Сутрешното ви гадене вероятно вече е отшумяло и вие сте навлезли в най -добрия период на бременността си, втория триместър, където има много малко ограничения и много глезотии. Това обаче е много решаваща фаза, тъй като бебето расте най -много в тази фаза и как ще расте ще зависи от хранителните вещества, които приемате. Следователно диетата за 4-тия месец на бременността трябва да съдържа всички хранителни вещества, които са от решаващо значение за растежа и развитието на бебето.

При планирането на храна за 4-тия месец на бременността трябва да се съсредоточите върху това какво да ядете и колко да ядете. Важно е да се отбележи, че прекомерното хранене само ще увеличи теглото ви, но никога няма да допринесе за това бебето ви да расте по -бързо. Следователно е изключително важно стриктно да се придържате към балансирана диета, която включва достатъчно количество фибри, калций, желязо и фолиева киселина, така че бебето да може да получи всичко необходимо за здравословния си растеж и развитие.

Диета за 4 месец бременност

Диета за бременност за 4-тия месец:

Важно е да планирате диетата си през втория триместър. По-долу е даден списък на хранителните вещества, които трябва да бъдат част от вашата диетична храна за 4-тия месец на бременността.

 • Храна, богата на желязо – Обемът на кръвта се увеличава на 4 -ия месец. Увеличаването на количеството желязо в храната е от решаващо значение за задоволяване на повишените нужди от желязо в кръвта. Храните, богати на желязо, включват тофу, соя, риба, месо, кафяв ориз, зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, сухи плодове и яйца.
 • Храна, богата на фибри – По време на 4 -тия месец от бременността прогестероновият хормон забавя процеса на храносмилане, докато матката започва да расте, за да побере растящото бебе, което завършва със запек. Яденето на храна, богата на фибри, ще гарантира, че имате гладко движение на червата. Храните, богати на фибри, включват зърнени храни като овесени ядки, ечемик, трици, семена като ленени семена, семена от чиа, сухи плодове като бадеми, пекани, шамфъстъци и зеленчуци като броколи, артишок, сладка царевица, брюкселско зеле, зелен грах и плодове като малини, смокини, ягоди, банани, ябълки и круши.
 • Храни, богати на калций – За здрави кости при бебето е важно тялото да се снабдява с достатъчно количество калций. Храни, от които можете да получите калций, са мляко, бадеми, сирене, кисело мляко, броколи и бамя.
 • Протеини и въглехидрати – Протеините действат като градивни елементи на тъканите и мускулите, а въглехидратите доставят енергия на тялото. Богатите на протеини храни включват бобови растения, ядки, леща, месо, пиле и т.н., докато въглехидратите могат да бъдат извлечени от далс, пълнозърнеста роти и храни, съдържащи нишесте, като картофи, хляб, ориз и тестени изделия.

4 -ти месец от бременността Диета Какво да ядем?

Млечни продукти:

Калцият е основно хранително вещество за правилния растеж и развитие на бебето. Млякото е едно от хранителните вещества, осигуряващи максимално количество калций. Трябва да включвате редовно добро количество млечни продукти. Хранителни продукти като мляко, извара, извара с ниско съдържание на мазнини са добри добавки с калций. Трябва да проверите количеството мазнини, преди да ги консумирате.

Меса:

Консумацията на месо е възможна само при липса на гадене. Включете месото в ежедневната диета на 4 -тия месец от бременността, след като то изчезне. Много е важно да се консумира месо, приготвено много правилно при хигиенни условия. Месото, което е недопечено, понякога може да носи различни бактерии. Най -важното хранително вещество, доставяно от месото, е желязото. Приемът на желязо е много полезен за растежа на бебето.

Фибри:

Много е важно да добавите оптимално количество фибри в ежедневната си диета. Хранителни продукти като пълнозърнести храни, пшеничен хляб и овес съдържат добро количество фибри. Можете да включите фибри в диетата си през 4 -тия месец от бременността, това е много изгодно. Препоръчва се денят на влакното да е поне 25 грама. Той помага за намаляване на запека и също така понижава кръвното налягане.

Плодове:

Всички те са с високо съдържание на витамини и важни минерали. Има случаи на киселинност или киселини през този месец. Затова е най -препоръчително да се консумират пресни плодове от всякакъв вид. Плодове като пъпеш, ягоди, кайсии, грозде и др. Осигуряват на бебето оптимални витамини и минерали. Той помага да се поддържа вашето бебе здраво. Плодовете също предизвикват развитието на вашето бебе.

Храни, богати на желязо:

Желязото улеснява растежа на вашия плод и този месец изисква увеличаване на количеството на това хранително вещество. Желязото също помага за производството на кръв в тялото ви. Много е важно тялото ви да произвежда допълнителни 3-6 литра кръв по време на бременност. По този начин консумирайте месо, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни в голям брой, за да улесните производството на кръв.

Мастни киселини:

Наред с гореспоменатите хранителни продукти, трябва да имате и хранителни продукти, съдържащи мастни киселини като зехтин, ядки и прясна риба. Това е една от най -важните 4 -месечни храни за бременност, която е изключително важна за намаляване на риска от бременност. Рисковете, свързани с преждевременно раждане, ниско тегло по време на раждане, се намаляват поради приема на тези киселини. Намаляват се и рисковете, свързани с всякакъв вид когнитивна и умствена изостаналост.

Протеин:

Получаваме аминокиселини от протеини и това е основната съставка в развитието на клетките на тялото. Оптималното количество хранителни продукти, съдържащи протеини като пиле, боб и яйца, трябва да се консумират редовно. Това ще осигури оптимална добавка на аминокиселини към тялото ви. Затова включете протеините в редовната си диета.

Цели зърна:

Пълнозърнестите храни са отговорни за доставката на енергия към тялото. Получавате също фибри, витамини от група В и желязо от пълнозърнести храни. Включете го в диетата на 4 -тия месец от бременността храна за вашето благосъстояние. Те са истински източници на енергия за вашето бебе и също помагат за изграждането на плацентата. Трябва да опитате да имате пълнозърнести храни от поне 48 грама всеки ден.

Зеленчуци:

Консумацията на зеленчуци по време на бременност води до редица дългосрочни ползи. Тя трябва да бъде включена в диетата на 4 -тия месец от бременността поради нейните ползи за здравето. Той също така помага за намаляване на всички рискове, свързани със здравословни усложнения или всякакъв вид заболявания. Зеленчуци като моркови, тиква, спанак, броколи, ряпа и др са чудесни за периода на бременността.

Фасул и леща:

Фасулът и лещата са добре известни със своята хранителна стойност. Те съдържат фолиева киселина, желязо, протеини и фибри в големи количества. Той помага за предотвратяване на вродени дефекти. Често срещан проблем по време на бременност е запекът и това може да бъде решено от лещата, тъй като има фибри. Той също така намалява болката при мигрена и стреса по време на бременността.

4 -ти месец на Диета за бременни Какво да не ядете?

Меко сирене:

Един от най -важните хранителни продукти, които трябва да се избягват по време на бременност, е мекото сирене. Тъй като са направени от непастьоризирано мляко, те могат да съдържат бактерии. Тъй като те имат ниско съдържание на вода, има по -малък шанс за заболяване, причинено от микроорганизми. Можете да ядете храни, които съдържат твърдо сирене.

Нежелана храна/ Улична храна:

Яденето на нездравословна храна или улична храна е един от лошите ни навици и по време на бременността е най -лошото. Хигиенният фактор е нисък и съдържа излишно количество мазнини. Контролирането на теглото ви по време на бременност и след бременността е много важно. Консумацията на улична храна също може да предизвика хранително отравяне, а също и други заболявания.

Морска риба:

Трябва да избягвате консумацията на морска риба през този период, тъй като тя съдържа метил живак. Това е съединение, което често причинява умствена изостаналост. По този начин морските риби трябва да се избягват, за да се предотвратят всякакви рискове, свързани с раждането. Рибите като бял риба тон трябва да се избягват напълно, тъй като имат високо ниво на живак.

Кофеин:

Това често преминава през плацентата и оказва неблагоприятно въздействие върху сърдечната честота на бебето. Той е много вреден за здравето, когато имате повече от 200 mg кофеин на ден. Въпреки че умереното количество кофеин не влияе на вашето здраве, но продължителната консумация в големи количества е вредна.

Алкохол:

Алкохолът влияе много повече върху вашето бебе, отколкото върху вас. Консумацията на алкохол води до нарушения като феталния спектър на алкохола. То може да причини различни вродени дефекти и затова трябва да се избягва на всяка цена. Алкохолът влиза в кръвта на вашето бебе и по този начин причинява неблагоприятни ефекти върху вашето дете.

Индийски диетичен план за 4-та месечна бременност:

Следва примерен индийски план за диета за 4-тия месец бременност. Можете да правите допълнения и промени според вашите изисквания. Диетата тук е разделена на 6 по -малки хранения и са включени различни продукти:

1. Пред закуска:

Всяко от изброените по-долу е еднакво хранително и трябва да се яде като закуска.

 1. Чаша краве мляко А2.
 2. Бадемово мляко.
 3. Млечен шейк.
 4. Сушени плодове.
 5. ябълков сок.
 6. Доматен сок.

2. Закуска:

 • Здравословна закуска за 8-ия месец бременност може да бъде.
 • Купа пресни плодове.
 • Зеленчукова Далия.
 • Овесена каша.
 • Тост от пълнозърнесто масло с омлет.
 • Пълнена парата с извара.
 • Котлет.
 • Сандвич със зеленчуци.
 • Бамбино Упма.
 • Междинна сутрешна закуска.
 • Всеки вид супа като:

  Доматена супа.

  Спаначена супа.

  Пилешка супа.

  Супа от моркови, цвекло и бутчета.

3. Обяд:

Обядът трябва да бъде всеки или комбинация от следното:

 1. Роти с купа зеленчуци, дал и ориз.
 2. Парата с купа зеленчуци, дал и ориз.
 3. Пълнена парата с купа извара.
 4. Дал тадка и ориз джиера.
 5. Пилешка супа с ориз.
 6. Ориз от извара.
 7. Здравей-чай.
 8. Сандвич с царевично сирене.
 9. Пълнени идли.
 10. Самоса.
 11. Зеленчуков котлет.
 12. Сандвич със сирене или зеленчуци.
 13. Фъстъчен чат.
 14. Зеленчуков уттапам.
 15. Растителни upma.

4. Вечеря:

 • Дал, ориз и зелена салата.
 • Роти, Дал, khichdi.
 • Зеленчуково кичди.
 • Пълнена парата и купа извара.

Добавки по време на 4-месечна диета за бременност:

Вашият лекар ще Ви насочи към каква добавка трябва да приемате, като преглеждате Вашето състояние. По -долу са добавките, които човек трябва да приема по време на бременност.

 • Добавка с желязо – Това е една добавка, която лекарят препоръчва на всяка бременна дама. Добавката с желязо ще гарантира, че тялото получава достатъчно кръв и няма да почувствате липса на енергия.
 • Фолиева киселина – Тази добавка е задължителна за всяка бременна да избягва всякакъв вид, особено в нервната тръба. Тази добавка обаче ще бъде предписана едва след като сте навършили 12 седмици от бременността.

Всички други добавки, ако е необходимо, ще бъдат предписани от лекаря в зависимост от вашето медицинско състояние, като гестационен диабет, високо кръвно налягане, анемия и т.н..

Наддаване на тегло по време на 4-тия месец бременност:

По време на бременността човек трябва да качи общо 25-30 килограма, което може да бъде разделено на 2-4 килограма през първия триместър и след това 1 килограм седмично. Така че през 4 -ия месец човек в идеалния случай трябва да качва 1 килограм седмично, което е общо 4 килограма. Ако обаче сте с наднормено тегло, тогава Вашият лекар може да Ви посъветва да сложите малко по -малко.

Някои допълнителни съвети за 4-месечна диета за бременност:

Оставането нащрек и осъзнато, докато консумирате каквато и да е храна по време на бременност, е много важно, за да имате неусложнена бременност. Тези съвети ще ви помогнат да управлявате хранителните си навици по време на бременност:

 1. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете с всяка нова храна по време на бременност. Всяка бременност е различна, както и начинът на хранене. Храната, която може да подхожда на единия, може да не е правилният избор за другия.
 2. Ако след ядене на някаква храна се почувствате неудобно или получите някаква алергична реакция, като обриви, избягвайте да ядете отново, докато не се консултирате с вашия гинеколог.
 3. Не се отказвайте от топено масло със страх от наддаване на тегло. Известно количество мазнини са необходими за развитието на вашето бебе и следователно трябва да консумирате по малка порция всеки ден.
 4. Не забравяйте сухите плодове в ежедневната си диета.
 5. Яжте у дома и се опитайте да избягвате външни храни за хигиенни цели.
 6. Преди да ядете, проверете съставките, използвани в подготовката, преди да поръчате.
 7. Не оставайте гладни. Яжте по -малки порции, но яжте поне 6 пъти на ден.

Накратко, диетата за бременност в четвъртия месец е много важна, тъй като растежът и здравето на бебето ще зависят от това какви храни ядете през този триместър. Бъдете нащрек, хранете се здравословно, избягвайте боклуци и улична храна и бъдете сигурни, че вие ​​и вашето бебе ще бъдете добре и здрави.

Често задавани въпроси и отговори:

Q1. Какво не трябва да яде бременна жена?

Отговор: Следните са храните, които бременната жена трябва да избягва по време на бременност:

 • Сладък корен – Може да завърши с по -нисък коефициент на интелигентност при вашето дете.
 • Рафинирано брашно – Много рафинирано брашно в диетата ще доведе до запек.
 • Океанска риба – Те съдържат високо ниво на живак, който може да увреди мозъчните клетки на плода.
 • Сурови яйца или недопечено месо – суровите яйца или недопечено месо могат да съдържат вид бактерии, наречени салмонела, които могат да доведат до хранително отравяне.
 • Китайска храна – Китайската храна съдържа MSG, което е голямо не за бременната жена.

Q2. Какво трябва да направя по време на 4 -тия месец от бременността?

Отговор: Вторият триместър е най -добрият, както и най -важният период на бременността, тъй като бебето расте максимално през този период. Следните неща, направени през 4 -тия месец от бременността, ще ви помогнат да останете във форма:

 1. Упражнявай се редовно
 2. Яжте много морски дарове
 3. Яжте малки порции храна често
 4. Насладете се на секса
 5. Направете ваксинация срещу грип, за да предотвратите болестта

Q3. Какви промени настъпват през 4 -ия месец от бременността?

Отговор: По време на 4 -тия месец от бременността размерът на гърдите се увеличава поради хормоналните промени. Може да има увеличаване на запек и подуване на корема поради прекомерно производство на хормон, наречен прогестерон при някои. Някои жени също могат да получат киселини.