Какво представляват разширените вени и чести ли са разширените вени по време на бременност? Разширените вени са подути, големи сини или лилави вени на кръвоносни съдове, забелязани близо до краката или долната част на тялото. Те се появяват на повърхността на кожата и повечето бъдещи майки са засегнати от това състояние.

Но тревожно ли е времето за бременност с разширени вени? Как да се грижим внимателно за него и каква е процедурата, която трябва да се следва, за да се третират тези подути повърхности? Ще ви разкажем всичко за това. Нека знаем всичко за научните и медицински факти за разширените вени по време на бременността, какво може да ги причини, как да ги лекуваме и др.!

разширени вени бременност

Какво представляват разширените вени?

Преди да влезем в детайлите на това състояние, кажете ни точно разширените вени, за които говорим. Тези вени са необичайно подути и тежки сини или зелени, лилави вени, които изглеждат като въже близо до долната част на тялото. Най -често срещаният вид може да бъде забелязан близо до краката, тазовите области, задните части и другаде.

Състоянието на разширени вени или варикоза на вулвата по време на бременност е доста често срещано за жените. Според проучване около 20 % от жените се откриват с разширени вени по време на бременност (1). Но това, което трябва да се изследва, е, че ако се очаква конкретната фаза на състоянието, която може да се лекува обикновено, или се влошава.

Причини за разширени вени по време на бременност?

По време на бременността, докато матката на жените расте, натискът върху вените в долната част на тялото се увеличава. Тези вени са това, което се връща и помага за притока на кръв към сърцето ви, а когато налягането върху тях се увеличи по време на бременност, може да настъпи състоянието на разширените вени. Въпреки че състоянието може да възникне при бременни и небременни жени, в повечето случаи те могат да намалят или изчезнат след раждането (2).

Други причини могат да включват повишаване на нивата на прогестерон по време на бременност и повишаване на кръвното ниво, което увеличава вените при бременни жени (3).

Симптоми на разширени вени по време на бременност:

В повечето случаи разширените вени може да не са видими или открити на много ранен етап. Те се забелязват, след като станат по -големи и изпъкнали. Общите симптоми на състоянието са както следва. (4)

 • Болка в близост до вените и краката, силна болка и тежест
 • Пълнота близо до краката и долната част на тялото
 • Умора
 • Видимо подути вени
 • Пигментация
 • Спазми близо до бедрата или прасците
 • Сърбеж
 • Неспокойствието на краката

Трябва да се знае, че симптомите могат да варират от човек на човек. Най -честите и редовни симптоми обаче включват болка и силна болка, подути вени и пълнота.

Как да лекуваме разширени вени по време на бременност?

Преди да знаете лечението на Vulvar Varicosities по време на бременност, се извършват необходимите прегледи и тестове, за да се определи тежестта на състоянието. Провеждат се проверка на кръвния поток и налягане, подуване, промени в цвета на телесната повърхност и т.н. Диагнозата включва също проверка на фамилна анамнеза, предишни медицински досиета, нива на активност, ултразвук и рентгенови лъчи.

Стандартното лечение на разширени вени включва: (5) (6) (7)

 1. Носенето на компресионни чорапи за намаляване на налягането и подуването. Те помагат да се изстискат и да се поберат в кръвта, за да се придвижат нагоре към сърдечната област.
 2. Други медицински процедури включват флебектомия и склеротерапия, по съвет и надзор на лекарите.

Домашни средства за разширени вени по време на бременност:

 • Редовно повдигане на краката и повдигане нагоре за поне петнадесет минути.
 • Намаляването на затлъстяването и теглото може да облекчи разширените вени по време на бременност.
 • Да останеш активен и във форма е от решаващо значение в процедурите за лечение.
 • Ходене или плуване за кратко всеки ден безпроблемно.
 • Седенето с краката нагоре може също да намали болката и да почувства облекчение в краката по време на бременност с разширени вени.
 • Препоръчва се от лекари и медицински специалисти да не продължават да седят или стоят по -продължително време.

Ако състоянието не е сложно и в повечето случаи разширените вени изчезват след няколко месеца след раждането. В случай, че те не изчезнат за една година, лекарите могат да препоръчат операция за отстраняване на засегнатата вена или вени. Има случаи, при които състоянието на разширени вени може да се развие отново при някои жени и в този случай лечението трябва да продължи.

Как да предотвратим разширени вени по време на бременност?

Състоянието на разширените вени може да не е напълно предотвратимо. Може би се чудите как да предотвратите разширени вени по време на бременност! Избягването на състоянието може да не е напълно възможно. Съществуват обаче някои предпазни мерки, които човек може редовно да предприема и да спазва, за да избегне, както и да потърси облекчение в случай, че имате подуване. (8)

 • Не сядайте и не стойте на място за по -продължителен период от време. Винаги се движете и останете активни.
 • Носете поддържащ маркуч, ако имате тежко телесно тегло или имате нужда от опора. Не пренебрегвайте или пренебрегвайте всякакви болки и отоци близо до краката.
 • Да не се носят прекалено тесни дрехи около долната част на тялото, особено зоните на талията и таза.
 • Не носете токчета или високи обувки на всяка цена.
 • Имайте здравословна и адекватна диета – приемайте храни с добро съдържание на фибри. Редовно приемайте течности и плодове. Избягвайте боклуци и приемайте добра протеинова храна.

Изброените по -горе съвети за превенция могат да бъдат само предпазни. Те обаче не гарантират напълно избягването на състоянието.

Кога трябва да се консултирам с лекар относно разширените вени по време на бременност?

Тежестта на разширените вени може да се различава от човек на човек и от конкретен случай. Незабавно се обадете на Вашия лекар или за медицинска помощ,

 1. Изпитайте силни болки и непоносима болка близо до краката или долната част на тялото.
 2. Развийте рани близо до краката.
 3. Имате зачервяване или тежко подуване, заедно със спазми.
 4. Ако кожата промени цвета си силно.
 5. Ако забележите или усетите, че състоянието се влошава от ден на ден.

Разширени вени сериозни ли са?

Ако мислите, има ли усложнения от разширени вени по време на бременност, не се притеснявайте! Състоянието на подути или разширени вени може да се почувства дискомфортно или сърбящо. В повечето случаи обаче те може да не станат тежки. Повечето възможности за лечение включват домашни терапии и процедури и състоянието може дори да изчезне след раждането.

Въпреки това, в някои случаи може да има кръвни съсиреци, болка, спазми и зачервяване. В този случай е необходимо незабавно внимание. Развитието на тежък съсирек близо до вените може да доведе до тежки усложнения, но това може да не е типичният случай. Ето защо се препоръчва редовно да забелязвате състоянието на подутите си вени.

Надяваме се, че сте предоставили достатъчно информация за състоянието, симптомите, причините и възможностите за лечение на разширени вени по време на бременност. Кажете ни какво мислите! Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар преди всяко лекарство.

Често задавани въпроси:

1. Какви храни трябва да избягвате, ако страдате от разширени вени?

Отговор: Тези, които имат разширени вени, трябва да избягват следните храни за чиста и здравословна диета.

 • Пържени храни, храни за пържене и мазни храни
 • Тежки и рафинирани въглехидрати
 • Добавени захари и рафинирани захари
 • Алкохол и пушене
 • Прием на сол и тежък натрий

2. През кой триместър варикозните вени обикновено могат да засегнат бременни жени?

Отговор: Въпреки че разширените вени са често срещано и нормално състояние, изпитвано от жените по време на бременност, се смята, че повечето изпитват подуване и болка през втория триместър на бременността.

3. Кой тест или медицинска процедура обикновено се спазва за откриване на състоянието на разширени вени?

Отговор: Медицинските специалисти ще изследват предимно краката ви, подутите части и ще направят ултразвук, за да проверят състоянието на притока на кръв. Това може да помогне да се разбере тежестта или състоянието на подуване по тялото.

Опровержение:

Информацията и ръководството за състоянието на разширените вени по време на бременност са дадени само за целите на знанието. Препоръчително е да не работите върху самолечение и незабавно да се консултирате с вашия лекар или медицински специалист за допълнителни съвети, диагностика и лечение.