Андхра Прадеш е един от видните щати в южните части на Индия и можете да изпитате красивите традиции и култура по време на фестивали. Големият спектър от култури и фестивали на Андхра Прадеш го правят един от най -посещаваните щати в Индия. Всеки дом на телугит е украсен с голям ентусиазъм по време на тези фантастични културни и религиозни фестивали.

Паметниците, религиозните забележителности и няколко места в югоизточната държава са митологично и културно значими. Нека да преминем през тази статия, за да научим повече за изтъкнатите фестивали на Андхра Прадеш.

Големи фестивали & Чествани панаири в Андхра Прадеш:

Изброихме някои от известните панаири и фестивали на Андхра Прадеш, които хората празнуват с помпозност и ентусиазъм. За да изпитате живата култура, практикувана в това състояние, планирайте пътуване по време на фестивали и панаири.

1. Макара Санкранти:

Makara Sankranthi фестивали на Андхра Прадеш

Понгал или Макара Санкранти се празнува грандиозно във всяка част на Индия, но всеки регион придава уникалност на този красив фестивал. Makara Sankranthi е един от популярните фестивали на реколтата в Индия. В Андхра Прадеш този фестивал се празнува три дни. Първият ден е Bhogi, по време на който хората изгарят стари неща от къщите си, освобождавайки се от негативизъм. Вторият ден е Санкранти, където къщите са украсени красиво с ранголи и се обличат в нови дрехи. Третият ден е Канума, където фестивалът кулминира.

Ключово привличане: Красив ранголис пред всички къщи, красиво декориран вол, бой с петел, вкусни сладки и солени ястия, бикове.

Кога: Януари.

Където: В цялата държава.

Продължителност на фестивала: 3 дни.

2. Угади:

Нова година на Угади в Андхра Прадеш

Угади отбелязва новата година според лунно -слънчевия календар в индуизма и се празнува с голям ентусиазъм в Андхра Прадеш. В някои части на страната се нарича още Гуди Падва. Специалността на този фестивал е, че хората приготвят туршия, която има шест вкуса: сладко, пикантно, два вида кисело, сол и горчиво, които изобразяват различни преживявания, с които се сблъскваме в живота, и как трябва да ги приемем.

Ключово привличане: Приготвяне на Ugadi Pachadi (туршия), комбинация от шест вида вкусове, Panchanga Sravanam.

Кога: Март или април.

Където: Навсякъде в Андхра Прадеш.

Продължителност на фестивала: Един ден.

3. Винаяка Чатурти:

ганеш чатурти в андра прадеш

Ganesh Chathurthi е един от известните фестивали, които се празнуват в цяла Индия. В Андхра Прадеш този фестивал се нарича още Винаяка Чатурти и отбелязва раждането на лорд Ганеша. На този благоприятен ден хората отправят молитви към Ганеша с листа, цветя. Те приготвят ястия като модаци и оризови топки, които се считат за любимите храни на божеството.

Ключово привличане: Големи пандали с идолите на лорд Ганеша.

Кога: Август или септември.

Където: В цялата държава, но популярно в Канипакам, Мачилипатнам.

Продължителност на фестивала: 11 дни.

4. Тирумала Тирупати Брахмоцавам:

Фестивалът Брахмоцавам в Тирупати, Андхра Прадеш

Храмът Тирумала Венкатешвара се намира в Тирупати, а Тирумала Тирупати Брахмоцавам е индуски фестивал, който се празнува в този храм всяка година в продължение на девет дни. През деветте дни на този фестивал се извършват няколко ритуали за господаря. А на деветия ден лорд Венкатешвара е взет като шествие на паланкин. Хора от всички краища идват да станат свидетели на това блажено събитие.

Ключово привличане: Красивото шествие на лорд Венкатешвара, където господарят е украсен всеки ден по различен начин, също се използва различна колесница (ваханам), което го прави уникален.

Кога: Октомври.

Където: Тирумала.

Продължителност на фестивала: 9 дни.

5. Коледа:

Коледа в Андхра Прадеш

Коледа носи радост не само на хората от Андхра Прадеш, но и по целия свят. Този празник отбелязва рождението на Христос и хората започват този празничен ден, като пеят химни за великите дела на Исус Христос. През това време в Андхра Прадеш се организират няколко мела и панаири. Сирийските християни спазват този празник с добре декорирани слонове, цветни чадъри и проницателни религиозни ритми, уникални за Коледа в това състояние.

Ключово привличане: Красиво декорирани къщи и църкви, Хората пеят религиозни химни.

Кога: Декември.

Където: В цялата държава.

Продължителност на фестивала: Два дни.

6. Шри Раманавами:

шри рама навами в андра прадеш

Шри Рама Навами отбелязва годишнината от рождението на Господ Шри Рама. Той също така означава брака на Господ Шри Рама със Сита, който се нарича Ситарама Калянам. На този благоприятен ден хората приготвят много деликатеси, но известните, предлагани като Прасад, са напоени с моун дал и панакам.

Ключово привличане: Калянам на Шри Рама и Сита.

Кога: Март или април.

Където: Vontimitta, в цялата държава.

Продължителност на фестивала: Един ден.

7. Дивали:

Дивали в Андхра Прадеш

Дивали е поредният фестивал, който озарява красиво целия щат Андхра Прадеш. Наричан още фестивал на светлините, той се празнува в деня на новолунието и е един от най -важните индуски фестивали. Тъмнината на безлунното небе е озарена от фойерверки, които изглеждат великолепно. Панаирите и вкусните сладкиши са специалитетите на Дивали в Андхра Прадеш.

Ключово привличане: Ярко осветени къщи и петарди.

Кога: Октомври или ноември.

Където: Навсякъде в Андхра Прадеш.

Продължителност на фестивала: Един ден.

8. Маха Шиваратри:

маха шиваратри в андра прадеш

Маха Шивратри се празнува в нощта на Кришна Чатурдаши и е фестивал, посветен на Бог Шива. Хората постят през целия ден, посещават храмовете вечер и остават будни през цялата нощ, пеейки предани песни. Да останеш буден цяла нощ се нарича джагаран и хората изпълняват бхаджани, за да ги поддържат остри. Шиваратри се смята за един от най -старите фестивали на Андхра Прадеш.

Ключово привличане: Хората постят през целия ден, пеят химните на Господ Шива и остават будни през цялата нощ.

Кога: Февруари или март.

Където: Храм Калахастешвара, храм Бхрамарамба Маликарджунасвами.

Продължителност на фестивала: Един ден.

9. Dussehra:

dussehra в андра прадеш

В южните щати на Индия Душера се нарича Виджаядашами и Дасара и се празнува десет дни. През деветте дни на този фестивал богинята е облечена в различни аватари, като Лакшми, Сарасвати, Анапурна и т.н., а на десетия ден богинята е облечена като Дурга. В допълнение, някои хора имат традиция да подреждат кукли по атрактивен начин, наречен „Бомала Колуву“.

Ключово привличане: Богинята е облечена в различни аватари за деветте дни, а на десетия ден е украсена като Дурга Деви.

Кога: Септември или октомври.

Където: Виджаявада.

Продължителност на фестивала: Десет дни.

10. Мухарам:

Мухарам е вторият най -свещен месец след исляма след Рамазан. Мухарам отбелязва началото на ислямската нова година и е първият месец от ислямския календар. В мюсюлманската култура Мухарам служи като врата към нови начала и нови възможности през следващата година и затова е от голямо значение в мюсюлманската култура. В допълнение, този фестивал е в памет на Хюсеин ибн Али и мюсюлманите се молят за опрощение на греховете.

Ключово привличане: Мюсюлманите се събират и се молят за прошка за греховете си.

Кога: Август.

Където: В цялата държава.

Продължителност на фестивала: Един ден.

11. Сириманотсавам:

Pydithalli Ammavaru Sirimanothsavam във Визиананагарам Андхра Прадеш

Сриманотсавам се празнува в храма Визиананагарам Пидитали амавару в крайбрежния район на Андхра Прадеш и се счита за най -значимия регионален фестивал. Значението на Сириману е голямо дърво, издълбано във формата, поискана от свещеника с разрешение на собственика на дървото. По време на утсавам издълбаното дърво се издига като Сириману и се почита. В деня на фестивала грандиозно шествие на Сириману се пренася по улиците на град Визиананагарам.

Ключово привличане: Колесница Анджали, Колесница от бял слон и Сириману фаладара.

Кога: Октомври-ноември.

Където: Визиананагарам.

Продължителност на фестивала: Повече от десет дни.

12. Ротела Пандуга:

Честван в Bara Shaheed Dargah в Nellore, Rotiyaan ki eid или Rottela panduga е ежегоден тридневен фестивал. Това събитие е фестивал на 12 мъченици, чиито тленни останки са погребани в комплекса и се чества през месец Мухарам. Хората от различни части на страната посещават светилището и следват религиозната практика на размяна на роти.

Ключово привличане: Хората посещават светилището и си разменят роти.

Кога: Септември.

Където: Бара Шахид Дарга, Нелоре.

13. Prabhala Theertham:

Konaseema prabhala theertham andhra pradesh

източник

Prabhala Theertham или Prabhala panduga се празнува на третия ден от фестивала Sankranthi Kanuma с много ентусиазъм. Зимният сезон оживява природата в региона Konaseema, което го прави любима туристическа дестинация, докато резонира с телугу културата. По време на този фестивал използвайте бамбук за приготвяне на прабхалу и след това го украсете с цветни дрехи и хартия. Този прабхалу се използва за инсталиране на идола на Господ Шива и посещение на Прабхала teertham, като прави билайн към Jagganna thota. Десетки хиляди посетители се тълпят на това място, за да изживеят невероятно преживяване.

Ключово привличане: Търговски щандове, Цветно прабхалу, Тълпи.

Кога: Януари.

Където: Konaseema.

Продължителност на фестивала: Един ден.

14. Лакшминарасимха Свами Калянам, Антарведи:

Лакшминарасимха Свами Калянам, Антарведи Андхра Прадеш

източник

Разположен в Антарведи, храмът Лакшми Нарасимха Свами е построен през 15 и 16 век. Този храм се намира на мястото, където се срещат Бенгалският залив и Вашиста Годавари, което го прави запомнящ се. Lakshminarasimha Kalyana mahotsavam се празнува от Magha Sudha Saptami до Magha bahula padyami доста красиво.

Ключово привличане: Калянам на Лакшминарасимха Свами.

Кога: Февруари-март.

Където: Антарведи.

Продължителност на фестивала: Един ден.

15. Висаха Уцав:

Висаха Уцав - Андхра Прадеш

Visakha Utsav се организира от държавното правителство и е един от известните културни фестивали на Андхра Прадеш. Този фестивал ви помага да изследвате красиво културите в Южна Индия и продължава четири дни. Няколко обиколки на наследството, изложби на облекла, цветни магазини, традиционни занаяти, спортни събития и културни шоута са акцентът на този фестивал. Хората идват в голям брой, за да станат свидетели на това събитие.

Ключово привличане: Културни предавания, спортни събития, традиционни занаяти.

Кога: Краят на декември.

Където: Р. К. Бридж, Вишакхапатнам.

Продължителност на фестивала: Четири дни.

16. Фестивал на храната и танците Rayalaseema:

Фестивалът за храна и танци Rayalaseema е правилното място да се насладите на културата, занаятите и храната на района Rayalaseema в Андхра Прадеш. Много хора с ентусиазъм участват в изложбите и изложбите, като се събират в района Раяласеема. Затова хората, които искат да се насладят на автентичната култура и храна, не трябва да пропускат този фестивал.

Ключово привличане: Автентична местна кухня и културни изпълнения.

Кога: Октомври.

Където: Chittoor.

Продължителност на фестивала: Девет дни.

17. Фестивал Лумбини:

Организиран от отдела по туризъм на държавното правителство на Андхра Прадеш, фестивалът Лумбини е будистки фестивал, който се празнува всяка година през декември. Този фестивал красиво означава будистката култура с усилията на държавното правителство. Това е един от големите фестивали на Андхра Прадеш и можете да видите стъпките на хиляди посетители всяка година.

Ключово привличане: Будистко изкуство, култура, традиция.

Кога: Декември.

Където: Нагарджунасагар.

Продължителност на фестивала: Три дни.

18. Холи:

холи в андра прадеш

Холи е известен като фестивал на цвета. Празнува се в месец Фалгуна. Това се случва през март в английския календар. Това е времето, когато всички хора се поливат един с друг с боя и цветна вода. Използването на множество цветове в този фестивал означава настъпването на добра и изобилна пролетна реколта.

Индия е страна с разнообразни култури и традиции. Тази статия ви дава поглед към известните фестивали и панаири на Андхра Прадеш, които хората от този щат празнуват с голям ентусиазъм. Маркирайте празненствата, които искате да преживеете, в календара и планирайте пътуването си по всяко време. Не забравяйте да ни уведомите, ако сте намерили статията за полезна!

ЧЗВ:

1. Къде можете да преживеете значимите фестивали на Андхра Прадеш?

Отговор: Всички големи фестивали се празнуват с помпозност и ентусиазъм в цяла Андхра Прадеш. Но някои места в този щат представят видно красотата на някои от големите фестивали.

  • Макара санкранти в Гунтур.
  • Угади във Виджаявада.
  • Винаяка чавити в Канипакам и Мачилипатнам.
  • Фестивал Лумбини в Нагарджунсагар.

2. Какви са някои от специалните ястия, приготвени по време на фестивалите в Андхра Прадеш?

Отговор: Всеки фестивал има уникални за този фестивал хранителни продукти. Например ориз кхеер, пулихора, понгал, вен понгал, ориз кхеер и сакиналу са някои празнични рецепти, приготвени от Андхра Прадеш.

3. Кога е подходящият момент за посещение на Андхра Прадеш?

Отговор: Възползвайте се максимално от посещението в Андхра Прадеш, от ноември до февруари през зимните сезони, направете престоя си приятно преживяване.