показва цялото си цъфтящо великолепие в бяло, на всичко, през зимата и затова се нарича още снежна роза. на Коледна роза се чувства особено комфортно на варовити, алкални почви с умерена влажност. Ако има и полусянка, условията биха били идеални. Като типично многогодишно растение, растението може да се комбинира с други издръжливи растения като кокичета, осоки, зимни буци или цикламена от ранна пролет.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандула lavandula angustifolia издръжливи балконски растения

През юли и август красивата, ароматна лавандула се проявява в цялото си лилаво великолепие. Това издръжливо лечебно растение е световноизвестно и толкова универсално, че практически всеки го знае. Обича слънчевите лъчи, предпочита чакълести и песъчливи почви, които са слабо алкални и понася вар доста добре. Въпреки че растението може да издържи на замръзване, ако температурата е по -ниска, покрийте го с малко мулч, листа или елови клонки. За да поддържате цветята и листата в най -добро състояние, препоръчително е да отрежете лавандулата с около една трета след периода на цъфтеж и с две трети през пролетта.

Розмарин (Rosmarinum officinalis)

издръжливи балонни растения розмарин

Популярната подправка може да бъде слънчева, камениста и глинеста. Прясно ароматизираният розмарин има зелени, иглени листа и нежни лилави цветя, които се появяват през март и април. Растението е типично средиземноморско растение и затова е само частично издръжливо. Така че, подобно на лавандулата, му предлагайте достатъчно зимна защита. Най -добре е да поставите розмарина на перваза на прозореца през зимата и да се наслаждавате по -често на неговите кулинарни и лечебни свойства в вкусни ястия и успокояващ чай.

Други популярни издръжливи балконски растения: Вечнозеленият бонбон, градинската сребърна камбана, ирландският бръшлян, двуцветната макет от лайка, алената фуксия, лавандуловият вереск, теменуга, средиземноморската снежна топка, лилавите камбани и няколко билки като мащерка и мента.

Зимоустойчивите балконски растения придават на балкона повече цвят и свежест дори през зимата

издръжливи балконски растения боровинка Gaultheria procumbens