Гъбите, годни за консумация, са месестата гъба, която пониква от земята, върху почвата от стъпка на щифта до степен на копче до малко по -голяма. Изцяло е веган. Някои гъби също са канцерогенни. Някои хора имат желание да ядат гъби редовно, било то със супа или пица или дори с варени. Идвайки при бременни жени по време на бременността, те имат странен глад. Копнежът, който е толкова странен, че дори не можем да си представим. Едно от тези желания е да ядете гъби. Яденето на гъби по време на бременност изобщо не е вредно. Всъщност наличието на гъби по време на бременност е хранително за майката и за нероденото бебе. В света има различни видове гъби. Трябва да се консумират само онези гъби, които са годни за консумация, пресни и неканцерогенни.

гъби по време на бременност

Безопасно ли е да се консумират гъби по време на бременност?

Да, много безопасно е да ядете гъби по време на бременност, при условие че консумирате правилния вид гъби, т.е.пресни, варени и неканцерогенни гъби. Гъбите дават някои фантастични хранителни ползи за майката и нероденото бебе. Проучването казва, че гъбите, когато са подходящо приготвени, са много безопасни за консумация по време на бременност. Суровите гъби са много опасни, тъй като самите гъби са гъбички, поникнали от земята, които могат да съдържат токсини, тежки метали и вредни химикали, които могат да предизвикат фатални проблеми.

Разновидности гъби, които можем да ядем по време на бременност:

Има различни видове гъби. Някои от тях са изброени по -долу.

А) Бели гъби с копчета:

Това са често срещани разновидности, които се срещат навсякъде. Те могат да бъдат разпознати по бледобялата издънка с петнист връх. Горната част е ароматна и може да се използва за приготвяне на вкусни ястия като супи, пици и др.

Б) гъби шийтаке:

Те са черни и имат листна текстура. Те са популярни в китайските ястия.

В) Гъбички:

Те са със златист цвят и с много аромат. Те са най -скъпите и се използват в италианската кухня.

Г) Истински сморков гъби (Morchella):

Това са диви гъби и имат годен за консумация щам, който идва с кухо стъбло. Уверете се, че ги почиствате и готвите правилно, тъй като тези гъби могат да причинят алергични реакции.

Д) гъби кестен (Agaricus bisporus):

Те приличат на бели гъби, но имат кафява капачка и розови до тъмнокафяви хриле.

Е) Вълшебни гъби:

Той съдържа псилоцибин, химикал, който променя мозъчната активност и засяга вашия растящ плод. Те не трябва да се консумират.

Други ядливи гъби, които могат да се консумират по време на бременност, са King Oysters/Eringi, Enoki, Buna-Shimeji.

Хранителни факти за гъбите по време на бременност:

 • Гъбите са отличен източник на витамин В, особено ниацин и рибофлавин. Нуждаете се от витамин В, за да насърчите здравата кожа, нервите и храносмилането и да използвате енергията от храната, която ядете. Чаша гъби може да ви осигури 21% от препоръчителния дневен ниацин и около 8% от препоръчителния дневен рибофлавин.
 • Витамин-D е също толкова важен по време на бременност, тъй като помага за усвояването на калция за развитието на костите на плода. Една чаша гъби съдържа 12,6 международни единици витамин-D.
 • Обемът на кръвта се увеличава по време на бременност, следователно имате нужда от повече хемоглобин, което означава, че тялото ви се нуждае от повече желязо. За това трябва да консумирате 25 mg желязо на ден. Една чаша гъби смола могат да произведат около 8 mg желязо.
 • Гъбите също така снабдяват с антиоксиданти, които предпазват клетките ви от увреждане от свободните радикали. Селенът, витамин С и хлорът са антиоксиданти, присъстващи в гъбите.
 • Хранителните влакна, присъстващи в гъбите, помагат в борбата със запека.

Ползи за здравето на гъбите по време на бременност:

 1. Компонентите на витамин В в гъбите включват рибофлавин, който прави костите на вашето неродено бебе здрави и укрепва мускулите.
 2. Гъбите намаляват умората, която е много често срещана по време на бременност.
 3. Гъбите са богати на патогенна киселина, която предотвратява запек и храносмилателни разстройства, с които бременните жени се сблъскват редовно.
 4. Ниацинът и тиаминът в гъбите укрепват централната нервна система на майката и нероденото бебе.
 5. Както се казва в хранителните факти, гъбите са богати на витамин D, който помага за насърчаване на растежа на костите на нероденото бебе. Развитието на бебето зависи главно от храната, консумирана от майката. За развитието на костите е необходим прием на правилно сварени гъби.
 6. Гъбите съдържат изобилие от желязо, което е много важно за бременната жена за увеличаване на процента на хемоглобина в кръвта.
 7. Гъбите също съдържат цинк, калий и селен, които подпомагат растежа и развитието на бебето.

Недостатъци на гъбите по време на бременност:

Освен ползите, яденето на гъби по време на бременност има и някои недостатъци. Ето някои от тях.

 • Както беше казано по -рано, има различни видове гъби: гъби, които са годни за консумация и някои от дивите. Дивите гъби може да са вкусни, но съдържат някои токсини и вредни химикали, които могат да предизвикат фатални проблеми.
 • Вълшебните гъби съдържат псилоцибин, химикал, който променя мозъчната активност и засяга растежа на плода. Те не трябва да се консумират дори по време на кърмене.
 • Прекомерният прием на гъби също е проблемен, тъй като променя метаболизма, което от своя страна засяга нероденото бебе.

Включване в диетата по време на бременност:

Преди да консумирате гъбите, първото и най -важно нещо е да ги измиете и почистите внимателно, за да премахнете всякакви почвени частици или песъчинки и всякакви пестициди, ако има такива. Ако е необходимо, отрежете краищата на дръжките. Можете да използвате гъби цели нарязани или нарязани на кубчета.

 1. Сотиране на всяка гъба с лук за бърза, вкусна гарнитура.
 2. Можете да добавите гъби към пържените картофи.
 3. Заливане на салата със сурови, нарязани кремини или бели гъби.
 4. Пълнене и печене на гъби Портобело.
 5. Добавяне на нарязани гъби към омлети, закуска бъркане на пици и киш.
 6. Сотиране на гъби шийтаке в зехтин или бульон за здравословна гарнитура.
 7. Премахване на стъблата на гъби Портобело, мариноване на капачките в смес от зехтин, лук, чесън и оцет за 1 час и след това ги печете на скара за 10 минути.
 8. Добавяне на гъби Portobello към сандвичи или тайна.

Предпазни мерки, които трябва да вземете за гъби по време на бременност:

 • Купете пресни гъби, които нямат гниещи петна и синини.
 • Уверете се, че срокът на годност на преработените гъби е. Всъщност стойте далеч от преработените гъби колкото е възможно повече.
 • Никога не консумирайте сурови гъби. Почистете ги, сварете ги и ги консумирайте.
 • По -добре е да проверите за алергични реакции, като приемате малко количество, преди да консумирате много гъби.
 • Избягвайте да консумирате вълшебни гъби на всяка цена.
 • Когато купувате пресни гъби, изберете такива, които са твърди, сухи и без натъртвания. Избягвайте гъби, които изглеждат лигави или изсъхнали.

Гъбите са хранителна и чудесна храна за нероденото бебе във вас. Не забравяйте да ги добавите в диетата си, за да получите максимална полза. Те са вкусни и лесни за приготвяне. Интересни рецепти могат да бъдат намерени в интернет. Насладете се на вкуса на гъбите, докато вашето неродено бебе се възползва от неговата хранителна стойност. Винаги не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси. В края на краищата, бременността е фаза да се наслаждавате и да пиете любимите си храни (с необходимите предпазни мерки) …. Наслаждавайте се, докато трае!

Опровержение: Информацията, представена в тази статия, е само с информационна цел и това не трябва да се приема като медицински съвет. Моля, консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог, преди да направите каквито и да било промени в диетата си и особено ако наистина се интересувате и желаете гъби.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Безопасно ли е да се ядат консервирани гъби по време на бременност?

Отговор: Не. Тъй като консервираните гъби могат да съдържат консерванти. Опитайте се да ги избегнете. Ако няма алтернатива, проверете за срока на годност, преди да купите.

Q2. Яденето на гъби по време на кърмене е безопасно или не?

Отговор: Да, напълно безопасно е и е много добре да се ядат гъби по време на кърмене. Основните хранителни вещества, присъстващи в гъбите, ще засилят имунната ви система.

Q3. Мога ли да ям гъби в ранна бременност?

Отговор: Да, можете да ядете гъби по време на ранна бременност. Запекът и лошото храносмилане са най -честите проблеми, с които се сблъскват по време на ранна бременност; съдържанието на фибри в гъбите може да помогне за справяне с подобни проблеми.

Q4. Вярно ли е, че жаждата за гъби ни казва пола на бебето?

Отговор: Фалшиво. Това е просто мит за поговорките на стари жени. Не е