Знаете ли, че хипертонията или високото кръвно налягане обикновено са тихият убиец? Не много са наясно колко опасно може да бъде високото кръвно налягане. Хипертонията може да доведе до фатални последици, което доведе до прословутото име, което носи. Проучванията показват, че мъжете на възраст под 50 години в сравнение с жените са по -склонни към това. Има опции като домашни средства за високо кръвно налягане, за да поддържате нивото на кръвното налягане и да го поддържате в крак.

Нелекуваната хипертония може да доведе до множество други здравословни проблеми като слепота, деменция или дори да завърши с фатални последици, независимо от възрастта и пола!

Домашни средства за намаляване на хипертонията

Факти за високото кръвно налягане:

Една от общите причини за високото кръвно налягане днес са промените в начина на живот и лошите хранителни навици. Високото кръвно налягане засяга хора от всички възрасти. Днес дори децата имат проблеми с кръвното си налягане със симптоми, подобни на възрастните. Основните причини са липсата на упражнения и нездравословен избор на храна. Възрастните хора, които страдат от високо кръвно налягане, трябва да гарантират, че показанията на кръвното им налягане се проверяват редовно и лекарствата им се коригират съответно. Високото кръвно налягане също може да причини усложнения по време на бременност, така че е важно те да проверяват кръвното си налягане по време на рутинните си контролни посещения.

Сред фактите за високо кръвно налягане се вижда, че има някои основни заболявания като диабет, бъбречни заболявания, бъбречни инфекции, обструктивна сънна апнея, гломерулонефрит, хормонални проблеми и т.н., които могат да причинят високо кръвно налягане.

Някои лекарства като противозачатъчни хапчета, стероиди, НСПВС, лекарства за кашлица и настинка, аюрведични, билкови лекарства, развлекателни лекарства и антидепресанти могат да причинят хипертония, но кръвното налягане се нормализира веднага след спиране на лекарствата.

Какво е високо кръвно налягане (хипертония)?

Кръвно налягане:

Кръвното налягане не е нищо друго освен силата на кръвта, която се притиска към стените на артериите, докато преминава през тялото. Отчитането на кръвното налягане се състои от две числа. Най -горното число е по -високо от двете и е систоличното налягане. Това демонстрира силата в артериите, когато сърцето ви бие. Долното число е диастоличното налягане и това е налягането, открито в артериите, когато сърцето почива между ударите.

Какво е диапазонът на кръвното налягане?

Нормалното показание за възрастни е 120 систолично и 80 диастолично налягане. Отчитане на кръвното налягане, което е по -високо от 140/90 mmHg, се счита за хипертония. Хората, чието отчитане е между 120/90 до 140/90, се смятат за изложени на риск от хипертония.

Нормалното четене за по -възрастните за диагнозата хипертония е същото, независимо от тяхната възраст. Следователно възрастен човек с ниво на кръвно налягане по-високо от 140/90 при последователни измервания ще се счита за хипертоник и лекарят ще реши дали е подходящо да се предписват антихипертензивни лекарства.

Нормалното отчитане на кръвното налягане при бременна жена е 120/80 mmHg и по -ниско. Когато показанията са под 90/60 mmHg, това показва ниско кръвно налягане или хипотония. Когато показанията са над 140/90 mmHg по време на бременност, това показва високо кръвно налягане или хипертония

Високо кръвно налягане:

Когато кръвното налягане в артериите е постоянно повишено, то се нарича хипертония или високо кръвно налягане. Кръвното налягане е 2 вида, те са,

Първично кръвно налягане:

Когато кръвното налягане се повиши поради лош начин на живот, стрес или понякога дори поради някои лекарства, тогава това се нарича първична хипертония.

Вторично кръвно налягане:

Тук кръвното налягане има установима причина, като например основно заболяване.

Какъв диапазон се счита за хипертония?

Нормалното кръвно налягане обикновено е 120/80 mm Hg. За възрастни, когато систоличното налягане е от 120 до 129, а диастоличното налягане е по -малко от 80, тогава това е повишено кръвно налягане. Високото кръвно налягане е налягане от 130 систолични или по -високо или 80 диастолично или по -високо, което остава постоянно високо във времето.

Естествени средства за понижаване на високото кръвно налягане:

1. Намалете приема на сол:

Солта има по -високи нива на натрий, които само влошават положението с високо кръвно налягане (1). Намалете приема на сол в домашните ястия като домашно средство за лечение на хипертония. Солта кара тялото да задържа вода. Когато приемът на сол е висок, допълнителната вода, съхранявана в тялото, причинява повишаване на кръвното налягане. Солта за пациенти с високо кръвно налягане може да бъде допълнителен проблем, когато вече имате високо кръвно налягане. Препоръчителният дневен прием на сол за високо кръвно налягане трябва да бъде не повече от 6 g сол на ден. По -голямата част от консумацията на сол се крие в преработени храни като бисквити, хляб и зърнени храни.

2. Храни, богати на калий:

Калият е основният минерал, който помага на тялото да се освободи от натрия. Той облекчава натиска върху кръвоносните съдове. Фокусирането върху приемането на по -малко преработени храни и повече пресни цели храни, които са с високо съдържание на калий, ще бъде от полза и ще поддържа кръвното налягане под контрол. Богатите на калий храни за понижаване на кръвното налягане включват зеленчуци като листни зеленчуци, краставици, картофи, домати, гъби и сладки картофи. Плодовете, богати на калий, включват пъпеши, банани, авокадо, портокали и кайсии. В млечните продукти може да се добавят добавки към диетата под формата на мляко и кисело мляко. Други неща, които биха могли да бъдат добавени към нашата диета, биха били риба тон, сьомга, ядки, семена и боб. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци, богати на калий, допринасят значително за понижаване на хипертонията. (2)

3. Кафе:

Кафето е любима напитка за повечето хора и не е лесно да се откажете. Ефектът на кофеина върху кръвното налягане или кафето при високо кръвно налягане може да причини кратко, но драматично покачване в него, дори когато няма съществуващо високо кръвно налягане. Идеалното решение засега е да го замените с кафе без кофеин, тъй като количеството кофеин автоматично се намалява в кафето без кофеин (3). Проучванията показват, че понижението на кръвното налягане с кафе без кофеин е реално до известна степен.

4. Черен шоколад:

Изследванията показват, че консумацията на тъмен шоколад понижава кръвното налягане. Инсулинът се подобрява до известна степен от тъмния шоколад. Това има голямо значение, тъй като когато инсулиновата чувствителност е намалена, това може да бъде една от основните причини за развитие на диабет. Полифенолите, открити в тъмния шоколад, действат за понижаване на кръвното налягане и действат най-добре при хипертония от етап I. (4)

5. Влияние на алкохола върху хипертонията, предизвикана от алкохол:

Изследванията показват, че има връзка между консумацията на алкохол и хората с високо кръвно налягане, причинена от алкохол. Алкохолът действа за понижаване на кръвното налягане при тези, страдащи от хипертония, предизвикана от алкохол, според тези проучвания. Той показва, че хората, които пият много, могат да намалят постепенно кръвното си налягане, като намалят приема на алкохол за период от две седмици. (5)

6. Отслабнете:

Ако човек е с наднормено тегло, отслабването може да има огромно значение за здравето на сърцето. Телесната маса може значително да понижи високото кръвно налягане. Ефектът е още по -ефективен, когато загубата на тегло е съчетана с упражнения. Когато човек отслабне, той върши още по -добра работа, като помага на кръвоносните съдове да се разширяват и свиват добре. Това улеснява лявата камера на сърцето да изпомпва кръв. Загубата на тегло може значително да намали хипертонията. Затлъстяването ограничава лесния поток на кръв и може да бъде заплаха за вас.

7. Откажете се от пушенето:

Ефектът от тютюнопушенето върху кръвното налягане е една от няколкото причини да се откажете от тютюнопушенето. Този навик се счита за силен рисков фактор за сърдечни заболявания. Всяко вдишване на цигарен дим предизвиква леко, но временно повишаване на кръвното налягане. Смята се също, че химикалите в тютюна увреждат кръвоносните съдове. Тъй като пушенето и високото кръвно налягане увеличават риска от сърдечни заболявания, отказването от тютюнопушенето може да помогне да се обърне този риск. Съществуват противоречиви изследвания за връзката между тютюнопушенето и хипертонията, но ясно е, че и двете влияят върху увеличаването на риска от сърдечни заболявания.

8. Упражнения:

Упражненията за намаляване на кръвното налягане са едно от най -добрите неща, които могат да се случат за понижаване на високото кръвно налягане. Редовните упражнения правят сърцето по -силно и по -ефективно при изпомпване на кръв. Упражнения като джогинг, скачане на въже и изкачване на стълби помагат да се намали налягането в артериите. Най -добрата част от упражнението за високо кръвно налягане е, че бързото ходене само за 30 минути на ден може да помогне за понижаване на кръвното налягане, а повече упражнения допълнително да го намалят. (6) Рутинните упражнения за понижаване на кръвното налягане, включително умерено вдигане на тежести, спомагат за осигуряване на много ползи за здравето, заедно с това помагат за понижаване на кръвното налягане в дългосрочен план. Препоръчително е, ако човек има високо кръвно налягане, да се консултира с Вашия лекар, преди да започне някаква тренировъчна програма.

9. Кайенски пипер:

Кайенският пипер е полезно лекарство и един от естествените начини за бързо понижаване на кръвното налягане. Той помага да се отворят кръвоносните съдове и да се увеличи притока на кръв. Това естествено помага за понижаване на кръвното налягане по естествен начин, като увеличава скоростта, с която кръвта тече. (7)

10. Управление на стреса:

Стресът е основен фактор за високото кръвно налягане. Когато човек е хронично стресиран, тялото е в режим на постоянен стрес. Това предизвиква на физическо ниво, по -бърз сърдечен ритъм и свиване на кръвоносните съдове. Това също може да доведе до нездравословни навици, като пиене на алкохол или преяждане. Всичко това може да повлияе негативно на кръвното налягане. Човек може да намали или намали стреса, като слуша успокояваща музика. Опитайте дълбоки дихателни упражнения и техники и медитация за намаляване на стреса и понижаване на кръвното налягане. (8)

Храни за високо кръвно налягане:

Сред храните, полезни за високо кръвно налягане, са следните:

1. Скилидки чесън:

Дъвченето на суров чесън е една от най -добрите храни за високо кръвно налягане. Консумацията на суров чесън активира алиназа, която освобождава максимално алицин. Редовната консумация на чесън помага за контролиране на кръвното ви налягане. Дъвченето 1-2 сурови скилидки чесън всеки ден е един от най-добрите начини не само да поддържате ниското кръвно налягане на ниво, но и да осигурите много други ползи като проверка на холестерола и други. Това е един от основните ефективни начини за намаляване на кръвното налягане.

2. Лимон:

Лимонът може да контролира високото кръвно налягане и е естествено лекарство, което трябва да следвате. Рано сутринта вземете една чаша топла вода със сок от половин лимон. Не добавяйте захар или сол към разтвора. Това е един от методите за контрол на високото кръвно налягане. (9)

3. Босилек:

Босилекът може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Той предотвратява стесняването на кръвоносните съдове. Босилекът е едно от естествените домашни средства за хипертония и има толкова много други естествени ползи за здравето.

4. Листа мента:

Листата от мента имат определени свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на артериална плака, която възпрепятства притока на кръв. Ограниченият кръвен поток води до скокове в нивата на кръвното налягане. Изсушете добре листата от мента и след това ги напудрете добре. Две чаени лъжички от този прах, ако се приемат ежедневно редовно, могат да помогнат за постигане на нормално кръвно налягане. Можем да започнем да виждаме резултата след около 4-5 дни. Това е едно от изпитаните билкови лекарства за хипертония.

5. Семена от диня:

Динята съдържа цитрулин, аминокиселина, която може да увеличи нивата на азотен оксид в нашето тяло. Този азотен оксид помага на кръвоносните съдове да се разширяват и понижават кръвното налягане. В семената на динята има ензими, които помагат за разширяването на кръвоносните съдове. Изсушените семена от диня трябва да се смилат в равни количества с маково семе. Чаена лъжичка от тази смес трябва да се приема рано сутрин на празен стомах, за да получите най -добри ползи.

6. Целина:

Целина съдържа фитохимикали, наречени фталиди. Когато се използва като екстракт, той се нарича NBP. Това отпуска тъканите на стените на артериите и увеличава притока на кръв и намалява кръвното налягане. Тъй като съдържанието на сол на стрък целина е ниско, човек се възползва от магнезия, фибрите и калия. И всичко това помага за регулиране на кръвното налягане. Номиналният прием на целина във вашата диета може да ви помогне да поддържате кръвното си налягане под контрол.

7. Мед:

Основната полза на меда за хипертония идва от успокояващите свойства, които има върху кръвоносните съдове. Около 2 чаени лъжички суров и органичен мед сутрин на гладно се препоръчват за понижаване на кръвното налягане. (10)

8. Канела:

Канелата е още една вкусна подправка, която изисква много малко усилия, за да бъде включена в ежедневната диета. Това играе огромна роля за намаляване на хипертонията. Канелата може да се добави към диетата, като я поръсите с овесени ядки, зърнени храни и дори в кафе. Канелата е идеалното средство за лечение на проблеми с хипертонията. Домашните средства за високо кръвно налягане с канела могат да работят добре, тъй като помагат за по -добър кръвен поток. Това е най -добрият домашен лек за високо кръвно налягане, който е и вкусен!

9. Кардамон:

Кардамонът е подправка, която често се използва в южноазиатската кухня. Влиянието на кардамона върху здравето показва, че при хипертония е имало значително намаляване на показанията на кръвното налягане след прием на кардамон на прах два пъти дневно в продължение на 12 седмици. Той помага за стабилизиране на кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Кардамонът може да бъде включен като семена от кардамон или супи на прах, яхнии и дори печени изделия.

Храни, които трябва да се избягват при високо кръвно налягане:

Ако страдате от високо кръвно налягане, тогава има някои начини да намалите кръвното си налягане, като се храните здравословно. Здравословната диета може да включва постни протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, бобови растения и нискомаслени млечни продукти. Списъкът с храни за повишаване на кръвното налягане се състои от:

X. Деликатесно месо:

Това могат да бъдат истински натриеви бомби, тъй като месото тук се втвърдява, консервира и подправя със сол.

X. Хляб, сирене, подправки и кисели краставички:

Тези добавени към прости сандвичи в крайна сметка се превръщат в натриеви капани.

X. Консервирана супа:

Те се приготвят лесно и лесно, особено когато се състезавате с времето или не се чувствате добре. Тези консервирани супи са с високо съдържание на натрий, заедно с консерви и бульони, които са вредни за кръвното налягане. Същото е и с бутилирани или консервирани доматени продукти.

X. Замразена пица:

Това е лош избор за тези, които искат да държат кръвното си налягане под контрол. След като се свари, се добавя много сол, за да се запази вкусът му. Колкото по -дебела е кората и заливката, толкова повече сол ще съдържа.

X. Зеленчукови сокове:

Колкото по -дълго зеленчуците остават в течности за консервиране и консервиране, толкова повече натрий съдържа.

X. Доматени продукти:

Повечето доматени сосове от консерва, сосове за паста и доматени сокове са с високо съдържание на натрий.

X. Бяла захар:

Прекомерната захар е пряко свързана със затлъстяването и наднорменото тегло. Това от своя страна е свързано с високо кръвно налягане.

X. Рафинирани стоки:

Избягвайте или използвайте умерено бял хляб, тестени изделия, тесто за пица, сладкиши, бял ориз, бяло брашно и др.

X. Млечна храна:

Някои от храните, които могат да бъдат добавени към рутинната ни диета за намаляване на кръвното налягане, са айвайн, амла, соя, ябълка, мляко, плодове, яйце и др..

Стратегиите за интелигентно хранене в индийските домакинства биха допринесли значително за предотвратяването на неоправдани скокове на кръвното налягане. Човек може да приложи лесни суапове, за да замени тези, които предизвикват и причиняват хипертония, тъй като има домашни средства за понижаване на високото кръвно налягане. Много е важно да имаме предвид, че за да поддържаме кръвното си налягане под контрол, не е нужно да се лишаваме, а вместо това да правим здравословен избор и да се храним разумно!

Опровержение: Съветите и предложенията, споменати в статията, са само за обща информация и не трябва да се тълкуват като професионален медицински съвет. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако имате някакви конкретни въпроси относно някакво медицинско състояние и промяна в лечението.

Често задавани въпроси:

1. Какви са признаците и симптомите при хипертония, които да търсите?

Един от страшните аспекти на хипертонията е, че повечето от нас не знаят кога кръвното ни налягане се повишава. Някои от симптомите, за които трябва да внимаваме, са силно главоболие, объркване, умора, проблеми със зрението, болки в гърдите, затруднено дишане, сърдечният ритъм е неравномерен, бие в гърдите, шията или ушите и т.н. Това са повечето от основните симптоми, които трябва да внимаваме, тъй като бихме могли да бъдем в хипертонична криза и това може да наложи посещение при лекар.

2. Как се измерва кръвното налягане?

Измерването на кръвното налягане трябва да се извърши по правилния начин, за да бъдат показанията точни. Човек трябва да седи с опора на гърба, докато се прави измерване на кръвното налягане. Когато се проверява кръвното налягане, маншетът се увива около горната част на ръката, която се поставя на нивото на сърцето. Този маншет се надува чрез натискане на крушката. След това лекарят бавно изпуска въздуха и ще слуша пулса ви със стетоскоп, поставен върху китката ви. Манометърът показва налягането в кръвоносните ви съдове. Налични са и цифрови апарати за измерване на кръвното налягане.

3. Какви лекарства се използват за лечение на хипертония?

Следните 5 групи са първият избор на лекарства за лечение на високо кръвно налягане/хипертония. Те са диуретици, бета-блокери, блокери на калциевите канали, инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим и блокери на ангиотензин рецепторите. Някои от другите лекарства за понижаване на кръвното налягане, които алтернативно се използват, когато горните лекарства не са ефективни или не се понасят добре, са алфа 1-блокери, алфа 2-агонисти и I1-блокери и директно действащи вазодилататори.