Een droge huid is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem; de droge omgevingsomstandigheden en blootstelling aan chemische producten zijn veelvoorkomende oorzaken van een droge huid. Een droge huid, die medisch xerose wordt genoemd, is een aandoening waarbij de huid droog, gebarsten, schilferig en jeukend wordt door onvoldoende vochtgehalte in de buitenste laag van de huid.

Symptomen en oorzaken van een droge huid

Onze huid bestaat uit veel verschillende lagen huidcellen; de buitenste laag wordt de opperhuid genoemd, die wordt gevoed door vetten en eiwitten die helpen bij het voorzien van de nodige hydratatie van de opperhuid. De natuurlijke olie in de huid helpt dit vocht vast te houden, zodat het niet verdampt. Wanneer deze vetten en eiwitten, of natuurlijke oliën een tekort of onvoldoende hebben vanwege atmosferische omstandigheden, veroorzaakt dit een droge huid.

Inhoudsopgave:

 1. Symptomen van een droge huid
 2. Oorzaken van een droge huid
 3. Risicofactoren voor een droge huid
 4. Wanneer een arts raadplegen??
 5. Basistips om een ​​droge huid te voorkomen

Symptomen van een droge huid:

Een droge huid is meestal van invloed op de armen, handen, onderbenen, voeten en buik, maar delen van het lichaam die worden blootgesteld aan frequente wrijving, zoals de enkels en voetzolen, worden ook sterk aangetast door een droge huid. Laten we eens kijken naar de verschillende symptomen van een droge huid:

 1. Jeuk is een van de meest voorkomende symptomen van een droge huid. Onvoldoende smering en hydratatie maken de huid jeukend en ongemakkelijk. Veelvuldig krabben kan de huid verder irriteren, wat kan leiden tot roodheid en zwelling; in het ergste geval kan de huid donker, dik en leerachtig worden.
 2. Een droge huid begint meestal met fijne lijntjes en scheurtjes op de huid. In het ergste geval kunnen deze fijne scheurtjes groter worden en gaan bloeden.
 3. Een ander veel voorkomend symptoom van een droge jeukende huid is een schilferige en schilferige huid. Met de ernst van de aandoening wordt de huid afgepeld.
 4. Je kunt een droge huid onmiddellijk herkennen aan de doffe en verwelkte look. Een droge huid mist de glans en glans die horen bij een goed gehydrateerde huid.
 5. Een droge huid wordt aangetast door blootstelling aan water, zodat men een trekkerig gevoel in de huid kan krijgen na het douchen of zwemmen.
 6. Een van de symptomen van een zeer droge huid zijn kloven en open laesies.

Oorzaken van een droge huid:

Een droge huid is meestal een tijdelijke aandoening, het resultaat van een ongunstige omgeving, dus wanneer de omgeving bevorderlijk wordt, wordt de huid normaal. Maar als een droge huid te wijten is aan interne factoren zoals ziekte, genetica, leeftijd, enz., zal de droogheid aanhouden totdat de oorzaak is behandeld. Laten we eens kijken naar de verschillende redenen achter een droge huid:

 1. Droog weer en omgevingsfactoren zijn een van de belangrijkste oorzaken van een droge huid. De hoeveelheid vocht in de omgeving speelt een zeer belangrijke rol bij het vasthouden van het vochtgehalte in de huid. Droge weersomstandigheden zoals koude en droge seizoenen of warme en droge seizoenen veroorzaken droge huidproblemen. Airconditioners, kamerverwarmers, hete ovens, open haarden, enz. zuigen ook de vochtigheid weg en veroorzaken een droge huid.
 2. Lange hete baden of douches, zwemmen, overmatig schrobben, enz. veroorzaken een droge huid en lichaam omdat langdurige blootstelling aan water de natuurlijke oliën in de huid wegspoelt die het vocht in de huid helpen afsluiten. Zwemmen in chloorwater is ook een van de redenen voor een droge huid. Chloor wast de belangrijke natuurlijke oliën van de huid af en veroorzaakt een droge huid.
 3.  Een andere veelvoorkomende oorzaak van een droge huid is het gebruik van agressieve zepen en hygiëneproducten die beladen zijn met chemicaliën. Zepen bevatten emulgatoren die werken om vet te verwijderen, dus tijdens het proces verwijderen ze ook de goede natuurlijke huidoliën die de hydratatie van de huid helpen beschermen
 4.  Sommige orale medicatie zoals antihistaminica, pillen om hoge bloeddruk onder controle te houden en cholesterol veroorzaken ook een droge huid.
 5.  Veroudering is ook de belangrijkste oorzaak van een droge huid, omdat de talgklieren met het ouder worden de neiging hebben om onvoldoende natuurlijke oliën af te scheiden, waardoor een droge huid ontstaat.
 6. Onze voeding speelt een cruciale rol om de huid gesmeerd en gehydrateerd te houden. Ondervoeding en vitamine A-tekort veroorzaken vaak een droge huid bij vrouwen.
 7.  Interne oorzaken van een droge huid zijn medische aandoeningen zoals diabetes, hypothyreoïdie, huidziekten zoals eczeem en psoriasis.

Risicofactoren voor een droge huid:

Hoewel een droge huid iedereen kan treffen, zijn er bepaalde factoren die ervoor zorgen dat u vatbaarder bent voor het ontwikkelen van een droge huid. Laten we eens kijken naar enkele risicofactoren:

 • Het risico op het ontwikkelen van een droge huid neemt toe met de leeftijd. Naarmate we ouder worden, worden er minder natuurlijke oliën uitgescheiden, dus mensen boven de 40 hebben 50% kans op het ontwikkelen van een droge huid.
 • Als u in regio’s met droge en weinig vochtige weersomstandigheden woont, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van een droge huid. Je hebt meer kans op een droge huid tijdens winters, extreme hitte of winderige klimaten.
 •  Een baan waarbij u moet worden blootgesteld aan water, chemicaliën of verwarmingsgereedschap, kan het vocht uit uw huid wegzuigen.
 •  Genetische factoren dragen ook bij aan een droge huid. Familiegeschiedenis van huidziekten zoals eczeem en psoriasis
 • Geschiedenis van huidziekten zoals atopische dermatitis, eczeem of psoriasis waarbij de structuur van de huid en het vermogen om vocht vast te houden wordt aangetast.

Wanneer een arts raadplegen??

In de meeste gevallen is een droge huid geen ernstige aandoening en is deze altijd te behandelen met de juiste zorg en veranderingen in levensstijl, maar in ernstige gevallen kan dit leiden tot complicaties zoals diepe kloven die bloeden en huidziekten zoals eczeem. In dergelijke gevallen moet men onmiddellijk een arts raadplegen om de onderliggende oorzaak van een droge huid te kennen en een passende behandeling te krijgen. Bloedende scheuren kunnen secundaire infecties veroorzaken die met antibiotica moeten worden behandeld. Men moet ook een arts raadplegen als de droogte ondanks de juiste zorg aanhoudt. Als de huid jeukt zonder uitslag of jeuk en je door irritatie niet kunt slapen, moet je een doktersconsultatie niet uitstellen. Het is altijd belangrijk om de redenen voor huid- en lichaamsdroogheid te kennen voordat u doorgaat met de behandeling ervan.

Basistips om een ​​droge huid te voorkomen:

Er kunnen verschillende andere oorzaken zijn van een plotselinge droge huid, waardoor we in paniek kunnen raken en ons zorgen kunnen maken. Een droge huid kan zeer effectief thuis worden behandeld en genezen met eenvoudige tips en preventietechnieken.

 1. Zorg er altijd voor dat u direct na het douchen of blootstelling aan water geschikte vochtinbrengende crèmes aanbrengt. Hydrateer de hele dag door wanneer nodig.
 2. Gebruik thuis luchtbevochtigers tijdens koude of warme weersomstandigheden wanneer u de airconditioners of verwarmingen moet inschakelen.
 3.  Douchen met lauw water; nooit een douche met warm water hebben. Overschrijd uw douchetijd niet langer dan 10 minuten. Vermijd zo lang mogelijk zwemmen.
 4. Neem gezonde vetten op in uw dieet. Vetarme diëten veroorzaken vaak uitdroging. Ons lichaam heeft essentiële vetten nodig om de oliebalans in het lichaam te behouden.
 5. Drink de hele dag door veel water.
 6.  Gebruik milde, vochtinbrengende zeep om je lichaam te wassen.

Laatste gedachten:

Huidaandoeningen kunnen ons angstig en bezorgd maken. De oorzaak van een droge huid kan talrijk zijn, maar het is een van de weinige huidaandoeningen die kan worden behandeld door eenvoudige veranderingen in de dagelijkse routine en levensstijl aan te brengen. Een goede huidverzorging en het verzorgen van onze atmosferische omstandigheden kan ons helpen een droge huid in grotere mate te voorkomen. Een gezond dieet, lichaamsbeweging en een goede nachtrust kunnen ons helpen om verschillende gezondheidsproblemen te beheersen, waaronder een droge huid.

Gerelateerde artikelen:

 • 10 zelfgemaakte schoonheidstips voor een droge huid op het gezicht
 • 15 beste zelfgemaakte gezichtsmaskers voor de droge huid!