Джинджифил, наричан още adrak, inji, allam, sunthi, inci и ada в някои регионални индийски езици, е много полезна подправка с няколко лечебни свойства. Той се използва широко в Азия в тяхната кухня и за лечение на много здравословни състояния. Тогава, колко безопасен е джинджифилът по време на бременност? Ако сте бременна, естествено е да се притеснявате за консумацията на определени храни, особено подправки. Но тази чудесна билка е много полезна при бременност, тъй като облекчава много дискомфорти, свързани с бременността, като гадене, подуване на корема, обикновена настинка и различни други състояния.

Ползите от джинджифила по време на бременност

Нека разберем повече за джинджифила по време на бременност, заедно с някои интересни начини да го включите в диетата си.

Безопасно ли е да се яде джинджифил по време на бременност?

Консумирането на джинджифил е абсолютно безопасно по време на бременност, но трябва да го правите умерено и с определени предпазни мерки. Пресният и суров джинджифил е най -добрият начин да ядете тази подправка, когато сте бременна. Джинджифилът също се предлага на пазара като добавка в различни форми като хапчета, капсули, сиропи и др. Но не е препоръчително да се приема под такива добавки, тъй като концентрацията на тази билка може да не е посочена правилно. Бременната жена може безопасно да консумира 1500 mg джинджифил на ден, разделена на шест дози. И всичко в излишък причинява някои странични ефекти или дискомфорт.

Ползи за здравето от джинджифил по време на бременност:

Нека разгледаме различните ползи, които джинджифилът може да предложи, когато сте бременна,

1. Лекува сутрешна болест или повръщане:

Гаденето и повръщането са общи симптоми на ранна бременност през първия триместър. Джинджифилът е много ефективно средство за лечение на такива състояния. Пиенето на чай от джинджифил или дъвченето на бонбони от джинджифил може незабавно да облекчи гаденето и повръщането.

2. Облекчава киселини:

Джинджифилът е много ефективно средство за облекчаване на киселини. Помага за балансиране на стомашните киселини и успокоява стомаха. Пиенето на чай от джинджифил с мед е най -добрият лек за киселини.

3. Лекува лошо храносмилане и подуване на корема:

Джинджифилът е много силен естествен храносмилател. Той е много ефективен при лечение на лошо храносмилане и подуване на корема по време на бременност, като стимулира секрецията на храносмилателни ензими. Лошото храносмилане и подуването на корема са често срещани симптоми през втория и третия триместър.

4. Подобрява кръвообращението:

Джинджифилът е много добро средство за увеличаване на кръвообращението. Доброто кръвообращение осигурява адекватно кръвоснабдяване на плода. Това помага за правилното развитие на бебето.

5. Лекува кашлица и настинка:

Джинджифилът е богат на антивирусни свойства, които помагат за ефективно облекчаване на обикновена настинка. Също така е много добро средство за кашлица и болки в гърлото. Антиоксидантите в джинджифила помагат за повишаване на имунитета.

6. Понижава нивата на холестерола:

Джинджифилът е много добро естествено средство за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма. Той също така помага за повишаване на нивата на добрия холестерол в организма, които са полезни за здравето.

7. Балансира нивата на кръвната захар:

Джинджифилът е много добро средство за балансиране на нивата на кръвната захар. Той помага за повишаване нивата на инсулин и регулиране на инсулиновия отговор. Той е много полезен за дами с гестационен диабет.

8. Намалява възпалението:

Възпалението е често срещано по време на бременност, но прекомерното възпаление може да повлияе на развитието на бебето. Джинджифилът е богат на противовъзпалителни съединения като гингероли и шагоали, които помагат за облекчаване на възпалението, което може да повлияе негативно на бременността и нероденото бебе.

9. Облекчава уморените мускули:

Бременните жени често страдат от възпалени мускули. Джинджифилът е много полезен за успокояване на болки в мускулите на тялото. Също така е много добър за облекчаване на болката.

10. Подобрява храносмилането и абсорбцията:

Бременността влияе върху храносмилането и усвояването. Джинджифилът е много добро лекарство за отделянето на храносмилателни сокове и други ензими за по -добро храносмилане и усвояване. Той също така помага за регулиране на движението на червата и облекчаване на запек.

Странични ефекти на джинджифил по време на бременност:

Джинджифилът е полезна билка, но има и някои странични ефекти, ако не се консумира по правилния начин и при спазване на определени предпазни мерки,

 1. Консумацията на излишен джинджифил може да причини киселини, диария, гастрит, стомашно разстройство и др.
 2. Трябва да избягвате джинджифил в големи количества, ако приемате антикоагуланти, тъй като това може да повлияе на ефективността на лекарствата.
 3. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта и той контролира високото кръвно налягане, се препоръчва да избягвате джинджифила.
 4. Не консумирайте много джинджифил, ако приемате лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар.
 5. Високите дози джинджифил могат да предизвикат менструално кървене, което може да бъде вредно за бебето.
 6. Тъй като джинджифилът е леко кисел, не е добре да го консумирате, ако влоши киселините.

Как да добавите джинджифил в диета за бременни?

Нека разгледаме различните начини за консумация на джинджифил по време на бременност,

 1. Добавете няколко филийки джинджифил във вряща вода, за да направите чай от корен от джинджифил. Можете да добавите няколко капки лимон и мед, за да подобрите вкуса. Пийте този чай с лимон и джинджифил топъл за най -добри резултати.
 2. Изцедете сока от пресен джинджифил и добавете чаена лъжичка от този сок към чаша гореща вода. Пийте го, когато е топло. Това е най -добрият начин за консумация на джинджифил.
 3. Добавете няколко пресни жулиен джинджифил към вашия дал или къри непосредствено преди сервиране.
 4. Добавете чаена лъжичка джинджифилова паста към вашите супи.
 5. И добавете няколко парчета джинджифил към сутрешното си смути.
 6. Добавете настърган джинджифил към пържените картофи или салатите си.
 7. Направете билков чай ​​с кориандър, мента, джинджифил и куркума.
 8. Направете свой собствен домашен бонбон от джинджифил, като сварите филийките джинджифил в захарен сироп. Има много рецепти за бонбони от джинджифил. Можете също така да добавите други полезни съставки като черен пипер, каменна сол и др.
 9. Можете да направите бисквити и бисквити с джинджифил като основна съставка. Това е най -добрият начин да консумирате джинджифил на лека закуска.

Повечето дискомфорти, свързани с бременността, се облекчават само след раждането на бебето. Но подправки като джинджифил ще ви помогнат да управлявате и предотвратявате много нежелани симптоми на бременност. Надяваме се, че горепосочената информация ви е дала добра представа за ползите от джинджифила по време на бременност. Опитайте различните начини за ядене на джинджифил, предложени по -горе, и ни кажете своя опит. Кликнете върху „харесване“ или коментар по -долу, ако тази статия ви е била полезна.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Мога ли да ям сух джинджифил на прах по време на бременност?

Отговор: Препоръчително е да не приемате сух джинджифил на прах или суку по време на бременност. Сухият джинджифил има силно концентрирани количества джинджифилни съединения. Тя може да бъде тежка за бременността и да даде странични ефекти.

Q2. Колко джинджифил трябва да приемам по време на бременност?

Отговор: Можете спокойно да консумирате до 1000 mg до 1500mg джинджифил на ден, когато сте бременна. Но трябва да се уверите, че не приемате всичко наведнъж. Консумирайте го в 4-6 дози, разпределени през деня.

Q3. Безопасни ли са таблетките от джинджифил по време на бременност?

Отговор: Концентрацията на джинджифилови съединения в таблетки от джинджифил може да варира и може да не бъде маркирана по подходящ начин. Препоръчва се да не се приемат таблетки от джинджифил по време на бременност, тъй като те носят риск от прекомерна консумация на съединения от джинджифил. Пресният джинджифил винаги е най -добрият начин за консумация на джинджифил.

Q4. Може ли джинджифилът да причини спонтанен аборт в ранна бременност?

Отговор: Няма доказателства, че джинджифилът причинява спонтанен аборт или други сериозни усложнения по време на бременност. Но тъй като джинджифилът е подправка, се препоръчва да се консумира в умерени количества.

Q5. Безопасно ли е дъвченето на джинджифил по време на бременност?

Отговор: Дъвченето на джинджифил по време на бременност е абсолютно безопасно, тъй като ограничавате консумацията до 1000 mg до 1500 mg на ден. Най -добрият начин за дъвчене на джинджифил е под формата на джинджифил бонбони. Търговските бонбони от джинджифил могат да съдържат консерванти и други вредни химикали, затова е най -добре да консумирате домашно приготвени бонбони.