Разболява ли ви думата „прах“? Кикате ли непрекъснато, когато сте изложени на прах? Алергията към прах е досаден проблем, който може да ви накара да се чувствате нещастни. Дори най -простите дейности като метене или почистване на къщата ви могат да ви завършат с кихане, хрема и сърбящи очи. Алергията към прах се причинява от малки микроскопични бъгове, наречени акари, които могат да създадат хаос в тялото ни. Преди да започнете да смъркате отново, научете как да се справите с този проблем с някои от тези ефективни домашни средства за алергия към прах.

Алергия към прах

Какво причинява алергия към прах?

Почти е невъзможно да си представим място без прах. В процеса на почистване на вашия дом този прах се издига над земята и навлиза в тялото ни през ноздрите. Прахът е изпълнен с милиони прахови акари, които са невидими с просто око. Те предизвикват астма и други дихателни проблеми в тялото. Когато сте алергични към прах, механизмът на тялото за изхвърляне на чужди тела чрез кихане се случва случайно. Това може да раздразни вътрешната система и да ви вкара в безкраен цикъл на кихане.

Симптоми на алергия към прах:

Следните са признаците на алергия към прах:

 • Непрекъснато кихане
 • Хрема
 • Червени, сърбящи очи със сълзи
 • Недостиг на въздух
 • Хрипове
 • Сърбежно усещане
 • Дразнене в ноздрите

Предотвратяване на алергия към прах:

Ако сте предразположени към алергия към прах, трябва да вземете следните предпазни мерки, за да намалите шансовете да се разболеете:

 • Поддържайте къщата си безупречно чиста
 • Минимизирайте излагането си на прах
 • Намалете броя на завесите или завесите в къщата, които привличат прах
 • Използвайте пречиствател на въздух, за да филтрирате прах
 • Избягвайте домашни любимци, тъй като козината им също може да причини алергии
 • Носете маска, докато метете или прашите къщата

Най -ефективните домашни средства за алергия към прах:

1. Разсейте къщата:

Едно от най -добрите неща, които трябва да направите, е да държите праха далеч, когато става въпрос за алергия. Само това може да ви помогне в правилното лечение от симптомите на кризата. Като деклатирате къщата, можете да гарантирате, че има минимални неща и всичко е добре организирано, за да стоите далеч от прах. Това е най -ефективното лечение на алергия към прах у дома.

2. Почистете с прахосмукачка къщата:

Смяната на обикновената ви метла с прахосмукачка е едно от най -добрите домашни средства за облекчаване на алергии от прах. Използвайки прахосмукачка в цялата къща всеки ден, ще предотвратите натрупването на прах в помещенията. Той не само ще ви помогне да лекувате алергията към прах, но и ще я предотвратите до голяма степен. Това е едно от достойните средства, които трябва да бъдат споменати тук.

3. Поддържайте ниска влажност:

Влажността само утежнява праха, който ни заобикаля, за да се натрупа в къщата. Най -доброто, което можете да направите, за да предотвратите алергията и да я лекувате добре, е да поддържате ниска влажност в къщата и ако е възможно, да я държите възможно най -суха. Това домашно лекарство за алергия към прах ви помага да направите крачка към възстановяване. За тази цел може да се използва климатик или може би изсушител.

4. Носете маска за лице:

За тези, които имат алергия към прах и искат да лекуват проблема, най -доброто, което могат да направят, е да носят маска за лице, така че да не се влошава при всяка ситуация. Това помага за навременно възстановяване от алергията, без всъщност да правите нищо.

5. Въздушни филтри:

Използвайте въздушни филтри, налични на пазара у дома, както и в колата и работното си пространство. Това ще държи праха далеч и ще даде на тялото време да се възстанови добре от проблема. Ефективната идея е да се следва без много усилия. Инвестицията определено си заслужава резултатите.

6. Пазете спалното бельо:

Спалното бельо и меките мебели трябва да се сменят от време на време и трябва да се държат изперени за предпочитане от антисептична течност. Това помага за отстраняване на праха, който може само да влоши нещата за вас. Това е просто и естествено лечение за алергия към прах.

7. Вземете Steam:

алергия към прах

Приемането на пара ще помогне за отваряне на запушения нос, което е един от симптомите, които съпътстват алергиите, включително и този от прах. Вземете гореща вода във вана и вдишайте парата, като покриете главата с кърпа. Това ще помогне за гарантиране на бързи резултати от лечението.

8. Пийте много вода:

Пии много вода

Едно от най -препоръчваните домашни средства за лечение на алергия към прах е Водата! Водата ще помогне за изхвърляне на токсините, както и праховите частици от системата, което всъщност причинява алергия. Пиенето на 10-12 чаши чиста и филтрирана вода ще ви помогне тук по идеален начин. Той има и много други предимства.

9. Почивайте си:

почини си

Почивка и добър сън с натрупване на енергия в тялото, за да се пребори с чуждите частици и да отблъсне алергията от тялото. Заедно с редовен сън през целия ден, опитайте се да спите спокойно за 8-9 часа всеки ден, докато проблемът отшуми.

Надяваме се, че тези съвети и домашни средства за алергия към прах могат да ви помогнат да се преборите с този кихащ проблем. Алергията към прах може да повлияе на качеството на живота ви и да ви накара да се чувствате ограничени. Наред с поддържането на чист дом, в Аюрведа или хомеопатията има множество лекарства за укрепване на имунната ви система и предпазване от алергии към прах. Консултирайте се с опитен лекар, който да ви помогне да се изправите срещу праха без страх!

Често задавани въпроси:

1. Колко дълго продължават симптомите на алергия към прах при човек?

Алергията към прах може да предизвика тежки реакции при човек, които включват кихане, хрема, зачервяване и дразнене. Тези признаци обикновено продължават от около 30 минути до 1 час. Един трик за прекъсване на цикъла е да напръскате малко вода по лицето си и да се опитате да отмиете праховите частици. Това може да намали реакциите и да се почувствате отново по -добре. В крайни случаи може да се наложи да вземете антиалерген.

2. Може ли прахът да ви сърби кожата?

Праховите акари в праха обикновено атакуват дихателната система и не са много ефективни върху кожата. Въпреки това, хората с екзема или кожни алергии са склонни към силен сърбеж при контакт с прах. Те причиняват ужасен сърбеж, последван от зачервяване и възпалени рани. Пациентите с екзема се съветват да покриват правилно тялото си, за да предотвратят прах.

3. Може ли алергията срещу прах да бъде премахната за постоянно?

Алергията към прах обикновено се развива в ранна детска възраст, която с времето може да се влоши. Не е лесно да се отървете от алергия към прах за постоянно. Ефектите от праха обаче могат да бъдат намалени чрез укрепване на имунната система с подходяща диета, упражнения и здравословен начин на живот. Откриването на проблема в ранните етапи и предприемането на необходимите предпазни мерки също могат да ви помогнат да се справите с проблема.