Пропускането на месечните ви месеци може да бъде ужасяващо! Особено когато не сте подготвени за бременност, няма начин да спите спокойно. А за онези жени, които очакват добрите новини, това може да бъде момент на напрежение. Вместо да чакате правилния отговор със затаен дъх, сега можете сами да разберете резултатите с домашен тест за бременност.

Да! Преди да се втурнете в клиниката и да изчакате в дългите опашки, можете да извършите ранна диагностика, като използвате комплекти за бременност. Ако сте начинаещ и никога не сте използвали тези тестове, тази статия е точно за вас. Прочетете заедно, докато обсъждаме употребата, точността, видовете и популярните комплекти за бременност у дома в Индия.

домашен тест за бременност

Какво е комплект за домашна бременност?

Комплектът за домашна бременност е проектиран да дава 99% точни резултати у дома, използвайки обикновен тест за урина. Комплектът се състои от химическа лента и капкомер за урина в запечатан пакет. Предлага се в повечето медицински магазини и може да се купи без лекарско предписание.

Как работи?

Тестът потвърждава бременността ви чрез измерване на нивата на хормоните в урината. Той определя наличието на човешки хорионгонадотропин (hCG), плацентен хормон, който се открива в ранните етапи на бременността. (1)

Вашето тяло започва да създава hCG, след като оплодената яйцеклетка влезе в матката (утробата). Около шест до 14 дни след оплождането нивата се повишават бързо и като добавите няколко капки урина върху лентата, можете да забележите резултатите. Целият процес отнема около две до три минути.

Кога да се извърши домашен тест за ранна бременност?

Тялото ви показва определени признаци, показващи шансовете ви да забременеете, като изброените по -долу:

1. Пропуснат период:

Пропуснатият период може да бъде надежден знак за бременност. Ако имате 28 или 30-дневен цикъл и все още не сте получили менструация, може да е подходящият момент да вземете теста.

2. Тежки спазми:

Ако имате менструални спазми без кървене, това може да е знак за ранна бременност.

3. Болезнени гърди:

Внезапното увеличение на гърдите, придружено от болка и чувствителност, може да показва бременност (когато изпитвате други симптоми като пропуснати менструации).

4. Гадене и промени в настроението:

Тези признаци могат да действат като индикатори за бременност. Може също да изпитате отвращение към храната, умора и често уриниране.

След като разберете промените в тялото си, можете да направите бърз тест за бременност у дома, като използвате комплектите. За по -голяма точност на резултатите, лекарите препоръчват да се направи този тест три до четири дни след пропуснатия цикъл. Трябва да изчакате тялото да развие значителни нива на hCG, за да получите правилните резултати.

Колко точни са тестовете за бременност?

Според доклад, публикуван от организация в САЩ, резултатите от домашните тестове за бременност са около 99% точни. Дори марките твърдят, че дават 99% правилно отчитане на бременността. Това обаче е валидно само когато използвате комплекта правилно.

Ето някои от случаите, при които резултатите може да са неправилни или невалидни:

 • Извършване на теста твърде рано преди нивата на hCG да се развият правилно в организма
 • Имали предишна история на аборт или спонтанен аборт
 • Сблъсквайки се с определени медицински състояния като рак, кисти на яйчниците, туморни клетки в плацентата и др.,

В такива ситуации може да се окажете с фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати.

А) Фалшиво положителен резултат:

Не сте бременна, но нивата на hCG в урината ви могат да дадат положителен резултат поради протеините в урината, лекарствата и т.н..

Б) Фалшив отрицателен резултат:

Вие сте бременна, но резултатът казва отрицателно. Това може да се дължи на неизправност на лентата, продукт с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на комплекта или провеждане на теста твърде рано.

Как да планирате тест за бременност?

Въпреки че не се нуждаете от предварителни медицински познания или опит, за да извършите този тест, важно е да разбирате добре процеса. Този набор от насоки ще ви помогне да знаете правилния метод за провеждане на домашен тест за бременност, за да получите точен отчет:

Ти трябва,

 • Купете комплект от надеждна марка, одобрена от здравния отдел
 • Прочетете внимателно инструкциите, написани на външната кутия.
 • Съхранявайте стерилен контейнер готов за събиране на пробата от урина

Как да използвате теста за бременност?

Ето стъпките за откриване на бременността чрез домашен тест:

 1. Макар и да не е задължително, за по -добри резултати е по -добре да се направи тест с рано сутрешна урина.
 2. Тестовете за бременност обикновено се съхраняват в хладилника. Така че, внимавайте да носите тестовия комплект до стайна температура, преди да го използвате.
 3. Извадете картонената лента с химикали и я поставете върху равна повърхност.
 4. Извадете малко урина с капкомер (предоставен с комплекта) и поставете само две капки в кръглата ямка за изпитване, която обикновено е маркирана с „S“. Не търкаляйте урина по интерпретационната лента.
 5. Изчакайте три до пет минути (отговарят според указанията на производителя) и след това прочетете резултатите от теста. Опитите да се прочетат резултатите по -рано от необходимото време или да се появят прекалено дълго, могат да доведат до точни показания.

Някои наскоро пуснати комплекти за тест за бременност могат да се поставят директно под потока урина, без да е необходимо да се събира урина в съд. Цените на тези комплекти са по -високи от обикновените и може да не са налични във всички магазини.

Как да прочетете резултатите от домашния тест за бременност?

Сега, след като сте направили теста си, нека се научим как да оценяваме резултатите с помощта на цветната лента:

1. Погледнете областите, маркирани с „C“ и „T“ на тестовата карта. „С“ означава контрола. Тази лента трябва винаги да се появява, защото това е лентата за оценка. „T“ определя изпитвателния модел.

2. Ако се появи единична розова или лилава лента в зоната с маркировка „С“, това означава, че тестът е отрицателен за бременност.

Следваща стъпка: Ако все още подозирате бременност, можете да се консултирате с лекар и да продължите за задълбочен медицински преглед и ранно сканиране, за да изключите шансовете.

3. Ако изглеждат две розови или лилави ленти, едната в областта с маркировка „С“, а другата в региона, маркирана с „Т“, това означава, че изпитването е положително за бременност.

Следваща стъпка: Консултирайте се с лекар, за да проверите резултатите с кръвен преглед и сканиране, извършено в клиника.

4. В случаите, когато не се появяват ленти, тогава тестът е невалиден.

Следваща стъпка: Повторете теста с друга лента след 72 часа

5. Ако линията, проектирана в регион „Т“, е бледа, това може да се дължи на ниските нива на хормона hCG.

Следваща стъпка: В случай на слаба лента, повторете теста с нова опаковка от химическата тест лента

Какво трябва и не трябва да правите в домашни тестове за бременност:

Ето кратко резюме какво да правите и какво да не правите с тест за бременност:

Направете:

 • Прочетете внимателно инструкциите и извършете теста при хигиенни условия.
 • Ако не разбирате процеса, потърсете експертно ръководство.
 • Винаги се консултирайте с лекар, независимо от резултата, особено ако е положителен.

Не:

 • Никога не го изпълнявайте твърде рано. Изчакайте пропуснатия си цикъл и го направете поне ден след тази дата, за да получите правилните резултати.
 • Не приемайте, че отрицателният резултат означава, че няма бременност. Ако забележите някакви симптоми, споменати по -горе, побързайте да се консултирате с лекар и да получите потвърждение.
 • Избягвайте да използвате комплекти, които са с изтекъл срок на годност, тъй като може да не са надеждни.

Какви са рисковете, свързани с комплектите за бременност у дома?

Няма големи рискове за здравето или опасности, свързани с провеждането на тези тестове у дома. Единственото предизвикателство, което можете да предвидите, е рискът да получите фалшиво отрицателни или фалшиво положителни резултати. От тези две вероятността за получаване на фалшиво отрицателен резултат е голяма поради различни фактори. Това означава, че не знаете за бременността, което може да ви създаде сериозни проблеми в бъдеще.

Различни видове комплекти за тестове за бременност:

Има два основни типа комплекти за бременност – единият, който използва кръв, а другият, който използва урина за отчитане.

Сигурно вече сте научили за теста за бременност в урината у дома. Кръвният тест обаче трябва да се извърши в клиника, където кръвната Ви проба се извлича и тества в лаборатория.

Домашни тестове за дигитална срещу недигитална урина:

Тестовете за урина се предлагат като цифрови и ръчни или нецифрови комплекти, които са разделени по технология.

 • Нецифровите тестове показват само цветните ленти и изискват знания, за да ги интерпретират. Те са евтини и лесно достъпни.
 • Цифровите тестове са чувствителни към hCG и дават по-добри резултати в сравнение с нецифровите. Те ясно посочват дали сте „Бременна“ или „Не сте бременна“, като мигате думите на екрана. Така че сте спасени от объркването и догадките. Тези комплекти са скъпи и се намират само в избрани магазини.

Топ 10 набори за домашни тестове за бременност в Индия 2020:

Чудите се кой комплект за домашни тестове за бременност е най -добрият в Индия? За да улесним работата ви, изброихме 10 -те надеждни и достъпни марки в страната:

ЗАБЕЛЕЖКА: Цените са приблизителни и могат да се променят с времето.

1. Комплект за бременност Prega News:

Този комплект е от Mankind Pharmaceuticals Ltd и е един от най -популярните комплекти в Индия. Това е малък пакет, който съдържа химическата лента и тънка пластмасова капкомер. Показването на резултатите може да отнеме около 3-5 минути. В момента този пакет е на цена от 50 INR за един тест и 100 INR за два теста.

2. i-Can Устройство за тест за бременност в една стъпка:

Това е тест за откриване на бременност за еднократна употреба, който съдържа едно устройство и една капкомер за урината. Според марката това е чувствителен тест, който може да се извърши още 6 дни след незащитен секс, за да се определи бременността. Единична опаковка ще ви струва INR 40, а опаковка от 3 е на цена от INR 120.

3. Тестова карта Pregcolor:

Това е друг надежден комплект за тест за бременност, който твърди, че дава 90% точни резултати всеки път. Комплектът се състои от тест карта, върху която урината трябва да се излее с предоставената капкомер. Резултатът отнема около 5 минути, за да се появи. Тази карта трябва да се съхранява в хладилник и да се изважда 15 минути преди времето за изпитване. Текущата цена е 70 INR за карта.

4. Комплект за бременност на д -р Реди:

Това е комплект от една от най -известните фармацевтични компании в Индия – лабораторията на д -р Реди. Силно чувствителният тест е подходящ за провеждане точно в деня на пропуснат цикъл и ви дава точни резултати в рамките на 5 минути. В момента цената е 70 INR за единичен пакет.

5. Тестов комплект Velocit Eazy:

Комплектът Velocit е друг комплект за тестване на бременност от д -р Реди и използва директна пара на урината, за да открие резултатите. Устройството има ограничена дръжка в края за задържане и поставяне на лентата под урината ви за около 10 секунди. Това е лесен и точен начин за тестване за бременност. Комплектът струва около 98 INR.

6. Тест за бременност Clearblue Plus:

Това е марка, произведена в САЩ, която е и единственият одобрен от FDA комплект за домашна бременност, наличен в Индия. Можете да опитате това дори четири дни преди пропуснатия цикъл, ако забележите някакви ранни симптоми. Вместо обикновените ленти C и T, забелязвате „+“ или „-“, показващи положителни или отрицателни. 3-минутният тест струва около 173 INR за двойна опаковка.

7. Тест за бременност с AccuTesthCG:

Това е един от най -бързите тестове за бременност в Индия, който отнема само минута, за да получите резултатите. Устройството подобно на касетата събира урина, която се стича надолу в химическата лента. Дори цените са доста разумни за този продукт само с INR 40 за комплект.

8. Комплект за предварителни тестове за бременност от Prega News:

Това е усъвършенстван комплект от Mankind Pharma, който използва абсорбираща лента за събиране на пробата от урина. Устройството може да се постави директно под потока на урината за около 10 секунди и да изчака 3 минути, за да се получат резултатите. Цената е 50 INR за 1 опаковка.

9. PeeBuddy PregRx тест за бременност:

Този революционен продукт от PeeBuddy използва биоразградима фуния за хартия, за да тества бременността ви. Трябва само да напикате върху фунията, за да забележите резултатите само за 90 секунди. Показанията се виждат на предоставената отстрани тест лента. Този комплект е на цена 225 INR за 3 фунии.

10. Neclife Вземете новини Едноетапен тест за бременност с урина Hcg:

Ако търсите комплект за точна бременност у дома, това може да е правилният продукт. Марката твърди, че дава 99,9% верни резултати за ранно откриване на бременност. Съдържа тестово устройство, капкомер и изсушител за предпазване от влага. Комплектът струва около 150 INR за опаковка от 5 броя.

домашен тест за бременност

Как мога да проверя бременността, използвайки домашни методи „направи си сам“?

Само през последните 8-10 години идеята за домашни комплекти за бременност стана популярна. Навремето, когато кръвните тестове и изследванията на урината бяха сравнително нови и не бяха достъпни лесно, жените разчитаха на редица надеждни методи за тестване на бременността си. Ето някои от тях:

1. Тест за бременност със захар:

Използването на захар за определяне на бременността е може би един от най -старите известни домашни методи, за който се смята, че дава точни резултати. Трябва да поставите малко захар в суха чаша и да я излеете рано сутрин с урина. Ако захарта започне да се слепва, това означава, че резултатът е положителен и ако захарта се разтвори, можете да го приемете като отрицателен резултат.

2. Тест за бременност със сол:

Това е друг естествен тест за бременност, който използва обикновена сол. Трябва да съберете рано сутрин урина в прозрачна купа и да добавите няколко щипки сол към нея. След няколко минути можете да забележите промените в решението. В положителен случай солта започва да се пени и се превръща в млечна течност. Ако няма промяна в структурата, тогава можете да я считате за отрицателен резултат.

3. Тест за бременност с пшеница:

При този метод зърната от пшеница се добавят в купа, която съдържа урина. Разтворът се оставя настрана за 2-3 дни. Ако забележите поникване на семена, това означава, че тестът за бременност е положителен и липсата на растеж на растенията показва отрицателен резултат. Трябва да извършите този тест само след 2-3 дни пропуснат период.

4. Тест за бременност с паста за зъби:

Този метод се счита за надежден тест за откриване на бременност. Имате нужда от петно ​​обикновена паста за зъби (не гел или други съвременни версии) в малка купа. Изсипете урината върху това и разбъркайте добре. След известно време можете да забележите тези промени- бълбукането и цветът стават сини, което показва положителни резултати и няма промяна в сместа, което показва отрицателен резултат.

Какво да направите, след като получите положителен резултат в домашен тест за бременност?

Получихте ли положителен резултат от теста си? Честито! Снопът ви на радост е на път! За да направите бременността си гладка и безопасна, трябва да изпълните следните стъпки:

 • Уговорете среща с лекаря. Ще бъде направен последващ кръвен преглед и ранно сканиране на бременността, за да се уверите, че сте на прав път.
 • Изчакайте до първия триместър на бременността, преди да съобщите новината на по -голяма тълпа. Повечето спонтанни аборти се случват през този период и не искате да се разочаровате по -късно.
 • Вземете лекарствата си навреме, които включват пренатални витамини като желязо, калций и фолиева киселина.
 • Започнете да ядете здравословна, питателна диета, включваща зеленчуци, плодове, ядки и зърнени храни.
 • Откажете се от пушенето и пиенето. За да останете здрави, направете малко упражнения и медитация.

Надяваме се, че сте научили цялата необходима информация, свързана с домашните тестове за бременност. Следващия път, когато сте правили незащитен секс, сте пропуснали менструацията си или сте забелязали внезапни промени в тялото, знаете какво да правите по -нататък. Вместо да натискате бутона за паника, отидете в магазина и купете комплект, за да го тествате у дома. Можете да направите подходящо обаждане в зависимост от резултата. Уведомете ни, ако искате да знаете повече подробности.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Тази статия не трябва да се третира като пълна информация или надежден експертен съвет. Не трябва да се използва вместо консултация с лекар, тъй като информацията не е изчерпателна и не обхваща други случаи, свързани с бременност. Трябва да използвате тази статия само за да придобиете основни познания по темата и да не пропускате предписанието или курса на лечение, предписан от лекар.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Може ли тестът за бременност у дома да открие извънматочна бременност?

Отговор: Извънматочната бременност е състояние, при което оплодената яйцеклетка се забива във фалопиевата тръба. В такива случаи жената изпитва силно кървене и болка, за разлика от нормалната бременност. В много случаи е установено, че изследванията на урината са отрицателни. Но поради симптомите в клиниката е поставена ранна диагноза, която потвърждава наличието на разкъсана тръбна извънматочна бременност. (2)

Накратко, домашният тест за бременност не може да открие извънматочна бременност!

Q2. Комплектът за тестове за бременност е за многократна употреба?

Отговор: Не! Повечето от наличните на пазара комплекти за бременност са направени само за еднократна употреба. Лентите на hCG работят само веднъж и след като се покажат резултатите, те остаряват за бъдеща употреба. Също така, ако лентата случайно влезе в контакт с вода, влага или друго вещество, ефективността се намалява и е много вероятно да получите неправилни/невалидни резултати.

Q3. Кой тест за бременност е по -надежден – урина или кръв?

Отговор: Въпреки че и двата теста са надеждни методи за диагностициране на бременност, кръвните тестове имат по -висока точност. Те могат да открият много ниски нива на hCG в организма в сравнение с тестовете за урина. Ето защо повечето жени предпочитат да проследят изследването на урината си с кръвен преглед, за да са на сто процента сигурни в резултата си.