Бременността е толкова ценна за една жена, защото тя дава живот на едно същество и го пренася в този нов свят. Следователно, бременната дама трябва да бъде много внимателна при избора на диета и какво да яде. Преди бременността жените имат различни хранителни навици. Но същото не трябва да се продължава по време на бременност. Тя трябва да внимава за хранителните факти и ползите за здравето на храните, които яде. Хумусът е намазка или пасти, направени от нахут, които са доста полезни по време на бременност. Това вкусно ястие е не само вкусно, но и богато на хранителни вещества. Това е много полезно за бременната дама и бебето вътре.

хумус по време на бременност

Какво е хумус?

Хумусът е паста, потапяне, намазване или чубрица, приготвена от полезни съставки като пюре от нахут, тахан (паста от сусам), зехтин, чесън и лимонов сок. Проучванията казват, че произходът на това ястие е от страните от Близкия изток. Тази вкусна паста може да се използва като потапяне на чипс от пръсти или като намазка върху хляба. Хумусът е по-здравословен вариант от много други висококалорични и високо съдържание на мазнини.

Колко безопасен е хумусът по време на бременност:

Лекари и експерти казват, че яденето на хумус по време на бременност е доста безопасно, но трябва да се яде в ограничени количества. Тази паста е богата на протеини и фибри и е с ниско съдържание на калории, което я прави по -здравословен вариант за бременни жени. Това ястие е безопасно само ако го консумирате, когато е прясно. Неправилно съхранен или опакован хумус обикновено е опасен за ядене за бременна дама. Първоначалните участници трябва да обмислят два пъти преди да ядат хумус поради всякакви алергични реакции. Консумирайте това ястие само ако нямате алергия към някоя от съставките.

Хранителни ползи от хумуса:

Необходимо е също да имате добра представа за хранителното съдържание на хумуса. Нека да видим за хранителните вещества на любимата ни подправка.

 • Съставките, използвани за приготвяне на хумус, са богати на хранителни вещества и следователно това се счита за по-здравословно потапяне или намазване.
 • 100 грама хумус има около 166 килокалории, което го прави богато на калории ястие.
 • По същия начин хумусът има 14,29 gm въглехидрати, 7.90 gm протеин, 6.0 gm фибри и 9.60 gm съдържание на мазнини в 100gm хумус.
 • Освен това хумусът съдържа различни витамини и минерали като витамин А, витамин В9 (фолиева киселина), витамин В6 (пиридоксин), витамин В3 (ниацин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В1 (тиамин), витамин В5 (пантотенова киселина), Калий, калций, желязо, магнезий, цинк, фосфор, селен, манган и мед.

Ползи за здравето от хумус по време на бременност:

Яденето на нещо повече от това може да бъде проблем, особено когато сте бременна. Но ако го пожелаете, тогава хумусът по време на бременност също може да бъде полезен. Хумусът се счита за значителна енергийна храна и затова се препоръчва по време на бременност. Някои от неговите ползи за здравето са

1. Развитие на плода:

Протеините са градивните елементи на клетките на тялото, същото се прилага и за развитието на плода и следователно протеинът се счита за основен хранителен елемент, който трябва да се консумира по време на бременност. Както се вижда от хранителните ползи, хумусът съдържа около 4% от протеина в него и затова хумусът трябва да се яде през 2 -ри и 3 -ти триместър.

2. Подпомага храносмилането:

Хумусът е богата на фибри храна и следователно подпомага храносмилането. Бременните жени, страдащи от запек, се съветват да ядат хумус с зеленчуци, богати на фибри, за да подпомогнат храносмилането и по-доброто изхождане.

3. Развитие на костите:

Хумусът съдържа точното количество калций в него. Калцият е необходим за развитието на костите, зъбите, мускулите и нервите при нероденото бебе. Яденето на хумус ще даде на бременната дама необходимото съдържание на калций в организма.

4. Поддържа нивата на кръвната захар:

Здравословните въглехидрати помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, което е от съществено значение за бременните жени за безопасно раждане. Хумусът има необходимите количества добри въглехидрати, които са от съществено значение за бременните дами.

5. Намалява шансовете за вродени увреждания:

Фолиевата киселина е задължителна за бременната жена, особено през първия триместър. Това е така, защото фолиевата киселина предотвратява шансовете за дефекти на невралната тръба. Най -често срещаните включват спина бифида. Хумусът съдържа фолиева киселина, като консумацията му може да помогне за предотвратяване на вродени невронни увреждания.

Рискове и недостатъци на хумуса по време на бременност:

Няма вреда в консумацията на хумус, стига да се прави в ограничени количества и да е домашно приготвен.

 1. Хумусът, който се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни, или хумусът, закупен в магазина, може да съдържа вредни бактерии, наречени Listeria monocytogenes. Консумирането на такъв вид хумус може да причини листериоза, заболяване, при което имунната система е отслабена, което представлява риск за бременната жена и нероденото бебе. В някои случаи листериозата може дори да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или мъртво раждане. Затова се препоръчва да се яде домашен хумус.
 2. Една от основните съставки, присъстващи в хумуса, е таханът, който е направен от сусам. Жените, които са алергични към сусам, трябва да избягват да ядат хумус. Алергичните реакции включват кашлица, повръщане, болки в стомаха или дори затруднено дишане. В такива случаи бързайте до най -близката болница, за да започнете лечението навреме.

Рецепта за домашен хумус:

Ето една лесна DIY рецепта, която можете да повторите в уюта на вашия дом.

Хумус по време на бременност

Съставки:

 • 125 г нахут (накиснат)
 • Две супени лъжици тахан (паста от сусам)
 • ½ чаша вода
 • 1/4 чаша лимонов сок
 • Скилидки чесън
 • Сол
 • Зехтин (ако е необходимо)

Процедура:

 1. Вземете накиснатия нахут и го сварете във вода, докато омекне.
 2. Прецедете водата и оставете на мира, докато се охлади.
 3. Смелете всички съставки, т.е. варен нахут, лимонов сок, тахан, скилидки чесън в кухненски робот, докато стане паста.
 4. Добавете достатъчно вода за гладка консистенция.
 5. Накрая добавете малко сол и зехтин и разбъркайте окончателно.
 6. Ето го! Вкусният домашен хумус е готов за сервиране. Използвайте това като потапяне или намазване върху хляба, или със зеленчуци и салати.

Можем да завършим статията, като заявим, че хумусът е абсолютно безопасен за консумация, но в умерени количества. Уверете се, че ядете домашен хумус, избягвайте да ядете консервиран и съхранявайте закупения хумус. Ако имате алергия към някоя от съставките, използвани в хумуса, избягвайте да ядете ястието. Най -важното е да се консултирате с Вашия лекар, преди да направите промени в диетата си.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Какви храни да ядете с хумус?

Отговор: Хумусът може да се ползва като потапяне с пита хляб. Можете също така да се насладите на това потапяне със зеленчукови пръчици. Това също може да бъде чудесно намазване със сандвичи.

Q2. Безопасен ли е хумусът, който се предлага в търговската мрежа на пазарите по време на бременност?

Отговор: Търговският хумус обикновено не е безопасен за бременна жена. Към тези видове хумус се добавят консерванти, които могат да бъдат вредни за майката и за нероденото бебе. Също така консервираният хумус съдържа Listeria, бактерия, която може да причини листериоза.

Q3. Безопасно ли е да се яде хумус по време на кърмене?

Отговор: Хумусът може да се консумира по време на кърмене и е безопасен. Всъщност хумусът по време на кърмене е доста здравословен за майката и новороденото бебе. Основните хранителни вещества, протеините се пренасят към новороденото бебе чрез млякото. Помислете да ядете само домашен хумус.

Опровержение: Мненията, изразени в тази статия, са само предложения и уебсайтът не носи отговорност за страничните ефекти, които може да причини. Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да консумирате каквото и да било, особено по време на бременност.