Двигателят е може би най -важният и скъп компонент на всяко превозно средство, поради което трябва да се третира съответно, за да се осигури дълго и гладко пътуване. По -долу сме изброили няколко съвета как можете да предотвратите преждевременно повреждане на двигателя с няколко прости навика.

съвети за поддръжка на двигателя

Как защитавате двигателя си??

Периодичните проверки на консумативи ще помогнат за идентифициране на малки дефекти на двигателя, които иначе биха могли да се превърнат в големи щети с течение на времето. Предупрежденията от различни инструменти никога не трябва да се пренебрегват, само защото колата по това време все още е технически изправна. Това може да се промени много бързо, ако предупредителните знаци се игнорират. За да се осигури смазване между компонентите на двигателя, от съществено значение е също така Двигателното масло се сменя редовно ще. Основното правило тук е, че маслото трябва да се смени най -късно след 40 000 км, но винаги е препоръчително да погледнете ръководството на автомобила, тъй като производителят знае най -добре кога да се смени.

Независимо от това, нивото на маслото трябва да се тества на всеки 1000 км, за да може да се прецени кога следващото подновяване има смисъл. Охлаждащата течност също трябва да се смени след две години, тъй като двигателят може бързо да се прегрее и да се повреди в случай на дефицит. Като цяло винаги трябва да следите температурата на двигателя – ако това е в границите, двигателят трябва незабавно да се изключи, за да се избегне това.

подмяна на маслото на върховете на двигателя

Правилното поведение при шофиране поддържа дълголетието на двигателя

Студеното стартиране е отрова за двигателя, поради което винаги трябва да се загрява бавно след стартиране. По време на тази фаза на загряване трябва да се избягват високи скорости. Препоръчително е да гледате често температурния дисплей, за да намерите точния момент за по-високи скорости. Тук трябва да се спомене, че загряването на двигателя в неподвижно състояние не е добра идея. Първо, според StVO е забранено, тъй като трябва да се избягват ненужните емисии на шум и отработени газове, и второ, не е особено ефективно. Много по-добре и по-екологично е, ако потеглите веднага с ниска скорост.

При новите превозни средства или двигатели тук се изисква особено внимание, тъй като те трябва да се изминават около 1000 километра, преди дори да достигнат високи скорости. Предполага се, че защитава новия двигател, ако го пуснете няколко часа на празен ход по време на фазата на разбиване. Това обаче е много опасно за двигателя, който всъщност може да се повреди, защото например маслената помпа не генерира достатъчно налягане и маслото не достига важните точки за смазване.

ремонт на двигателя

Турбо двигателите трябва да се охлаждат за кратко на празен ход след дълго пътуване при пълно натоварване, в противен случай могат да се повредят много бързо.

Също така трябва да се избягват постоянни кратки пътувания, тъй като това се отразява на смазочността на моторното масло. Много собственици на превозни средства също карат колата си почти празна преди зареждане с гориво. Това улеснява частиците мръсотия на дъното на резервоара да се утаят в горивния филтър и по този начин да доведат до запушване.

Ако следвате всички тези съвети, двигателят може да се използва много над действителното му средно време на работа от 200 000 км. Освен това избягвате скъпи ремонти или дори подмяна на двигателя на ранен етап.

 Карайте колата внимателно за двигателя

работилница за автомобили