Бременността е времето, когато имате нужда от достатъчно почивка, за да преодолеете умората и напрежението върху тялото. Но това е и един от случаите, когато повечето жени трудно изпитват добър сън. Най -малко 80% от жените страдат от безсъние или безсъние по време на бременност. Различни фактори като хормонални промени, киселини, бебешки корем и др. Причиняват загуба на сън или нарушаване на качеството на съня. Безсънието може да бъде много неприятно и жалко състояние, но може да се управлява с някои ефективни промени в начина на живот и средства за защита.

безсъние по време на бременност

Нека разгледаме различните причини за безсъние по време на бременност и важни средства за неговото лечение.

Какво е бременност безсъние?

Безсънието е нарушение на съня, при което ви е трудно да заспите, да заспите или да имате качествен, дълбок и адекватен сън. Има различни причини за безсъние по време на бременност. Увеличаването на хормоните на бременността, трептенето на бебето, киселините, мускулните крампи, коремчето на бебето може сериозно да повлияе на съня ви. Безсънието може да се случи по всяко време на деветмесечния период, но обикновено започва през първия триместър и се влошава през третия триместър. Въпреки че проблемът със съня е доста често срещан при бременни жени и не се отразява на здравето на бебето, когато се управлява добре, той може сериозно да повлияе на способността ви да функционирате и качеството на живот. В по -лоши случаи безсънието също може да засегне имунната система и да доведе до усложнения по време на бременност.

Причини за безсъние (проблеми със съня) по време на бременност:

Нека разгледаме различните причини зад проблема със съня по време на бременност,

  1. Бременността причинява промени в хормоните в нашето тяло. Бременните хормони като прогестерон и естроген причиняват промени в дишането и физиологията, които нарушават съня.
  2. Храносмилателните разстройства като гадене, подуване на корема, киселини в стомаха, лошо храносмилане и др. Причиняват много безпокойство и ни държат будни.
  3. Безпокойството и треперенето от това да бъдеш нова майка, правилното развитие на бебето в утробата, балансирането на работата и майчинството са често срещани страхове, които заемат ума ни и нарушават съня ни.
  4. Бременността причинява мускулни крампи поради промени във физиологията и стрес върху различни мускули, причинени от нарастващата матка. Болки в гърба, крампи в краката обикновено пречат на способността ви да спите добре през нощта.
  5. Нарастващото бебе, притискащо пикочния мехур, причинява чести позиви за уриниране. Това продължава и през нощта, прекъсвайки съня ви.
  6. Повишен метаболизъм.
  7. Нарастващото бебешко подуване затруднява намирането на удобна позиция за лягане. Това започва през втория триместър и се влошава през третия триместър, когато бебето расте напълно.
  8. Затрудненото дишане в легнало положение е друга основна причина за затруднено заспиване. Натискът върху диафрагмата от нарастващата матка и хормоналните промени причиняват задух и много безпокойство.
  9. Повечето жени изпитват ярки и интензивни сънища поради колебания в хормоните на бременността. Тези сънища често ви събуждат през нощта.

Как да се справим и предотвратим безсънието по време на бременност?

Нека сега разгледаме различните средства и съвети за лечение и предотвратяване на безсъние, докато сте бременна,

1. Практикувайте добра хигиена на съня:

Много е важно да регулирате графика за сън и събуждане, за да победите безсънието. Започнете рутина за лягане и се опитвайте да си лягате по едно и също време всеки ден.

2. Топла вана:

Вземете успокояваща топла вана преди лягане. Това отпуска ума и тялото, като ви помага да заспите бързо.

3. Избягвайте синята светлина:

Избягвайте телевизори, мобилни устройства, лаптопи, таблети и други устройства, които излъчват синя светлина поне два часа преди лягане. Установено е, че синята светлина потиска секрецията на мелатонин, хормонът на съня, който ви помага да заспите.

4. Температурен контрол:

Уверете се, че вашата спалня е с оптималната си температура. Твърде горещата или твърде студената среда затруднява тялото да се отпусне и да заспи или да спи.

5. Станете от леглото:

Не оставайте будни в леглото дълго. Ако ви е трудно да заспите, станете от леглото и се занимавайте с лека дейност като четене на книга или слушане на музика, вместо да лежите в леглото и да се мъчите да заспите.

6. Станете удобни:

Използвайте възглавници, за да се поставите удобно на леглото. Поставянето на възглавници между коленете и под корема ви осигурява добра омекотяване и комфорт. И това подпомага мускулната релаксация и съня.

7. Притеснения за бременност при бюст:

Страховете и безпокойството за гладкото раждане и за това, че сте майка, могат да ви държат будни като нищо друго. Опитайте се да говорите с партньора или приятелите си за притесненията си и да си направите светлина.

8. Практикувайте техники за релаксация:

Техники като медитация, дихателни упражнения, когнитивно -поведенческа терапия са много ефективни методи за отпускане и успокояване на ума ви. Тези техники доказано подобряват качеството на съня и лекуват безсънието.

9. Лека и здравословна диета:

Уверете се, че вечерята ви е лека и здравословна. Избягвайте подправки, мазнини и други храни, които натоварват храносмилателната ви система и причиняват киселини или подуване на корема.

10. Избягвайте кофеина:

Избягвайте кафе, чай, шоколади и други храни, които съдържат кофеин след обяд. Кофеинът предпазва ума ви от релаксация и поддържа вашата бдителност и будност.

11. Ранна вечеря:

Завършете вечерята си поне 2-3 часа преди лягане. Това дава достатъчно време на храната да се усвои преди лягане. Отпуснатият черен дроб помага за по -добър сън.

12. Здравословна закуска:

Яжте лек протеинов блок или топла чаша мляко преди лягане. Това помага да се поддържат нивата на захарта и да се поддържа по -добър сън.

13. Упражнение:

Установено е, че физическата активност, пренаталната йога и упражненията през деня в продължение на поне 30 минути подобряват качеството на съня и лекуват безсънието. Но Вашият лекар трябва да Ви одобри да се занимавате с всякакви физически упражнения по време на бременност.

14. Прием на течности:

Пийте много вода и течности през деня, за да поддържате тялото си добре хидратирано и здраво. Но избягвайте да пиете течности след 19 часа. Това помага за намаляване на броя на тоалетните почивки през нощта.

15. Дремни часове за дрямка:

Вземете кратък дневен сън и избягвайте да дремнете няколко часа преди лягане. Това ви помага да заспите лесно през нощта.

Лекарства за лечение на безсъние по време на бременност:

През съня, лекарствата не се препоръчват по време на бременност, тъй като те могат да повлияят на развитието на бебето или да причинят други усложнения. Безсънието по време на бременност трябва да се лекува чрез промени в начина на живот, здравословна диета и техники за релаксация. Хранителни добавки като естествен мелатонин и други билки помагат за по -добър сън, но те трябва да бъдат предложени от лекаря въз основа на вашето здравословно състояние. В тежки случаи обаче лекарите предлагат лекарства за сън и други помощни средства, които са безопасни за приемане по време на бременност. Но те трябва да бъдат предписани от Вашия лекар след задълбочена оценка.

Бременността идва със своите възходи и падения. Вълнението от раждането на бебе може да бъде заразено и с безкрайно трептене и липса на сън. Безсънието по време на бременност може лесно да се лекува с горепосочените средства. Но ако безсънието ви продължава, се препоръчва да посетите Вашия лекар за лекарства, отпускани с рецепта, които могат да се приемат безопасно по време на бременност. Кажете ни как тази статия ви помогна да победите безсънието си, като коментирате по -долу и харесате тази статия.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Вредно ли е безсънието по време на бременност?

Отговор: Въпреки че безсънието е нормално по време на бременност, хроничният и тежък случай на безсъние влияе върху здравето на майката и растящия плод. Недостатъчният сън увеличава възпалението в организма и намалява нивата на имунитет. Много проучвания свързват безсънието при бременност със състояния като високо кръвно налягане, гестационен диабет и прееклампсия. Тези състояния могат да нарушат притока на кръв и кислород към растящия плод, като повлияят на неговото развитие и растеж. Прееклампсията може да бъде фатална за майката и бебето. Ниското тегло при раждане и преждевременните раждания са чести усложнения на безсънието. Според изследванията жените, които спят по -малко по време на бременност, са по -склонни да имат по -дълги раждания и раждане със секцио.

Q2. Безсънието в края на бременността е знак за раждане?

Отговор: Някои жени изпитват влошаване на безсънието точно преди раждането. Притеснението и безпокойството за раждането и раждането са една от честите причини. Хормоналните промени преди раждането също допринасят за увеличаване на безсънието. Секрецията на окситоцин, много важен хормон, който помага при раждането, увеличава будността и влошава безсънието. По -високите нива на прогестерон и естроген също влошават качеството на съня. Препоръчва се да дремнете на периодични интервали през целия ден, за да осигурите на тялото необходимата почивка и да го подготвите за раждане.

Q3. Кога започва безсънието по време на бременност?

Отговор: Безсънието или промените в моделите на сън обикновено започват през първия триместър на бременността. Това се дължи на промените в нивата на репродуктивните хормони като прогестерон. Умора, гадене, повръщане, често уриниране през нощта също нарушават съня и допринасят за будността. Към края на втория триместър се наблюдава допълнително намаляване на качеството на съня. Но през третия триместър безсънието приема по -тежка форма. Най -малко 98% от бременните жени изпитват проблеми със съня през този период. Бебешкият корем, болки в гърба, киселини, синдром на неспокойните крака, движения на плода и др. Допринасят значително за безсънието през третия триместър и през 9 -ия месец към края на бременността.