Витамините са крайно необходими в ежедневната ни диета и още повече по време на бременност. Освен витамини, идеалната диета за бременни трябва да включва здравословно количество протеини, въглехидрати, мазнини и основни минерали. По време на бременността видовете витамини и хранене трябва да станат по -специфични. За поддържане на вашето добро здраве и развитие на здравето на бебето е важно да имате правилните витаминни добавки в правилната доза по съвет на директната препоръка на доставчик на здравни услуги.

Добавките на витамини не заместват здравословното хранене, а по -скоро гарантират, че бъдещата жена получава достатъчно хранителни вещества ежедневно. Те работят най -добре, когато се приемат като част от здравословна диета. Витамините в никакъв случай не са заместител на здравословното хранене, а само гаранция за правилното хранене.

Списък на витамини при бременност

Пренаталните витамини са тези, които се консумират по време на бременността преди раждането. Това е много важен етап, тъй като тук трябва да се грижим най -вече за здравето на бебето. Тези важни витамини за бременност са важни за подпомагане на всички хранителни пропуски в диетата на майката. Пренаталните витамини съдържат много основни витамини и минерали. Те включват фолиева киселина, желязо, йод и калций.

1. Фолиева киселина или витамин В9:

Има някои дефекти, известни като вродени дефекти на невралната тръба, които могат да увредят значително гръбначния мозък и мозъка. Фолиевата киселина, която е синтетична форма на витамин В9, предотвратява появата на тези дефекти при новороденото бебе. Храните, съдържащи фолиева киселина, включват зелени зеленчуци, лимони, портокали и други цитрусови плодове, бобови ядки, освен много подсилени храни. Наред с естествените диети, винаги е препоръчително да се приема добавка от фолиева киселина като резервен вариант.

2. Калций:

Калцият е едно от най -важните хранителни вещества за бременни жени. Тъй като бебето се нуждае от изобилие от калций за растежа на костите, може да има недостиг на калций в тялото на майката и трябва да се попълни чрез подходяща диета.

3. Йод:

За правилното функциониране на щитовидната жлеза в организма йодът е изключително необходим. Дефицитът може да причини нежелани проблеми при бебето като забавен растеж, умствена нестабилност и неспособност да чува правилно. Ако той има голям дефицит в организма, това също може да доведе до мъртво раждане и спонтанен аборт.

4. Желязо:

Желязото може да помогне за пренасянето на кислород в кръвта както на бебето, така и на майката. Много е важно да се поддържат правилните нива на желязо за предотвратяване на анемия и загуба на кръв по време на раждането. Също така, недостигът на желязо може да причини мозъчни дефекти и анемия при плода.

Ползите от витамините по време на бременност:

1. Витамин D:

Витамин D е един от най -важните витамини по време на бременност за осигуряване на здрава майка и бебе. Витамин D предотвратява преждевременни трудове и вродени дефекти. Този витамин също е от решаващо значение за усвояването на калций и фосфор. Дефицитът на витамин D може да доведе до усложнения при раждане, повишен риск от рак, автоимунни заболявания и сърдечно -съдови заболявания.

2. Витамин А:

Витамин А помага за възстановяване на увреждането на тъканите, причинено от раждането. Той подпомага имунната система, бори се с инфекциите и също така подпомага метаболизма. Високите дози витамин А по време на бременност обаче могат да доведат до вродени дефекти и чернодробна токсичност.

3. Витамин С:

Витамин С е основен стимулатор на имунитета по време на бременност. Изпълнени с антиоксиданти, приемането на препоръчителните дози витамин С може да помогне при здравословна бременност. Той помага за възстановяване на тъканите и насърчава доброто здраве на костите и кожата.

4. Омега 3:

Омега 3 е важно за доброто когнитивно и визуално развитие на бебето. Те също така помагат за намаляване на броя на инфекциите по време на бременност. Омега 3 мастните киселини помагат за подпомагане на централната нервна система и подпомагат здравословното нервно развитие на плода.

5. Цинк:

Цинкът е отговорен за изграждането на ДНК в бебето. Той е изключително важен за развитието и растежа на тъканните клетки за здраво бебе. Цинкът е важен и за добрата имунна система и метаболизма.

Списък на витаминни храни за бременност:

Добре балансираната диета е най-важният приоритет за всяка бъдеща майка. Средната й диета трябва да включва:

 • Калций: Млечни – мляко, кисело мляко, сирене за калций
 • Витамин В9: Бобови растения – боб, грах, соя, фъстъци
 • Витамин А: Моркови, сладки картофи
 • Омега 3: Сьомга
 • Витамин Ц: Цитрусови плодове, листни зеленчуци, горски плодове
 • Протеин: Леща, постно месо
 • Цинк: Ядки, сушени плодове, яйца
 • Витамин D: Черен дроб, риба, жълтъци

Витамини, които трябва да се избягват по време на бременност:

Витамините, въпреки че играят решаваща роля по време на бременност, могат да доведат до усложнения при раждане, когато не се приемат в препоръчителни дози. Изключително важно е да се консултирате с Вашия лекар, за да разберете от какви витамини се нуждаете и какво НЕ ТРЯБВА да приемате:

1. Витамин А:

Превишаването на дозата на витамин А може да доведе до токсичност на черния дроб и да причини смърт. Изключително важно е да се приемат само допустимите дози от 770mcg на ден.

2. Витамин D:

Най -токсичните витамини от всички, Витамин D в превишена доза може да повлияе неблагоприятно върху здравето на майката и вродени дефекти при бебето

Други витамини като В6 и Е могат да доведат до странични ефекти, когато се приемат в допълнителни дози, но нямат големи застрашаващи фактори.

Продукти за витаминни добавки при бременност:

Споменатите по -долу са някои от най -добрите витаминни добавки за бременни на пазара, на които бъдещите майки могат да разчитат.

1. Nature Made Prenatal Multi + Dha, 200 mg, 150 меки гелове:

Nature Made Prenatal Multi + Dha, 200 mg, 150 меки гелове

Този продукт смесва всички хранителни вещества на пренатален мултивитамин и 200 mg омега-3 мастна киселина DHA в един мек гел.Идеален е за бъдещи майки, които търсят пренатални добавки. Той включва основната омега-3 мастна киселина DHA и изисква да приемате само 1 доза на ден. Тази формула съдържа ключови витамини, минерали и DHA за здравето на майката и развитието на бебето. Той има най -добрите витамини за бременност.

2. Пренатални жени за един ден, с DHA:

Пренатални жени за един ден, с DHA

Пренатал за жени на ден е пълен с Омега-3 DHA и основни хранителни вещества като фолиева киселина и желязо и е един от най-пълните мултивитамини, налични на пазара. DHA е за подпомагане на здравословното развитие на мозъка и очите на плода. Фолиевата киселина намалява риска бебето да има вродени дефекти в мозъка или гръбначния мозък. Желязото помага за пренасянето на кислород до плода при бременни жени. Тази витаминна добавка осигурява хранене на три етапа- докато се опитвате да забременеете, по време на бременност и докато кърмите. Той осигурява необходимите витамини по време на бременност.

3. Домашна добавка Пренатални витамини за жени Добавка:

Home Check Пренатални витамини за жени Добавка

Този продукт има 21 основни съставки и 100% от препоръчителната дневна доза от 13 витамини и минерали, необходими за ежедневното хранене. Home check Women’s Daily One е цялостен продукт за всички жени, които очакват бебе. Формулата съдържа основни хранителни вещества, от решаващо значение за здравето на жените, като калций, фолиева киселина и желязо. Антиоксидантните витамини като А, С и Е осигуряват защита срещу свободните радикали. За нормалното функциониране на мозъка и образуването на еритроцити има много витамини от група В. Както бе споменато по -горе, това е пълен мултивитамин!

4. Витаминният код на градината на живота, суров пренатален:

Витаминният код на Garden of Life, Raw Prenatal

Тази витаминна добавка има много ползи за здравето. Съдържа съставки, които подпомагат имунната система на майката и нероденото дете. Този витамин може да подобри храносмилателната ви система и да даде здравословно храносмилане, а джинджифилът, пробиотиците, цинкът и витамин D спомагат за елиминирането на примесите. Комплексът от желязо, витамин С, Е и В в допълнение с фолатите подпомага здравето на сърцето и кръвта. Продуктът съдържа 800 мкг фолат. За здрава неврална тръба, CDC е препоръчал най -малко 400 mcg до първия триместър на бременността. Витамин А и С, мед и желязо в него поддържа здравето на кожата.

5. Nature’s Bounty фолиева киселина (400 mcg), 250 таблетки (и) без ароматизатор:

Nature's Bounty фолиева киселина (400 mcg), 250 таблетки (и) без вкус

Витаминните добавки на фолиевата киселина Nature’s Bounty съдържат необходими витамини и минерали за различни ползи за здравето. Поддържа здравето на сърдечно -съдовата система. Бременността може да ви накара да се почувствате слаби и неактивни. Дневната доза от продукта може да ви поддържа енергични и активни през целия ден.

6. Пренатален 21-ви век с DHA, таблетки и меки гелове, 120 броя:

21st Century Prenatal с DHA, таблетки и меки гелове, 120 броя

Продуктът няма добавена захар, сол, мая или консерванти. Уникалното в този продукт е неговата чиста, свежа и мощна природа, която е гарантирана от компанията. Подпомага развитието на мозъка, очите и гръбначния мозък на плода. Той е препоръчал DHA DHA за бременност и кърмене. Той съдържа основните витамини по време на бременност.

7. Amway Nutrilite Triiron Folic 90 таблетки:

Amway Nutrilite Triiron Folic 90 таблетки

Този продукт на Amway снабдява организма с цялото необходимо желязо от три различни източника- железен бисглицинат, железен фумарат и горчица, които са по-лесно използвани и поносими от организма. Помага ви да поддържате себе си и бебето си здрави. Продуктът включва необходимите витамини за бременност.

8. Fair Haven Pregnancy Plus Пренатални мултивитаминни добавки:

Fair Haven Pregnancy Plus Пренатални мултивитаминни добавки

Той е предназначен за опити за зачеване, бременни и кърмещи жени. Този пренатален витамин доставя най -важните витамини и минерали за осигуряване на благополучие при бременност, като желязо, витамин С и фолиева киселина. Той е важен за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба. Той също така съдържа антиоксиданти, които подпомагат прочистването на тялото и насърчават оптималното репродуктивно здраве.

9. Пренатални таблетки за един ден плюс течни гелове-60 еа:

Пренатални таблетки за един ден за жени плюс течни гелове-60 ед

Пренаталната DHA (таблетки и течни гелове) на ден за жени е вашият сигурен начин да останете здрави както преди, така и след бременността. Витаминната добавка помага за поддържане на здравословното развитие на мозъка и очите на плода по време на бременност. Той също така поддържа цялостното здраве на майката и бебето и осигурява необходимите витамини за бременност.

Това бяха едни от най -добрите витаминни добавки за бременни. Основните витамини имат различни важни функции за здравето и развитието на майката и бебето съответно.

 • Витамин А помага за растежа на костите и зъбите.
 • Витамин D помага на организма да използва калций и фосфор и насърчава здрави зъби и кости.
 • Витамин Е помага на тялото да образува и използва червени кръвни клетки и мускули.
 • Витамин С е антиоксидант, който предпазва тъканите от увреждане и помага на организма да абсорбира желязото, а също така изгражда здрава имунна система.
 • Витамин В1 повишава нивото на енергия и регулира нервната система, докато витамин В2 поддържа енергия, добро зрение и здрава кожа.

Изберете препоръчания от вашия експерт набор от витаминни добавки и дайте на себе си и на вашето бебе най -доброто.