Het ketogene dieetplan is in feite een dieet met weinig koolhydraten en een hoge vetinname. Het is tegenwoordig populair geworden vanwege het vermogen om snel, veilig maar effectief kilo’s kwijt te raken. Het gaat om het verminderen van uw inname van koolhydraten en het vervangen van het meeste door vet. Dit proces brengt je lichaam in een metabolische toestand die ketose wordt genoemd, waarbij een verhoogde hoeveelheid ketonen in het lichaam wordt geproduceerd.

Wanneer dit gebeurt, begint het lichaam zeer efficiënt vet te verbranden en verandert het in ketonen. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte en het metabolisme van het lichaam verschuift voornamelijk naar ketonen uit vet dan naar koolhydraten. Een studie beweerde dat mensen 3 keer sneller en beter gewicht verloren dan andere rage diëten. Ze hadden ook een verbeterd cholesterol- en algehele gezondheidsniveau.Ketogeen dieetvoedsel

Een ketogeen dieetplan vereist dat een persoon de koolhydraatinname van een persoon bijhoudt. De dagelijkse inname van eiwitten wordt aangepast aan de lengte en het geslacht. Het typische ketogene dieet neemt 70% calorieën uit het vet dat in het lichaam aanwezig is, 20% uit eiwitten, 5-10% uit koolhydraten. Het ketogene dieet is extreem vullend omdat het voornamelijk vet is en het hongergevoel in hoge mate vermindert.

Oorsprong van het ketogene dieet:

Het oorspronkelijke keto-dieet was het klassieke keto-dieet, ontworpen door Dr. Russell Wilder in Mayo Clinic voor de behandeling van epilepsie. Klassieke keto verandert de inname van verschillende macronutriënten in 4 delen vetinname voor elke 1 deel koolhydraten en eiwitten. 90% van de energiebehoefte wordt gedekt door vetten in een keto dieet, 6% uit eiwitten en 4% uit koolhydraten. Deze verhouding verandert de manier waarop energie in het lichaam wordt gemetaboliseerd en veroorzaakt een toestand die ketose wordt genoemd. Het heeft een verscheidenheid aan therapeutische voordelen voor zieken en ook voor gezonde mensen. Het lichaam wordt gedwongen om calorieën uit zijn eigen vetopslag te verbruiken in plaats van afhankelijk te zijn van de inname via de voeding, waardoor het uiterst effectief is voor gewichtsverlies. (1)

Soorten Keto-dieet:

 1. Standaard of klassiek ketogeen dieet: Het is een koolhydraatarm, eiwitrijk en vetinnamedieet. Het bestaat uit 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraten.
 2. Eiwitrijk ketogeen dieet: Het is vergelijkbaar met het klassieke keto-dieet, maar bevat meer eiwitten, ongeveer 35%.
 3. Gericht Keto-dieet: Hiermee kunt u specifiek koolhydraten toevoegen rond trainingstijden.
 4. Cyclisch Keto-dieet: Het omvat afwisselende cycli van keto-dagen en dagen met veel koolhydraten, zoals 5 keto-dagen gevolgd door 2 dagen koolhydraatdieet.

Het klassieke keto-dieet is de populaire versie onder rage dieters, terwijl de andere worden gebruikt door bodybuilders en atleten.

Hoe te gaan voor een ketogeen dieet:

 1. Doe eerst grondig onderzoek om het onderliggende mechanisme van het ketogene dieet te begrijpen en hoe het echt werkt en de risico’s die eraan verbonden zijn. U kunt uw arts raadplegen of YouTube-video’s bekijken of op internet lezen.
 2. Verwijder al het koolhydraatrijke voedsel dat in het dieet aanwezig is. Alle volkoren granen zijn voorbeelden van koolhydraatrijk voedsel. Rijst en gepofte rijst zijn ook inbegrepen.
 3. De inname van eiwitten moet worden verhoogd in vergelijking met koolhydraten in uw dieet.
 4. Ketogeen voedsel is van nature natuurlijk, heel voedsel. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals suikers, zoetstoffen, zoete gerechten etc. Inname hiervan tijdens het dieet kan een negatief effect hebben op de gezondheid.
 5. Gehydrateerd blijven is erg belangrijk omdat er alleen koolhydraatarme voedingsmiddelen worden gegeten.

Wat is ketogeen dieetvoeding:

Voedingsmiddelen die je kunt eten in het Keto-dieet:

 1. Ei: Eiwitten worden als zeer eiwitrijk beschouwd.
 2. Vis: Het bevat veel eiwitten en veel voedingsstoffen. Vette vis zoals makreel, tonijn kan in uw dieet worden opgenomen.
 3. Soja Boon: Het bevat ongeveer 54% eiwit en houdt tegelijkertijd de maag vol.
 4. Donkere en bladgroenten moeten worden geconsumeerd. Andere groenten zoals tomaat en paprika kunnen ook worden toegevoegd.
 5. Noten en zaden zoals pinda’s, cashewnoten, pistachenoten, lijnzaad etc. zijn goed om te kauwen tijdens snackpauzes.
 6. Boter en room bevatten veel vet en kunnen worden toegevoegd.
 7. Vlees zoals rood vlees, ham, spek, kalkoen met een hoog vetgehalte.
 8. Onverwerkte kaas kan worden opgenomen.
 9. Oliën, vooral olijfolie en kokosolie, kunnen worden gegeten in een ketogeen dieet.
 10. Specerijen kunnen worden geconsumeerd zoals zout, peper enz.

Als je uit eten moet, kies dan voor diëten op basis van vet of eiwitten, zoals eieren en vlees. Bestel meer groenten en kies bij voorkeur voor een opt-out van het dessert.

Te vermijden voedingsmiddelen in het Keto-dieet:

 1. Hoge inname van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen zoals smoothies, cake, chocolade, ijs enz..
 2. Granen en zetmeel zoals rijst, pasta, ontbijtgranen enz.
 3. Ongezonde vetten zoals mayonaise etc.
 4. Alcohol
 5. Wortelgroenten zoals bieten, aardappelen etc.
 6. Peulvruchten zoals bonen, linzen etc.
 7. Bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met veel koolhydraten.

ketogeen dieet

Voorbeeldmaaltijdplan voor ketogeen dieet:

Ontbijt:

Het kan bestaan ​​uit 500-600 calorieën, met 50 gram vet, 25 gram eiwit en 5 gram koolhydraten. Voorbeelden zijn beboterde en gepocheerde eieren met slagroom en spek.

Lunch:

Het kan uit 700-800 calorieën bestaan, met 60 gram vet, 25 gram eiwit en 10 gram koolhydraten. Voorbeelden zijn gegrilde kip met olijfolie, salade met groenten en ranchdressing.

Diner:

Het kan bestaan ​​uit 500-600 calorieën, met 50-60 gram vet, 20 gram eiwit en 5 gram koolhydraten. Voorbeelden zijn gegrilde steak met boter en slagroom en broccoli en champignons.

Voordelen van het ketogene dieetplan:

1. Het verhoogt het metabolisme van het lichaam om de reeds aanwezige vetten te gebruiken en te verbranden. Bij een koolhydraatrijk dieet wordt het in het lichaam aanwezige vet niet gemakkelijk verbrand en wordt het op een later tijdstip zeer moeilijk te gebruiken. Ketose helpt bij het mobiliseren van vetten als de energie die het lichaam nodig heeft om verschillende activiteiten uit te voeren.

2. Dit dieet wordt gebruikt voor verschillende chronische ziekten zoals kanker, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, epilepsie, PCOS, acne enz.

3. Een ketogeen dieet verzacht bij veel mensen de honger, waardoor de hunkering naar vet van buitenaf en onbewerkt voedsel wordt verminderd. Wat is er beter dan een koolhydraatarm dieet te volgen en niet zo hongerig te zijn als gewoonlijk??

4. Gewichtsverlies:

Het ketogene dieetplan kan helpen bij meer en effectief gewichtsverlies en dit is een van de beste manieren om gewicht te verminderen door gezond voedsel te eten dat helpt bij het bevorderen van de fysieke activiteiten van het lichaam. Volgens veel onderzoeken is bewezen dat een dergelijk koolhydraatarm dieet mensen in staat kan stellen gemakkelijker, veel sneller af te vallen dan vetarme diëten. Zelfs als iemand voedingssupplementen gebruikt, kan men niet zomaar afvallen door dat te hebben.

5. Een persoon kan gemakkelijk overtollig water uit zijn lichaam verwijderen met behulp van dergelijke dieetplannen. Men kan hun inname van slechte calorieën beperken, die niets anders doen dan in het lichaam achterblijven in de vorm van overtollig vet. Wanneer de nier natrium begint te verliezen, zal dit resulteren in snel gewichtsverlies.

6. Vermindert centrale obesitas:

Een ketogeen dieet is ook goed voor het mobiliseren van het buikvet, dat een van de belangrijkste factoren is die bepalend is voor gewichtsverlies. Het buikvet bepaalt of het gemakkelijk is om af te vallen en ook voor veel ziekten zoals diabetes en bloeddruk. Dit is een van de belangrijkste feiten om in gedachten te houden wanneer iemand de voordelen van een koolhydraatarm dieet probeert te bepalen.

7. Hartziekte:

Een ketogeen dieet zal helpen bij het verhogen van een gezond of goed cholesterolgehalte. HDL betekent in het algemeen de lipoproteïnen die in het algemeen het cholesterol door het bloed vervoeren. LDL vervoert het cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam en maakt het nuttig. Keto-dieet wijzigt alle risicofactoren van hartaandoeningen zoals HDL, LDL-cholesterol, bloeddruk enz..

8. Suikerziekte:

Een koolhydraatarm of ketogeen dieet kan nuttig zijn voor het lichaam, omdat het helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het helpt bij het aanzienlijk verbeteren van de toestand van mensen die lijden aan diabetes type 2, die wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikers en verminderde insuline. Koolhydraten worden over het algemeen gesegmenteerd in kleinere suikergroepen of glucose in het lichaam, van waaruit ze in de bloedbaan terechtkomen en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Een koolhydraatarm of ketogeen middel helpt dit te voorkomen.

Een onderzoek toonde aan dat mensen die keto-diëten volgden de insulinegevoeligheid met 75% verbeterden en veel effectiever gewicht verloren. (2)

Risico’s van ketogeen dieetplan:

 • Het kan even duren voordat uw lichaam zich aanpast aan de nieuwe stofwisselingsveranderingen en het nieuwe dieet.
 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn een slechte mentale functie, slaapproblemen, verminderde energie, slecht slapen, enz..
 • Het kan ook de water- en micronutriëntenbalans van het lichaam veranderen.
 • Dit dieet moet met uiterste voorzichtigheid worden gevolgd bij diabetes- en hypertensiepatiënten en alleen na het inwinnen van professioneel medisch advies, indien goedgekeurd.
 • Dit dieet is mogelijk niet geschikt voor atleten die spieren aan hun lichaam willen toevoegen.

Een ketogeen dieetplan kan wonderen doen bij het verminderen van het gewicht en het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel bij diabetici. De toepassing ervan op verschillende therapeutische gebieden is met grote sprongen toegenomen, zoals epilepsie, kanker, acne enz. Dat gezegd hebbende, elk dieet werkt alleen als je op de lange termijn consistent bent. Denk je dat het keto-dieet iets voor jou is? Zo ja, laat het ons weten als ons artikel u ten goede komt.

Vrijwaring: De hier verstrekte informatie is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg altijd uw zorgverlener bij medische vragen of voordat u met dit dieet begint.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik ooit nog koolhydraten eten??

antw: Ja. Nadat u uw gewenste gewicht heeft bereikt, verhoogt u uw inname van koolhydraten heel erg langzaam. Eet geen koolhydraten direct na het stoppen met keto.

2. Mijn adem en urine ruikt fruitig. Moet ik gealarmeerd zijn??

antw: U hoeft zich geen zorgen te maken. De geur wordt geassocieerd met een verhoogde productie van ketonen en ketose in het lichaam.

3. Is ketose gevaarlijk voor de gezondheid??

antw: Mensen verwarren het met ketoacidose, dat voorkomt bij diabetes. Ketose is natuurlijk en gezond.

4. Hoe overwin ik slechte energie en vermoeidheid??

antw: Voeg supplementen zoals mineralen en MCT-oliën toe aan uw dieet en voeg in eerste instantie een paar koolhydraten toe.