Силно ли вярвате в принципите на будизма? Искате ли да видите детето си да практикува същите основи и да прерасне в добро и състрадателно човешко същество? Вместо да избирате обикновени имена, трябва да проучите тези най -добрите будистки имена на бебета за вашето мъниче. Те не само звучат мелодично, но и имат по -дълбоки духовни значения.

будистки имена на бебета

Ето комбинация от традиционни и модерни будистки имена на бебета, със значения, произход и символика.

50 популярни будистки имена за момчета и момичета:

Много родители, включително известни личности, избират будистки имена за своите бебета. Думите, използвани в тези имена, са вдъхновени от името на учителите или от дхармичните принципи на будизма. Те издават нещо като мирен звук, когато се произнасят, а също така имат дълбоко значение.

20 последни будистки имена на бебешки момчета:

Наименуването на вашето бебе може да бъде доста предизвикателство, особено ако търсите смислена и стилна дума. За да си свършите работата лесно, ние сме събрали тези популярни будистки мъжки имена, които са перфектна смесица от традиции и модерност. Прочетете заедно, за да ги изследвате подробно със значенията и значението в будистката култура:

1. Абая:

Abhaya е санскритска дума, която означава „без страх“. Той също така се отнася до Abhaya Mudra, един от многото символични жестове на ръката на Господ Буда, който се използва за разсейване на страха и възстановяване на мира. Вариантното му име е „Abhay“.

2. Дхарма:

Думата „Дхарма“ произхожда от санскрит, което означава „закон и ред“. В будизма Дхарма е универсалната истина, която се преподава от Господ Буда чрез неговите учения и проповеди. Вариантните имена на Дхарма са „Дхарма“, „Дарма“ и „Дхарана“.

3. Гаутам:

Гаутам е едно от най -популярните имена на лорд Буда за момченце. Произхожда от санскрит и се използва като съвременна версия на „Гаутама“, което означава „просветената“. Името на братята и сестрите за Гаутам е Гаутами.

4. Мюнхен:

Munish е име на момченце в индийски будистки контекст. Това означава „Господ Буда“ и се използва в индуистката религия. Тази дума от 3 срички също може да означава „Вожд на всички мъдреци“, тъй като може да бъде разделена на „Муни“, което означава мъдрец и „иш“ означава господар или върховен дух.

5. Саугата:

Саугата е едно от многото имена на лорд Буда, което означава „Един на сто“. Думата произлиза от санскрит и се използва като будистко вдъхновено име в индуистката религия.

6. Индивар:

Индивар е санскритска дума, която означава „син лотос“. Това цвете има голямо значение в будизма и се използва като символ за знание, мъдрост и интелигентност. Името на варианта е „Indibar“ и „Indeevar“.

7. Нирвин:

Нирвин е име на санскрит, което означава „вечно блаженство“ или „щастие“. Тази дума произлиза от „нирвана”, будистки термин за освобождаване от прераждания. Предполага се, че това е крайната духовна цел в будизма.

8. Сандипан:

Сандипан е индийско име, което означава „запален дух“. Известно е, че хората с това име разпалват огъня на учене и мъдрост в другите. Също така, има един индуски мъдрец на име Риши Сандипан, който беше Гуру на Бог Кришна.

9. Трикай:

Трикай е едно от будистките имена на бебе, което се превежда като „Господ Буда“. Тя произлиза от думата „Трикая“, която означава „три тела“. Според будизма на Махаяна има три начина или тела на Буда – Дхармакая, Самбогакая и Дхармакая.

10. Упагупта:

Упагупта е име на бебе, което идва след „Упагупта“, будистки монах от 3 -ти век. Разказва се също, че той е бил духовен наставник на известния мауриански цар Ашока. Монахът е известен с това, че насочва много хора към пътя на просветлението.

11. Исан:

Исан е едно от уникалните будистки имена на момченце, което означава „Една планина“. Планините имат голямо значение в будизма, тъй като те считат най -близките точки на земята до небесата. „Исан“ може да означава един от многото свещени върхове на будистката култура.

12. Дхиман:

Dhiman е будистко име, получено от санскрит за бебета, което означава „знаещ“ или „мъдър“. Това е сложна дума, направена с думите „Dhi“, означаващи интелигентност или интелект, и „man“, означаващи ум.

13. Тензин:

Тензин е тибетска дума, която означава „притежател на Буда Дхарма“. Това е едно от често срещаните будистки мъжки имена в регионите на Тибет и Ладак, което идва от името на местния свещеник. Вариантите на Tenzin са „Tenzing“ и „Stanzin“.

14. Шимон:

Chimon е будистка дума, която означава „портата на мъдростта“. Често се избира като име за бебета в будистката култура. Той има две срички и се произнася като CHI-mon.

15. Сидхарта:

Сидхарта е първото име на Гаутама Буда, основателят на будизма и е често използвано будистко име на момченце. Това е сложна дума, която е направена от „Сида“, което означава постигнато, и „артха“, което означава цел. И така, Сидхарта означава „човек, който е постигнал целта си“.

16. Хаджит:

Khajit е, което означава „човек, който е завладял небесата“. Това е едно от многото имена на лорд Буда. Това е уникално и модерно име на момченце с будистки смисъл.

17. Татагата:

Татагата е едно от най -използваните имена на момчета в будистката религия. Произхожда от пали и санскритски езици, което означава „този, който е тръгнал по този начин“ или „този, който върви по правилния път“. Също така, в много от будистките свитъци, написани на пали, има препратки към Буда, наричащ себе си „Татагата”. Вариантните правописи са „Татхагат“ и „Татхагата“.

18. Прабуда:

Прабуда е трисрично будистко име на момченце, което означава „просветено“. Използва се и като друго име на лорд Буда и се превежда като „човек, който има свещена мъдрост и религиозен блясък“. Думата произлиза от санскрит и дори се споменава в Упанишадите и Пураните.

19. Хемнат:

Hemnath е будистко вдъхновено име за бебета, което означава „ранна зима“. Това е и едно от многото имена на лорд Буда. Според индуистките традиции това име обикновено се избира за момчета, родени в КаракатРаси и Пушия Накшатра. Няма други имена на варианти за тази дума.

20. Амитав:

Амитав е индуистко име на момченце, получено от будизма. Това е друго име за лорд Буда и се превежда като „неограничен блясък“ или „безкрайна светлина“. Името на варианта е „Amitabha“, санскритска дума.

Топ 20 будистки имена на момиченца:

Ако търсите име, което има спокоен, дзен ефект върху ушите, тези будистки имена на момичета са идеални за вас. Те произлизат от будизма и се отнасят до много женски образи и божества, споменати в религията. Нека разгледаме подробно всяко от тези имена:

21. Тара:

Тара е будистко име за момиченца, което е признато в много училища на будизма като Махаяна, Ваджраяна и Тибетската. Използва се като кратка форма за „Айра Тара“, женска Бодхисатва, известна като „майката на освобождението“. Тара също е разнообразие от медитация, почитана от тибетците и често е наричана „женският Буда“.

22. Aikyaa:

Aikyaa е санскритска дума, която означава „единство“ или „единство“. В индуистката и будистката култура тази дума се отнася до „единството на човешката душа с Вселената или Върховния дух“. Вариациите на правописа на това име са „Aaikya“, „Aikya“ и т.н..

23. Диша:

Диша е красиво звучащо име, което се появява както в индуистки, така и в будистки текстове. Това е санскритска дума, която означава „посока“ и дори се отнася до „късмет“. Името на братчето на Disha е Dishant.

24. Хамини:

Думата Хамини означава „златен цвят“ или дори „зима“. Това е едно от популярните будистки имена на момиченца от индийски произход. Името на варианта е „Hyma“, което също означава богиня Парвати според хиндуистката митология.

25. Ясодхара:

Ясодхара е санскритско име, което означава „този, който носи слава или слава“. Това име има голямо значение в будизма, тъй като е името на съпругата на лорд Буда- принцеса Яшодхара. Името на варианта е Jasodhara.

26. Майра:

Името „Myra“ се среща в много култури с различни значения. В индийския контекст Myra се отнася до „луна“. Според будизма Луната символизира просветление, истина и премахващ илюзиите. Вариантният правопис на това име е „Maira“, което е модерно будистко име за момиченца.

27. Rinzen:

Ринцен е будистко име, което означава „притежател на интелект“. С други думи, това също означава „този, който е постигнал Бодхи или мъдрост“. И така, името Ринцен може да се използва като синоним на лорд Буда.

28. Тушита:

Тушита е женско име, което означава „доволен“ или „съдържание“. В будистката традиция Тушита е името на едно от шестте небесни царства, в които Бодхисатва Светакету е живял, преди да се роди на земята като Гаутама Буда. Алтернативният правопис е „Тусита“.

29. Нима:

Нима на тибетски език означава „слънце“. Според будистките традиции слънцето символично се използва за унищожаване на невежеството и страданието и като начало на прилагане на мъдростта. Няма варианти за това име.

30. Иешви:

Думата Eeshvi означава „част от Бог“ или „Божи дар“. Това е уникално будистко вдъхновено име за момиченца, използвано в индуистката религия.

31. Бодхи:

Бодхи е санскритска дума, която има голямо значение в будизма. Буквалното значение на тази дума е „просветление“ или „пробуждане“. Това е и името на фикусовото дърво (Бодхи Вруха), под което Господ Буда постига просветление. Бодхи е популярно използвано като име на момиченце в Индия.

32. Синхини:

Синхини произлиза от санскрит, което означава „лъвица“. Смята се, че момичетата, на които е дадено това име, проявяват лидерски качества и имат силно самочувствие.

33. Дона:

Дохна е женско божество, почитано в тибетската култура. Това е едно от уникалните будистки имена на момиченца, които да вземете предвид за вашето мъниче.

34. Таши:

Думата „Таши“ произлиза от тибетския език, който означава „късмет“ или „благоприятност“. Вариантният правопис на тази дума е „Trashi“ и може да се използва като собствено или второ име.

35. Хайма:

Хайма е име за момичета, което означава „гора“. Той има 3 срички и често се използва в индуистката религия. Според будизма, лорд Буда прекарва по -голямата част от времето си в гората и дори постига спасение там.

36. Пема:

Пема е тибетска дума, която означава „лотосов цвят“. Това е будистки термин за индуската дума „Падма“, означаваща лотос. Лотосът се счита за свещено цвете в будизма и символизира чистотата.

37. Каника:

Каника е санскритско име за момичета, което се среща в будизма и индуистките религии. Думата се превежда като „златно зърно“ или „златно семе“. Това е модерен вариант на думата „Канака“ и „Канак“.

38. Друки:

Друки е будистко име за момичета, което означава „миролюбиви“. Смята се, че хората, наречени „Друки“, изграждат силни отношения със семейството си и са много състрадателни и щедри.

39. Сангму:

Сангму означава „човек с добро сърце“ на тибетския език. Според будизма, добротата е лек за страданието и хората с името „Сангму“ лекуват света около тях със състрадание и добро сърце.

40. Чеса:

Чеса е тибетско име за момичета, което означава „величие“. Това е едно от многото будистки имена за бебета. Чеса се отнася повече за духовното величие, отколкото за материалистичното.

Топ 10 унисекс будистки имена на бебета:

Ако искате да запазите името на вашето бебе полово неутрално, вижте тези десет най-добри унисекс бебешки имена в будизма:

41. Зейя:

Думата Zeya произлиза от тибетския език, което означава „успех“. Подходящ е за момичета и момчета.

42. Туя:

Туя е унисекс бебешко име в будистката религия. Това означава „слънце“ и произлиза от бирманския език. Името на варианта е „Thuga“.

43. Чинуа:

Чинуа е будистко име, което означава „благословия от Бог“. Това име може да се даде както на момиченца, така и на момчета.

44. Хин:

Khin е бирманска дума, която означава „приятелски“ или „добър човек“. Той е популярен като бебешко име в будистката култура.

45. Lwin:

Lwin е старомодно будистко бебе име, получено от бирманския език. Това означава „този, който е ясен“ и се произнася като „Лин“.

46. ​​Тару:

Тару е унисекс име, което означава „мит или легенда“. Другите значения на тази дума са „огромно водно тяло“ и се използва като кратка версия на „Tarja“.

47. Докай:

Докай е будистко име, което означава „път или път“. Въпреки че обикновено се използва като име за бебета момчета, неутралното по пол значение го прави чудесно име и за момичета.

48. Доджин:

Доджин е будистко име, което означава „Пътят на любовта“. Според учението на Буда, любовта е пътят към постигане на духовно освобождение. Думата „Dojin“ произлиза от това понятие и следователно може да се използва като смислено унисекс име.

49. Каис:

Думата „Cais“ е унисекс име, получено от виетнамски. Това означава „радостен“ или „човек, който се радва“.

50. Наинг:

Naing е бирманска дума, която означава „печеливш“ или „победител“. Това име е популярно използвано в будистката религия и е подходящо за момчета и момичета.

Открихте ли любимото си будистко вдъхновено бебешко име от този списък? Ако да, уведомете ни за вашия избор! Също така, ако имате още такива прекрасни имена, вдъхновени от будизма, моля, изпратете ни ги. Ще се радваме да ги представим тук!