За съжаление пластмасовите отпадъци вече могат да бъдат намерени в най -отдалечените места на земята. Възходяща тенденция. Често човек си мисли, че може да е късно или че човек не може да промени нещата. Но това не е вярно. Като потребители ние имаме огромна сила и определено трябва да я използваме за опазване на околната среда и за промяна. Няма смисъл да гледате безразлично отстрани и дори да причинявате повече щети чрез неправилно поведение. Една от най-важните стъпки към отговорно потребление е например избягването на пластмасата и като цяло да направите своя собствен начин на живот възможно най-чист от боклука.

Ето как изглежда баня с нулеви отпадъци

съвети за баня с нулеви отпадъци направете естествена козметика сами

Разбира се, това не може да се случи за една нощ, но има начини, които водят до това и с правилното отношение и практически съвети определено ще свърши работа. За щастие вече има много нулеви отпадъци и неопаковани магазини, както на местно ниво, така и онлайн. Можете да намерите всичко необходимо като алтернативен продукт в почти всяка сфера на живота.

Днес говорим за баня с нулеви отпадъци. Погледнете по -долу, за да видите какво трябва да направите по въпроса и как можете да направите това у дома.

Разчитайте на устойчиви продукти за грижа без микропластмаса!

домашна натурална козметика баня без отпадъци

Душ и къпане също са възможни с нулеви отпадъци

Конвенционалните шампоани, балсами за коса и гелове за душ не само са опаковани в пластмасови контейнери, но често съдържат и вредните за околната среда микропластици. Затова ги изгонете от банята си колкото е възможно повече. Добър вариант би бил да преминете към естествени козметични продукти, които често са в биоразградими контейнери или дори на разположение за зареждане в био магазини. Твърдите шампоани, балсами за коса, сапуни за коса и добрият стар сапун като цяло също се предлагат в много варианти. Можете да ги намерите не само в Lush, но и в много висококачествени онлайн магазини, като Avocadostore или дори в DM и други дрогерии.

Тези устойчиви продукти за вана могат да бъдат закупени или разопаковани или само в хартия или картон

Направете сами натурална козметика с нулеви отпадъци

Също така е чудесно да направите свой собствен твърд шампоан или сапун за коса. Това е доста лесно и много забавно. За още по -блестящо къпане, можете също толкова лесно да направите сами бомби за баня или пралини за баня. Те могат да бъдат проектирани по различни начини – с хранителни оцветители, изсушени венчелистчета или билки.

Допълнителен съвет: Винаги дръжте твърдия си шампоан или сапун за коса на сухо място в банята. Така че те ще продължат по -дълго. Плетените торбички от сизал също са идеални за това. Друга чудесна идея е да поставите продуктите за грижа върху тънки филийки гъба от люфа. По този начин те изсъхват по -бързо и също така изглежда много декоративно.

Тиквата за миене винаги е била екологично чист аксесоар за баня

Използвайте гъба за луфа

Предпочитайте устойчивото миене на зъбите

Защо вашата четка за зъби изобщо трябва да бъде направена от пластмаса? Бамбуковите четки за зъби са отлична алтернатива на това. Има дори такива, които имат четина от бамбукови влакна. Те са напълно компостируеми и не вредят на околната среда. Биопластичните четки за зъби също може да не са лоша идея. Спрете да купувате паста за зъби от туба. Можете или сами да си направите паста за зъби или да преминете към прах или таблетки. Те се предлагат в стъклени контейнери в много магазини за нулеви отпадъци.

А какво ще кажете за конците? Да, можете да ги намерите и във версия без боклук без пластмасов контейнер. Тя може да бъде направена от истинска коприна с пчелен восък или дори от бамбукови влакна.

Вярвайте в силата на природата!

Идеите за баня с нулеви отпадъци направете сами натурална козметика

Грижа за тялото с разлика

Разбира се, ще намерите и всичко без отпадъци за вашата лична хигиена. Някои продукти понякога са малко по -скъпи от конвенционалните, но много по -икономични и винаги си заслужават. Разбира се, това включва и най -важното предимство, което е от полза за тялото и околната среда. Разбира се, можете също да си направите собствено масло за тяло, кремави камъни, твърди дезодоранти, твърди лосиони и пилинг за тяло и да ги съхранявате в красиви кутии или стъклени съдове.

Храмовите чаши с различни размери са идеални за това

нулеви идеи за баня

Бръснене и премахване на грим, но моля без отпадъци!

Кажете „не“ на самобръсначките за еднократна употреба! Те се изхвърлят само след няколко бръснения и по този начин само замърсяват околната среда ненужно. Пяната за бръснене от консерва също не трябва да бъде. Във всеки случай, в повечето случаи, както често се случва с конвенционалните продукти за грижа, той съдържа вредни за околната среда съставки, които също не са наистина полезни за вашето здраве. С предпазна самобръсначка от неръждаема стомана, четка за бръснене от дърво или бамбук и сапун за бръснене сте в добри ръце.

Обратно към старото добро бръснене

съвети за бани с нулеви отпадъци

А какво да кажем за премахването на грима? Все още подложките за еднократна употреба в шкафа за баня? Това също не трябва да е така. Тъй като подложките за премахване на грим за многократна употреба ви спестяват пари и природата много отпадъци в дългосрочен план. Освен това конвенционалните се третират с хлор и белина, което води до още по-голямо замърсяване на подземните води.

Нулева отпадъчна женска хигиена

Подложките и тампоните за еднократна употреба, разбира се, са удобни, но за съжаление не са екологични. Над хиляди тонове от него постоянно се изхвърлят и след това се озовават на депа, без да могат да бъдат рециклирани. Крайно време е да помислим за природата в този контекст и да преминем към алтернативни решения. За щастие вече има много такива. Миещи се подложки за многократна употреба от чист памук, тампони за многократна употреба и менструални чаши са само някои от тях. И, разбира се, решението е само ваше.

Бъдете нулеви отпадъци във всички хигиенни зони

Направете сами баня без отпадъци естествена козметика

Почистете банята по екологично чист начин

Не на последно място трябва да помислим и за почистването на самата баня. Тъй като всички усилия за нулеви отпадъци не носят голяма полза, ако използваме агресивния химически клуб за почистване. По -добре е да опитате екологично чисти варианти на почистващите препарати или да използвате само домакински средства за почистване на банята. Например, можете лесно да направите свой собствен почистващ продукт и да го използвате не само в банята, но и в други стаи. И когато канализацията отново е стегната, опитайте добрата стара вендуза или сода и оцет. Просто изсипете четири супени лъжици сода в канализацията, след което добавете още половин чаша оцет. Започва да се лющи и след пет минути можете спокойно да изплакнете с топла вода. завършен!

Използвайте само естествен текстил и дървени четки за перфектна чистота в банята!

баня без пластмаса нулеви отпадъци

Винаги мислете за околната среда, а не само за себе си

съвети и трикове за баня без отпадъци

Проектирайте своята баня без отпадъци и й се насладете с чиста съвест!

съвети за баня без пластмаса без отпадъци

направете си твърд шампоан съвети

направете си течен сапун баня без отпадъци    Направете своя собствена баня без отпадъци от сапун

съвети за баня без отпадъци

обзавеждане за баня с нулеви отпадъци