Ниското кръвно налягане по време на бременност е много често срещан симптом, изпитван от повечето жени. Може да причини известен дискомфорт, но не е вреден, стига да е в рамките на типичните граници. Причинява се поради различни промени, които се случват в организма, за да подпомогнат развитието на бебето. С подходящи промени в начина на живот и домашни средства можете лесно да се справите с ниското кръвно налягане.

Хипотония по време на бременност

Нека разберем повече за ниското кръвно налягане по време на бременност и някои топ домашни средства за облекчаване.

Какво е ниското кръвно налягане при бременност?

Кръвното налягане е силата, с която сърцето ви изпомпва кръв по тялото ви. Това изпомпване на кръв е жизненоважно, тъй като осигурява подхранване и кислород на всяка клетка. Когато налягането е ниско, се нарича ниско кръвно налягане или хипотония. Ниското кръвно налягане е нормално състояние по време на бременност, тъй като се причинява от промени в хормоните на бременността и вариации в кръвообращението.

Подходящото кръвно налягане е необходимо на тялото, за да осигури правилния приток на кръв към органите. Отчитането на здравословното кръвно налягане е 120 mm hg/80 mm hg. Всяко отчитане под 90 mmhg/60 mm hg се счита за ниско кръвно налягане. Показанията за ниско кръвно налягане варират от човек на човек. Обикновено при повечето жени се наблюдава спад от 5 mm hg до 10 mm hg в систоличното налягане и 15 mm hg в диастоличното налягане.

Как да диагностицираме ниско кръвно налягане по време на бременност?

Лекарите редовно следят кръвното налягане през всички етапи на бременността, за да проверят за усложнения и други проблеми. Измерва се с обикновен тест с помощта на измервател на кръвно налягане. Можете също така да закупите по -леко устройство за измерване на кръвното налягане, за да проверите показанията у дома.

Причини за ниско кръвно налягане по време на бременност:

Кръвното налягане започва да пада по време на ранна бременност и продължава до 24 седмици, през първия и втория триместър. Нека разгледаме различните причини и фактори за ниско кръвно налягане по време на бременност:

 1. Бременните хормони като прогестерон причиняват отпускане на стените на кръвоносните съдове и разширяване на кръвоносните съдове, това е една от основните причини за ниско кръвно налягане през първите месеци на бременността.
 2. Кръвоносната система в тялото се разширява, за да осигури растящото бебе, а това понижава кръвното налягане.
 3. Кратко, но внезапно спадане на кръвното налягане по време на бременност се случва, когато внезапно промените позицията си след продължително седене или сън.
 4. Продължителният сън или почивка на гърба създава натиск върху някои кръвоносни съдове, което води до кратко понижаване на кръвното налягане. Това е най -вече през втория или третия триместър, когато матката се разширява.
 5. Дефицитът на важни витамини, минерали и други хранителни вещества също причинява ниско кръвно налягане.
 6. Анемията е състояние, при което червените кръвни клетки са нездравословни или недостатъчни за пренасяне на кислород по тялото. Това води до ниско кръвно налягане.
 7. Сърдечни заболявания като брадикардия, където сърдечната честота е изключително ниска, заболяване на сърдечните клапи и т.н., също могат да причинят ниско кръвно налягане.
 8. Недостатъчният прием на вода може да причини дехидратация и ниско кръвно налягане.
 9. Стресът, тревожността, нервността и високият пулс също причиняват ниско кръвно налягане.
 10. Здравни състояния като хипогликемия, болест на Адисън, проблеми с щитовидната жлеза също могат да причинят ниско кръвно налягане.
 11. Загубата на кръв поради нараняване или вътрешно кървене намалява кръвното налягане.
 12. Тежките алергични реакции също причиняват внезапен спад на кръвното налягане до опасни нива.
 13. Някои лекарства също могат да доведат до ниско кръвно налягане, така че е важно да се консултирате с лекар, преди да приемате каквито и да е лекарства по време на бременност.

Какви са видовете ниско кръвно налягане?

Най -често срещаните типове ниско кръвно налягане при бременни жени са легнала хипотония и постурална хипотония.

Супинова хипотония:

Супинната хипотония се причинява, когато вената куха вена е притисната поради натиска на нарастващата матка. Това се случва, когато майката спи или седи по гръб дълги часове. Замайване, гадене и изпотяване са често срещани симптоми.

Постурална хипотония:

Постурална хипотония или ортостатична хипотония е внезапен и кратък спад на кръвното налягане, когато се изправите след продължително седене или лежане. Замайване и световъртеж са често срещани признаци.

Симптоми на ниско кръвно налягане по време на бременност:

Нека разгледаме различните симптоми на ниско кръвно налягане,

 1. Замаяност и замаяност.
 2. Епизоди на припадък, в тежки случаи.
 3. Замаяност след изправяне или седене.
 4. Ниски нива на енергия и умора.
 5. Гадене.
 6. Затруднено дишане или задух.
 7. Прекомерна жажда.
 8. Замъглено зрение и главоболие.
 9. Потна и студена кожа.
 10. Неспособност за концентрация или фокусиране.

Рискове и ефекти от ниското кръвно налягане по време на бременност:

Въпреки че ниското кръвно налягане е нормално по време на бременност, това крие някои рискове,

 1. Замайване и припадък могат да причинят инциденти и падания, които могат да наранят майката и нероденото дете.
 2. Много ниското кръвно налягане може да причини увреждане на органите и шок за майката.
 3. Големият спад на АД може да намали снабдяването с кислород на растящото бебе, което може да увреди сърцето и мозъка на бебето.

Как да се лекува ниско кръвно налягане по време на бременност?

Не се препоръчва използването на каквито и да е лекарства за лечение на ниско кръвно налягане по време на бременност, освен ако не е силно ниско. В този случай е необходимо незабавно внимание на лекаря, за да се изключат всякакви усложнения, свързани с бременността. Ниското кръвно налягане по време на бременност може лесно да се управлява с домашни средства и прости промени в начина на живот. Нивото на кръвното налягане започва да се връща към нормалните нива през третия триместър.

Домашни средства за ниско кръвно налягане по време на бременност:

Болката в гърдите, свързана с бременността, може да бъде овладяна с прости средства и промени в начина на живот. Нека да разгледаме някои топ домашни средства и лечения.

1. Сол:

Консумирането на достатъчно количество сол е много ефективно средство за повишаване на кръвното налягане. Морската сол или хималайската каменна сол е здравословен вариант за повишаване на кръвното налягане. Тези соли съдържат основни минерали, необходими на организма за поддържане на здравословно кръвно налягане. Натрият също е необходим на организма в умерени нива, за да победи ниското кръвно налягане. Пиенето на солена вода или перорални разтвори за рехидратация също помага.

2. Бадеми:

Бадемите са много добро средство за повишаване на кръвното налягане, тъй като са богати на здравословни мазнини, които са полезни за сърцето. Това са здравословен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат за укрепване на сърцето и балансиране на кръвното налягане. Приготвянето на паста или мляко от накиснати бадеми и консумирането им всяка сутрин е много ефективен начин за лечение на ниско кръвно налягане.

3. Стафиди:

Сушеното червено грозде или мунакка са много добър естествен източник на антиоксиданти. Накисването на шепа от тези стафиди за една нощ и консумирането им заедно с напоената вода помага за пречистване на кръвта. Той също така помага за подобряване на броя на червените кръвни клетки и поддържане на здравословно кръвно налягане. Сушеното червено грозде е много добро средство за подобряване на имунитета на организма и кръвообращението.

4. Чай Тулси:

Листата на тулси са много добър източник на антиоксиданти и хранителни вещества като витамин С, калий и магнезий. Тези хранителни вещества са много полезни за поддържане на сърцето силно и поддържане на здравословно кръвно налягане. Антиоксидантите в тулси също помагат за изхвърляне на лошия холестерол и други токсини, които могат да попречат на кръвообращението.

5. Цвекло:

Цвеклото е много добър източник на антиоксиданти и основни хранителни вещества. Цвеклото също помага за увеличаване на кръвната картина и подобряване здравето на червените кръвни клетки. Една чаша сок от цвекло всеки ден осигурява здравословно кръвообращение и кръвно налягане.

6. Джинджифил:

Джинджифилът е много полезна билка, която има много лечебни свойства. Той е богат на съединения като гингерол, зингерон и шогоал, които са много ефективни за неутрализиране на кръвното налягане. Антиоксидантите са в джинджифила и помагат за изхвърляне на токсините и пречистване на кръвта. Той също така помага за по -добро кръвообращение.

7. Лимонов сок:

Лимоните са добър източник на основни хранителни вещества и антиоксиданти като витамин С. Пиенето на чаша лимонов сок е много полезно за снабдяването на организма с основни минерали и соли. Това помага за балансиране на кръвното налягане. Той също така помага за изхвърляне на токсините и подобряване на храносмилането и усвояването на храната.

Съвети за лечение на ниско кръвно налягане по време на бременност:

 1. Нека разгледаме някои съвети за контрол и управление на ниското кръвно налягане по време на бременност.
 2. Много е важно да си почивате достатъчно по време на бременност. Честият почивка през целия ден помага за отпускане на органите и подпомага възстановяването.
 3. Леките упражнения или пренаталната йога са много полезни за подобряване на кръвообращението и облекчаване на ниското кръвно налягане. Това трябва да се вземе според съвета на лекаря.
 4. Недостатъчните хранителни вещества с диета са от съществено значение за осигуряване на достатъчно хранене за майката и растящото бебе.
 5. Препоръчва се да се консумират храни, богати на желязо и фолиева киселина за здравословното развитие на червените кръвни клетки.
 6. Пиенето на много вода и течности е задължително, за да се осигури на тялото достатъчно хидратация.
 7. Избягвайте прилепнали дрехи.
 8. Избягвайте да стоите дълго време или бързо да ставате след седене или лежане.

Ниското кръвно налягане по време на бременност не е за какво да се притеснявате. Бременността е неспокоен и труден период за майката. Но с прости промени в начина на живот, здравословна диета и домашни средства, човек може ефективно да избегне дискомфорта, свързан с бременността. Изпробвайте предложените по -горе домашни средства и ни уведомете как те намалиха бременността ви и направиха бременността ви лесна и радостна.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Кога да посетите лекар за ниско кръвно налягане по време на бременност?

Отговор: Ако изпитвате симптоми на внезапно и силно понижено кръвно налягане заедно със силна болка в таза, замаяност или припадък, замъглено зрение, умора, задух, изтръпване от едната страна на тялото, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Q2. Как ниското кръвно налягане при бременност може да повлияе на бебето?

Отговор: Честите припадъци, свързани с ниско кръвно налягане, могат да доведат до наранявания, които могат да бъдат опасни и вредни за бебето. Силно ниското кръвно налягане може да намали кръвоснабдяването на бебето, което да повлияе на неговото развитие. Това също може да доведе до увреждане на жизненоважни органи като сърцето и мозъка поради намалено хранене и снабдяване с кислород. Ниското тегло при раждане и мъртвото раждане също са причинени поради много ниско кръвно налягане.

Q3. Какви са последиците от внезапното и силно понижаване на кръвното налягане по време на бременност?

Отговор: Внезапното и изключително ниско кръвно налягане може да доведе до шок и увреждане на органите за майката. Бъбречна недостатъчност, инфаркт и инсулт понякога се причиняват поради лошо кръвоснабдяване и ниско кръвно налягане. Силният спад също може да бъде вреден за бебето, тъй като възпрепятства кръвоснабдяването на плода.