Яденето на питателна храна по време на бременност е много важно както за бъдещата майка, така и за малкото, което расте в нея. Но поради екстремни хормонални промени в организма, много желание се предизвиква по време на бременност. Един от често срещаните апетити по време на бременност е този на царевицата. Въпросът, който идва тук, е дали бременните жени могат да ядат царевица? Да, много е безопасно и здравословно да се консумира царевица по време на бременност. В тази статия ще бъдат разгледани ползите от яденето на мака по време на бременност, възможните му странични ефекти и предпазните мерки, които трябва да се вземат, докато се консумира царевица.

Безопасно ли е да се яде царевица по време на бременност

Яденето на царевица по време на бременност – безопасно или не?

Яденето на царевица по време на бременност е безопасно и здравословно за бъдещата майка и бебето, което расте в нея. Makka трябва да бъде включена в диетата за бременни, но трябва да се внимава да не се консумира прекалено, в противен случай това би добавило тези допълнителни килограми към теглото на бременността, което не е необходимо.

Хранителна стойност на царевицата:

Консумирането на 100 г царевица ще ви даде следното хранене.

Хранителни вещества                       Количество

Калории 96Kcal

Вода 73%

Въглехидрати 21 g

Захар 4,5 g

Протеин 3,4 g

Фибри 2.4g

Мазнини 1,5 g

Омега-3 0,02 g

Омега-6 0,59 g

Ползите от царевицата по време на бременност:

Яденето на царевица по време на бременност е от полза както за майката, така и за детето по следния начин:

1. Облекчаване от запек:

Царевицата е отличен източник на диетични фибри, които помагат за премахване на най -често срещания проблем на бременната – запек.

2. Намалява риска от вродени увреждания:

Царевицата е богат източник на фолиева киселина и по този начин намалява риска от неонатални дефекти при детето.

3. Промотор на паметта:

Яденето на мака по време на бременност помага за здравословното развитие на мозъка на детето и по този начин увеличава паметта.

4. Предотвратява мускулната дегенерация:

Царевицата е богата на зеаксантин или витамин, който предотвратява мускулната дегенерация при детето след раждането.

5. Подобрява зрението на бебето:

Царевицата е богата на антиоксиданти като лутеин, който играе жизненоважна роля за подобряване на зрението на новороденото.

6. Предотвратява рака:

Експертите казват, че антиоксидантите, присъстващи в царевицата, са в състояние да предпазят майката от рак, включително рак на гърдата.

7. Предотвратява анемията:

Царевицата е богата на витамин В12, който е жизненоважен за образуването на кръвни клетки и по този начин предотвратява анемията на майката.

8. Повишава имунитета:

Царевицата е богат източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А, който е добър за здрава кожа, коса, зрение, имунитет и памет по време на бременност.

9. Добър холестерол:

Приемът на масло от царевична люспа при бременност подпомага намаляването на LDL (лошия холестерол) и насърчава растежа на HDL (добрия холестерол) в организма.

Страничните ефекти от консумацията на царевица по време на бременност:

Няма второ, че царевицата е изключително хранителна, когато се консумира по време на бременност. Но ако се консумира прекомерно, това може да доведе до наднормено тегло при бременност. Освен това всичко в излишък е вредно за бременните дами и така би било с царевицата. Наличните в царевицата мастни киселини могат да доведат до сърдечни проблеми. Някои жени се оплакват от лошо храносмилане при консумация на царевица по време на бременност.

Как да консумираме царевица по време на бременност:

По -долу са различните начини, по които царевицата може да се консумира по време на бременност:

  • Яденето на варена царевица е най -добрият начин да ядете царевица по време на бременност, тъй като по този начин могат да се извлекат максимални хранителни вещества. Просто извадете кората и коприната от царевичния кочан, поставете го в п [а с достатъчно вода, за да потопите кочана, покрийте тигана с капак и го сварете за 5-6 минути. Алтернативно е възможно и премахването на царевичните семена и след това варенето на същото.
  • Можете да добавите сладка царевица към диетата си по време на бременност под формата на салата или сандвич намазка.
  • Направете сладка царевична супа
  • Добавете го към пастата си, за да подобрите вкуса му

Предпазни мерки, които трябва да се вземат по време на консумация на царевица по време на бременност:

При консумация на царевица за бременни трябва да се вземат следните предпазни мерки:

  1. Консумирайте царевицата в рамките на няколко дни от закупуването й, за да извлечете максимални ползи.
  2. Никога не отстранявайте люспите на царевицата, ако не я консумирате. Това ще ви помогне да го запазите свеж за по -дълго време.
  3. Семената на царевицата трябва да се съхраняват в дълбоко замразяване в херметически затворен контейнер, за да се запази хранителната им стойност.

Продукти от царевица за ядене и избягване по време на бременност:

Царевицата е богата на много хранителни вещества и е изключително здравословна и безопасна за консумация на мака по време на бременност. Следват обаче царевичните продукти, които човек трябва да избягва по време на бременност:

  • Царевичното нишесте обикновено се използва като добавка и никога не трябва да отива в стомаха ви като единствено пътуване.
  • Пуканките съдържат Транс Мазнини, които са били известни като фатален враг за новороденото и следователно пуканките трябва да бъдат рядко лечение по време на бременност. Вместо това отидете на варена царевица.
  • Царевичният сироп има много добавени подсладители, което е най -добре да се избягва.

Изводът е, че царевицата е безопасна и задължителна в диетата на бременността, поради хранителните ползи, които носи. Включете царевицата в ежедневната си диета и помогнете на бебето да расте здраво и силно. Изберете обаче да избягвате царевичното нишесте и пуканките трябва да са само от време на време.

Често задавани въпроси:

Q1. Добре ли е консумирането на царевични люспи по време на ранна бременност?

Отговор: Прекомерната консумация на корнфлейкс може да бъде проблематична. Прекомерната консумация на корнфлейкс по време на бременност води до проблеми като чревни газове, метеоризъм, подуване на корема и болки в корема. Излишните корнфлейкс намаляват способността на организма да абсорбира желязо, цинк и минерали.

Q2. Дали пуканките са добри за бременна жена?

Отговор: Пуканки като царевица са хранителни и безопасни за консумация по време на бременност. Той има много ползи за здравето, но пуканките съдържат голямо количество сол, което може да доведе до високо кръвно налягане по време на бременност. Освен че се уверете, че пуканките са приготвени в готварска печка, а не в микровълнова. Освен това пуканките съдържат Транс мазнини и следователно излишната консумация може да се окаже фатална за новороденото.

Q3. Безопасна ли е консервираната царевица по време на бременност?

Отговор: Всяка консервирана храна съдържа BPA, което е най -добре да се избягва по време на бременност. Прясна или замразена храна винаги трябва да се избира пред консерви. Дори бурканът е по -добър, но консервираната царевица е голямо НЕ.