Киселините са усещането за парене, което изпитвате в центъра на гърдите. Това се нарича още киселинно храносмилане и гастро -езофагеален рефлукс. Това усещане за парене възниква поради лошо храносмилане в стомаха. Наличните киселини в стомаха се връщат (рефлукс) в хранопровода, причинявайки усещане за парене и дразнене. Киселините понякога дори достигат до гърлото, причинявайки дразнене. Този вид усещане за парене няма нищо общо с функционирането на сърцето в почти всички случаи и се дължи повече на разширяването на корема и произтичащата от това промяна в органите по време на бременност.

киселини по време на бременност

Киселините са често срещано оплакване по време на бременност и включват лошо храносмилане и поради усещането за парене в центъра на гърдите. Повечето жени изпитват киселини по време на бременността. Според проучване, до 45 % от бременните жени изпитват киселини. Тази киселини са много чести през втория и третия триместър. Въпреки че е безвредна, киселините по време на бременност могат да бъдат изключително дискомфортни и да причинят проблеми. Експертите казват, че киселините се причиняват от хормоналните и физическите промени в организма. Този проблем възниква по време на бременност и най -често се решава след раждането.

Причини за киселини:

По време на нормалното храносмилане храната се движи надолу по хранопровода (тръбата, която свързва устата и стомаха), през мускулна клапа, наречена долния сфинктер на хранопровода (LES), и в стомаха. Този LES е част от вратата между хранопровода и стомаха. Отваря се, за да позволи на храната да преминава, и се затваря, за да спре излизането на стомашните киселини. Когато имате киселини или киселинен рефлукс, LES се отпуска достатъчно, за да позволи на стомашната киселина да се издигне до хранопровода. Това причинява болка и изгаряния в областта на гърдите.

По време на бременност важен хормон, наречен прогестерон, наричан още хормон на бременността, се освобождава в достатъчно количество. Този хормон подхранва утробата на бременната жена и бебето в нея. Освен това, този хормон действа като мускулен релаксант. Поради това LES се отпуска по -често в резултат на което може да изтече повече киселини. Поради това киселината от стомаха навлиза в хранопровода и предизвиква парене в областта на гърдите.

Киселините са много чести при бременни жени през втория и третия триместър поради нарастващата матка. Той оказва натиск върху стомаха и червата. Този натиск причинява изтласкване на съдържанието на храна към тръбата за храна, причинявайки киселини и лошо храносмилане. Може да има няколко други причини за киселини, като например включването на пикантна или мазна храна във вашата диета и липсата на необходимите физически упражнения, за да имате правилно храносмилане и да се отървете от киселини.

Облекчаване на киселини по време на бременност:

Киселините по време на бременност могат да бъдат огромен дискомфорт за бременната жена и да доведат до други проблеми. По този начин трябва да се приемат различни мерки, за да се избегнат киселини по време на бременност.

 • Избягвайте да ядете големи ястия и вместо това яжте малки хранения на редовни интервали за по -добро храносмилане. Дъвчете правилно, докато ядете, така че храната да се усвоява правилно.
 • След като вашите ястия имат дъвка, дъвка стимулира слюнчените жлези, в които произвежда слюнка. Тази слюнка помага за неутрализиране на киселината в тръбата за храна.
 • Избягвайте храни и напитки, които причиняват стомашно -чревен дистрес. Такива напитки включват алкохол, газирани напитки, кофеин, шоколад или други плодове, богати на лимонена киселина и други като мазни храни.
 • Препоръчително е да вечеряте 2-3 часа преди сън. Това е така, защото храната се усвоява добре и можете да имате здравословен сън.
 • Избягвайте да пиете голямо количество вода или течности по време на хранене, вместо това имайте много течност и вода между празнините между храненията.
 • Спете с няколко възглавници или клин в горната част на тялото. Повдигането на горната част на тялото ви помага да поддържате произвежданата киселина на правилното място и също така помага за смилането на храната.
 • Винаги се опитвайте да спите от лявата страна на тялото си, така че киселинният рефлукс да не попадне в хранопровода.
 • Избягвайте да носите прилепнали дрехи около кръста и корема си. Винаги носете широки дрехи по време на бременност.
 • Пушенето увеличава киселинността в стомаха и киселинността от своя страна причинява киселини. Затова избягвайте пушенето.
 • Антиацидите помагат за облекчаване на киселини. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете хапчета антиациди.
 • Една кратка разходка след хранене помага за правилното храносмилане.

Някои от домашните средства, които трябва да следвате, са:

 1. Избягвайте суров лук, чесън.
 2. Ограничете приема на газирани напитки.
 3. Не пийте много цитрусов сок.
 4. Помислете да ядете по -малко шоколад.
 5. Винаги се опитвайте да спите от лявата страна.

План за хранене за облекчаване на сърдечните изгаряния по време на бременност:

 • 1 чаша овесени ядки с обезмаслено мляко и 1 ябълка.
 • 1 чаша кисело мляко и плодове.
 • ½ сандвич с фъстъчено масло и желе и 1 чаша зеленчукова супа.
 • 1 шепа пълнозърнести крекери и 1 унция от любимото ви твърдо сирене.
 • 2 унции пиле, ½ чаша пюре от сладки картофи и ½ чаша извара с плодове.

Киселините по време на бременност са чести, но не се случват при всяка жена, а тежестта на усещането за парене варира при всяка жена. Следвайте гореспоменатите средства, за да излекувате проблема с киселини, но ако проблемът продължава, незабавно се консултирайте с вашия гинеколог, за да потърсите подходящи лекарства.

В заключение, киселините по време на бременност са често явление и не трябва да се притеснявате много. Някои основни промени в начина на живот и с гореспоменатите домашни средства киселини по време на бременност могат да бъдат облекчени. Ако обаче проблемът продължава, киселините и киселинният рефлукс по време на бременност трябва да бъдат лекувани, тъй като последните проучвания съобщават, че симптомите на ГЕРБ са свързани с повишена тежест на гадене и повръщане, свързани с бременността. Антиацидите, H2RAs и PPI са безопасни за употреба по време на бременност, така че ако промените в начина на живот не успеят да овладеят симптомите на ГЕРБ, тези лекарства могат да бъдат добавени към схемата за лечение на повръщане.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Безопасно ли е да се използват лекарства за киселини по време на бременност?

Отговор: Всичко зависи от вида на лекарството, което използвате. Вашият лекар може да Ви посъветва по -добре относно лекарствата, които да приемате при киселини по време на бременност. Едно нещо със сигурност е, че не се самолекувайте. Информирайте Вашия лекар за лекарствата, които приемате.

Q2. Киселините са ранен признак на бременност?

Отговор: Не, киселините изобщо не са знак за бременност. Гадене, повръщане, умора са едни от първите признаци на бременност.

Q3. Може ли киселините по време на бременност да навредят на бебето?

Отговор: Не, киселините не вредят на бебето. Киселините са едно от често срещаните неща, които се случват по време на бременност.

Q4. Дали киселините по време на бременност причиняват инфаркт?

Отговор: Киселините по време на бременност нямат нищо общо с работата на сърцето. Киселините се причиняват от киселинния рефлукс от стомаха към хранопровода, причинявайки усещане за парене.

Опровержение: Информацията в тази статия е само за целите на знанието и не е предназначена да се тълкува като професионален медицински съвет и споменатите домашно приготвени средства не трябва да се използват като заместител на медицинската диагностика и лечение. Също така, не се самолекувайте? Ако имате въпроси относно киселини по време на бременност, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да вземете информирано решение.