Като цяло пушенето се счита за опасно за здравето. Но просто понякога се освобождаваме от тази мисъл, за да се отдадем на пушенето без вина. Замисляли ли сте се до какви моменти като тези могат да доведат, особено ако сте бременна майка? Е, пушенето по време на бременност никога не се препоръчва. Опасностите са многобройни. Статията ще ви запознае с всичко, което трябва да знаете.

пушене по време на бременност

Жените са предупредени да не пушат преди, по време или след бременност, за да се гарантира добро здраве за нея и нейното дете. Въпреки че има много вредни ефекти от тютюнопушенето по време на бременност, проучване показа през 2011 г., че до 10% жени от всички жени, участващи в проучването, са пушили по време на бременност.

Ако сте зависими, най -доброто, което можете да направите, е да намалите броя на цигарите, които пушите на ден до значително ниско ниво. Бременността е етап, в който трябва да вземете сериозно здравето си.

Ефекти от тютюнопушенето върху бременността: странични ефекти

Много проучвания показват, че пушенето по време на бременност може да бъде опасно както за майката, така и за нейния плод. Това са някои от многото рискове, които влияят неблагоприятно върху живота на майката и бебето. Разгледайте го, за да сте наясно с някои опасности.

1. Преждевременно раждане:

Първият риск от пушене по време на бременност е преждевременното раждане на бебето. Пушенето по време на бременност причинява преждевременно разкъсване на мембраните, което би предизвикало раждането, преди бебето да е напълно развито. Това също може да доведе до психическо или физическо заболяване на бебето по -късно в живота или на ранен етап.

2. Отлепване на плацентата:

Пушенето по време на бременност може да доведе до отделяне на плацентата от мястото на прикрепване, в този случай плодът е подложен на стрес и може да причини смъртта на плода. Ако плацентата се отдели от плода преди раждането, това ще бъде много критична ситуация както за бебето, така и за майката. Майката също може да претърпи голяма загуба на кръв.

3. Цезарово сечение:

Пушенето може да накара плацентата да покрие шийката на матката, което значително намалява шансовете за естествено раждане, което води до по -дълго време за възстановяване и стрес за майката. Няма нищо по -добро от здраво бебе, родено нормално от здрава и здрава майка.

4. Повреда на пъпната връв:

Един от най -значимите ефекти на тютюнопушенето по време на бременност е ограниченото снабдяване на плода с кислород и кръв през пъпната връв. Това може да се окаже много болезнено и да доведе до загуба на кръв по време на бременност.

5. Ниско тегло при раждане:

Бременните пушачи ще трябва да се изправят срещу бебе с по -ниско тегло от нормалното здраво бебе. Това ще се отрази на здравето на бебето през първите му месеци или може би по -късно в живота. Проучване през 2004 г. показва, че 11,6% от бебетата с намалено тегло са родени от майки пушачки. Бебетата, родени с ниско тегло, са по -често подложени на здравословни проблеми.

6. Синдром на внезапна детска смърт:

Още един потискащ ефект от тютюнопушенето по време на бременност. Децата, изложени на никотин, присъстващ в цигарите по време или след бременност, могат да получат SIDS. В тези случаи смъртта на детето е необяснима.

7. Бъдещо затлъстяване:

Скорошно проучване показва, че тийнейджърите, които са имали майки, които са пушили по време на бременност, са имали 33% повече телесни мазнини от другите тийнейджъри, което ги прави затлъстели.

Опасностите от тютюнопушенето по време на бременност не само спират, когато бебето е вътре в майката. Той също така носи дългосрочни ефекти за вашето момче или момиче. Ето някои рискове, които продължават и след раждането.

а. Бъдещи навици за пушене:

Друго проучване ни казва, че децата започват да пушат в ранна възраст, ако са родени от майки, които пушат по време на бременност. Тази ситуация на наследственост може да бъде избегната, ако майката спре да пуши много преди да планира бебето.

б. Пушене след раждане:

Опасностите не са само в тютюнопушенето по време на бременност, но и в пушенето след бременност. Излагането на никотин чрез кърмене може да причини много вреди на бебетата. Майките, които пушат по време на кърмене, също са отворени за много усложнения, свързани с белите дробове. Заболявания като рак на белия дроб или рак на гърдата могат да навлязат при жените и да навредят както на тях, така и на тяхното дете.

° С. Пасивно пушене:

Най -голямата опасност е пасивното пушене. Тук не пушите, но хората около вас пушат и вие вдишвате въздуха, като по този начин пасивно пушите. Пушенето около бебетата може да навреди на нежната им дихателна система, което да доведе до белодробни инфекции и астма. В някои случаи може да причини синдром на внезапна смърт при кърмачета. Кърмачетата не са в състояние да вдишат такъв тежък никотинов дим, което води до вредни заболявания или респираторни заболявания при тях на ранен етап от живота им.

Съвети и начини да се откажете от пушенето по време на бременност:

Ето няколко съвета за отказване от тютюнопушенето по време на бременност, които ще ви бъдат полезни, ако решите да се откажете от тютюнопушенето.

1. Първото нещо, което трябва да анализирате, е кое време е най -трудно за вас. Трябва да знаете кога се чувствате неспокойни и какви са задействащите фактори, които ви карат да пушите. Понякога може да бъдете подканени, когато другите около вас пушат. Най -доброто, което трябва да направите в такива случаи, е да опитате да направите нещо друго, което изисква вашето внимание. Можете да опитате да решите пъзел или да почистите и т.н. всичко, което изисква цялото ви внимание. Това е първото отклонение.

2. Променете малко рутината си. Опитайте се да избягвате онези неща, които ви карат да пожелаете цигара.

3. Първите няколко седмици на отказване ще ви натоварят. Тези дни са най -трудните! Но трябва да разработите начини да преминете през него. Опитайте се да говорите с хора и да се включите в някаква дискусия.

4. Говорете с Вашия лекар и потърсете неговия съвет. Това ще бъде много полезно.

Въпреки че всички тези стъпки могат да изглеждат прости, реалността ще бъде много различна. Искаме също така да ви предупредим, че нищо от това няма да ви помогне, ако не упражнявате определено ниво на контрол. Най -доброто, което можете да направите обаче, е да се задържите и да се принудите да опитате по -усилено и да попречите на изкушението си. Говоренето и отклоняването на вашето внимание ще ви помогне до голяма степен. Както казахме, вторият пушене по време на бременност също може да бъде опасно. Пази се.