Всяка жена, която планира да забременее, трябва да се тества за щитовидната жлеза преди зачеването, а след това отново възможно най-скоро през първия триместър на бременността. В ранна бременност плодът е зависим от майката, за да доставя хормони на щитовидната жлеза, необходими за развитието на мозъка. Ако майката е с хипотиреоидизъм, тя може да не е в състояние да снабди плода си с достатъчно хормони на щитовидната жлеза, излагайки плода на риск. Нивата на щитовидната жлеза се променят бързо по време на бременност, така че не отлагайте.

Хипотиреоидизъм по време на бременност

Какво е щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е разположена някъде в долната част на шията отпред. Той е основна съставка на ендокринната система, известен с отделянето и съхранението на хормони, които предизвикват клетъчни действия.

Щитовидната жлеза се състои от двата най -важни хормона тироксин и триодотиронин. Вашият метаболизъм и енергийна обработка зависят изцяло от тези две. Макар и незначително, щитовидната жлеза може да повлияе на способността ви за овулация, като по този начин ви затруднява зачеването. Възможно е или да произвеждате твърде много от хормона на щитовидната жлеза, състояние, известно като хипертиреоидизъм, или може би малко по -малко, което води до хипотиреоидизъм. Излишно е да казвам, че това също влияе върху шансовете ви да забременеете.

Болест на щитовидната жлеза и плодовитост:

Няма значение дали вече знаете за проблема си с щитовидната жлеза или подозирате, че имате нещо нередно с жлезата, симптомите с трудна фертилитет може да ви улеснят приблизително диагностицирането. Разбира се, трябва да отидете на лекар, за да го контролирате.

Хипотиреоидизъм:

Хипотиреоидизмът по време на бременността през първия триместър обикновено не е рядкост. Това е доста естествено. Това означава, че дори с хипотиреоидизъм, бременността ви е безопасна. Трябва обаче да приемате лекарства, за да ги държите под контрол, независимо дали имате свръхактивен хипертиреоидизъм. По време на първия триместър сте изложени на по -голям риск от спонтанен аборт, ако оставите хипотиреоидизма нелекуван. Крайната цел на хипотиреоидизма е да поддържа нивото на хормоните на щитовидната жлеза в рамките на нормалното.

Недостатъчното производство на хормони на щитовидната жлеза може да доведе до хипотиреоидизъм. Това обикновено се задейства, когато има значителен дефицит на йод. Признаците и симптомите включват безплодие, нередовен менструален цикъл, галакторея (състояние, при което има приток на мляко дори без раждане). Ниската базална телесна температура също е решаващ фактор.

Тези състояния, ако не се лекуват, могат да причинят трудности по време на бременността и да доведат до други усложнения. Някои от тях са анемия, спонтанен аборт и отлепване на плацентата. Кръвоизливът след раждането също е често срещано явление. Бебето, дори ако преодолее тези трудности, може да страда от проблеми с ниско тегло при раждане и проблеми с щитовидната жлеза от самото раждане. Вродените дефекти също са често срещани. Последният вид щитовидна жлеза е тиреоидит на Хашимото.

Симптоми на хипотиреоидизъм по време на бременност:

Но какъв е хипотиреоидизмът по време на симптоми на бременност? Ето списъка, който можете да проверите.

  • Колко уморен се чувстваш? Постоянната умора и умората се свързват с хипотиреоидизъм.
  • Следващият незабавен симптом е запек. В случай, че имате запек, е време да внимавате и за другите симптоми.
  • Наддаването на тегло е друг симптом на хипотиреоидизъм. В случай, че смятате, че сте наддали на тегло без видима причина, трябва да бъдете внимателни. Въпреки че вашата диета ще играе важна роля, екстремното наддаване на тегло не е желателно.
  • Сухата кожа и загубата на вежди обикновено идват като симптом на ефект на хипотиреоидизъм по време на бременност.
  • Дрезгав глас и подуване на лицето е друг симптом.

Хипотиреоидизъм по време на бременност:

В случай, че имате хипотиреоидизъм и се чудите как той ще се отрази на вас и от своя страна на вашето дете, нека да разгледаме.

Как моят хипотиреоидизъм ще повлияе на бебето ми?

Да кажем, че ако състоянието не се лекува, съществува повишен риск от спонтанен аборт и се записва ниско тегло при раждане. Инвалидността, макар и не често срещана, се наблюдава до известна степен в живота на детето. Добрата новина обаче е, че най -вероятно няма да предадете състоянието си на детето си.

Кой е най -добрият начин за лечение на хипотиреоидизъм по време на бременност?

Лекарствата за хипотиреоиди са безопасни и могат да се приемат по време на бременност. Жените с хипотиреоидизъм, работещи в семейството, може да се нуждаят от по -висока доза лекарства, тъй като има повече колебания в нивото на хормоните от обикновено. Въпреки това месечните пътувания до лекаря или доставчика на здравни грижи трябва да помогнат за поддържането му под контрол.

Какво мога да направя за предотвратяване на хипотиреоидизъм?

Няма нищо за това как да се лекува състоянието, тъй като е доста загадъчно и все още не е открита конкретна причина и следователно няма лечение за същото. Но обичайното лечение е същото за най -бременната жена. Т4 се използва като достатъчен за липсващия хормон. Инжектиран в синтетична форма, неговата доза се поддържа толкова много, че нивата на TSH в кръвта са точно такива, каквито трябва да бъдат като цяло

Ефект на хипотиреоидизъм при бременност:

От векове лекарите се опитват да установят връзка между бременната майка, засегната от състоянието, и детето и неговото развитие както по време на бременност, така и след раждането. Често се наблюдава, че жените в страни с недостиг на йод са засегнати повече. Възможни са и специфични резултати за тримесечието. Рискът от спонтанен аборт, преждевременно раждане е често срещано с това. Добрата новина обаче е, че при подходящо лечение можете да обърнете неблагоприятните ефекти.

Колко рано хормонът на щитовидната жлеза на майката засяга нероденото бебе?

Тъй като развитието на детето зависи изцяло от майката, минава известно време, докато щитовидната жлеза на бебето започне да функционира. Не преди края на първия триместър. Така че, въпреки че хипотиреоидизмът на майката играе роля и неблагоприятни, лекарството Т4 трябва да реши всичко. Децата са по -склонни към проблеми с коефициента на интелигентност, отколкото дефицит на TSH.

Какво може да се направи, за да се избегнат последиците от хипотиреоидизма по време на бременност?

Последиците варират от човек на човек, но някои от предпазните мерки, които трябва да се спазват, са:

  • Ако имате увеличена щитовидна жлеза, не забравяйте да я проверите поне веднъж.
  • В случай, че вашето семейство има анамнеза или вижда симптом на гуша, това със сигурност означава, че трябва да увеличите приема на йод.
  • Всъщност няма доказателства, но антителата могат да създадат проблеми с хормоналния ви дисбаланс, което го изхвърля още повече. Прегледайте всеки тест с Вашия лекар, преди да продължите с бременността, само за да сте в безопасност.

В крайна сметка очевидно можете да разберете, че всичко по -горе е общ възглед за това как хипотиреоидизмът влияе върху бременността. В крайна сметка вашето индивидуално състояние прави разлика и ползата от лечението е стигнала дотам, че дори жена, засегната от това състояние, може да продължи бременността без нито едно притеснение. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар веднъж и трябва да сте добре. Насочете се към проблемите си със зачеването и проверете щитовидната жлеза. Често се случва, че ако майката е хипотиреоидна, плодът също ще бъде засегнат. Това може да изложи детето ви на риск и не си струва да го пренебрегвате!