Една от най -честите инфекции на ноктите, паронихия, е тази, която може да се развие във вашия нокът или в нокътя. Има както остра, така и хронична паронихия. Причините за хронична паронихия могат да бъдат много и често са известни като гъбична инфекция. По -леката форма на паронихия може да бъде излекувана с някои бързи средства и естествени лечения у дома.

лечение на паронихия у дома

Съдържание:

 • Какво е паронихия?
 • Видове паронихия
 • Причини за паронихия
 • Симптоми на паронихия
 • Лечение на паронихия у дома

Какво е паронихия?

Паронихията се разбира като инфекция на ноктите, която засяга еднакво както пръстите на ръцете, така и ноктите. Стафилококовите бактерии са отговорни за това. Бактериите навлизат в кожата около ноктите, които са повредени поради една или повече причини като гризане на нокти, миене на съдове или други химикали, които могат да раздразнят кожата ви. Хроничната паронихия е резултат от гъбична инфекция.

Паронихията понякога е заразна, когато другите области около кожата също са повредени от някоя от причините, започнати по -горе. Той обаче не се разпространява от един човек на друг.

Видове паронихия:

Има два вида паронихия.

1. Остра паронихия:

В този случай инфекцията в кожата се развива бързо и продължава само няколко дни. Причината за остра паронихия е резултат от счупване на кожата. След като кожата се счупи, микробите се разпространяват и инфекцията расте в нокътя на пръстите на краката или ноктите.

2. Хронична паронихия:

За разлика от острата паронихия, при хроничната паронихия инфекцията започва да се развива бавно и ще продължи седмици. Причината за хронична паронихия е, когато кожата е изложена на химикали като детергент, миене на съдове или други дразнители, прекомерно излагане на вода. Смес от дрожди като кандида, вируси като херпес симплекс и бактерии като стафилококи могат да бъдат открити в засегнатата област и са отговорни за инфекцията.

Причини за паронихия

Ето някои от причините, поради които може да изпитвате това.

1. Чести причини:

Това, което не осъзнаваме, е, че паронихията може да бъде причинена от много общи неща, които правим всеки ден с ръце.

 • Прехапване на нокътя твърде често. За някои това е навик.
 • Смучене на пръста
 • Издърпване на окачване, като по този начин излагате кожата и подканвате инфекция
 • Изрязването на нокътя е твърде късо, като по този начин се излага кожата.
 • При контакт с ръчна вода.

2. Химикали:

Излагане или позволяване на ръцете или пръстите ви да влязат в контакт с химикали, като лепилото, което се вижда в изкуствените нокти, детергенти за дрехи и течности за миене на съдове или барове.

3. Основно здравословно състояние:

За някои техните основни здравословни състояния ще предизвикат паронихия.

 • Някои хора, страдащи от диабет, ще изпитват паронихия по -често от други. За тях периодът на оздравяване е повече от този на хората без диабет, което води до медицинско или хронично състояние.
 • Хората, които страдат от медицински състояния като лошо кръвообращение в тялото.

4. Професионални причини:

Практикуването на определен вид професия също може да повлияе на вероятността да изпитате паронихия.

 • Хората, чиято професия включва излагане на най -добрите патогени, са изложени на по -висок риск от паронихия. Млекопроизводителите, барманите, рибарите и т.н., са някои от тях.

5. Дефицит на витамини:

Дефицитът на витамин В също може да доведе до паронихия на крака или паронихия на пръста. Наред с това, недостигът на цинк в организма е и друга причина за паронихия.

Симптоми на паронихия:

Ето няколко симптома, на които трябва да внимавате. Не забравяйте обаче, че симптомите варират от човек на човек и от остър до хроничен.

 1. Мехури, пълни с гной, са знак. Гной, често се наблюдава при хора, страдащи от паронихия.
 2. Зачервяване на кожата, която обгражда кожата.
 3. Цветът, текстурата и формата на нокътя ще започнат да се променят.
 4. Paronychia зелено-жълт гной е най-честият първи симптом. Това допринася за нежността, която може да почувствате.
 5. Подуване в областта, а в някои случаи и болка придружава подуването.

Лечение на паронихия у дома:

Подобно на лечението на много други, паронихията може да се лекува и у дома с магията на много често достъпни съставки във вашата кухня.

1. Накисване в топла вода:

Паронихия под нокътя може да се лекува чрез накисване на засегнатата област в гореща вода.

 • Напълнете купа с хладка вода от чешмата.
 • Добавете няколко капки лимонов сок в топлата вода (или)
 • Ако имате счупена кожа, добавете щипка или изсипете малко физиологичен разтвор в нея.
 • Потопете пръста или пръстите си в него за около 20 минути. Повторете това 3 до 4 пъти на ден. (1)

Накисването на ръцете или пръстите на краката в топла вода ще позволи по -голям приток на кръв към засегнатата област, като по този начин ще помогне в борбата с инфекцията. Това лечение е полезно за лечение на остра паронихия у дома.

2. Превръзка за рани на Paronychia:

Понякога бинтоването на засегнатата област (счупена кожа) с вазелин също ще помогне.

 • Започнете, като изсушите ръцете си с кърпа.
 • Нанесете вазелин или вазелин в засегнатата област и го превържете здраво. Уверете се, че не е прекалено стегнат или хлабав.

за тези без счупена кожа, просто нанесете щипка вазелин около засегнатата област. Това е най -доброто домашно лекарство за лечение на паронихия.

3. Epsom сол:

Солта Paronychia Epsom помага за намаляване на възпалението на областта. Традиционно се смята, че лекува рани и намалява стреса.

 • Напълнете кофа с топла вода и добавете около 2 супени лъжици сол Epsom. Потопете краката или пръстите си в нея за 15 минути. Повтаряйте това всеки ден.
 • Не забравяйте да изсушите краката си, публикувайте това.

Когато попивате заразената си зона, е известно, че солта на Epsom облекчава болката и по този начин ви осигурява облекчение.

4. Чесън:

Чесънът има противовъзпалителни свойства, използва се за лечение на гъбични инфекции (2) и може да намали подуването в засегнатия пръст или нокът.

 • Счукайте парченца чесън или ги смилайте в миксера с няколко капки вода.
 • Направете сок от него и капнете няколко капки в засегнатата област.
 • Дръжте това за около 20 минути. Повтаряйте това всеки ден.

Известно е, че сокът от чесън облекчава болката и също така ще помогне за намаляване на отока около ноктите. Това лечение с чесън е полезно за лечение на паронихия у дома.

5. Куркума:

Куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да облекчат зоната от всякакво възпаление.

 • Загрейте куркумата с масло на слаб огън.
 • След като леко се охлади, нанесете пастата върху засегнатата област и я оставете да почине за 20 минути. Измийте и поддържайте зоната суха и чиста.
 • Повтаряйте това всеки ден.

Куркумата е богата на антиоксиданти и нейното противовъзпалително свойство, съчетано с масло, което ще има болкоуспокояващ ефект ще помогне при лечението на паронихия у дома.

6. Ябълков оцет:

Ябълковият оцет е с високо съдържание на оцетна киселина и може да помогне за убиване на вредни бактерии.

 • Смесете две супени лъжици ябълков оцет в топла вода.
 • Потопете краката или пръстите си в него за 20 минути. Повтаряйте това всеки ден.

Ябълковият оцет ще убие вредните бактерии, които причиняват паронихия.

Кога трябва да се консултирате с професионалист?

Говорете и се консултирайте с Вашия лекар, ако получите някакви симптоми на паронихия заедно с:

 • Диабет: Диабетът Paronychia е лоша комбинация, която може да доведе до по -ниска степен на зарастване, като по този начин прави инфекцията ви много хронична.
 • Като цяло, когато симптомът на паронихия е зачервяване около кожата, заобикаляща нокътя. Когато това зачервяване се разпространи по нокътя, трябва да внимавате!
 • Треска: Ако имате треска, трябва да се консултирате с Вашия лекар. (3)
 • Натрупването на гной е друга ясна индикация да говорите с Вашия лекар.
 • В идеалния случай паронихията се лекува със седмица. Когато това не се случи, най -добре е да потърсите медицинска помощ.

Паронихията под ноктите е проблем за много хора. Това, което го прави още по -тъжен, е как може да ви накара да се чувствате за ръцете и пръстите на краката. Тези домашни средства, които изброихме, са сигурни най -добрите и ефективни начини за лечение на паронихия.

Често задавани въпроси:

1. Мога ли да лекувам паронихия с етерични масла?

Да. Маслото от чаено дърво, етеричното масло може да помогне в борбата с инфекцията и по този начин да ви осигури облекчение. Просто разточете това върху засегнатата област или го използвайте в комбинация със сол Epsom или кокосово масло. Това ще бъде полезно.

2. Същите ли са домашните средства за домашно лечение на Paronychia за ноктите на краката като тези за пръстите на ноктите?

Да те са. И в двата случая борбата е да се убият вредните бактерии, причиняващи проблеми на счупената кожа. Следователно, тези средства са полезни в борбата с бактериите както на ноктите на краката, така и на ноктите.

3. Какво се случва, ако паронихията не се лекува?

Обикновено, когато не се лекува, инфекцията започва да се разпространява в ноктите. Тъй като е инфекция, тя е гъбична по природа и по този начин ще бъде лоша за организма, ако се остави без надзор.