По време на бременност всички съветват да включите много пресни плодове и зеленчуци в диетата. Не всички зеленчуци и плодове обаче са подходящи за ядене по време на бременност. В тази статия ще се опитаме да разберем какво представляват прасковите и дали е безопасно да се ядат праскови по време на бременност.

Какво представляват прасковите?

Прасковите са плод от северозападен Китай. Те са част от семейството на костилковите храни, което има голямо семе в средата и каша около него, като череши, сливи, манго, кайсии и др. Месото на прасковите може да бъде всичко, вариращо от бяло до жълто до дори оранжево. Яденето на праскова по време на бременност е много здравословно поради многобройните ползи за здравето, както и лечебните му свойства.

Прасковен плод по време на бременност - ползи за здравето и странични ефекти

Хранителни стойности на праскови по време на бременност:

Следните са хранителните вещества, получени от консумацията на 100 г праскови по време на бременност:

Количество хранителни вещества

 • Калории 39Kcal
 • Въглехидрати 9.9g
 • Протеин 0,9 g
 • Фибри 1.5g
 • Мазнини 0,3 g
 • Фолат 4mcg
 • Пантотенова киселина 0,2 mg
 • Ниацин 417 mg
 • Пиридоксин 29 mg
 • Холин 6,1 mg
 • Калий 190 mg
 • Бетаин 0,3 mg
 • Витамин 326IU
 • Витамин С 6,6 mg
 • Е Витамин 0,7 mg
 • Витамин К 2,6 мкг
 • Калций 6 mg
 • Желязо 0,3 mg
 • Магнезий 9 mg
 • Манган 0,1 mg
 • Цинк 0,2 mg
 • Фосфор 20 mg
 • Мед 0,1 mg
 • Селен 0.1mcg
 • Флуорид 4mcg

Където g = грамове, mg = милиграми, mcg = микрограми, IU = международни единици

Ползите от яденето на праскови по време на бременност:

Този възхитителен плод има едни от най -добрите витамини, като витамин С е един от тях, което е изключително важно за поддържане на тялото ни здраво от сърцевината.

Плодът съдържа голямо количество фолиева киселина, която също е от решаващо значение за ефективното отглеждане на бебето. Някои от най -добрите ползи от прасковени плодове по време на бременност са обсъдени по точка в следващия параграф.

1. Богат източник на витамин С:

Той съдържа голямо количество витамин С. Прасковеният плод е изключително полезен за бременни жени, тъй като е добър за формирането на костите, зъбите, хрущялите, мускулите и т.н. Той ще бъде добър и за бебето в рамките на майката. Плодът също така стимулира правилния приток на кръв и също така е добър за развитието на кръвоносните съдове.

Витамин С е един от най -важните фактори за растежа на тялото, тъй като осигурява на тялото правилното количество желязо, което е много необходимо по време на аборт. Прасковите са полезни и за ограничаване на разпространението на стрии, което е един от основните проблеми, през които трябва да преминат бременните жени.

2. Калий:

Той идва с добри количества калий. Плодът ще ви помогне да се справите с бременните проблеми, като умора, спазми, тревожност и т.н. Жените също се сблъскват с много емоционални проблеми и проблеми с настроението по време на бременността. Това може да се реши и с помощта на прасковени плодове. Прасковеният плод може да се каже, че е едно от най -важните неща по време на бременност.

3. Диетични фибри:

Прасковите идват с фибри. Прасковите са полезни, тъй като са добър източник на фибри, които са много необходими по време на бременност. Фибрите помагат при справяне със запека, който е един от най -важните проблеми, с които жените трябва да се сблъскат по време на бременност. Има много жени, които се сблъскват с проблеми с храносмилането по време на бременност и чрез прасковени плодове това може да бъде решено.

Ако имате някои стомашно -чревни проблеми, тогава прасковеният плод ще бъде наш спасител. Ако ежедневно имате прасковен плод, той ще подобри изхождането на тялото ви и също така ще помогне в ежедневните дейности на тялото. За бременни майки ежедневната консумация на прасковен плод ще помогне за лесно преминаване през етапа на раждането и ще бъде от полза и по време на раждането.

4. Естествен детокс:

Прасковите действат като естествен детокс. Това е едно от най -добрите ползи от праскова по време на бременност. Естествената детоксикационна функция на бременността също ще бъде полезна по време на бременност. Той ще поддържа стомаха чист и ще помогне за справяне с проблемите с храносмилането по време на бременност.

Това ще помогне на майката да се сблъска с всякакви допълнителни проблеми по време на бременност. Той лесно ще изхвърли токсините (нежеланите токсини) и също така ще помогне за поддържането на актуализирани другите органи като бъбреците и черния дроб. Това означава, че прасковеният плод ще помогне за поддържането на здравето на тези органи. Прасковеният плод също помага за поддържане на сърдечната функция.

5. Фосфор:

Фосфорът е от съществено значение за поддържане на здравината и целостта на костите. Яденето на праскови по време на бременност не само ще накара бебето да расте с по -здрави кости, но също така ще помогне на майката по време на бременността и след това.

6. Фолиева киселина:

Фолиевата киселина е от съществено значение за предотвратяване на вродени неврологични увреждания при детето. Прасковите са добър източник на фолиева киселина и ще подпомогнат развитието на гръбначния стълб и мозъка на плода.

7. Управление на теглото:

Прасковите са с високо съдържание на хранителни вещества, но с изключително ниско съдържание на калории. Консумирането на праскови по време на бременност ще гарантира, че няма да качите тези ненужни килограми по време на бременност.

8. Бета-каротин:

Прасковите, богати на бета-каротин, ще помогнат за развитието на здрава имунна система при детето.

Това са някои от най -добрите и най -полезни ползи от прасковените плодове, които са особено важни по време на бременност.

Страничните ефекти на прасковите по време на бременност:

Прасковеният плод има някои странични ефекти, които трябва да имате предвид, докато консумирате по време на бременност:

 • Хората, страдащи от висока кръвна захар, трябва да бъдат предпазливи, докато консумират праскови по време на бременност и в идеалния случай трябва да консумират само половината от тези, които нямат това състояние.
 • Прекомерната консумация може да повиши нормалната телесна температура и също да причини кървене.
 • Прасковите трябва да бъдат обелени преди употреба, в противен случай това може да раздразни гърлото.
 • Яжте само органични праскови, тъй като те са силно податливи на пестициди.

Съвети за ядене на праскови по време на бременност:

Тези съвети ще ви помогнат да изберете правилните праскови за консумация по време на бременност:

 1. Когато натиснете прасковите в ръка, те трябва да се чувстват твърди
 2. Не трябва да се купуват много твърди плодове с подчертан зелен цвят, тъй като те не са узрели.
 3. Ако плодовете се смачкат лесно, това означава, че са узрели и ще остарят бързо.
 4. Прасковеният плод трябва да бъде без никакви тъмни черни петна или натъртвания, които да показват гниене на същия.

Как да включите прасковени плодове в диетата за бременност:

Има различни начини, по които прасковите могат да бъдат включени в диетата за бременни:

 • Чаша сок от праскова в горещите следобеди може да направи чудеса, за да утоли жаждата и да се охлади
 • Приготвянето на млечен шейк от плодове от праскова може бързо да помогне за утоляване на глада
 • Прасковените плодове могат да се ядат сурови или като гарнитура

Тук сте снабдени с някои от многото предимства на прасковените плодове по време на бременност, които си заслужават да бъдат споменати. По този начин прасковата може да се каже, че е един от най -добрите плодове по време на бременност и може да се каже, че е от полза за жените, които предстоят или предстои раждане и раждане. Прасковите по време на бременност са много полезни и трябва да бъдат включени в диетата на бременността без никакъв страх.

Така че най -важното е, че прасковите са безопасни за консумация по време на бременност и всъщност всяка жена трябва да консумира праскови по време на бременност за своите многобройни присъщи ползи. Като богат източник на желязо, калий, витамин С и диетични фибри, всички от които са много важни по време на бременност, яденето на ползи от праскови по време на бременност.

Често задавани въпроси:

Q1. Безопасно ли е да се ядат праскови по време на бременност?

Отговор: Яденето на много пресни плодове и зеленчуци по време на бременност е идеално за здравето. Въпреки това, има малко плодове и зеленчуци, които въпреки че са здрави, не са подходящи за диета за бременни. За щастие прасковите не са един от тях и те са абсолютно дата за консумация по време на бременност.

Q2. Прасковата е добра за бременност?

Отговор: Прасковите са много полезни за бременност. Те са богат източник на фолиева киселина, витамин С, желязо, калий, фосфор, бета-каротин и други, които са много важни по време на бременността за здравословен растеж и развитие на бебето.