Преминахте през първия триместър! Тази седмица ще видите много промени, които се случват с бебето, повече от вас. 14 -та седмица от бременността е от решаващо значение по много причини. Някои от промените са от решаващо значение и са крачка по -близо до действителното виждане на мъничко човешко същество.

Ето един бърз поглед. Бъбреците на вашето дете вече са се оформили, достатъчно, за да пикае, което той/тя прави постоянно в амниотичната течност около тях. Вашето бебе също ще наддаде на тегло, около 1 ½ инча и органите му ще започнат да растат. Ръцете му сега ще бъдат пропорционални на останалата част от тялото. Тази седмица е изцяло посветена на развитието на тялото му.

четиринадесета седмица от бременността

Съдържание:

 • Какво да мислите тази седмица || Месец и триместър || Фетално развитие ||
 • Признаци и симптоми || Диета и упражнения || Медицински преглед и лечение ||
 • Медицински тест и сканиране || Как да преодолеем стреса || Позицията на вашето бебе ||
 • Съвети и предпазни мерки || Какви са рисковете || Контролен списък ||

Какво да мислите за тази 14 -та седмица от бременността:

Сега е моментът, когато дънките ви няма да паснат и ще получите поздравителни погледи от всички около вас. Новите ви променящи се гърди може да ви накарат дори да се гордеете с майчинството си сега. На този етап ще почувствате много позитивизъм около себе си. Трудно е да се каже какво точно ще мислите, но най -вероятно ще очаквате и очаквате с нетърпение всяка среща, насрочена тази седмица, за да чуете повече новини за ново развитие, тъй като вашето бебе ще направи скок този месец. Имената на бебета също ще ви държат заети и ще имате предложения, идващи отвсякъде и от всички.

Месец и триместър на 14 седмици бременна корема:

В кой месец сте, в 14 -ата си седмица? Вие сте във втория триместър, бременни сте в три месеца и една седмица. Обикновено сте в началото на втория триместър.

Развитие на плода по време на бременност на 14 седмици бременност:

14 -тата седмица показва значително развитие на плода за разлика от преди; вашето бебе е пораснало значително по това време. Някои от тези разработки са дадени по -долу:

1. Развитие:

Бебето вече започва да разбира функционирането на тялото си, тъй като неврологичната му система започва да се развива сега. В този момент майката не може да усети как бебето рита вътре, но това е сигурно нещо, което ще се случи след 1-1 ½ седмици. Ако отидете на ултразвук в 14 -та седмица от бременността си, може да се натъкнете на времето и чудото, когато бебето ви може да смуче палеца си.

2. Растеж:

Вашето бебе нараства по размер, тялото на вашето бебе расте по -бързо от главата му и ръцете му растат със значителни темпове. Вашият ултразвук ще ви покаже колко голямо е бебето всъщност се е развило и вероятно, дори преди да разберете, бебето ще бъде по -силно и по -голямо. След като направите ултразвук, вие самите ще бъдете изненадани от факта колко голямо е нараснало вашето бебе за толкова малък период. Вътре ще има движение и това е едно нещо, което трябва да знаете.

3. Функциониращи бъбреци:

През тази седмица бъбреците започват да функционират. Най -значителната промяна през тази седмица са функционалните бъбреци. Бебето сега уринира и това ще бъде изхвърлено от тялото от майката, когато уринира.

4. Пръсти на ръцете и краката:

Пръстите и пръстите на бебето се развиват сега и те започват да мърдат бавно. Пръстите са по -развити от пръстите на краката, защото ръцете растат по -бързо от краката. Развитието на пръстите на ръцете и краката се счита за стъпка към здравото здраве на вашето бебе.

5. Сърце:

Сърцето на бебето бие от 60 до 70 удара в минута. Това е нормалното сърцебиене за всички и показва, че бебето ви расте с добра и силна скорост. Сърцето също може да изпомпва кръв с по -ефективна скорост, което позволява на вашето бебе да излезе от спящо състояние в по -активно състояние.

6. Имунна система:

Имунната система, гръбнакът на силен и здрав човек, се развива сега. Здравото дете има растяща имунна система и има достатъчно бели кръвни клетки, за да се бори със специфични бактерии, които по някакъв начин биха попречили на неговото развитие.

14 седмици бременност: признаци и симптоми

Ето списък на 14-седмичните симптоми на бременност, през които преминава майката. Често е физическо и физиологично.

1. Повръщане:

Повръщането през тази седмица е симптом, че имунната система на бебето се развива. Това се случва, защото имунната му система не одобрява всичко, което майката яде. Повръщането е знак, който показва, че вашето бебе е здраво. Въпреки че ситуацията може да не се подобри, има някои начини да облекчите дискомфорта. Можете да останете хидратирани и да пиете чай от джинджифил сутрин с лъжица мед. Това е важна 14 -седмична грижа за бременността.

2. Нарушения на съня:

Нарушенията на съня също са доста чести. Най -често движението на бебето ще ви причини дискомфорт. Това може да продължи до края на бременността. Едно сигурно нещо, което може да ви се случи, е летаргия. Няма начин да се преборите с това, но най -доброто, което можете да направите, е да извършите лека работа, така че да се уморите и в крайна сметка да заспите.

3. Наддаване на тегло:

По време на бременността ще качите значително количество тегло, но на 14 -та седмица ще качите най -значителното тегло през цялото време на бременността. Това е неизбежно и тялото ви със сигурност се нуждае от всички калории и хранителни вещества. Вие сте единственият източник на хранене за бебето.

Растежът на бебето в 14 -та седмица от бременността се дължи на излишните мазнини в тялото ви. това осигурява важните хранителни вещества за бебето, тъй като стомашната аминокиселина прониква в мазнините ви, за да осигури хранене на вашето бебе, следователно, колкото повече мазнини, толкова по -здраво е бебето. Упражненията винаги са средство за следене на теглото ви. Има редица тренировки след бременността. Яденето на добра диета, която не увеличава теглото, също е възможно. Но точно сега се съсредоточете върху 14 -седмичната бременна диета като ритуал.

4. Желание за храна:

Желанието за храна ще се засили на 14 -та седмица от бременността. Един от най-добрите начини да се избегне яденето е да се яде храна, богата на фибри. Това ще ви засити за дълго време. Ако обичате да хапвате, се насладете на някои здравословни закуски като ядки и прясно нарязани плодове.

5. Запушване на носа:

Запушването на носа може да бъде дразнещо. Това обаче може да се лекува с помощта на лекар. Винаги носете кърпичка или кърпички. Запушването на носа понякога може да доведе до задух и по този начин често кихане на храчките. Уверете се, че това не води до синусите. Ако това стане, най -добре е да се консултирате с лекар.

14 седмица от бременността

Дейности в 14 -та седмица на бременността:

Ако сте работеща майка, тази седмица може да е същата като последната. Работите и се прибирате по -уморени от обикновено. Друго нещо, което може да ви затрудни на този етап, е вашето

14 -седмична бременност Диета и упражнения:

Диета:

1. Нужда от желязо:

През тази седмица трябва да ядете богати на желязо храни като сухи плодове, спанак, картофи и соя за развитието на вашето бебе. Желязото е задължително за растежа на бебето през 14 -та седмица от бременността.

2. Фолиева киселина:

Фолиевата киселина е задължителна за развитието на мозъка на бебето. За това яжте зеленчуци, банани, зърнени храни и боб.

3. DHA:

DHA е основният компонент, който е необходим за развитието на бебето. Яжте храни като яйца, риба и месо.

4. Калций:

Това е добро хранително вещество за здравите кости на вашето бебе. Яжте богата на калций храна като бадеми, мляко, броколи и др.

5. Витамин С:

Чували ли сте за колаген? Това е веществото, което подпомага хрущялите на вашето бебе. Той възстановява тъканите на вашето малко дете. Плодовете, богати на витамин С, включват манго, портокали, броколи, чушки, ягоди и папая.

Упражнение:

1. Куче надолу:

За подкрепа на мускулите на бедрата, това упражнение е чудесно. Изпънете краката си и се огънете на четири. Тази позиция трябва да се задържи известно време. Повторете 5 кръга.

2. Поза на обущар:

Добро за гъвкавост в областта на таза, това упражнение помага за изграждане на разтягане в долната част на корема, което улеснява раждането.

3. Ходене:

Когато се чувствате мързеливи за други упражнения, ходенето навсякъде помага. Проблеми като кръвно налягане и запек могат да бъдат преодолени с ходене.

4. Упражнения на Кегал:

Това упражнение е важно, тъй като помага за разтягане на мускулите на тазовото дъно. Повтаряйте упражнението, когато имате време.

5. Йога:

Не е нужно да се набляга на ползите от йога. Вече знаете как това осигурява спокойствие на стресирания ви ум. Той също така увеличава силата на издръжливост.

Секс през 14 -та седмица от бременността:

Дори през тази седмица сексът е наред. Въпреки че за вас, запушването на носа и апетитът ви към храна заедно с гаденето може да не ви накарат да се справите със задачата. Изберете лесни позиции и сте готови. Малко интимност може да ви отведе далеч.

Медицински преглед и лечение:

Говорете с Вашия лекар за прегледи за това допълнително успокоение, от което се нуждаете. Не забравяйте да говорите за гадене, киселини, запек и болезненост. Въпреки това, няколко лекарства без рецепта, за които е известно, че помагат при симптомите, са:

 • Кашлица- декстрометорфан.
 • Болезненост- ацетаминофен. Не се наслаждавайте на ибупрофен и напроксен.
 • Запек- Metamucil. Избягвайте минералното масло.
 • Алергия- антихистамини и лоратадин. Избягвайте употребата на псевдоефедрин и деконгестанти като фенилефрин.
 • Киселини- антиациди.

Медицински тест и сканиране по време на 14 седмици бременност:

14 -седмичната грижа за бременността е важно нещо, което трябва да следвате. Когато преминете през сканирането, Вашият лекар вероятно ще забележи следното.

 1. Вашето бебе вече е с размера на юмрука ви. Размерът на 14 -седмичното бременно бебе се сравнява с този на затворения ви юмрук или на портокал от пъпа.
 2. Вашето бебе стои изправено. Това означава, че врата му става по -дълъг, което помага на главата да бъде по -изправена.
 3. Космите започват да растат и веждите също получават своя дял от косата. Въпреки това може да е твърде рано да се определи цвета на косата.
 4. Покривът на устата му започва да се развива и започват някои храносмилателни дейности; в червата.

Как да преодолеем стреса в 14 -та седмица от бременността:

 • Отлагайте всяка една от дейностите, които изчерпват енергията ви завинаги. Това може да е като отворена покана за непреодолима тревожност.
 • Седнете с партньора си и започнете с формулирането на родителски план. Сега е подходящият момент за всичко- от определянето на името на вашето дете до начина, по който искате да раждате.
 • Приоритетите трябва да бъдат преосмислени и анализирани предварително във времето. Отделете достатъчно време на себе си, за да можете да знаете точно къде се насочвате, като по този начин избягвате стреса.
 • Не позволявайте на технологиите да ви завладеят. Да, интернет е забавно място за онлайн форуми; не забравяйте обаче, че всяка бременност е различна. Не позволявайте на нищо да ви стресира.
 • Спането е добра идея. Сега, когато бебето ви има свой собствен режим на сън, може да ви е трудно да се справите, но не позволявайте това да ви държи будни. Дреме за захранване.

Каква е позицията на вашето бебе сега?

14 -та седмица на бременността феталното развитие ще покаже, че вашето бебе вече е по -скоро като малко човешко същество. Очите се придвижват в своето положение и ушите са заели мястото си, отстрани на лицето. Бебето ще се появи малко по -дълго, защото костите на врата започват да се изправят. Устата на бебето също започва да се отваря и затваря. Вече може перфектно да прави смучещите и преглъщащите движения. Докато шията се изправя, гласните струни, ларинкса и трахеята седят на мястото си.

14 седмици бременно бебе Размер:

Вашето бебе сега е с размер на портокал от пъпа. Това означава, че е приблизително с размера на праскова. Растежът на вашето бебе от тук ще бъде феноменален. Бебето ще тежи 1,5 унции и 3,4 инча тегло. Бебето расте със супер скорост оттук нататък.

14 седмици бременна корема:

Размерът на корема ще варира от една майка на друга. Това не трябва да ви притеснява. Матката ви сега се разширява, за да побере голямото бебе и затова може да почувствате сърбеж и болка в корема. Това е само защото кожата ви се разтяга.

Съвети и предпазни мерки: 14 седмици грижи за бременност

 1. Винаги носете удобни дрехи, които са подходящи сега, когато бебето ви е започнало да расте. Избягвайте ластиците.
 2. Когато пътувате, избягвайте неравни пътища, тъй като това може да причини проблеми при вашето бебе.
 3. Трябва да се поддържате хидратирани през цялото време. Ако течността ви надуе, опитайте плодове с високо съдържание на вода.
 4. Продължете да спортувате и тази седмица, за да избегнете внезапно наддаване на тегло, тъй като това може да доведе до стрии.
 5. Обявете бременността си на работното място, тъй като това може да ги накара да ви дадат отстъпки. Възползвайте се от шанса.

Какви са рисковете?

 • Основният риск идва само ако искате да прекъснете. Може да бъде наистина предизвикателство да направите аборт сега и това също може да повлияе на тялото и здравето му.
 • Може да усетите изтичане на зърната. Понякога може да забележите жълти петна в сутиена си. Няма какво да се паникьосвате или притеснявате, тъй като това е само първото ви мляко.
 • Сексуалното желание се увеличава. Това се дължи главно на увеличения приток на кръв към тазовата област.
 • Възможно е също да почувствате остри стомашни болки от двете страни на стомаха. Те са известни като болки с кръгли връзки. Това се случва поради разтягането на стомаха ви, за да приспособите вашето бебе.

14 седмици бременна: Контролен списък

Ето няколко неща, които трябва да поддържате.

 1. Време е да кажете на семейството и приятелите си за добрите си новини!
 2. Можете също да започнете да правите снимки на вашето бебе. По този начин ще можете да проследите и разберете растежа на корема.
 3.  Използвайте тази енергия, която имате, за да правите други неща, като градинарство или ходене.
 4.  Направете идеална 14 -седмична диета за бременност за вас.

14 -та седмица от бременността с близнаци означава, че трябва да бъдете особено внимателни колко ядете. Вероятно ще загубите енергията си твърде бързо. Пийте по един галон вода всеки ден, за начало. Снабдете се с много ядки и просо, които да ви зареждат с енергия всеки ден. Някаква физическа активност също ще ви помогне да продължите. Не забравяйте да получите добра диета, направена от Вашия лекар и препоръчителна физическа активност.

14 -та седмица е тук! Успешно преминахте първия триместър. Започнете да четете книги за бременността и разберете какво може да означава. Не забравяйте винаги да сте от по -здравословната страна и да се обграждате с много позитивизъм. Продължавай. Пътуването със сигурност ще бъде незабравимо.