Знаете ли, че пушенето може да бъде вредно не само за вас, но и за хората, които вдишват пасивно дима? Въпреки че много хора използват тютюнопушенето за облекчаване на стреса, то бързо може да се превърне в зависимост, която е вредна.

Тази статия ви представя безопасни и естествени възможности, които ще ви помогнат да спрете да пушите по естествен начин. Прочетете, за да научите повече!

Как да спрем да пушим по естествен начин

Най -ефективните начини да спрете трайно пушенето:

Решителността е ключът, когато искате да се откажете от навик като пушенето. Навсякъде има изкушение, което прави процеса още по -труден. Никакъв пряк път няма да ви накара да се откажете от пушенето на студена пуйка. Най -добре би било да се подготвите за симптомите на отнемане и да използвате съвети, които ви дават постоянни и трайни резултати.

1. Направете списък с причините да се откажете от тютюнопушенето:

Хората, които са пушачи на вериги, често осъзнават, че ще ги накарат да се откажат от тютюнопушенето. Съставянето на списък, който да ви напомни защо сте ви накарали да вземете това решение, е една от първите и необходими стъпки за отказване от тютюнопушенето. Уверете се, че сте избрали причина, която е достатъчно силна, за да контролирате желанието да запалите дим.

 • За да предпазите семейството си от пасивно пушене.
 • Намалете вероятността от хронични здравословни проблеми.
 • Спестявам.

2. Бъдете активни:

Седенето на едно място се превърна в начин на работа за много от нас. Това може да е причина, която може да предизвика желание за никотин, което да ви накара да паднете от вагона. Активността е най -добрият начин да се откажете от тютюнопушенето.

Включването ви в една или друга дейност, като плуване, джогинг, пързаляне и т.н., може да бъде много полезно, тъй като оставя малко време желанието ви да се появи в съзнанието ви.

Ако не сте активен човек, крайно време е да вземете няколко нови хобита, които да ви държат ангажирани и да поддържате здравето на тялото си.

3. Преминете към план за здравословна диета:

След като сте решили да се откажете от тютюнопушенето и промените, които правите в начина си на живот, здравословните хранителни навици също са необходими. Включването на пресни плодове и зеленчуци ви помага да контролирате желанието за никотин.

Диетата не означава, че трябва да гладувате; здравословното хранене е ключът. Опитайте се да включите храни, които могат да бъдат от полза за цялостното здраве на тялото ви, като постни протеини, пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

Ананасът е един от най -добрите плодове, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от постоянната употреба на никотин и поддържат здравословното функциониране на белите дробове.

4. Пийте много вода:

Водата играе съществена роля в детоксикацията на тялото ви. Това е причината, поради която се препоръчва да пием поне 8 литра вода на ден. Пиенето на достатъчно количество вода е най -добрият метод за спиране на тютюнопушенето и борба със зависимостите.

Продължителното пушене образува никотинови отлагания в тялото ви, увреждайки тъканите. Консумирайки вода в големи количества, тя бавно изхвърля химичното отлагане и се поддържа хидратирана.

Водата ви помага да се борите със зависимостта и ускорява процеса на оздравяване ефективно.

5. Глътка билков или зелен чай:

Зеленият чай има здравословни съединения, което го прави едно от най-добрите домашни средства за отказване от тютюнопушенето. Отпиването на чаша горещ билков или зелен чай ще отклони ума ви от цигарите. Той също така помага на тялото ви да се излекува от щетите, причинени от продължителното пушене. Вижда се, че зеленият чай намалява риска от рак на белия дроб при хората, които пушат (1) (2).

След като решите да спрете да пушите, започнете да навивате да отпивате билков чай ​​по ваш избор или зелен чай.

6. Витамин С:

Първите няколко седмици, когато спрете да пушите, са най -предизвикателните и стресиращи моменти. Това е, когато хората се нуждаят от най -голяма подкрепа, а тялото ви се нуждае от добавки, които да помогнат да се откажете от тютюнопушенето (3).

Антиоксидантите, присъстващи във витамин С, помагат за елиминирането на токсините от тялото ви, поради което се нарича още събирач на боклук. Той контролира желанието за никотин, като почиства тялото ви. Той тренира тялото ви да не жадува за никотин.

Витамин С играе жизненоважна роля в борбата със симптомите на отнемане като нервност, раздразнителност, тревожност, депресия чрез подобряване на нервната функция.

7. Консумирайте женшен:

Контролирането на желанието за никотин е една от най -големите пречки, с които се сблъскват много хора, когато планират да се откажат от тютюнопушенето. Тук на помощ идва женшенът. Това е един от най -добрите естествени начини да спрете да пушите.

Според много проучвания женшенът може да бъде терапевтичен заместител на никотина, което прави пушенето по -малко привлекателно (4).

Женшенът може да се консумира чрез приготвяне на чай или добавяне на прах във вашата супа или сок. Така че, без никакво забавяне, добавете женшен към рутината си и бързо постигнете целта си.

8. Жълт кантарион:

Жълтият кантарион е една от най -добрите билкови добавки, които ви помагат да се откажете от пушенето. Това също е билка, която обикновено се използва за лечение на депресия.

Богатата доза антиоксиданти, присъстваща в жълтия кантарион, ви помага да контролирате желанието си за никотин, особено когато се опитвате да се откажете от пушенето. Това е опция, която може да се използва за хора, които искат да избегнат използването на никотинова заместителна терапия, за да се откажат от пушенето.

Основната употреба на тази билка е за депресия; са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефективността му при спиране на тютюнопушенето.

Въпреки че употребата на жълт кантарион е безопасна, бременни или кърмещи жени и деца трябва да избягват да го консумират.

9. Ароматерапия с етерично масло:

Отказването от пушенето не е лесно, тъй като това влияе емоционално върху хората. Стресът е един от общите фактори, които допринасят за много хора, които пушат. Ефектите на етеричните масла варират от човек на човек.

Ароматерапията с етерични масла може да успокои ума ви, да отпусне тялото ви, отклонявайки ума ви от никотиновата абстиненция (5).

Някои от етеричните масла, които могат да се използват по време на сесията на ароматерапия, са:

 1. Етерично масло от черен пипер
 2. Етерично масло от сладък портокал
 3. Етерично масло от римска лайка
 4. Етерично масло от лавандула
 5. Етерично масло от мента
 6. Етерично масло от розмарин

Въпреки че има положителни ефекти на етеричните масла, са необходими повече изследвания, за да се докаже тяхната ефективност, за да ви помогне да се откажете от тютюнопушенето.

10. Потърсете съвет от акупунктурист:

Акупунктурата е алтернативна медицина, която е ефективна при лечението на много здравословни заболявания. Това е най -ефективният начин да се откажете от тютюнопушенето и ви помага да постигнете целта си успешно.

Според проучване, няколко акупунктурни точки в нашето тяло помагат на различни хора по много начини. Процесът позволява на хората, които искат да спрат да пушат мотивирани и да останат на пътя (6).

Това е един от естествените процеси, които ви помагат първоначално да намалите броя на цигарите и в крайна сметка да ги откажете.

11. Практикувайте йога или упражнения:

Упражненията под формата на йога придобиват известност сред хората от всички възрасти. Йога помага на тялото да се отпусне и се смята за едно от най -добрите решения за спиране на тютюнопушенето. Той ви помага да контролирате желанието за никотин и значително намалява тревожността.

Според изследователите йога или упражнения помагат за понижаване на кръвното налягане и укрепват белите дробове, като ви отпускат. Действа като алтернативна терапия, особено за жени (7).

И така, какво чакате? Започнете да практикувате йога, която бавно, но ефективно ще намали броя на цигарите, които използвате всеки ден.

12. Използвайте приложение:

Електронните медии се развиха изключително много през последните години. Налични са приложения за абсолютно всичко. Можете да проследявате и да се мотивирате, когато искате да се откажете от пушенето с много такива приложения. Интерфейсът, дизайнът и честотата на актуализиране играят съществена роля при проектирането на тези приложения, а някои от най -популярните на пазара са:

 • QuitNow
 • Без дим
 • Излезте от Tracker
 • EasyQuit
 • Напуснете Genius
 • Моят QuitBuddy
 • Flamy
 • Спри да пушиш
 • Откажете пушенето – Брояч за спиране на пушенето
 • Дневник за пушене – Спрете да пушите

Всички искаме да се откажем от тютюнопушенето за доброто на себе си и семейството си. За разлика от временните поправки, стъпките, споменати в тази статия, ще ви предложат удобен и постоянен начин да спрете да пушите по естествен начин. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да преминете през предизвикателното време и да излезете с ярки цветове.

Опровержение: Информацията, спомената в тази статия, е само предложения, а не заместител на професионален съвет. Препоръчва се да потърсите медицинска помощ, преди да опитате нещо ново. Уебсайтът не носи отговорност за страничните ефекти, които могат да причинят.

Често задавани въпроси:

1. Безопасно ли е да се откажете от пушенето внезапно?

Отговор: Винаги е здравословен вариант да се откажете от пушенето. Но когато внезапно спрете да пушите, тялото ви може да изпадне в никотинова абстиненция, което да ви накара да се почувствате раздразнени, мрачни и силно главоболие в рамките на три дни. След като тялото ви се приспособи към изчерпването на никотина, функционирането на белите дробове се подобрява значително.

2. Колко цигари са твърде много?

Отговор: Пушенето дори на една цигара на ден може да бъде вредно за тялото ви. Той може да засегне и хората около вас поради пасивно пушене.

3. Колко време отнема тялото ви да се приспособи към навика за непушачи?

Отговор: След като се откажете от тютюнопушенето, са необходими два до три дни, докато симптомите на отнемане на никотин достигнат своя връх. Веднага щом спрете да пушите, химията на мозъка ви се нуждае от два до три месеца, за да се върне към нормалното.