Циталопрам е антидепресант, който принадлежи към група, наречена селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин. Това се използва главно за лечение на пристъпи на паника, а също и на тревожно разстройство и действа чрез промяна на нивото на серотонин, химикал в мозъка.

циталопрам по време на бременност

Циталопрам по време на бременност:

Много жени се чудят дали приемът на антидепресанти е безопасен по време на бременност. Приемът на Циталопрам по време на бременност е нож с две остриета. Приемането му може да представлява заплаха за бебето ви, но ако не го приемате, това може да попречи на вашето благосъстояние. Има жени, за които приемането на Citalopram по време на бременност е много необходимо. Това е така, защото бременността предизвиква различни видове хормони в тялото ви и в такава ситуация е много необходим антидепресант, който да ви поддържа най -доброто и да се чувствате добре.

Лечението на депресия по време на бременност е много важно, тъй като е вероятно да има отрицателно въздействие върху вашето дете. Известно е, че нелекуваната депресия по време на бременност поражда множество нови проблеми; като бъдещата майка може да се обърне към алкохол и тютюнопушене, за да се предпази от депресия, а пушенето и пиенето неизменно са вредни за детето. Има някои антидепресанти, които са много безопасни по време на бременност, а някои, които са се оказали вредни както за майката, така и за дете.

Безопасен ли е циталопрам по време на бременност? Това може да се отговори най -добре чрез балансиране между ползите и рисковете. Шансовете за вродени дефекти, които могат да възникнат при дете поради приема на това лекарство, са много ниски, поради което в повечето ситуации здравето и благосъстоянието на майките се дават приоритет. Тъй като повечето от вътрешните органи на детето се формират през първите 12 седмици от бременността, това е времето с висок риск, когато всяко лекарство е много вероятно да засегне вашето дете. Ако случайно консумирате циталопрам през този период, най -добре е първо да се консултирате с Вашия лекар.

beremen-052314-akp

Приемът на лекарства през това време обикновено води до няколко вродени дефекти като: сърдечни дефекти, но случаите показват, че жените, които приемат циталопрам по време на бременност, имат бебета с нормално сърце. Антидепресантите също могат да причинят дефекти на храносмилателната и пикочната система при новороденото и понякога нещата дори могат да се повишат с една степен и бебето може да развие дефект на очите и крайниците.

Децата също могат да развият проблем с движението и дефицит на внимание, заедно с проблеми в ученето и мисленето. Не е известно обаче, че циталопрам предизвиква риск от спонтанен аборт при жени, които консумират лекарството, не е известно, че предизвиква мъртво раждане.

Ако вече сте приемали Citalopram по време на бременност, най -добре е да уведомите Вашия лекар за това и да оставите на него да реши дали имате нужда от това лекарство или не и трябва да продължите с него. Ако обаче вече сте бременна, не спирайте внезапно приема на Циталопрам, тъй като това може да бъде пагубно за Вас и Вашето дете. Не променяйте лекарството си без предварително разрешение от Вашия лекар.

Потърсете медицинска помощ, преди да консумирате какъвто и да е вид лекарство. Поддържането на Вашия лекар в течение относно това, което консумирате, е много важно за благосъстоянието на Вашето дете. Приемът на Citalopram не изисква непременно допълнително наблюдение на вашето бебе, но е по -добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Възможно е обаче постепенно да спрете приема на нещо в този случай циталопрам), вместо да го прекъснете напълно наведнъж. Няма риск от забременяване, ако една жена приема циталопрам, нито детето е засегнато, ако бащата е склонен да консумира това лекарство.