Бременността може да донесе драстични промени в тялото и живота ви като цяло. Това е прекрасен период за една жена и нейното семейство. С разгръщането на деветте месеца има толкова много неща, с които трябва да се справите. Може да има много аномалии, които се случват с тялото ви през тази фаза.

Главоболие, разстроен стомах, замаяност, безпокойство, гадене, умора и слабост са много чести през тази фаза. Подуването е друг проблем, с който трябва да се справят бременните жени. Възможно е ръцете, краката и ръцете ви да се подуват по време на бременност. Това, което бихте изпитали, е оток.

Подуване по време на бременност

Причина – Защо се случва?

Отокът е, когато излишната течност се събира в тъканта ви. Нормално е да има известно количество подуване по време на бременност. Това е така, защото задържате повече вода. Също така, промените в кръвната ви химия могат да причинят преместване на някаква течност в тъканта ви. В допълнение към това, нарастващата матка оказва натиск върху тазовите ви вени и вената ви, тоест голямата вена от дясната страна на тялото, която носи кръв от долните крайници обратно към сърцето.

Налягането забавя връщането на кръв от краката ви, което я кара да се натрупва на едно място, което изтласква течността от вените ви в тъканите на краката и глезените. Следователно, подуването по време на бременност се превръща в често срещано горко сред жените.

Много от бременните жени са уморени от подуването, което се появява по време на бременност, защото наистина има по -малко известни начини за лечение. Но днес ще обсъдим причините, превенцията, както и лечението на подуване при бременни жени. Грижата както за бебето, така и за себе си, и двете са еднакво важни за една добра и успешна бременност.

Кога е най -вероятно да повлияе?

Отокът най -вероятно ще ви затрудни през третия триместър. Тя може да бъде особено тежка за жени с прекомерна околоплодна течност или такива, които носят близнаци или няколко бебета. Отокът има тенденция да се влошава в края на деня. Особено силно се отразява през изгарящата горещина на лятото. Следователно, това е, когато подуването по време на бременност се превръща в основен проблем при повечето жени.

След като бебето се роди, подуването ще изчезне доста бързо, тъй като тялото ви постепенно елиминира излишната течност. Може да се окажете, че уринирате често и се изпотявате много през първите няколко дни след раждането.

Как влияе?

Определено количество оток или подуване е нормално в глезените и стъпалата по време на бременност. Може да се появи и леко подуване на ръцете ви. Ако забележите подуване на лицето или подпухналост около очите, повече от леко подуване на ръцете или прекомерно или внезапно подуване на краката или глезените, това може да е тежък случай на прееклампсия, сериозно състояние.

Ако забележите, че единият ви крак е значително по -подут от другия или имате поразителна болка или нежност в прасеца или бедрата, най -добре е да посетите лекар и да се консултирате с експерт. Този вид симптоми могат да сигнализират за кръвен съсирек, друго много сериозно състояние. Посещението на лекар за експертен съвет винаги е от полза, когато вашето собствено здраве, както и бебето са загрижени.

Как да се грижим за него?

Подуването на глезените и стъпалата е често срещан симптом на бременността. Това са някои от начините за намаляване на отока по време на бременност.

 1.  Легнете и се отпуснете на ваша страна. Можете да помогнете за облекчаване на повишения натиск върху вените, като лежите настрани. Въпреки че и двете страни ще го направят, тъй като кухата вена е от дясната страна на тялото, почивката от лявата страна работи най -добре.
 2.  Дръжте краката си изправени, когато е възможно. Докато сте на работа, дръжте табуретка или купчина книги под бюрото си. Това ще помогне да не се натрупва течност в бедрата и краката.
 3.  Докато седите, не кръстосвайте краката или глезените си и заключвайте ставите.
 4.  Изпъвайте и огъвайте краката си често, докато седите. Можете да правите прости упражнения като разтягане на крака, първо петата и леко огъване на крака, за да разтегнете мускулите на прасеца. Също така завъртете глезените си и размахвайте пръстите на краката.
 5.  Правете редовни почивки от седене или стоене, така че мускулите ви да не спят.
 6.  Правете кратки разходки от време на време. Това ще ви помогне да предотвратите натрупването на кръв в долните части на тялото.
 7.  Трябва да носите удобни обувки, които се разтягат, за да поемат подуване в краката ви.
 8.  Избягвайте да носите чорапи или чорапи, които имат стегнати ленти около глезените или прасците.
 9.  Опитайте и носете чорапи за подпомагане на майката с висока талия. Сложете ги веднага щом станете от леглото сутрин, така че кръвта да няма шанс да се събере около глезените ви.
 10.  Пии много вода. Странно, това помага на тялото ви да задържа по -малко вода.
 11.  Правете редовни упражнения, особено като ходите, плувате или карате велоергометър.
 12.  Опитайте час по водна аеробика. Тук сте потопени във вода, която временно може да помогне за намаляване на отока, особено ако нивото на водата е близо до раменете ви.
 13.  Винаги се храните добре и избягвайте нездравословна храна.

Има много проблеми, с които може да се сблъскате по време на бременност. Отокът е само един от тях. Това е временен проблем, който ще изчезне след края на периода. Това са малки борби, през които трябва да преминете през тази фаза. Всички борби и саможертви си заслужават, след като имате красивото си бебе на ръце. Радостта от майчинството компенсира целия стрес и дискомфорт, с които трябва да се сблъскате по време на бременността.