Всички бъдещи майки мислят за здравето, растежа и благосъстоянието на детето си. С цялото лудо желание, което обикновено имат, също е важно да се има предвид, ако и това е безопасно. Нека да преминем през тази статия, за да разберем колко безопасна е майонезата по време на бременност, хранителните ползи и много други!

Какво е майонеза?

Една от популярните сладкиши в западните страни, бавно набираща популярност в азиатските страни, е майонезата или широко известна като майонеза. Някои от основните съставки, които влизат в приготвянето на този сос, са яйчен жълтък, оцет и масло.

майонеза по време на бременност

Колко безопасна е майонезата по време на бременност:

Дали майонезата е една от любимите ви подправки? Не можете да се спрете да сложите сандвича си? Майонезата по време на бременност е доста безопасна, ако я консумирате в малки количества. Можете да се потопите от него или да го добавите към вашите салати. Но се опитайте да се въздържате от ядене в излишък, защото това може да доведе до някои странични ефекти. Ако ядете майонеза по време на бременност, не забравяйте да изберете продукт, който използва пастьоризирани яйца.

Хранителни ползи от майонезата:

Добрата представа за хранителното съдържание на майонезата също е от съществено значение. Нека да разгледаме хранителните вещества на любимата ни подправка.

 • Той съдържа около 700 килокалории на всеки 100 грама майонеза.
 • Съдържанието на мазнини в майонезата също е високо, като съдържа 5 mg холестерол в супена лъжица майонеза.
 • Съдържанието на натрий в една лъжица майонеза е около 125 mg.
 • Някои от наличните витамини в майонезата са A, D, E, K, B6 и B12.

Видове майонеза:

В зависимост от съставките, използвани за приготвяне на майонеза, на пазара има няколко вида. Те са категоризирани според съдържанието на мазнини и яйца.

 1. Истинска майонеза: Съдържанието на този вид майонеза е 78% мазнини и 6% яйце.
 2. Пълномаслена майонеза: Този вид майонеза има около 65 % до 75 % мазнини.
 3. Лека майонеза: Това е вид майонеза с най -ниско съдържание на мазнини около 30 % и 3 % яйце. Царевичното нишесте може да се използва като свързващ агент в този продукт.
 4. Допълнителна майонеза: Това е вид майонеза, която има 10 % мазнини и 4 % яйце.
 5. Майонеза без яйца: Това е продукт, приготвен без яйца, особено за вегани. Зехтин или рапично масло се използва като заместител вместо яйца.

майонеза по време на бременност

Ползи за здравето от майонезата по време на бременност:

Консумирането на нещо в излишък може да бъде проблем, особено когато сте бременна. Но ако имате желание за това, майонезата по време на бременност също може да бъде полезна.

 • Той съдържа витамин К, който помага за по -доброто съсирване на кръвта. Една лъжица майонеза съдържа около 22,5 mg витамин К, докато дневната нужда от този витамин е около 90mcg.
 • Също така има много съдържание на мазнини, което помага да се поддържа здравословно съотношение между мастните киселини. Една лъжица майонеза съдържа 6,17 g полиненаситени мастни киселини, докато има 2,32 g мононенаситени мастни киселини.
 • Майонезата е богат на млечни продукти продукт, богат на калций и витамини и минерали, които са много полезни за вашето бебе. Гъвкавостта на майонезата ви позволява да ядете с почти всичко, но се опитайте да консумирате пастьоризирана майонеза от яйца и да стоите настрана от сурово приготвена майонеза от яйца за най -добри резултати.
 • Най -хубавото при майонезата е, че тя се предлага вероятно във всеки магазин за търговия на дребно както онлайн, така и офлайн по целия свят. Можете лесно да закупите майонеза и да й се насладите по време на бременността, без да съжалявате, че майонезата по време на бременност е много удобна..

Колко вредна може да бъде майонезата по време на бременност:

Няма никаква вреда от консумацията на майонеза, стига да се прави в ограничени количества. Ето списък на причините, поради които не трябва да приемате излишна майонеза по време на бременност.

 • Богато на калории: Смесването на лъжица майонеза в храната от време на време е добре. Но ако консумирате в излишни количества, тогава съдържанието на мазнини заедно с друга калорийна храна, която бременната жена консумира, може да доведе до наднормено тегло.
 • Дебел: Много проучвания показват, че тазовата област на бременна жена се нуждае от допълнителен слой мазнина, за да преработи раждането. Въпреки че мононенаситените мастни киселини са добри, приемането им в излишък трябва да се избягва, тъй като може да причини дългосрочни щети на бебето.
 • Консерванти: Трябва да проверите съставките, преди да купите продукт от пазара, тъй като може да съдържа изкуствени консерванти. Някои жени имат странични ефекти, а някои хора може да са алергични и към някои съставки.
 • Бактерии: Бактерии като салмонела са риск, ако приготвяте майонеза у дома, суровите яйца могат да причинят това. Така че това може да бъде проблем както за майката, така и за бебето.
 • Натрий и захар: Това са двете съставки, които много лекари съветват бременните жени да ядат в ограничени количества. Приемът на излишък на натрий и захар причинява съответно високо кръвно налягане и диабет.

Рецепта за майонеза „направи си сам“:

Ето една проста рецепта, която можете да повторите в уюта на вашия дом. Не забравяйте да използвате само пастьоризирани яйца!

Съставки:
 1. Две пастьоризирани яйца.
 2. Половин лъжица горчица на прах.
 3. ¼ лъжица сол.
 4. Една лъжица лимонов сок.
 5. Една лъжица оцет.
 6. ¾ чаша зехтин.
 7. ¼ лъжица пипер.
Процедура:
 • Отделете жълтъците и ги добавете в купа.
 • Разбийте ги добре след добавяне на горчица на прах и сол.
 • Сега добавете оцета, лимоновия сок и продължете да разбивате.
 • Добавете зехтина, като едновременно го разбивате в сместа.
 • Можете да спрете да добавяте масло, след като почувствате, че не се смесва със сместа.
 • Разбъркайте добре съдържанието и след това добавете останалото масло към сместа.
 • Добавете черен пипер и сол към сместа според вашия вкус.
 • Можете да го охладите, за да се охлади, докато не искате да го използвате.

Ако все още имате този продължителен въпрос, безопасна ли е майонезата по време на бременност? Напълно безопасно е да ядете майонеза по време на бременност в малки количества. Но това, което трябва да запомните, е, че подправките трябва да се приготвят само от пастьоризирани яйца!

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Какви са алтернативите на майонезата по време на бременност или по друг начин?

Отговор: Има алтернативи на майонеза без яйца за хора, алергични към яйца или вегани. Но ако търсите намазки върху сандвичите си, можете да опитате тези вместо майонеза по време на бременност.

 1. Кисело мляко.
 2. Горчица.
 3. Заквасена сметана (без мазнини).
 4. Паста, приготвена с бадеми и кашу.

Q2. Безопасна ли е майонезата, предлагана на пазара на пазарите по време на бременност?

Отговор: Наличната на пазарите майонеза се счита за безопасна, тъй като се приготвя с пастьоризирани яйца. Той се обработва допълнително, така че да не носи болести, пренасяни с храна. Развитието на бактерии се спира от наличието на лимонов сок, сол и други киселини.

Q3. Какъв вкус има майонезата без яйца?

Отговор: Всички съставки, които влизат в приготвянето на яйца без яйца или веганска майонеза, са малки, с изключение на използването на яйца. Вместо яйца се използва зехтин или рапично масло, което му придава бял цвят вместо традиционното жълто.

Опровержение: Мненията, изразени в тази статия, са само предложения и уебсайтът не носи отговорност за страничните ефекти, които може да причини. По -добре е да се консултирате с лекар, преди да консумирате нещо, особено когато сте бременна.