По време на бременност, заедно с гадене, повръщане, умора, подути крака, повечето бременни жени изпитват болка в долната част на гърба в даден момент. Тази долна част на гърба е най -голямото оплакване, което ще чуем от бременни жени. Тази болка в гърба може да се дължи на увеличаване на теглото, изместване на центъра на тежестта на тялото, хормонални промени в тялото и т.н. Докато повечето от болките в кръста са съвсем нормални и често не предизвикват безпокойство, но само в някои случаи това може да стане хронично, разширявайки болката от долната част на гърба надолу към краката и стъпалата, което прави бременната дама неспособна да стои. В тази статия ще обсъдим подробно причините за болките в долната част на гърба, превантивните мерки, които трябва да следвате, и някои от домашните средства за облекчаване на тази болка.

Болки в долната част на гърба по време на бременност Причини

Какво представлява болката в долната част на гърба и често ли се среща по време на бременност:

Болки в долната част на гърба по време на бременност също се наричат ​​лумбални болки. Тази болка обикновено се локализира в и над кръста в средата на гърба. Тази болка в гърба варира от лека (в повечето случаи) до тежка и дори хронична в някои ситуации. Хроничната болка в долната част на гърба, която се излъчва в крака, се нарича ишиас. Въпреки че повечето от бременните жени се оплакват, че тази болка е силна, болките в кръста са съвсем естествени. Много малко бременни жени изпитват непоносима болка поради отделянето на коремните мускули. Болките в долната част на гърба започват по всяко време на гестационния период. Някои жени изпитват тази болка през първия триместър, докато някои опит през втория триместър, който прогресира до раждането. Някои жени страдат и от следродилни болки в гърба.

Причини за болки в долната част на гърба по време на бременност:

Тази болка е една от често срещаните болки, които изпитва бременна жена по време на бременността. Причините за тази болка са изброени по -долу.

1. Хормонално увеличение:

Релаксинът е хормон, отделен по време на бременност. Този хормон омекотява и разхлабва тазовите стави и връзки. Това помага при раждането на бебето в по -късните етапи. Този хормон не само отпуска тъканите в тазовата област, но и разхлабва ставите по цялото тяло. Поради това болката в долната част на гърба започва по време на бременност.

2. Изместване на центъра на тежестта:

С напредването на бременността размерът на корема се увеличава. Поради това центърът на тежестта на тялото на бременната се измества. Изместването на центъра на тежестта води до неправилна стойка на седене, ходене и т.н., което води до болка в долната част на гърба.

3. Излишно наддаване на тегло:

С увеличаване на теглото на тялото по време на бременност, мускулите започват да се напрягат повече от обикновено. Неправилната стойка поради наднорменото тегло може да доведе до болки в кръста.

4. Разделяне на мускулите:

Има две успоредни мускулни ленти, които се свързват в центъра на корема. Тези мускули стабилизират гръбначния стълб и поддържат талията. По време на бременността, с увеличаването на размера на корема, тези мускули започват да се разтягат, а в някои случаи дори се разделят. Поради това опората на гърба се разпада и малко натиск върху гърба води до силна болка в гърба и това се нарича диастаза ректи.

болки в кръста при бременност 8

Домашни средства за болки в долната част на гърба по време на бременност:

Болките в кръста по време на бременност често са поносими, но в някои случаи това става непоносимо за бременните жени. Лекарите предлагат да се спазват определени домашни средства за избягване и лечение на болки в гърба по време на бременност. Някои от средствата за защита са

1. Пренатален масаж:

Който не обича масаж на гърба. Перфектен масаж на гърба ще ви облекчи от болките в гърба. Масажирането подобрява кръвообращението около гърба, което ви осигурява незабавно облекчение от болки в гърба.

2. Топла вода и компрес:

Топла вода се използва за повишаване на температурата, която може да лекува болки в гърба. С повишаване на температурата притока на кръв също се увеличава по цялото тяло. Топлината може да помогне за намаляване на сковаността на ставите и мускулните спазми. Домашен компрес може да се направи, като накиснете чиста кърпа в гореща вода и масажирате тази напоена кърпа в долната част на гърба. Уверете се, че не прилагате този компресор върху стомаха. Къпането в топла вода също облекчава болките в гърба. Помислете за добавяне на соли на Epsom към топлата вода, за да освободите стегнатите мускули.

3. Обезболяващи:

По принцип упражненията са най -добрите средства за болки в кръста. Освен упражненията, облекчението от болките в кръста идва от използването на обезболяващи. Използвайте тези обезболяващи само след консултация с Вашия лекар.

4. Йога:

Йога е една от най -добрите форми на упражнения за всякакъв вид болка. Изпълнението на йога помага за разтягане на мускулите, като по този начин облекчава долната част на гърба. Освен това медитацията, правена в йога, може да намали стреса и да ви направи щастливи през целия ден.

5. Упражнения:

болки в кръста при бременност 7

Упражненията за разтягане могат да помогнат за облекчаване на болките в долната част на гърба. Ходенето също се счита за една от най -добрите форми на упражнения за облекчаване на болките в гърба.

6. Спални позиции:

болки в кръста при бременност 2

Позата за сън също може да облекчи болката в гърба. Поставете възглавница между сгънатите крака под корема може да осигури опора на корема, като по този начин намалява натиска върху гърба. Използването на лумбална възглавница, докато седите, може да помогне за облекчаване на болките в гърба.

7. Други лечения:

Като алтернатива, лекарства като акупунктура и хиропрактика могат да помогнат за намаляване на болката в долната част на гърба по време на бременност.

Акупунктура:

болки в кръста при бременност 6

Древното китайско изкуство за изцеление на болки и възли в тялото ви се е появило под формата на остри игли, прободени в определени възли на тялото ви. Думата пункция играе голяма роля в акупунктурата, където лекарите или професионалните акупунктуристи вкарват игли в гърба ви, а точността на болката е там, където смятат, че потокът от qui или енергията на тялото се ограничава чрез възли. Отварянето на тези възли чрез акупунктура ще ви даде незабавно облекчение. Това е най -доброто лечение за болки в гърба.

Колан за майчинство:

Тези колани за бременни жени осигуряват оптимална подкрепа за растящия ви корем и кръста. Той премахва стреса на гърба, като дава по -здрава опора и подобрява стойката ви. Можете да носите този колан само за няколко часа на ден. Тези колани се предлагат в различни размери, подходящи за жени, които носят няколко бебета. Коланите за бременни се предлагат онлайн и в магазините за майчинство.

Съвети за предотвратяване и избягване на болки в кръста по време на бременност:

Някои от общите съвети, които могат да бъдат спазени за предотвратяване на болки в кръста по време на бременност, са

  • Следете увеличаването на теглото. Опитайте се да поддържате здравословно тегло през цялата бременност.
  • Препоръчително е да не вдигате тежести по време на бременност.
  • Постоянното стоене може да окаже натиск върху гърба. Затова избягвайте да стоите твърде дълго.
  • Винаги носете широки дрехи по време на бременност.
  • Носете подходящите обувки, които дават перфектна подкрепа на тялото ви по време на бременност.
  • Спането на плоска маса може да облекчи болките в гърба и дори да предотврати болките в гърба.
  • Правете леки упражнения за разтягане всеки ден по време на бременност.
  • Избягвайте да работите до късно, докато седите. Правете почивки по средата и ходете поне 5 минути.
  • Следвайте подходяща диета. Избягвайте храни, които могат да увеличат болките в гърба.

Кога да се консултирате с лекар:

Болките в гърба са доста чести при бременни жени по време на бременност. Леките болки в гърба могат да бъдат лекувани с помощта на домашни средства. Бременните жени трябва да се консултират с лекар, ако почувстват силна болка в гърба, придружена от инфекция на пикочните пътища, вагинално кървене, треска, усещане за изтръпване в крайниците, нередовно вагинално течение. Понякога болката може да бъде твърде силна, че да се излъчва до крака, което води до ишиас. В такива случаи се консултирайте с вашия лекар за по -нататъшно лечение.

В заключение може да се каже, че болките в кръста са широко разпространени в повечето случаи по време на бременност. Само в някои случаи тази болка може да се влоши и да доведе до ишиас. Следвайте гореспоменатите превантивни мерки и съвети, за да избегнете болки в кръста по време на бременност. Също така, изпробвайте домашните средства за облекчаване на болките в кръста и споделете с нас своя опит.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Болката в долната част на гърба е признак на бременност?

Отговор: Всички болки в гърба не са признаци на бременност. Въпреки това, в някои случаи болките в кръста са симптом на ранна бременност. Някои бременни жени изпитват болки в кръста по време на ранната си бременност.

Q2. Болка в долната част на гърба е признак на раждане?

Отговор: Раждането обикновено започва в края на 3 -ти триместър. Понякога болките в кръста в последния триместър могат да бъдат признак на раждане. Ако изпитвате силна болка в гърба през ранния 3 -ти триместър, консултирайте се с Вашия лекар, за да проверите състоянието на бебето за някакви преждевременни раждания..

Опровержение: Мненията, изразени в тази статия, са само предложения и уебсайтът не носи отговорност за страничните ефекти, които може да причини. По -добре е да се консултирате с лекар, преди да планирате нещо, особено когато сте бременна.