Защо някои хора се страхуват от кучета и как могат да ги преодолеят?

Кучето често се нарича най-добрият приятел на човека. Така че защо толкова много хора се страхуват от тези страхотни домашни любимци? 3,5% от хората страдат от пристъпи на паника, които се появяват, когато видят кучета. Това прави някои наистина опасни ситуации още по -лоши. Известно е, че кучетата могат да почувстват страха и след това стават по -агресивни.

Защо е страхът от кучета и как може да бъде преодолян?

Куче се страхува от домашни любимци кучета породи фобия

Намерете корена на проблема

Кучетата уплашени зли домашни любимци породи кучета

Повечето деца се страхуват от кучета на възраст между една и три години. Това постепенно отшумява през следващите години.

Ако децата на тази възраст имат травматичен опит с кучета, това може да се превърне в фобия.

Много терапевти, които работят със своите пациенти, за да преодолеят страха от кучета, първо проверяват дали някога е имало такова травматично преживяване.

Травмата може да е настъпила и по -късно.

Първо, определете откъде идва страхът

Кучетата се страхуват от домашни любимци породи лоши кучета

Можете първо да опитате сами! Постарайте се да си спомните кога за първи път сте се страхували от кучета. Попитайте родителите си дали е имало травматично преживяване в детството ви?

Ако този тест не работи добре, това може да е по -широка фобия, която не включва страх от кучета, но и от животни или от дивата природа като цяло. Може да се дължи на това, че през живота си не сте имали достатъчно директен контакт с тези домашни любимци.

Решаване на проблема стъпка по стъпка

Куче страх фобия домашни любимци породи кучета

Като родител, действайте отговорно! Не учете децата да се страхуват от кучета. Избягвайте изрази като „Не ходете на кучето!“ Или други неоснователни предупреждения, които учат малките да се страхуват много от тези животни.

Деца и кучета

Страх от кучета, домашни любимци, породи кучета и деца

Страх от кучета домашни любимци деца и кучета

Ако фобията е налице, опитайте се да не я отричате. Това само ще влоши нещата. По -скоро се опитайте да се справите с това в ежедневието. Опитайте се да бъдете по-реалистични в ситуациите с кучета. Има ли наистина опасност в конкретна ситуация или по-скоро никаква? Ако не е толкова опасно, тогава се приближете до животните. Безобидните ще ви помогнат да преодолеете страха си.

Приемете страха

Изплашени от кучета домашни любимци гневни породи кучета

В ежедневието патологичният страх от кучета може да бъде истинско предизвикателство за много хора. Това може да доведе до ограничения. Например, някои хора не могат да спортуват в парка, които са отпуснати.

Намерете приятели и познати със същите хобита, които не се страхуват от кучета и практикувайте любимите си забавления заедно. Вашето поведение ще ви помогне да оцените по -реалистично ситуацията и съответно бавно да намалите тревожността си.

Ходете или бягайте с хора, които нямат фобия

Страх от кучета домашни любимци кучета отглеждат ядосани кучета

Колко време може да отнеме процесът на преодоляването му?

Уплашени кучета домашни любимци отглеждат кучета на поляната

За някои хора страхът от кучета се преодолява за няколко седмици, а за други – за месеци. Не се подлагайте обаче на никакъв натиск. Важно е да предприемете малки стъпки, за да преодолеете страха.

Кучето всъщност е най -добрият приятел на човека

Кучетата се страхуват от домашни любимци породи кучета най -добър приятел