Бременността е прекрасен период в живота на жената, наистина най -големият божи дар. Може да се наложи да направите някои жертви през този период, които си заслужават за вашето неродено дете. Трябва да се полагат максимални грижи, за да се осигури добро здраве на вас и вашето дете. Има няколко неща, от които може да се наложи да се откажете по време на бременността. Въпреки че някои от тях могат да бъдат вредни за вашето здраве като цяло, някои може да е трудно да се откажете.

Неща, които трябва да избягвате по време на бременност

Списък на нещата, които трябва да избягвате по време на бременност:

Бременната дама трябва да бъде предпазлива или да се въздържа от различни неща по време на бременност. В тази статия ще намерите различни предмети или упражнения, от които трябва да се пазите или да ги използвате с повишено внимание.

1. Избягвайте алкохола:

Избягвайте алкохола

Алкохолът е сред нещата, които трябва да се избягват по време на бременност. Въпреки че само малко количество може да не причини много вреда, но твърде много от него е силно опасно за здравето на майката и бебето. Алкохолът, който пиете, влиза в кръвта ви. Пиенето по време на бременност може да бъде много вредно, защото алкохолът, който консумирате, преминава през плацентата и по този начин достига до вашето бебе. Развиващият се черен дроб на бебето не може да го обработи толкова бързо, колкото тялото ви може. Твърде много алкохол повишава значително риска от спонтанен аборт, а също така увеличава шанса на бебето да има ниско тегло при раждане. Той може също да причини фетално разстройство на алкохолния спектър, което може да причини сериозни здравословни проблеми на вашето бебе, като сърдечни дефекти и поведенчески разстройства.

2. Прекратете пушенето:

Пушенето не е добро за вас или вашето бебе. Цигарите увеличават риска от бебета с ниско тегло при раждане. Тютюнопушенето също може да увеличи шансовете бебето да се роди преждевременно или с респираторни проблеми. В екстремни случаи очакването на пушенето на майката е свързано със спонтанен аборт, както и със синдром на внезапна детска смърт (SIDS).

Прекратете пушенето

За жени, които обикновено не пушат, бременността е най -добрата терапия на отвращение. Дори и един дъх на тютюн може да ви накара да почувствате гадене. Но за иначе обикновените пушачи може да се окаже по -трудно да се откажат, особено когато има допълнителен стрес от бременността. Сега бебето е вашият приоритет и всеки дим, който не поемате, е добра новина за вашето дете. Това е сред списъка с неща, които трябва да се избягват по време на бременност.

3. Кажете „не“ на наркотиците:

Кажи не на наркотиците

Наркотиците така или иначе са много вредни за нормалното функциониране на човешкото тяло. Те стават опасни, когато имате бебе в себе си, за което да се грижите. Всяко лекарство, което приемате, се приема и от вашето бебе. Независимо дали използвате канабис, кетамин, екстази, кокаин или други незаконни наркотици, вие също ги предавате на бебето си, защото наркотиците преминават през плацентата. Това значително увеличава риска от усложнения при бременност и аномалии на плода. Понякога дори предписаните лекарства, като обезболяващи, могат да взаимодействат негативно с тялото ви по време на бременност. Посетете лекар или акушерка, за да получите съвет относно правилната дозировка на лекарството и други възможни алтернативи, ако е необходимо.

4. Избягвайте вредните химикали:

Избягвайте вредните химикали

Химикалите в ежедневните предмети като опаковки за храни и напитки, почистващи продукти, пестициди и бои също могат да се окажат вредни за вас и вашето бебе по време на бременност. Опитайте се да избягвате излагане на продукти и храни, които могат да съдържат химикали като бисфенол А и фталати, които могат да засегнат вашето неродено бебе. Това са нещата, които бременните жени трябва да избягват. Въпреки че влизането в контакт с ежедневните химикали е неизбежно, трябва да сте наясно с възможните рискове и да вземете всички предпазни мерки, които можете.

5. Храна, която трябва да избягвате:

Храна за избягване

Има доста дълъг списък с храни и неща, които трябва да избягвате по време на бременността през първия триместър. Известно е, че някои видове сирене, миди и повечето морски дарове, рядко месо, кофеин увреждат бременността. Храната, която съдържа бактерии, трябва да се избягва, тъй като те могат да причинят инфекции и в крайни случаи да доведат до спонтанен аборт, мъртво раждане или инфекция при новороденото. Умереността над въздържанието е ключът в тази фаза. Трябва да сте наясно с рисковете и да вземете необходимите предпазни мерки.

6. Без кофеин:

Без кофеин

Изследванията показват, че високите нива на кофеин могат да доведат до спонтанен аборт или ниско тегло при раждане. Препоръчва се да не се надвишава 200 mg кофеин на ден. За да намалите приема на кофеин, като същевременно изпълнявате целта си, можете да замените ежедневните си чаши с опции без кофеин или билкови чайове. Те ще ви поддържат освежени през деня, като същевременно не причиняват вреда на вашето бебе.

7. Избягвайте боя за коса:

Избягвайте боя за коса

Въпреки че е напълно добре да боядисвате косата си по време на бременност, огромните дози химикали, използвани в полутрайни и трайни бои за коса, биха причинили сериозно увреждане на вашето бебе. Ако го правите сами у дома, препоръчително е да носите ръкавици и отворете прозорец за вентилация. И поради повишените хормони, може да сте по -податливи на алергична реакция от багрило. Затова направете тест с кръпка 24 часа преди прилагането.

8. Избягвайте слънчеви бани:

Избягвайте слънчеви бани

Кожата ви става много по -чувствителна по време на бременност. Топлинният удар също може да бъде много опасен за плода. Така че, най -добре е да се придържате на сянка, да се охлаждате и хидратирате, отколкото да прекарвате часове в тен. Използвайте също слънцезащитен крем с висок SPF дори за известно време навън.

9. Без тежка тренировка:

БЕЗ ТЕЖКИ ТРЕНИРОВКИ

Редовните аеробни упражнения са полезни за здравето и ви поддържат във форма и по време на бременност. Тежките натоварвания обаче причиняват стрес в тялото и на вашето бебе. Това може да причини натоварване и умора на ставите. Всеки стрес върху бебето е нежелан.

10. Избягвайте болни хора:

Избягвайте болни хора

Някои заболявания са лесно преносими. По време на бременността имунната ви система е слаба и лесно може да бъде засегната. Избягвайте хора, страдащи от херпес зостер, варицела или рубеола, освен ако не сте взели необходимите предпазни мерки.

11. Не пропускайте храненията:

не пропускайте храненията

Правилният хранителен режим и редовността с него са много важни по време на бременност. Вие не ядете само за себе си, но и за вашето бебе. Много е важно да сте редовни с храненията. Пропускането им може да ви накара да се почувствате слаби и уморени. Той също така няма да осигури необходимото хранене на бебето.

12. Избягвайте токчета:

Високи токчета

Токчетата така или иначе могат да бъдат много неудобни за ходене през целия ден. Сега, когато сте бременна, вашият център на тежестта не е в равновесие. Не искате да се клатите в тези високи токчета и да паднете, причинявайки вреда на вашето бебе. Това са сред основните неща, които трябва да се избягват по време на бременност.

13. Избягвайте боклуците:

Избягвайте боклуци

Яжте здравословна и питателна домашно приготвена храна. Нежеланата храна съдържа повече от необходимото количество масло и подправки, които не са полезни за здравето. Уличната храна може да съдържа бактерии и други микроби, вредни за вас и вашето дете. Тези нездравословни храни са неща, които трябва да се избягват по време на бременност.

14. Избягвайте някои лекарства:

Избягвайте някои лекарства

Може би винаги сте използвали един и същ балсам за главоболие или сте пукали едно и също хапче за болка. Но сега, когато сте бременна, е изключително важно да попитате лекар дали всяко лекарство, което приемате, е добро за бебето.

15. Избягвайте тежките домакински задължения:

Избягвайте тежки домакински задължения

Може да сте жена в къщата и поддържането на всичко в ред е по -скоро навик. Въпреки това, в тази крехка фаза не се стресирайте с тежка работа. Вашето бебе е вашият първи приоритет. Натоварването на домакинската работа е нещо, което трябва да се избягва по време на бременност.

16. Акупунктура и масаж:

Докато някои взаимни лечения, например акупунктура и масаж, се чувстват защитени по време на бременност, има ограничено потвърждение, което показва колко са успешни. Въпреки това, по време на бременността все още има обстоятелства, когато те може да не бъдат защитени. Например, средната ви част не трябва да се търка през първите три месеца от бременността.

Като цяло е безопасно да имате акупунктура, когато сте бременна, и трябва да потърсите квалифициран акупунктур, който има широко обучение и опит с бременни дами. Попълнете вашия акупунктурист по въпроса дали сте бременна, тъй като специфични фокуси на иглена терапия не могат да се използват сигурно по време на бременност.

17. Котки:

Токсоплазмозата е типично заболяване, което се среща при много птици и гръбначни животни, включително хора. Паразитът, наречен „Toxoplasma gondii“ (T. gondii), може да бъде открит в котешка тор или почва или котешка тоалетна, опетнена със заразена котешка дефекация.

Опасността от заразяване с токсоплазмоза по време на бременност е ниска. Ако получите токсоплазмоза през първия триместър на бременността, опасността от преждевременно раждане се увеличава и може да причини зрителен дефицит и мозъчно увреждане при неродено дете.

18. Рентгенови лъчи:

Ако е възможно, трябва да се въздържате от рентгенова снимка, докато сте бременна. Здравните специалисти ще проучат дали Вашето лечение може да издържи, докато не родите детето си. Например, те ще изследват дали предимствата на лечението надвишават като цяло безопасното провеждане на рентгенова снимка. Те могат също така да обмислят използването на друга стратегия за изобразяване, например, ултразвуково сканиране.

Има малка опасност от вродени дефекти и проблеми с физическото и психическото развитие. Във всеки случай излагането на радиация може да навреди на клетките на тялото, което може да изгради опасност от злокачествено заболяване. Това е причината дозата радиация, използвана като част от рентгеново изследване, да е толкова ниска, колкото би могло разумно да се очаква. Рентгеновите лъчи по време на бременност носят малка опасност от излагане на нероденото бебе на радиация, която може да причини рак в детството.

Ще откриете широк спектър от противоположни данни в мрежата, в книги и в списания. Бъдете разумни, доверете се на своите импулси и помнете, че да бъдеш нащрек никога не е ужасна мисъл. Ако всичко друго се провали, говорете с Вашия лекар. Имайте предвид, че няма да сте бременна до края на времето. Дръжте го заедно, тъй като тези недостижими храни и упражнения скоро ще ви бъдат достъпни още веднъж.

Това бяха някои от нещата, които трябва да се избягват по време на бременност. Всяка жена се тревожи за това кое е правилно и кое не е за бебето им по време на бременност. Има някои неща, които са задължителни за доброто здраве, докато има някои неща, които трябва да избягвате напълно през тази фаза. Бъдете наясно, пазете се и дайте на бебето си най -доброто.