Бременна дама по време на бременността изпитва различни промени в тялото си поради нарастващия плод и хормоналните промени. С тези модификации/промени, настъпващи в тялото, тя започва да страда от различни болки в тазобедрената става, гърба и дори в ребрата. Болката в ребрата по време на бременност се усеща главно поради растящия плод и малките ритници в утробата от малкото момче. В повечето случаи тази болка в ребрата е съвсем нормална и често не води до никакви усложнения, но в някои случаи, когато болката се появи от дясната страна на реброто, това може да доведе до някои усложнения. В такива случаи се препоръчва консултация с лекар.

Болка в ребрата по време на бременност

Какво е болка в ребрата и често ли е по време на бременност:

Човешкото тяло има 24 ребърни кости 12 от всяка страна на тялото. Функцията на тези ребра е да защитават органите, лежащи под ребрата. Ако някой от тези органи набъбне или е заразен или възпален или ако има пукнатина в ребрата, лицето започва да усеща болката в ребрата. По време на бременността плодът започва да расте от края на втория триместър. Налягането върху ребрата също се увеличава, което води до болка в ребрата и тази болка е съвсем нормална в повечето случаи по време на бременност. Обикновено тази болка започва, когато бебето вътре се подравнява с определена позиция. Това често се случва през 26 -та седмица от бременността.

Причини за болка в ребрата по време на бременност:

Болката в ребрата при бременни жени обикновено започва в края на втория триместър. Тази болка може да се почувства от двете страни на гръдния кош. Ако болката се появи от лявата страна, това се дължи на нарастващата матка, а ако болката е от дясната страна, причините са много. Някои от причините за болката в ребрата са изброени по -долу.

1. Налягане от плода:

Плодът започва да расте през втория триместър, а матката се разширява нагоре, за да побере бебето, присъстващо вътре. Поради това разширяване натискът върху левите ребра започва да се увеличава, което води до болка в ребрата.

2. Релаксин:

Това е хормон, отделен по време на бременност. Самата дума заявява, че този хормон отпуска мускулите и тъканите, които свързват костите ви в тялото. Този хормон също отпуска тазовите връзки и таза, за да се разтвори широко за гладко раждане. В някои случаи мускулите и връзките около реброто също се отпускат и когато теглото на тялото расте, натискът върху ребрата също може да се увеличи, което води до болка в ребрата.

3. Киселини в стомаха:

Релаксинът също отпуска част от хранопровода. Това е основната причина бременните дами да изпитват киселини по време на бременност. Киселините понякога могат да доведат до болка в ребрата.

4. Жлъчни камъни:

По време на бременността нивата на естроген в организма се увеличават, което води до по -бавно изпразване на жлъчния мехур. Това от своя страна причинява камъни в жлъчката в пикочния мехур. Обикновено болката поради камъни в жлъчката е лека, но в някои случаи болката започва в горната част на десния корем, което води до болка в ребрата.

5. Болка в кръгъл лигамент:

Кръгли връзки са влакнести тъканни връзки, които свързват матката с областта на слабините. С увеличаването на матката, тя оказва натиск върху тези връзки, които от своя страна причиняват остра болка при ходене или движение.

6. Инфекция на пикочните пътища:

По време на бременността жените са изложени на по -висок риск от развитие на инфекции на пикочните пътища. Поради това става трудно изпразването на пикочния мехур. Растящият плод, заедно с неопразнения пикочен мехур, оказва по -голям натиск върху ребрата от обикновено, причинявайки силна болка в ребрата. Освен това UTI може да причини болка в бъбреците, което може да доведе до болка в ребрата.

7. Тумори:

Някои проучвания показват, че бременността може да стимулира растежа на черния дроб, който има рак. Увеличаването на черния дроб съответства на образуването на тумор върху черния дроб. Този тумор оказва натиск върху реброто, причинявайки болка в ребрата.

8. Други усложнения:

Други усложнения, които могат да причинят болка в ребрата, са прееклампсия и HELLP синдром. Тези усложнения причиняват болка в горния десен квадрант на корема, обикновено наричана болка в черния дроб. Прееклампсията и синдромът на HELLP са животозастрашаващи усложнения и изискват незабавна медицинска помощ. Ако изпитвате болка под дясната страна на гръдния кош по време на бременност, незабавно диагностицирайте за прееклампсия или синдром на HELLP или рак на черния дроб.

Предотвратяване на болки в ребрата по време на бременност:

Имаме красива поговорка, която казва, че превенцията е по -добра от лечението. Виждали сме причините за болка в ребрата по време на бременност, като предотвратяване на болката в ребрата може да се постигне, като се избягват причините за болката.

  • Редовните упражнения по време на бременност могат да помогнат за правилното поставяне на бебето в утробата, което може да намали натиска върху възпалените ребра.
  • Проверявайте наддаването на тегло на всеки 15 дни, тъй като знаем, че релаксиновият хормон отпуска мускулите и сухожилията в тялото. Прекомерното наддаване на тегло може да увеличи натиска върху ребрата.
  • Винаги приемайте здравословна диета, за да предотвратите образуването на камъни в жлъчката.
  • Използвайте възглавници за опора по време на сън. На пазара се предлагат специални възглавници за U и C форма, които могат да се използват по време на сън.

Домашни средства за болка в ребрата по време на бременност:

Всяка болка в тялото има някакво средство за излекуване. Същият е случаят с болка в ребрата; Ето някои от домашните средства, които могат да бъдат изпробвани.

1. Масаж:

За всяка болка масажът е най -доброто лекарство или лечение, което може да се направи. Масажирайте частта с топло масло или предписан от лекар мехлем, за да облекчите болката в ребрата.

2. Топла вода и компрес:

Топла вода се използва за повишаване на температурата, която може да лекува болката в ребрата. С повишаването на температурата притокът на кръв също се увеличава в близост до гръдния кош. Топлината може да помогне за намаляване на сковаността на ставите и мускулните спазми. Домашен компрес може да се направи, като накиснете чиста кърпа в гореща вода и масажирате тази напоена кърпа близо до гръдния кош за 10-15 минути. Уверете се, че не прилагате този компресор върху стомаха. Къпането в топла вода също облекчава болките в ребрата. Помислете за добавяне на соли на Epsom към топлата вода, за да освободите стегнатите мускули.

3. Съвети за мануален терапевт:

Говорете с хиропрактик, този, който е добре известен с болките в ставите по време на бременност. В зависимост от положението на тялото, вида и интензивността на болката, те могат да предложат някои упражнения и промени в позата, които могат да преживеят болката в ребрата.

4. Топки за упражнения:

Правенето на упражнения с топката може да разтегне мускулите близо до гръдния кош, което от своя страна облекчава болката. Наклонете се срещу топката и изпълнете няколко ролки, за да разтегнете мускулите на ребрата. Уверете се, че правите тези ролки правилно.

5. Йога и упражнения:

Това е една от най -добрите форми на упражнения за всякакъв вид болка. Йогата е полезна не само за бременни жени, но и за всички. Научно е доказано, че разтягането с йога помага за разхлабване на мускулите, които могат да облекчат болките в гърба или гръдния кош. По същия начин редовните упражнения също могат да облекчат болката в ребрата.

6. Регулирайте позата:

През по -късните етапи на бременността за бременната дама ще бъде трудно да понесе тежестта на тялото. Тя е склонна да виси или да се огъва през цялото време. Поради това болката в ребрата може да се увеличи. Следователно, дръжте тялото изправено и се облегнете назад, докато седите.

болки в ребрата по време на бременност

Съвети за облекчаване на болки в ребрата по време на бременност:

Освен домашните средства, бременната дама може да предотврати болката в ребрата, като следва конкретни съвети.

  • Винаги носете широки дрехи по време на бременност. Тесните дрехи могат да окажат натиск върху тялото, което може да доведе до болка в ребрата.
  • Използвайте U -образна или C -образна възглавница за бременност, докато спите. Това помага за правилната стойка на тялото по време на сън.
  • Опитайте се да спите често в лявата част на тялото с поддържащи възглавници, за да предотвратите болка в ребрата.
  • Спете на въздушния матрак. Проучванията показват, че сънят на въздушния матрак ви облекчава от болката в ребрата.
  • Използването на пакети с лед също може да облекчи ребрата, наранени за един ден.

Кога да се консултирате с лекар:

Болката в ребрата по време на бременност е доста често срещана и не е необходимо да се притеснявате много за това. Обикновено тази болка се излекува скоро след раждането. Ако болката се усеща от лявата страна на тялото, това не е особено притеснително, но ако болката е от дясната страна на тялото, може да има много причини за това. Болката може да се дължи на камъни в жлъчката или рак на черния дроб или прееклампсия или понякога синдром на HELLP. В такива случаи незабавно се консултирайте с лекар за лечение.

Подобно на много други болки, болката в ребрата е нормална и в повечето случаи не представлява голяма загриженост. Болката в ребрата може да се дължи на малките удари на малкото бебе в утробата. Тази болка може да бъде предотвратена, като следвате гореспоменатите съвети. Освен това домашните средства, както са изброени по -горе, също ви дават облекчение от болката в ребрата. Но ако изпитвате силна болка под дясната страна на гръдния кош, по -добре е да се консултирате с лекар, за да предотвратите усложнения.

Опровержение: Мненията, изразени в тази статия, са само предложения и уебсайтът не носи отговорност за страничните ефекти, които може да причини. По -добре е да се консултирате с лекар, преди да планирате нещо, особено когато сте бременна.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Дали болката в ребрата е признак на бременност?

Отговор: Болката в ребрата се причинява поради натиска върху ребрата. Това налягане може да се дължи на подуване или инфекции или възпаления на органите, намиращи се под гръдния кош. Болката в ребрата не е признак на бременност, тъй като при бременни жени тази болка започва в началото на 3 -ти триместър.

Q2. Може ли болката в ребрата да доведе до сериозни усложнения по време на бременност?

Отговор: В повечето случаи болката в ребрата е нормална, ако се появи от лявата страна на тялото. Но ако го изпитате от дясната страна на тялото, може да има вероятност от някои сериозни усложнения. В такива случаи се консултирайте с лекар за по -нататъшна диагноза.