Това е времето. Когато легнете, трябва да спите на една страна. Вашето бебе и матката ви вече са толкова големи, че ще започнат да притискат гърба ви. Така че най -добре е да спите на една страна, всеки път. Бременните жени на 18 седмици ще видят още множество промени в тялото си. Звучи страшно, но всъщност не е така. Нуждаете се само от добра почивка или приятен масаж.

Бременна 18 седмица

Съдържание:

 • Месец и триместър || Какво да очаквате || Признаци и симптоми ||
 • Развитие на бебето || Дейности || Диета и упражнения ||
 • Как да преодолеем стреса || Медицински тестове и сканиране || Ултразвук ||
 • Съвети и предпазни мерки || Рискове за лицето || Контролен списък ||

Кой месец и триместър сте в 18 -та седмица на бременността?

Вие сте в четвъртия месец от бременността, втория триместър. Но повярвайте ни, ще имате повече енергия и ще бъдете по -активни, отколкото през първия триместър.

18 седмици бременни: какво да очаквате?

Общите месеци, обхванати по време на бременност, са девет месеца, което е добър 40-седмичен план. Поради всички чести посещения на лекар и седмично наблюдение, бременността се брои предимно в седмици. Тези 40 седмици са категоризирани в три части. Първи, втори и трети триместър; в тази статия говорим за 18 -та седмица от бременността. Това е вторият триместър, известен още като „златната ера“. Седмица 13 до 27, идеалното време за втория триместър е най -накрая, когато майката е свикнала с всички нови промени в и около нея.

Предишните й симптоми, като сутрешно гадене и случайни емоции, сега са контролирани и тя най -накрая може да се наслади на добър сън. С течение на времето плодът се развива бавно и по този начин се наблюдава развитието повече от всякога, за да се осигури здравословен растеж. Седмица 18 вижда много развитие на плода, някои от които са изброени по -долу.

Признаци и симптоми на бременността от 18 седмици:

Ето един поглед към това, което се случва с тялото на майката.

1. Ниско кръвно налягане:

По това време може да възникнат определени проблеми с налягането, включително разширени вени. Тъй като бебето вътре расте все повече и повече, то започва да оказва по -голям натиск върху тялото и при такива съображения за налягане и сърдечно -съдовото налягане ниското кръвно може да бъде често срещан сценарий. С това идват проблеми като подуване на краката, което е нормално. За да преодолеете този проблем, пийте много чай и фибри. Изключете солта, тъй като това може да е основна причина за промяната на налягането. Тези стъпки трябва да ви бъдат от полза в дългосрочен план.

2. Нарастване на апетита:

Основното развитие на плода се случва приблизително по това време, така че до 18 -тата седмица майката може да почувства, че подутината на бебето му нараства малко повече, като апетитът й се повишава повече от миналата седмица. Препоръчително е по това време да се придържате към органична храна, тъй като бебето се храни от майката. Не се колебайте обаче от време на време да хапете шоколада. За да преодолеете излишното си натрупване на мазнини по време на бременност, подобрете развитието на растежа на детето; яжте редовно закуски като салати, ядки, докато сте гладни. Ако приемате храна в големи размери всеки ден, това ще увеличи теглото ви.

3. Болки в гърба:

Тази седмица тази странна болка в гърба ви притеснява, нали? Това се дължи на позата ви за сън. Тъй като бебето вътре расте и спи по гръб, сега може да окаже голям натиск не само на гърба, но и на сърдечното налягане. Ето защо обикновено е препоръчително да спите на една страна, за да изравните притока на кръв. Ето защо обикновено е препоръчително да спите на една страна, за да изравните притока на кръв. Освен това, поддържайте гърба си през цялото време и не кръстосвайте краката си, когато седите повече.

4. Стомашно -чревни проблеми:

Повечето от храносмилателните проблеми на бременността започват със запек. Някои жени имат стомашно -чревни нарушения, характерни само за бременността. Високите нива на определени хормони по време на бременност отпускат мускулите на червата и затрудняват тяхната ефективна работа. Увеличаващият се натиск на матката върху червата нарушава нормалната функция, за да преодолеете този проблем, трябва да продължите да наблюдавате приема си с минимални калории и пълни с хранителни вещества.

5. Киселини в стомаха:

Повече от половината от всички бременни жени съобщават за симптоми на тежка киселини, главно през втория и третия триместър. Киселините са дразнене или усещане за парене на хранопровода, причинено от стомашно съдържание, което се връща обратно. За да намалите проблема, яжте бавно, пийте по -малко по време на хранене и не лягайте веднага след хранене. Носете свободно облечени дрехи; това ще увеличи натиска върху стомаха и корема.

осемнадесет седмици бременна

Развитие на бременните бебета през 18 седмици:

Седмица 18 ще види много промени. Не само майката претърпява физически и физиологични промени, но ето някои неща, които се случват и на вашето бебе по това време.

1. Измерване и тегло на бебето:

18 седмици бременна подутина вече не е малка! От малки спецификации до добри пет и половина инча могат да се видят в тялото на вашето малко бебе, отгоре надолу. Към 18-та седмица бебето изглежда расте до приблизително 5-1/2 инча, когато те трябва да тежат около 5 унции. Това обаче е приблизителна мярка за всички и всяко бебе се различава по височина и тегло, което е доста добре, ако е нещо на ръба на дадените измервания. Някои бебета могат да имат поднормено тегло, докато някои може да са над. Честото наблюдение и наблюдение на докторите е един от начините да осигурите здравословен растеж на бебето.

2. Движения:

Акцентът на тази седмица е прозявката, която детето ви научава вътре. Бебето в корема сега се е научило да се прозява и да продължава да променя позицията си, което ясно се усеща от майката. Това е едно от основните подчертани движения на плода и понякога може да не откриете и движение. Другите движения на плода от преди, включително леки удари в стомаха. Ако майката почувства неудобно бучене в стомаха си, вероятно бебето се търкаля надолу по игрив начин, което е напълно нормално и безопасно.

3. Развитие на нервната система:

През 18 -тата седмица на наблюдение лекарят казва, че нервната система на бебето расте и се разширява бавно, докато той използва нервите си за използване по това време. Нашето тяло е усукан възел от нерви, свързан с друг в масивна мрежа. Нервите, които се свързват един с друг, в този момент растат и се увеличават. Този нервен съединител е известен като миелин, който сега може да се види в тялото на вашето дете. Този миелин е отговорен за предаването на бързи импулси или съобщения от мозъка или гръбначния стълб към другите части на тялото. Сега той може да усети, помирише и вкуси, когато сензорните му органи започнат да се активират.

4. Физическо развитие:

Не цялата вътрешна работа на бебето може да бъде регистрирана или видяна, но физическото развитие е видно на ултразвука. Кожата на бебето вече не е прозрачна, а е взела първоначалния си цвят. Ноктите на краката и космените му фоликули се образуват бавно. Лануго, сега се вижда меката коса, която расте по тялото му, за да го защити. Сърдечният му ритъм вече е достатъчно силен, за да може лекарят да го прецени с помощта на стетоскоп директно върху вашето бебе.

5. Полови органи:

Сега е моментът, когато знанието дали вашето бебе е момче или момиче, ще стане вълнуващо за вас и вашият партньор, разбира се, също няма да може да чака. Докато някои родители решават да изчакат да разберат, някои нямат нищо против да развалят мистерията предварително, за да постигнат напредък в планирането на дома и детето. Сега е само 18 -та седмица, така че може да не е ясно още, но не се притеснявайте, до края на седмицата или две всичко ще стане ясно.

6. Полови хромозоми:

Въпреки че полът на вашето бебе не се определя, докато не се роди, той се фиксира изправен по време на оплождането. Всяко яйце съдържа две хромозоми, Х -те, а спермата има Х и Y хромозоми. В зависимост от сдвояването, ако това е чифт X, това със сигурност ще повлияе на пола на вашето бебе и ще бъде момиче, иначе ще бъде момче, ако двойката е X и Y. В крайна сметка това е етапът, в който ще разберете какво се е случило по време на зачеването. Ето защо тази седмица е голямо развитие.

18 седмици бременни дейности:

Сега, на 18 -та седмица, подутината ви все още расте и трябва да намерите нови начини да коригирате позицията си за ходене и позата за сън. През тази седмица нервната система на вашето бебе узрява бързо, така че трябва да се концентрирате върху стойката на тялото си, докато заспите. Осигурете позиция за сън, гръбначният стълб трябва да е възможно най -изправен и докато ставате сутрин, поддържайте баланса на тялото си и след това ставайте от мястото или леглото. Мозъкът на бебето усеща вкуса, миризмата и зрението, а слухът, вашето бебе става все по -активно. Накарайте вашето мъниче повече да осъзнава звуците, които идват от тялото ви. Запазване на позицията за сън и ходене тази седмица, което ще помогне за намаляване на болките в гърба.

Диета и упражнения по време на бременност:

Не само вашата диета, но и трябва да следите упражненията си.

Диета:

 • Диетата ви тази седмица се нуждае от всички витамини и плодове, които има там. Ежедневната ви храна трябва да съдържа зеленчуци и плодове. Пълните с хранителни вещества плодове и зеленчуци ще ви помогнат да отглеждате бебето си лесно и здраво.
 • Вместо да ядете сурови зеленчуци, трябва да правите смутита и пресни зеленчуци в диетата си, за да увеличите енергията си. Някои от плодовете на смутита са нар, ягоди, киви и портокали, ябълка, банани
 • Важното и съществено хранително вещество е желязото, което е жизненоважно за развитието и засилването на червените кръвни клетки; трябва да добавите към диетата си храни като спанак, постно месо, банани и череши.
 • Калцият е едно от най -важните хранителни вещества, което помага за развитието на вашето бебе. Лекарите предлагат редовно да приемате листни зеленчуци, млечни продукти, хляб, стафиди и пълнозърнести храни, ядките ще повишат калция в тялото ви.
 • Витамин С прави тялото ви здраво. По време на бременността можете да го приемате под формата на портокали и лимони, сред цитрусовите плодове.

Упражнения:

Правенето на някои упражнения през 18 -та седмица от бременността ще ви помогне да поддържате тялото си здраво и да стимулира растежа на вашето дете. Ето няколко препоръчани за вас упражнения.

1. Коремно дишане:

Йога техниката за дишане на корем ще ви помогне и ще ви освободи от стреса. За това упражнение седнете и поставете краката си напречно. Подкрепете с гръб и ръце по корема. Повторете 5 пъти.

2. Тазова почивка:

За да осигурите почивка на таза, трябва да продължавате да правите това упражнение редовно. По време на тази поза поддържайте с възглавница и почивайте гърба, бедрата, за да поддържате центъра на тежестта.

3. Ходене:

Ходенето по време на бременност ще ви помогне да бъдете по-активни, но също така ще ви остави без стрес и ще ви направи по-щастливи и спокойни.

4. Вдишайте & Издишайте:

Вдишайте през носа си и задръжте дъха си и издишайте дишането ще ви помогне да подобрите здравето на корема и също така ще ви помогне да укрепите мускулите, за да помогнете с по -късното ви свиване.

5. Йога:

Най -добрата и проста йога ще ви помогне да подобрите еластичността на тялото си и да повишите издръжливостта ви. Това ще ви позволи да имате по -добър ум и тяло, когато дойде времето за освобождаването ви.

Секс през 18 -та седмица на бременността:

Бременността през 18 -та седмица, сексът е много безопасен и можете да пазите мислите си за увреждане на вашето бебе. Уверете се с Вашия лекар, сексът по време на бременност е безопасен или не за бебето. Хормоналните ви промени често могат да ви накарат да искате секс, докато някои изгубват изцяло интерес. Освен тези неща, ако сте решили да правите секс по време на бременност, тогава говоренето за позите, лекото и бавно ходене би било мъдър ход.

Как да преодолеем стреса по време на 18 -та седмица от бременността:

 • Крайно време е да започнете да се отпускате. Обявете на работа, че сте достигнали своя лимит. Хората ще разберат и ще си сътрудничат, а вашето бебе ще ви благодари по -късно.
 • Говорете с партньора си през цялото време за всички промени и напредък, които изпитвате. Това ще ви изясни нещата и също така ще ви улесни да разберете къде се насочвате, докато той се чувства по -ангажиран.
 • Въпреки че симптомите на всеки варират, намирането на нещо общо с други бъдещи майки не е лошо чувство. Пренаталните класове трябва да бъдат правилният избор за същото.
 • Храната и сънят са важни. Не се увличайте по копнежа, но забавлявайте повече здравословния избор.
 • Упражнявайте се добре, тъй като това може да подобри настроението ви. Можете да се отдадете на йога и медитация, ако стресът ви е тежък.

Медицински тестове и сканиране по време на 18 седмици от бременността:

Елате на 18 -та седмица и ще имате предвид медицински преглед, който трябва да имате предвид. Тъй като е 18 -та седмица; кръвните тестове трябва да ви изяснят нещата и през това време могат да се очакват и периодични ултразвукови изследвания. Спиналните и HCG течности ще бъдат проверени, за да се установят аномалиите в плода и се препоръчват няколко лекарства, за да поддържате тялото си здраво

 1. Тъпа болка и проблеми– Ацетаминофен. Избягвайте ибупрофен и напроксен.
 2. Алергична реакция– Антихистамини и лоратадин. Трябва да избягвате лекарствата псевдоефедрин и деконгестанти като фенилефрин.
 3. Кашлица– При тежка кашлица се предписват декстрометорфан и гуайфенезин.
 4. Стомашно -чревни проблеми– Metamucil и Colace. Избягвайте лаксативи и минерални масла.
 5. Лошо храносмилане и изгаряне на стомаха – Антиациди и фамотидин.

Коремът на бременната 18 седмици ще продължи да се разширява и ще продължи да се разтяга. През този период също може да наддадете на тегло.

18 седмици бременна ултразвук:

Друга вълнуваща част е ултразвукът. Вашият ултразвук може да покаже, че вашето бебе вече е в състояние да преглъща, прозява и хълца. Той/тя може да се търкаля, завърта и вероятно също да рита и да удари! Всичко това ще бъде достатъчно голямо, за да го почувствате!

18 седмици бременна с близнаци, ще видите мембрана, която ще раздели двата плода. Те ще се движат наоколо и когато го направят, те могат да изтласкат течността наоколо и мембраната може да се измести леко. Ще можете да видите това на вашия ултразвук.

Какви са съветите и предпазните мерки, които трябва да предприемете при 18 седмици бременност?

 • Овлажнявайте кожата си по -често сега, за да се отървете или да избегнете стриите. Страхувате се.
 • За да предотвратите прекомерно наддаване на тегло, опитайте се да изключите хранителните продукти като захар, кафе и масло колкото е възможно повече.
 • Пийте повече вода от обикновено, за да се поддържате хидратирани, дори ако това означава повече уриниране. Това също ще ви помогне да намалите апетита си за храна и да ви помогне да отслабнете.
 • Предпазните мерки при цялостната система за устна хигиена предотвратяват лоши пристъпи и други инфекции на венците, които могат да изпреварят с храната.
 • Възможно е да има сърбеж поради разтягането на кожата ви. Съхранявайте лекарствата и маслото без рецепта за по -бързо облекчение.

С какви рискове трябва да се сблъскате при бременност на 18 седмици?

Нищо наистина, ако сте стриктно спазени от вашата бременна диета и редовно спортувате, изобщо няма за какво да се притеснявате. Ако обаче забележите някакво кървене, е необходимо незабавно да си уговорите среща и да се консултирате с Вашия лекар.

Контролен списък за бременни жени на 18 седмици:

 1. Можете да планирате добър излет с партньора или приятелите си. Не забравяйте, че трябва да се отпуснете и да останете без стрес много често.
 2. Започнете да четете за съвети за грижи за бебето и родителство. Това наистина ще ви помогне.
 3. Основното нещо е да смените позицията си за сън, от гръб настрани.

Вашата 18 -та седмица не е най -трудната, но със сигурност е значителен период. Подгответе се за още 5 вълнуващи разговора с вашето бебе. Той/тя ще бъде в състояние да ви изслуша. Следвайте диетата си и ще видите колко здраво и запомнящо се пътуване ще имате. Управлявайте симптомите си и говорете с някого всеки ден. Със сигурност няма да е трудно.