Het is vrij normaal en natuurlijk dat je lichaam de borst groter maakt tijdens de tweede en vijfde dag van de bevalling. Borsten worden zwaar, pijnlijk en beginnen ook enorme hoeveelheden melk te produceren. De extra hoeveelheid komt soms door het extra bloed en lymfevocht in het borstweefsel. Dit gevoel van volheid zal echter binnen de drie weken na de bevalling verdwijnen, waardoor u een pijnverlichting krijgt bij het opzwellen van de borst. Je borst zal nu zacht aanvoelen en je zult je comfortabel voelen, zelfs als de toevoer voldoende is.

Stuwing maakt het ook moeilijk om baby’s te voeden. Baby’s kunnen de harde tepelhof niet vastgrijpen. Dit kan leiden tot pijn aan uw tepels en ook de toevoer van melk verminderen. Denk er echter nooit twee keer over na om naar uw arts te gaan als uw pijn ondraaglijk wordt en u koorts krijgt.

Oorzaken van stuwing van de borst?

Het niet voeden van de baby kan een reden zijn. Meestal moet u binnen enkele dagen na de geboorte van uw kind de borsten legen en met de melk weggaan. Het maakt dus echt niet uit hoe minder geproduceerd wordt. Als je het niet leeg krijgt, heb je meer kans op stuwing van de borsten. Maar zelfs degenen die de borstzak hebben geleegd, hebben last van stuwing. Soms kunnen uw melkkanalen worden belemmerd. Kanalen worden meestal belemmerd als je een strakke beha draagt.

Symptomen van borststuwing:

Hier zijn enkele tekenen en symptomen van stuwing van de borst waar u op moet letten:.

  • Je krijgt harde borsten. Dit betekent dat ze steviger worden, waardoor je het gevoel hebt dat je zelfs bij de minste aanraking melk kunt uitstoten.
  • Gezwollen borsten zijn een ander ding om op te letten. Hoewel het normaal kan zijn dat uw borsten groot worden na uw bevalling, worden de borsten soms te groot en dus onhandelbaar. Als ze na het voeren niet terugkeren naar hun normale positie, snuif dan de stuwing op.
  • Wanneer melk zich ophoopt, worden de tepels afgeplat en wordt de tepelhof ook hard. Dit kan het voor de baby moeilijk maken om zich te voeden met moedermelk.

Huismiddeltjes voor stuwing van de borst:

Gezwollen borstremedies worden hieronder vermeld. Borstverstoppingsbehandeling kan nu bij u thuis worden gedaan met de gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten die u misschien thuis heeft. Bekijk er een paar.

1. Verander je beha:

Zorg ervoor dat je geen strakke bh draagt. Draag voedingsbeha’s die je comfort en verlichting geven van je gezwollen borsten. Het dragen van de juiste bh is niet alleen nodig om stuwing te behandelen, maar ook om ervoor te zorgen dat uw borsten stevig blijven en in de ideale vorm blijven. Zoek de juiste bh.

2. Koolbladeren:

Wist je dat koolbladeren je gezwollen borsten kunnen genezen? De bladeren kunnen worden gebruikt om zwellingen of ontstekingen te behandelen en het koele blad biedt ook verlichting van pijn. Koel de bladeren eenvoudig in de koelkast en leg ze ongeveer twintig minuten op de borsten. Zodra dat begint op te warmen, draag je een comfortabele bh. Vergeet niet om dit dagelijks te doen, twee keer per dag voor het beste resultaat.

3. Koude pakken:

U kunt koude kompressen op uw borsten aanbrengen om de pijn te verlichten. Wikkel eenvoudig een paar ijsblokjes in een zachte handdoek. Druk met lichte druk goed op de delen van de borsten. Doe dit elke dag herhaaldelijk, twee keer en je begint echt een enorme opluchting te ervaren.

4. Warmte:

je kunt vochtige warmte proberen of gewoon een warme douche nemen en ervoor zorgen dat je veel van het warme water op het getroffen gebied richt. Dit zal de melk onder druk zetten om te stromen en je dus een enorme opluchting bieden.

5. Masseren:

de andere manier om stuwing van de borst op te lossen, is door zachtjes een borstmassage te proberen. Borstmassage zorgt voor stimulatie van de lactatie en biedt tevens troost door het gezwollen en stevige gevoel. Oefen lichte druk uit en volg een bepaald patroon voor een effectieve borstmassage. Doe het rustig aan en oefen niet meer druk uit dan nodig is.

Andere manieren om borststuwing te behandelen:

  • Probeer een borstkolf te gebruiken. Melk de overtollige melk uit de borsten. Dit zal een enorme opluchting bieden door daadwerkelijk de last van je af te nemen.
  • Probeer je baby 8 tot 10 keer per dag te voeden. Dit is niet alleen gezond voor de baby, maar geeft je ook een comfortabel gevoel.
  • Regelmatige borstvoeding is ook een must. Op deze manier ontwikkelt uw baby een gehechtheid aan zijn voedingsbron en biedt hij tegelijkertijd troost aan de moeder die pijn heeft.

Borststuwing kan soms een ernstige zorg zijn. Raadpleeg altijd uw arts als u diepe pijn heeft. Ga liever af op zijn/haar medicijnkeuze, vooral omdat je een zogende moeder bent. Belangrijk is dat je vooruitdenkt en uitkijkt naar de dagen dat je ze grootbrengt. Dit is slechts een fase en u zult deze met succes doorstaan.