В Индия можем да намерим различни култури и традиции в различни региони, които варират от Северна Индия до Южна Индия. В Западна Индия Западен Бенгал е оживен с множество фестивали, които се провеждат годишно. Тази статия изброява важните фестивали на щата Западна Бенгалия.

Известна култура и фестивали на Западен Бенгал:

Нека да видим колко фестивала се празнуват в Западен Бенгал през годината.

Гангасагар Мела (в южния район 24 Парганас):

фестивали на западна бенгалия

Gangasagar Mela е най -големият панаир, който се организира ежегодно от Западен Бенгал. Тази мела се държи повече от 3 дни и обикновено се провежда в средата на януари. Това се провежда в чест на появата на Макар Санкранти. Панаирът се провежда в Сагар Дуип, който е в южния квартал на 24 паргана. Този панаир привлича хиляди посетители както в страната, така и в чужбина. По случай панаира хиляди поклонници идват тук, за да се потопят на мястото, където Ганга се среща с Бенгалския залив.

Кендули Мела (в окръг Бирбхум):

Кендули Мела (в окръг Бирбхум)

Кендули Мела се провежда изключително в щата Западен Бенгал, в квартал Бирбхум. Това също се провежда в средата на януари, по повод индуса на Макар Санкранти. Този панаир се провежда в Кендули, който е в квартал Бирбхум и привлича хиляди посетители както в страната, така и в чужбина. Известно е също, че Мела привлича към Кендули най -големите групи баули, които са скитащите менстрели на Бенгал.

Джалпеш Мела (в окръг Джалпайгури):

Джалпеш Мела (в окръг Джалпайгури)

Jalpesh Mela се провежда изключително в щата Западен Бенгал, в област Jalpaiguri. Тази мела се провежда през месеците февруари и март, по повод индуизма на Шиваратри. Този панаир е с продължителност един месец и се провежда близо до Mainaguri, в района на Jalpesh, който е в областта Jalpaiguri. Панаирът привлича хиляди посетители както в страната, така и в чужбина. Този панаир се провежда около храма, посветен на великия лорд Джалпесвара. Този храм е древен храм на Шива.

Басанта Уцав (в окръг Бирбхум):

Басанта Уцав (в окръг Бирбхум)

Basanta Utsav се провежда изключително в щата Западен Бенгал, в района Birbhum. Това се провежда по повод Холи, който е фестивалът на цветовете, чел; оскъден, за да приветства идването на пролетта. Този фестивал се отбелязва през март в Шантиникетан, който се намира в квартал Бирбхум. По този повод студентите от местния университет, Висва Бхарати, носят жълт цвят. Те приветстват настъпването на пролетта с танцови рецитали, песни, пиеси. Те играят с цвят и си хвърлят цветна вода един върху друг.

Холи и Нобоборшо (в цял Западен Бенгал):

Холи и Нобоборшо (в цял Западен Бенгал)

Холи е известен като фестивал на цвета. Празнува се в месец Фалгуна. Това се случва през март в английския календар. Това е времето, когато всички хора се поливат един с друг с боя и цветна вода. Използването на множество цветове в този фестивал означава настъпването на добра и изобилна пролетна реколта. Това е последвано от бенгалската Нова година, известна като Noboborsho.

Deepavali и Kali Puja (в цял Западен Бенгал):

Deepavali и Kali Puja (в цял Западен Бенгал):

Deepavali е известен като Фестивал на светлините. Този фестивал е в памет на убийството на демона Равана от царя на Айодхия, Рам. След завръщането си след победата, видът беше посрещнат със запалването на бисквити и светлина. В Западен Бенгал това е голям фестивал, който се празнува с лампи, крекери и фойерверки. Това съвпада с Каали Пуджа. Празнува се на Амавася или на новолуние в Андхра Прадеш.

Дурга Пуджа (в цял Западен Бенгал):

Дурга Пуджа (в цял Западен Бенгал)

Дурга Пуджа е най -големият бенгалски фестивал. Той е известен в цяла Индия и привлича туристи от цял ​​свят. Празнува се през октомври, който е в бенгалския месец Ашвин. Този фестивал отбелязва завръщането на десеторуката богиня Дурга обратно в къщата на баща си. Празникът се отбелязва в продължение на 4 дни, колко време трае пуджата. След това идолът на богинята Дурга е потопен в Ганг.

Тези фестивали разкриват богатата култура на държавата и помагат да се запазят традициите живи за бъдещите поколения. Горните фестивали се провеждат ежегодно и помагат да се покажат истинските цветове на Западен Бенгал.