Винаги сме имали представа за празника в стил Пенджаби в нашите филми. Но ако искате поглед към буйния дух и великолепния начин на живот, трябва да изпитате фестивалите в Пенджаб от първа ръка. Това състояние се нарича земя на пет реки, защото през него текат пет бълбукащи реки. Пенджаб е държава, най-известна със своето културно богатство, сгряващи сърцето хора и магнитни полета.

известни фестивали на Пенджаб

Нека да преминем през тази статия, за да научим за най -великото проявление на пенджабската култура чрез техните фестивали, представяйки красиво тяхната истинност и ценности.

Големите фестивали, отбелязвани в Пенджаб:

Пенджаб е една от земеделските плодородни земи в страната и повечето от неговите фестивали се въртят около селското стопанство. В резултат на това фестивалите в Пенджаб ви дават представа за традицията и вълнението, свързани с тях.

1. Лори:

фестивал lohri в пенджаб

Lohri е зимният фестивал на реколтата в Пенджаб, където свещеният огън на Lohri се запалва, за да достигне небето, когато мъглата, студените вълни хвърлят магията си в най -дългата зимна нощ. Дните започват да стават по -топли и по -дълги след Lohri, тъй като хората призовават бога на Слънцето за топлина. Празничният дух се подсилва допълнително със силната и буйна народна музика и танци. По този повод се приготвят традиционни ястия като Sarson da saag, Makki di roti, til ориз.

Ключово привличане: Огънят и хората се въртят около огъня, пеейки народни песни и танцувайки.

Кога: Януари.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

2. Басан Панчами:

Въпреки че Basant Panchami се празнува в цялата страна, усърдието, с което се празнува в Пенджаб, го прави още по -специален. Този колоритен фестивал отбелязва началото на пролетта в Индия и на този ден богинята Сарасвати е почитана и считана за много благоприятна. Затова хората смятат, че това е светъл ден, за да започнат нещо ново, например да си купят къща.

Ключово привличане: Хората носят ярко жълти дрехи, за да се покланят на богинята Сарасвати и можете да видите цветни хвърчила, летящи в небето.

Кога: Февруари.

Където: Навсякъде в Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

3. Байсахи:

празник baisakhi в пенджаб

Baisakhi е фестивалът на реколтата в Пенджаб, който красиво отбелязва всички професионални възможности чрез фестивали. Поводът за прибиране на първата реколта се празнува като Baisakhi. Хората от цялата държава се радват с ентусиазъм на плодовете на труда, който полагат през зимата. Този фестивал отбелязва и първия ден от новата година на сикхите и събирането на първата реколта.

Ключово привличане: Хората в цялата държава изпълняват Bhangra, носейки традиционни дрехи. Много панаири се организират, където щандовете за храна са най -важните.

Кога: април.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

4. Маги:

фестивал maghi в пенджаб

Маги е мела помощ в паметта на четиридесет сикхски мъченици и се провежда всяка година в Мукцар сахиб. Първоначално този фестивал е споменат и наблюдаван от третия гуру на сикхизма, гуру Амар Дас. Но по -късно започна традицията да се почитат мъчениците от сикхите, отдали живота си, за да защитят десетия гуру. Хората ядат хеер, приготвен в сок от захарна тръстика по време на честването на този празник.

Ключово привличане: Голямо събиране на сикхи и кхери, приготвени в сок от захарна тръстика.

Кога: Януари.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

5. Тиян:

фестивал teeyan в пенджаб

Teeyan се празнува, за да приветства пристигането на мусона, а също така е и женски танцов фестивал. Млади индийски жени връзват люлки за дърветата за фестивала Teej в Пенджаб, облечени с лъскави и цветни дрехи. Омъжените жени предлагат молитви след танци за благосъстоянието на съпрузите си и пеят песни, които красиво изобразяват любовта им към съпрузите.

Ключово привличане: Суинг, танцът Geedha и музика.

Кога: Юли август.

Където: По целия Пенджаб.

6. Джор Мела:

Jor Mela или Shaheedi Jor Mela се празнува в чест на мъченическите синове на Гуру Гобинд Сингх и е религиозно събрание. Той се провежда в Gurudwara Fatehgarh sahib в квартал Fatehgarh Sahib в Пенджаб през декември всяка година и се посещава от религиозни последователи в лакове. Шествието по улиците, рециталът на свещената книга на сикхите са акцентите на този фестивал.

Ключово привличане: Шествията по улицата.

Кога: Декември.

Където: Квартал Фатехгарх сахиб.

Продължителност на фестивала: Три дни.

7. Гурупураб:

Гурупураб е въпрос на духовност за сикхите и е един от важните фестивали на Пенджаб. Този фестивал отбелязва много почитаните годишнини от рождението на сикхски гуру от сикхската общност. Религиозното шествие с пеенето на свети химни бележи началото на този фестивал. По време на този благоприятен фестивал можете да се насладите на сладкия и свещен лангар, да поднесете молитви и да потърсите благословия.

Ключово привличане: Религиозни шествия.

Кога: Ноември.

Където: В цялата държава.

Продължителност на фестивала: Един ден.

8. Хола Мохала:

Фестивалът Hola Mohalla в Пенджаб

Хола Мохала е един от известните фестивали, празнувани в Анандпур Сахиб и Киратпур Сахиб, след като цялата нация празнува Холи. Гуру Говинд Сингх е приел Халса Пант, който хората от тази държава отбелязват. Лангар, пътека, киртан са подредени, а гурудварите са украсени красиво. Философиите на живота, преподавани от великите сикху гуру, се запомнят по време на този фестивал, а регионът е напоен с духовни вибрации.

Ключово привличане: Религиозни програми, културни дейности, конна езда от Ниханг, лангар в Гурудвара.

Кога: Март.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Три дни.

9. Чапар Мела:

Chappar Mela е един от грандиозните фестивали в Пенджаб, който се чества в памет на Гуга Пир в памет на неговото слизане. Освен с различни традиции, този панаир е изпълнен с музика и танци всяка година през септември. Освен това хората се покланят на Господаря на змията по време на този празник и тази традиция започва преди около 150 години.

Ключово привличане: Забавни дейности, музика и танци.

Кога: Септември.

Където: Лудхиана.

Продължителност на фестивала: Три дни.

10. Karwa Chauth:

Karwa Chauth е виден фестивал, празнуван в цяла Северна Индия, и има специално място в фестивалите в Пенджаб. Празнува се в месец Картик, когато омъжените и сгодени жени постиха бързо от изгрев до изгрев на Луната. Те се молят за дълъг живот и здраве на партньорите си и са красиво представяне на връзката между семейните двойки.

Ключово привличане: Жените се обличат така, както са били в деня на сватбата. Жените постят, след като погледнат луната.

Кога: Октомври.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

11. Дивали:

дивали в пенджаб

Дивали е поредният фестивал, широко празнуван в регионите на Пенджаб, където хората осветяват къщите си максимално и ги украсяват в народното изкуство. Сладките се предлагат и разпространяват. Златният храм в Амритсар украсява и украсява себе си, докато земните лампи са настроени да плават отпред точно като новобрачна булка.

12. Tikka или Bhai Dooj:

Tikka, известен като Bhai Dooj, е фестивал, празнуван ден след Дивали и означава красивата връзка между братя и сестри. Сестрите се молят за дългия живот на брат, като нанесат тика на челото му. Докато братът обсипва сестрата с подаръци и сладкиши помежду си.

Ключово привличане: Празнуване на красивата връзка между братя и сестри, подаръци и сладкиши.

Кога: Ноември.

Където: По целия Пенджаб.

Продължителност на фестивала: Един ден.

Можете да изпитате ентусиазма и колорита на Пенджаб по време на фестивали. Хората в това състояние приемат всички с отворени обятия и никога няма да се окажете сами на това място. Всички големи фестивали са свързани със земеделието и са неразделна част от живота им. Отбележете календара си за датите на тези фестивали, преди да планирате посещение в Пенджаб. Затова не забравяйте да ни уведомите, ако сте намерили тази статия за полезна!

ЧЗВ:

1. Кои са любимите артикули за пазаруване, които можете да си купите в Пенджаб?

Отговор: Ето списъка с някои от артикулите, които можете да закупите като сувенир за вашето посещение в Пенджаб:

 • Пенджаби джути.
 • Пенджабски костюм.
 • Кисели краставички Амрицари.
 • Гривни.
 • Парандхис.
 • Пенджабски пулкари.
 • Вълнен текстил.

2. Кои са известните народни танцови форми на Пенджаб?

Отговор: Някои от известните фестивали, които са уникални за Пенджаб, са:

 • Гида.
 • Бхангра.
 • Дхаман.
 • Bhand.
 • Даф.
 • Naqual.

3. Защо Baisakhi се празнува в Пенджаб?

Отговор: Baisakhi се счита за национален фестивал на Пенджаб. Той отбелязва събирането на първата реколта за годината и според календара на сикхите се счита и за първия ден на новата година.