Навлизането в 9 -ия месец на бременността създава много вълнение и нервност, тъй като скоро ще имате в ръцете си малкия си сноп радост. Яденето на правилната храна е от решаващо значение, тъй като през този период бебето получава максимална мазнина и телесна маса с развитието на мозъка и белите дробове. Диетата за бременност в 9 -ия месец точно включва храна, която ще помогне за правилното наддаване на тегло на бебето.

9 -та месечна диета за бременни

Значението на диетите и храните за 9 -ия месец от бременността:

В деветия месец от бременността структурата на тялото на бебето е почти развита. Бебето наддава по -голямата част от теглото си през този период. Само влизането в този месец може да почувствате повече тегло, което може да повлияе на храносмилателния ви процес. Ето защо трябва да поддържате хранителните си вещества в тялото с подходяща диета. В тази статия ще обсъдим правилните храни, които трябва да приемате за максимална полза и как изглежда индийската диета по време на деветия месец бременност.

9-месечна диаграма на бременната диета:

Тук се опитахме да обобщим какви храни да ядем и какво да избягваме от гледна точка на храненето, заедно с примерите за храните, които осигуряват споменатите хранителни вещества. Разгледайте тук:

Храни, които да ядете за 9 -та месечна диета за бременност:

 Богати на фибри храни:

Фибрите са от съществено значение през цялата бременност и особено през 9 -ия месец, когато проблемът със запека е тежък. Трябва да включите този компонент в диета за 9 -ия месец от бременността, като консумирате пресни зеленчуци, плодове, бобови и зърнени храни и др. Също така, по -чести източници са авокадо, броколи, бял боб, черен боб, карфиол, зелени листа, царевици и др. Балансирайте консумацията фибри чрез пиене на много вода, което ще гарантира правилното поддържане на нивото на водата в червата.

Храни, богати на желязо:

Желязото е минералът, който предотвратява анемията по време на бременност. Бременността може да бъде причина за необичайно изтичане на кръв или кръвоизлив в кръвоносните съдове. Това може да доведе до недостиг на хемоглобин в тялото ви. За да намалите ефекта, трябва да спазвате диета в 9 -ия месец от бременността, включително 25 до 27 mg консумация на желязо на ден. Някои пресни и естествени източници са леща, яйца, горски плодове, стафиди, спанак, сухи храни, соево пиле, риба и др..

Храни, богати на фолиева киселина:

Фолиевата киселина помага да се устои на вродени увреждания при бебе като asspina Bifida. Той също така помага за изграждането на червени кръвни клетки и ДНК структура. Излишно е да казвам, че това е един от жизненоважните компоненти, от които тялото се нуждае по време на 9 -месечния план за бременност, който може да бъде достатъчен, като се консумират 600 до 800 mg на ден. Някои много често срещани източници на фолиева киселина на ваше разположение са нахут, бобови растения, зелени листа, папая, зърнени храни, овес, аспержи, леща, портокали и др..

Храни, богати на калций:

На този етап се изисква голямо количество калций. Трябва да дадете здрава костна структура на вашето бебе, както и да се подготвите за предстоящо раждане. По -важно от всичко е включването на калциевите компоненти в диетата през 9 -ия месец от бременността, за да се роди здраво бебе. Можете да се възползвате от калций в различни храни като банани, зелени листа, риба, постно месо, ядки, яйца, млечни продукти, сусам, бадеми, овес и др.

Обогатени с DHA храни:

Това е видът мастна киселина, който е от съществено значение за развитието на мозъка. Трябва да консумирате 200 mg DHA на ден от различни храни, за да осигурите на вътрешното си бебе основните съставки за развитие на челната верига на мозъка. Този елемент може да бъде достъпен чрез плодови сокове, яйца, мляко, фъстъчено масло и др.

Богати на витамин А храни:

Витамин А помага за развитието на кръвни клетки, очи, кожа, имунитет и способността да се противопоставя на инфекцията в тялото на бебето. Храните, обогатени с витамин А, са като сладки картофи, спанак, пъпеш, моркови и др. Трябва да консумирате този витамин и чрез ежедневен прием.

Храни, обогатени с витамин С:

Това е един от основните компоненти през този триместър. Помага за ускоряване на изгарянето на желязо в кръвта. Трябва да приемате 80 mg витамин С на ден от естествени храни. Той се предлага чрез различни цитрусови храни, броколи, домати, портокали, карфиол и др.

Обогатени с протеини храни:

Включването на протеини в правилното количество в организма е много важно през този последен месец от бременността. Това е жизненоважният компонент, който дава на бебето и на вас източника на сила. На този етап трябва да консумирате 50 до 55 грама протеин на ден. Общите източници са белтъци, тофу, мляко, кисело мляко, риба, пиле и др.

Храни, обогатени с витамин В12:

Можете да усвоите компонента на витамин В12 от различните природни източници, като пиле, риба, млечни продукти, мляко и др. Както и йо8у може да приема добавката за този витамин.

Обогатени с въглехидрати храни:

Някои често срещани и налични източници на въглехидрати са горски плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, бобови растения, тестени изделия, сладки картофи, бобови дини и др. Консумирайте сложните въглехидрати вместо обикновени ежедневно в количество според препоръката на лекаря.

Храни, които да не ядете за 9 -та месечна диета за бременност:

Диетични съвети ПРГНАЦИЯ

Меко сирене:

Избягвайте узрялото сирене като бри, сини вени и др. То може да съдържа количество листерия, което е неочакван компонент за доставка. Това може да създаде трудности по време на бременност. Ако обичате сиренето, тогава отидете на твърдо сирене.

Кафе:

Съдържанието на кофеин може да увеличи симптомите на запек през последния етап от бременността. Ако сте свикнали с кафе, тогава трябва да се отървете от този навик. За да улесните, можете да консумирате огромно количество вода от плодови сокове.

Алкохол и тютюн:

Алкохолът и тютюнът могат да създадат няколко усложнения по време на бременността. Също така, той има неблагоприятен ефект като необичайно кървене и може да причини спонтанен аборт на този последен етап. Ето защо трябва да избягвате цялата тази зависимост чрез мошеник или мошеник.

Непастьоризирано мляко:

Млякото без пастьоризация може да се окаже изключително опасно за бременна дама, особено в последния етап. Суровото мляко трябва стриктно да се избягва заедно с козето мляко, защото е много рисковано по време на бременността. Той може да предизвика токсоплазмоза през третия триместър на бременността.

Пастет:

Той съдържа листерия и може да се повреди, като създаде листериоза в леглото на матката. Това трябва да се избягва по време на бременност, за да се избегнат сериозни усложнения. В противен случай консумацията на това съдържание може да увреди живота на бебето в матката. Това може да е причина за раждане на спонтанен аборт и да доведе до раждане на болно бебе. Трябва да избягвате пастетите по отношение на здравословното раждане.

Индийска диета по време на деветия месец бременност:

По-долу е типичен пример за 9-месечна бременна диета в Индия. Можете да внесете вариации в него, тъй като знаете какво да ядете и какво да избягвате. Планът за диета тук се основава на 3000Kcal, изисквани от нормална 9 -месечна бременна индийска жена:

Закуска:
 • Мляко или панел.
 • Някой от следните.
 • Зеленчукова Далия.
 • Растителна апма.
 • Зеленчук поха.
 • Пшенични люспи.
Междинна сутрешна закуска:
 • Купа пресни плодове.
Обяд:
 • Салата с една чиния.
 • Една купа дал.
 • Една купа зеленчуци по ваш избор.
 • 3 рота.
 • Раита/извара/мътеница.
Вечерна закуска:
 • Една чаша краве мляко А2.

  Някой от следните:

 • Бхуна чанна.
 • Една бесан чила.
 • Едно сварено яйце.
 • Купа пресни плодове.
 • Една купа покълва.
Вечеря:
 • Прясна салата с една чиния.
 • Една купа зеленчуци.
 • Една купа дал или извара.
 • 3 чапати.
Време за лягане:
 • Десерт или.
 • Мляко.

Добавки, които трябва да се приемат и да не се приемат по време на бременността на 9-ия месец:

Двете добавки, които всяка бременна дама трябва да приема през цялата бременност, са добавката с желязо и добавката на фолиева киселина. Необходима е добавка на желязо, за да имате достатъчно количество кръв и да не страдате от анемия, докато добавката на фолиева киселина е жизненоважна за предотвратяване на вродени увреждания при новороденото. Отделно от това, дали е необходима някаква добавка по време на бременността на 9-ия месец, ще зависи от конкретния случай. Вашият лекар при прегледа ще реши какви видове добавки ще са необходими за Вас.

Наддаване на тегло по време на 9 -месечна диета за бременни:

Бременна жена в деветия месец от бременността наддава максимално тегло, тъй като бебето получава максимално тегло през този период. Бебето е напълно развито от know и натрупва максимална мазнина и маса в този период. Следователно е необходимо да се консумира подходяща храна за увеличаване на теглото на бебето през 9 -ия месец.

Допълнителни съвети за 9 -месечна диета за бременни:

 • Уверете се, че вашата диета съдържа всички необходими хранителни вещества и ако диетата не може да изпълни изискванията, тогава трябва да приемате допълнителни добавки като:
 • Добавка с желязо.
 • Калциева добавка.
 • Мултивитаминна добавка.
 • Добавка на фолиева киселина.
 • Ограничете приема на храни като бонбони, сирене, пържени храни, десерти с високо съдържание на калории и ниско съдържание на храна, тъй като те ненужно ще увеличат теглото на бременността.
 • Яжте много зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни вместо тези нездравословни храни.
 • Разделете храненията на 6-7 по-малки порции, вместо на 3 големи хранения.
 • Пий много вода.
 • Правете 15-20 минути упражнения, за да следите отока, запека, киселини в стомаха и др.

  Избягвайте да приемате стреса.

Правилното хранене през целия период на бременност ще ви помогне да получите здраво бебе. В диетата за бременност на деветия месец трябва да обърнете повече внимание на хранителната диета. Трябва да приемате хранителни вещества и основни компоненти в правилното съотношение. Освен да спазвате диета, вие също трябва да поддържате хигиена и да поддържате форма за много близката дата на доставка.

Често задавани въпроси и отговори;

Q1. Ходи добре през деветия месец от бременността?

Отговор: Ходенето е важно упражнение по време на бременност и човек трябва да го следва през цялата бременност. Той има някои невероятни предимства. Ходенето на разходка и спазването на диета за бременност в 9-ия месец може да помогне за нормалното раждане на бебето.

Q2. Как мога да увелича теглото си през 9 -ия месец от бременността?

Отговор: По време на 9 -ия месец от бременността бебето получава максимално телесно тегло и следователно теглото на бременността се увеличава много през този 9 -ти месец. Като следвате диета за бременност в 9-ия месец и ядете само здравословна и питателна храна, можете да осигурите правилния растеж на бебето, без да качвате тези допълнителни килограми в теглото на бременността. Качването на много телесно тегло по време на бременност може да затрудни нормалното раждане на бебето.

Q3. Какви са симптомите на раждането през деветия месец?

Отговор: Следните са общите признаци, че раждането наближава:

 • Честото желание за уриниране.
 • Разширяване на шийката на матката.
 • Болка в гърба.
 • Контракции.
 • Слузният щепсел преминава.
 • Пукнатината на торбата с вода.
 • Изтъняване на шийката на матката.