Diabetisch zijn betekent niet dat je je hele leven vasthoudt aan smakeloos, smakeloos eten! Door uw maaltijden slim te plannen en de juiste voedingskeuzes te maken, kunt u de bloedsuikerspiegel verlagen en zelfs diabetes type II omkeren. Klinkt alsof dit iets voor jou is? Lees dan dit artikel om de voordelen van een diabetesdieetplan te begrijpen, samen met voorbeeldmaaltijdgrafieken.

Dieet en diabetes – wat is de relatie??

Om deze relatie te begrijpen, moet u weten wat diabetes is. Het is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of niet goed gebruikt, wat leidt tot verhoogde bloedsuikerspiegels. Een van de grootste boosdoeners achter deze aandoening zijn slechte voedingsgewoonten. Het is bekend dat een dieet vol koolhydraten, vetten en calorieën ervoor zorgt dat het HbA1c-gehalte stijgt, wat leidt tot diabetes mellitus type 2. (1)

Diabetes Dieetplan

Deze overtollige vetophopingen leiden tot een slechte afscheiding van insuline, evenals tot gewichtstoename en buikvet. Op de lange termijn kunt u zelfs insulineresistentie ontwikkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid.

Om dit te voorkomen, moet u minder suikerachtig, vet en koolhydraatrijk voedsel eten en vervangen door gezonde, voedzame maaltijden. Dit is de exacte basis achter een diabetesdieetplan! Het gaat om het plannen van uw maaltijden met betere voedselopties in de aanbevolen porties.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor diabetescontrole??

Artsen bevelen een gezond, uitgebalanceerd dieet aan voor diabetespatiënten. Hier ligt de nadruk op het woord ‘gebalanceerd’, wat betekent dat je voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen moet kiezen om alle essentiële voedingsstoffen te dekken. Dit bevat,

 • Verse groenten en fruit
 • Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals granen, pasta
 • Eiwitvoedsel zoals linzen, eieren, vis, kip enz.
 • Magere zuivel
 • Gezonde oliën die essentiële vetzuren bedekken

OPMERKING: Niet alle vruchten zijn ideaal voor diabetes. Sommige bevatten veel fruitsuikers en koolhydraten. Het is belangrijk om de voedingswaarde van fruit te controleren voordat u het in uw dieet opneemt

In plaats van vast te houden aan slechts één bepaalde voedselgroep, dekt een diabetisch maaltijdplan alle groepen in gematigde hoeveelheden. Dit is niet alleen beter voor het omgaan met diabetes, maar ook voor het verbeteren van uw algehele welzijn.

Voedingsmiddelen die diabetespatiënten moeten vermijden:

Naast het kiezen van de ‘juiste’ voedingsmiddelen, moet u ook de ‘verkeerde’ voedingsmiddelen in uw diabetesdieet elimineren. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten, suikers en verzadigde vetten verergeren de bestaande toestand en kunnen zelfs leiden tot hartproblemen.

Het is dus tijd om nee te zeggen tegen deze voedingsmiddelen:

 • Met suiker beladen voedsel zoals frisdrank, ingeblikte sappen, snoep, desserts
 • Wit voedsel zoals witte rijst, witte pasta, wit brood enz..
 • Gefrituurd voedsel zoals chips, pakoras
 • Bewerkte voedingsmiddelen zoals instant maaltijdpakketten, verpakte snacks, gebakken goederen
 • Vet voedsel zoals rood vlees, kaas, boter, volvette zuivel
 • Alcohol
 • Natuurlijke zoetstoffen zoals honing

Is een koolhydraatarm dieet goed voor diabetes??

Ja, zeg maar veel studies! Onderzoek toont aan dat een koolhydraatarm dieet behoorlijk effectief is in het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Patiënten die gedurende 6 maanden een koolhydraatarm dieet volgden, vertoonden een significante verbetering in hun toestand, waarbij ze ofwel minder afhankelijk waren van medicatie of er helemaal mee konden stoppen. (2)

Dit beste dieet voor diabetes bestaat uit een lage hoeveelheid koolhydraten en een hoog percentage gezonde vetten en eiwitten. Door het lichaam koolhydraten te onthouden, laat je het overtollig vet verbranden om energie te produceren. Dit leidt tot vetverlies, gewichtsverlies en zelfs verlaagde suikerspiegels.

Zijn vezelrijke voedingsmiddelen goed voor diabetes??

De voedingsvezels die aanwezig zijn in hele vruchten, volle granen en groenten zijn van cruciaal belang voor het beheersen van diabetes. Naast het ondersteunen van een snellere spijsvertering en een betere stoelgang, vertragen vezels ook de opname van suikers. Ook vermindert het eten van vezelrijk voedsel als onderdeel van een diabetisch dieetplan uw hongergevoel en houdt u lang een vol gevoel.

Helpt een eiwitrijk dieet bij diabetes??

De voordelen van een eiwitrijk dieetplan voor diabetespatiënten staan ​​voortdurend ter discussie. Aan de ene kant is bekend dat diëten met veel eiwitten en weinig koolhydraten gewichtsverlies bevorderen en het lipidenmetabolisme verhogen. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Aan de andere kant zijn HP-diëten gekoppeld aan een aantal bijwerkingen, waaronder maagproblemen, nierfalen en voedingsverlies als gevolg van beperking van de voedselgroep.

Het is dus beter om een ​​arts te raadplegen om te weten of een eiwitrijk maaltijdplan voor diabetes geschikt is voor uw lichaam.

Zijn natriumarme diëten gunstig voor diabetescontrole??

Als u een diabetespatiënt bent, kan natrium uw grootste vijand zijn! Hoewel natrium niet direct bijdraagt ​​aan een piek in de bloedsuikerspiegel, kan het het risico op hypertensie en gewichtstoename verhogen.

Een natriumarm dieet dat minder dan 2300 mg per dag bevat, kan gunstig zijn voor diabetescontrole. Dit omvat het verminderen van zout en ander natriumrijk voedsel zoals diepvriesproducten, kaas en boter, broodbeleg, sauzen, ingeblikte sappen, instant kruidenmix enz..

Wat is een op calorieën gebaseerd dieet voor diabetes??

Een op calorieën gebaseerd dieet voor mensen met diabetes is een op maat gemaakt maaltijdplan dat holistische voeding aan het lichaam biedt zonder overtollige calorieën te pompen. Typisch zal een type II diabetespatiënt een dag lang op een dieet van 1500-2000 calorieën worden gezet dat uit verschillende voedselgroepen bestaat.

Dit aantal varieert echter van persoon tot persoon op basis van het huidige gewicht, BMI, gezondheidstoestand, leeftijd, fysieke activiteit, levensstijl, enz..

Wat is het beste dieetplan voor diabetespatiënten??

Het antwoord hangt af van wat het beste bij je past! Elk dieetplan heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het werkt op verschillende voedingspatronen en -verhoudingen, die verschillende effecten op individuen kunnen vertonen. Het gemeenschappelijke aspect van deze diabetesdieetplannen is dat ze gezond, gezond en laag in koolhydraten en calorieën zijn.

dieetplan voor diabetes

Laten we nu eens kijken naar de top 5 dieetplannen die worden aanbevolen voor diabetescontrole:

1. Veganistisch dieet of plantaardig dieet:

Het veganistische dieet wordt beschouwd als een van de veiligste en meest effectieve diëten voor diabetesmanagement. Door vlees, zuivel en andere dierlijke producten te verminderen, haalt u alle eiwitten, koolhydraten en essentiële vetten uit planten. Deze bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet, wat kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel in combinatie met een lichaamsbewegingsprogramma.

2. Vegetarisch dieet:

Een onderzoek toont aan dat een vegetarisch dieet met veel plantaardig voedsel en weinig dierlijk voedsel het meest gunstig is voor het beheersen en voorkomen van diabetes mellitus. (3) De perceptie van de term “vegetarisch” verandert echter in verschillende culturen.

Voor sommigen is Vegetarisch strikt plantaardig of veganistisch, voor anderen groenten met eieren en zuivel en voor velen, zeevruchten en zeldzame vleesconsumptie. Het is bekend dat mensen die een veganistisch dieet volgden en een vegetarisch dieet bestaande uit volwaardige voedingsmiddelen en magere zuivelproducten het beste zijn om diabetes onder controle te houden.

3. DASH-dieet:

Het DASH-dieetplan, korte vorm voor Dietary Approaches to Stop Hypertension, wordt ook aanbevolen voor diabetesmanagement. Het bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel zoals fruit en groenten, met een beperkte hoeveelheid magere eiwitten, zout, suiker en vetten.

Uit een onderzoek blijkt ook dat het DASH-dieet, in combinatie met een gezonde levensstijl, het risico op diabetes type 2 kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren. (4)

4. Mediterraan dieet:

Een mediterraan dieet bestaat uit verse groenten en fruit, volkoren brood en pasta, peulvruchten, olijfolie, vette vis en mager gevogelte. Het omvat alle essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals vitamines, mineralen, gezonde onverzadigde vetzuren, eiwitten enz., die gunstig kunnen zijn bij het beheersen van diabetes.

5. Paleo-dieet:

Een Paleo-dieet, ook wel het Caveman-dieet genoemd, is ontworpen om de eetgewoonten van de paleolithische mens te volgen. Dit betekent nee zeggen tegen alle vormen van bewerkte voedingsmiddelen, zuivel enz. en vasthouden aan hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, eieren, mager vlees, kruiden, zaden enz..

Aangezien dit dieet alle slechte voedingsmiddelen zoals suikers, zuivelproducten, gefrituurd voedsel enz. elimineert, kan het gunstig zijn bij het beheersen van diabetes.

Voorbeeld Indiase maaltijd voor diabetespatiënten:

Het is een mythe dat overstappen op een diabetesplan betekent dat je moet stoppen met Indiaas basisvoedsel zoals rijst, snoep en je favoriete koffie of chai. Maar in werkelijkheid hoef je dat niet te doen!

Bij een Indiaas diabetesvriendelijk maaltijdplan draait alles om eten met mate en het creëren van een goede voedingsbalans.

Hier is een voorbeeld van een Indiaas diabetes-dieetschema voor één dag om u op weg te helpen:

Ontbijt:

Begin je dag met een glas lauwwarm venkel- of methiwater, groene thee

Na 30 minuten kunt u

 • 1 kop Masala Oats Upma/ Tarwe Dalia Upma/ 1 Moong Cheela/ 2 Dosa (minder olie)
 • 1 Portie gekookte groenten of gesneden fruit
 • Een kopje melk, koffie of thee met minder of geen suiker of ongezouten karnemelk

Tussendoortje in de ochtend:

 • 1 kop groene thee/kruidenthee
 • 1 kopje Masala Murmura of olievrije snack
 • Of 1 heel fruit (sinaasappel, appel, peer, guave etc.)

Lunch:

 • 1 kop salade
 • 2 Chapati’s of 1 kop bruine rijst of 1 kop gierst
 • 1 Big Bowl Sabzi (gekookt in minder olie)
 • Een kopje Dal
 • 1 kop magere yoghurt of wrongel
 • 2-3 stukken mager vlees zoals kip of vis

Avondsnack:

 • 1 kopje thee met minder of geen suiker
 • 1 kop gekookte chana of pinda’s
 • Of 1 kop BhelPuri
 • Of 1 Groentenbroodje zonder Kaas of Boter

Diner:

 • 1 Kom Groentesalade
 • Eén kop Dhaliya Khichdi of 1 kop Mix veg bruine rijstpulao of 2 Wheat Phulkas
 • 1 kop Sabzi met kip/vegetarisch/vis
 • 1 Glas magere Karnemelk

OPMERKING: Dit is een algemeen plan dat alleen als referentie mag worden gebruikt. U moet een diëtist of een voedingsdeskundige raadplegen om een ​​maaltijd uit te stippelen die het beste past bij uw specifieke individuele behoeften.

Levensstijl voor diabetes:

Diabetes wordt voornamelijk veroorzaakt door leefstijlproblemen. Te veel eten, zittend werk, gebrek aan lichaamsbeweging, onregelmatige slaapgewoonten en te veel stress leiden tot Diabetes. Men moet enkele eenvoudige veranderingen in levensstijl aanbrengen om dit probleem aan te pakken:

1. Eet gezond:

Als je honger hebt, kies dan voor gezonde eetopties voor diabetespatiënten, zoals fruit of magere snacks, in plaats van vettig junkfood.

2. Oefening:

Oefening indien onmisbaar voor diabetespatiënten. U moet een trainingsregime starten dat meerdere activiteiten omvat, zoals wandelen, fietsen, joggen. Stel doelen en probeer ze te bereiken.

3. Regelmatige controles:

U moet regelmatig bloed laten controleren om ervoor te zorgen dat uw glucosewaarden goed op peil blijven. Houd ook een thuiskit bij de hand om ze regelmatig te controleren.

4. Spanning:

Men moet stress beheersen om met diabetes om te gaan. Yoga en meditatie kunnen je helpen gemoedsrust te behouden en je emoties onder controle te houden

Trainingsplan voor diabetespatiënten:

De training is onmisbaar voor diabetespatiënten. Het wordt aanbevolen om enkele van deze oefenvormen te combineren om u te helpen uw bloedsuikerspiegel op peil te houden:

 • Stevig wandelen
 • Joggen
 • Wielersport
 • Aërobe met lage impact
 • Zwemmen
 • Trappen lopen
 • Yoga
 • Dansen

U moet streven naar ten minste 30 minuten bewegingsregime per dag, gedurende ten minste 5 dagen per week. Verhoog langzaam uw activiteiten en voeg meer variatie aan fysieke oefeningen toe.

Dus het punt dat we met dit artikel proberen te maken, is dat een diabetesdieet tegelijkertijd gezond en lekker kan zijn! Je hoeft jezelf niet uit te hongeren of je smaakpapillen te beperken om deze aandoening te overwinnen. Volg gewoon een uitgebalanceerd dieet met een actieve levensstijl om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en een gelukkig, gezond leven te leiden!

VRIJWARING: De informatie in dit artikel is louter informatief. Het mag niet worden beschouwd als een vervanging voor het advies van de arts. Ook hebben dieetplannen verschillende soorten effecten op individuen en daarom moet u altijd uw arts raadplegen voordat u het uitprobeert.

Veel Gestelde Vragen:

1. Is het een dieetplan zonder koolhydraten aanbevolen voor diabetes??

Absoluut nee! Niet alleen voor diabetes, maar zelfs voor gezonde personen, kan een koolhydraatarm dieet u meer bijwerkingen dan voordelen opleveren. Ons lichaam heeft een minimale hoeveelheid koolhydraten nodig om het systeem van brandstof te voorzien en zich energiek te voelen. Tegelijkertijd bestaat een koolhydraat-negatief dieet uit hoge eiwitten en vetten die het cholesterolgehalte in het lichaam kunnen verhogen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

2. Moet ik snoep volledig verminderen als ik diabetes heb??

Als je een zoetekauw bent, vind je het misschien moeilijk om een ​​diabetesplan te volgen. Diabetici mogen echter wel snoep eten, maar met mate. Het is zelfs nog beter om traditionele met vet en suiker beladen snoepjes te vervangen door natuurlijke desserts zoals yoghurt, sorbets van bevroren fruit, dadels enz. Naast het bevredigen van je zoete trek, kunnen deze voedingsmiddelen ook goede voedingsstoffen oppompen..

3. Wat is de rol van lichaamsbeweging bij het omgaan met diabetes??

Hoe gezond je dieet ook is, als je een zittend leven leidt, komen de calorieën in je lichaam terecht als vetophopingen. Oefening is dus een must om diabetes type II onder controle te houden. Het wordt aanbevolen om ten minste 20-30 minuten aan fysieke activiteit te doen, zoals wandelen, joggen of een training om de voordelen van een diabetisch maaltijdplan te maximaliseren.