Болката в гърба по време на бременност е доста често срещана при няколко бременни жени. С идването на добрата новина човек трябва да понесе и неудобствата и безпокойството в тази фаза. Тази ситуация е доста типична за втория триместър на бременността и се причинява от редица фактори. Въпреки че е много трудно да се справите с болката, не се притеснявайте! Днес ще ви разкажем най -добрите съвети и методи за лечение как най -добре да преодолеете и да се отървете от болки в гърба по време на бременност. Това са лесни за правене домашни средства, които дори могат да дадат незабавно облекчение през повечето време! Да започваме!

болки в гърба по време на бременност

Болки в гърба по време на бременност – кога започва и свършва?

Ако имате лека до тежка болка в гърба по време на бременност, не се притеснявайте! Не си сам. Казват, че около 50-70% от бременните жени изпитват това често срещано състояние. Докато някои жени изпитват тази болка от началото на бременността, повечето от нас обикновено се сблъскват с това състояние от втория триместър. Има случаи, при които бременните жени още от 8 седмици също изпитват болки в гърба.

Това състояние на болки в гърба обаче е нормално по време на бременност и може да се лекува с естествени домашни средства и лекарства с помощта на медицински специалист. Тя може да бъде прекратена или намалена със своята тежест с правилното лечение.

Причини за болки в гърба по време на бременност:

Всяка жена се сблъсква с болки в гърба по време на бременност. Най -често срещаните видове болки в гърба и симптомите за нея са леки до поразителни болки в долната и горната част на гърба за бременни жени. Това може да бъде причинено от редица фактори и е важно първо да се разберат причините за разбиране на методите на лечение и съветите за превенция. Ето няколко често срещани причини.

Първо тримесечие:

Най -честата причина за болки в гърба в ранна бременност е следната.

1. Стрес:

Емоционалният стрес може да предизвика мускулно напрежение в гърба, което може да се почувства като болка в гърба преди спазми в гърба. Може да откриете, че изпитвате болки в гърба през стресиращите периоди на бременността. Опитайте се да запазите спокойствие и може да останете шокирани да видите лекотата отвътре.

2. Хормонални промени:

По време на бременността хормоналните промени в тялото ви водят до отпускане на връзките в тазовата област и ставите се отпускат по време на тренировките за процеса на раждане. Подобен хормон може да причини разхлабване на връзките, които държат гръбнака, което води до нестабилност плюс болка. Промените в хормоните също водят до болки в гърба по време на ранна бременност.

Втори и трети триместър:

При идване на втория и третия триместър по време на бременност болките в гърба могат да бъдат причинени поради,

1. Разделяне на мускулите:

Подобно на разширяването на матката, два паралелни мускулни листа (ректални коремни мускули), които преминават от гръдния кош към срамната кост, могат да се разделят по централния шев. Това разделение може да влоши болките в гърба.

2. Наддаване на тегло:

По време на здравословна бременност жените обикновено качват между 25 и 35 килограма. Гръбначният стълб трябва да издържа това тегло. Това може да причини болка в долната част на гърба. Теглото на растящото бебе и матката също оказва натиск върху кръвоносните съдове и нервите в таза и гърба. Това е една от основните причини за болки в гърба по време на бременност.

3. Промени в стойката:

Бременността измества центъра на тежестта ви. В резултат на това може постепенно да се успокоите, без да забележите, и да започнете да коригирате стойката и начина си на движение. Това може да доведе до болки в гърба или по друг начин да се напряга. Формата на вашето изправено положение също е причина за болки в гърба в ранна бременност и нататък.

Болки в гърба по време на бременност

4. Център на тежестта:

Една от основните причини за болки в гърба по време на бременност е промяната в центъра на тежестта. С нарастващия коремен удар, ще забележите, че центърът на тежестта трябва и наистина се движи напред. Да имате предвид това и съответно да работите върху стойката си е правилното нещо.

Най -често обаче се случва така, че толкова осъзнавате безопасността на бебето си, че забравяте за позата. Това продължава да натрупва мускулно напрежение и в крайна сметка води до нарастващо болки в гърба, което е трудно да се намали през цялата бременност.

5. Неизправност на сакроилиачната става:

Ставата има важна роля по време на бременност и нейната дисфункция е една от най -честите причини за вашата ситуация. Тази става образува таза – добре, по -голямата част от него така или иначе. Това е ставата, която позволява алтернативно движение, когато ходите. Сега, с бременността, връзките се натоварват и има нестабилност в ставата, което води до цялата болка.

Това може да стане мъчително, но добрата новина е, че тази причина за болки в гърба по време на бременност е много лечима със специфични лечения. Най -хубавото, което излиза от това, е по -доброто обещание за доставка на вашето бебе. Това е честа причина за болки в гърба през деветия и последния месец от бременността.

6. Усилена работа:

Всяка тежка работа в по -късните месеци на бременността, като навеждането, за да вземете кофа, може в крайна сметка да доведе до ужасни болки в гърба, оставяйки ви приковани към леглото. Със сигурност не искате да оставите това да поеме и след това да се запитате защо имате болки в гърба по време на бременност. През късните месеци на бременността, тоест до настъпването на третия триместър, ограничете всяка отделна дейност във вашия дневник и се съсредоточете върху останалото, което получавате, и се опитайте да извлечете максимума от него.

7. Рокля и мода:

Тъй като дрехите за бременни обикалят, защо бихте избрали нещо друго като облекло за бременност, дори когато знаете нещо еластично, ще ви накара да се чувствате болки през останалата част от деня? Коремът ви трудно се справя с промените около и под него в матката. С нарастващия размер трябва да наблюдавате петите си, тъй като това прави по -предизвикателно регулирането на центъра на тежестта. Следва роклята, която избирате, за да излезете. Избягвайте напълно колани и ластици.

Рокли за майчинство са ваши приятели и има причина майките да се придържат към тях. Време е да пазарувате. Иначе скоро ще откриете, че тези обувки се превръщат в причина за болките в долната част на гърба поради напреженията на връзките, които създават.

Облекчаване на болки в гърба по време на бременност:

Облекчаването и методите за лечение, за да се отървете от болките в гърба за бъдещите майки, не винаги могат да бъдат взискателни, както предполагате. Има редица възможности за лечение, от които можете да избирате, в зависимост от предложението на лекаря и тежестта на болката в гърба. Те включват домашни средства, медикаментозно лечение, йога и упражнения, масажи и физиотерапевтични начини за намаляване на болките в гърба по време на бременност.

Домашни средства и промени в начина на живот:

Няма нищо лесно и просто в домашни условия за лечение на болки в гърба по време на бременността. Ето няколко следи.

1. Вземете почивки:

Ходете иначе стойте плюс разтягане минимум веднъж на час. Прекалено дългата сесия може да причини още повече болка в гърба. Опитайте се да не стоите твърде дълго. Несигурно работите на крака; опитайте се да поставите единия крак на нисък стол, за да намалите натиска от долната част на гърба.

2. Използвайте твърд матрак:

При това състояние можете да изберете да имате твърд матрак по време на бременността. Възглавница за тяло (с дължина най-малко 5 фута) също може да ви помогне да намерите позиции за сън, свеждащи до минимум стреса.

3. Heat Plus Cold:

Използването на топлина плюс студ за гърба ви може да помогне. Несигурно вашият доставчик на здравни грижи е съгласен; правете, като поставяте студени компреси (например торба с лед, иначе замразени зеленчуци, увити в кърпа) върху нежната зона за 20 минути няколко пъти на ден. По -късно от два, в противен случай три дни, сменете на топлина – поставете нагревателна подложка в противен случай бутилка с гореща вода върху болното място. Внимавайте да не свързвате топлината с корема си по време на бременност.

4. Колан за майчинство:

Можете лесно да закупите колани за бременни онлайн или всяка друга линия за пазаруване, която има опит в същото. По същество това е поддържащо бельо, което държи корема ви на място и гарантира, че тазовият ви пояс не е стресиран. Така че, в случай, че коремът ви сега прокламира пътя си напред, можете да позволите на колана да работи като добър заместител на основните мускули на корема ви.

5. Хранителна диета:

Ако искате здравословна бременност минус цялата тази болка, трябва да се уверите, че диетата ви е на място, а всички въглехидрати, мазнини и протеини са подредени в плодове и зеленчуци. Изключете кофеина, тъй като той е един от най -допринасящите фактори за болки в гърба по време на бременност.

6. Възстановете стойката си:

Склон напряга гръбнака ви. Използвайте правилна стойка, докато работите, седнете, в противен случай сънят е превъзходен ход. Например, ако спите на една страна с възглавница, забита между коленете, ще свалите стреса от гърба си. Когато седите на малка маса, сложете навита кърпа в края на гърба си за задържане; отпуснете краката си върху товар от книги, в противен случай изправете се и седнете без изправени, с раменете назад.

Болки в гърба по време на бременност

7. Масаж:

Нежният масаж може да облекчи болките в гърба, но ефектите са склонни да бъдат временни. Ако вашият партньор ви предлага масаж, запалете се масажирайте интензивно в трапчините, освен това в долната част на гръбнака. Това са акупунктурни точки, които могат да вдъхновят контракции.

8. Упражнения и йога:

Йога е добро упражнение за разтягане, което помага за увеличаване на гъвкавостта и позволява бърза и лесна доставка. Пренаталната йога, упражненията на Кегел и разтягането са едни от най -добрите, на които да се отдадете. От болки в гърба до изграждане на мускулно напрежение, всичко това ще бъде освободено за нула време. Така че, не позволявайте на тези недостатъци на нарастващия корем да ви свалят, вместо това изберете да бъдете активни и здрави с тези упражнения за болки в гърба при бременност.

Ето няколко съвета за нежни упражнения, които могат да помогнат много,

 • Работете върху пренатални йога и аква натални класове, за да помогнете за изграждането на мускули и да получите по -добра опора на гърба.
 • Седнете на кутия с колене под бедрата, ръцете под раменете и коремните мускули нагоре, като държите гърба изправен. Вдигнете се близо до тавана и оставете задника да се отпусне леко. Бавно се върнете отново в позицията на кутията. Правете това бавно, за да накарате мускулите си да се отпуснат.
9. Помощ от лекар:

Можете също да получите лечение от лекар. Те могат да включват перорални лекарства и физиотерапия за болки в гърба по време на бременност, както е предложено от сертифицирани здравни специалисти.

10. Акупунктура:

Акупунктурата е вид китайска медицина, при която тънки игли се вкарват в кожата ви на определени места. Изследванията показват, че акупунктурата може да бъде ефективна при облекчаване на болките в кръста по време на бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако се притеснявате да опитате.

11. Физиотерапия:

Лекарят може също да ви препоръча да отидете на физиотерапевтични сесии в случай на силна болка. Не работете по този въпрос сами без сертифициран специалист.

Съвети за болки в гърба по време на бременност:

Освен да знаете причините и средствата за отстраняване, трябва да имате предвид и някои съвети, които могат да ви помогнат да предотвратите изцяло появата на болки в гърба!

 1. Не носете токчета. Носете само обувки с отлична опора,
 2. Не се огъвайте изцяло от кръста, за да вземете неща. Клякайте, огънете коленете и не забравяйте да държите гърба изправен.
 3. Седнете направо на столове. Винаги дръжте възглавница, която да поддържа долната част на гърба.
 4. Когато спите, опитайте се да легнете отстрани и поставете възглавници под корема за опора.
 5. Използвайте само твърд матрак. Това може да помогне за осигуряване на отлична подкрепа за гърба по време на бременност.
 6. Проверявайте как стоите, движите се и седите. Не бъдете в огънато положение.

Кога да се консултирате с лекар за болки в гърба по време на бременност:

Ето когато човек трябва да говори и да се консултира с лекар, когато страда от тежки спазми в гърба по време на бременност,

 • Ако болките в гърба са силни и сте във втория или третия триместър.
 • Вие също имате треска и кървене от влагалището с болка по време на уриниране.
 • Ако имате болки в страните (под ребрата).
 • Губите чувство или усещане в краката или задника.

Страдането от болки в гърба по време на бременност може да бъде доста обезсърчаваща задача и с тези съвети и средства се надявам да имате спокойна бременност. Уверете се, че винаги сте в контакт с редовни прегледи от вашия семеен лекар, освен тези домашни съвети.

Никога не лекувайте болките в гърба сами. Това ръководство ви дава само бегъл поглед върху общия сценарий и как да преодолеете болките в гърба по време на бременност. Не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни грижи за най -добрите съвети и лечение.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Болката в гърба ли е ранен признак на бременност?

Отговор: Болките в гърба често се забелязват по време на късна бременност, отколкото в ранните периоди. Следователно това не е основен и значим признак на бременност в началните етапи.

Q2. Безопасно ли е да се използва колан за бременност при болки в гърба?

Отговор: Помощта за майчинство може да помогне за намаляване на болките в долната част на гърба, които обикновено са причинени поради лоша стойка. Но трябва да се носи само няколко часа през деня, а не през целия ден. Има и записани случаи, че коланът може да увеличи теглото, причинявайки повече болки в гърба. Консултирайте се с Вашия лекар за най -добрия съвет според вашия тип тяло.

Q3. Как да се справим с болките в гърба по време на сън по време на бременност?

Отговор: Силната болка в гърба е често срещан случай при много бъдещи майки, особено по време на сън. Винаги използвайте твърд и широк матрак само докато спите. Освен това можете да поставите възглавница близо до двата крака и под корема, за да намалите болките в гърба, докато спите отстрани.