Haryana is een staat met een grote multiculturele diversiteit. De staat omarmt festivals van alle culturen, zoals Id van de moslims, Kerstmis en Nieuwjaar van de christenen, evenals hindoeïstische festivals zoals Baisakhi, Rakhi en Holi. Dit artikel bevat enkele van de belangrijkste festivals die Haryana elk jaar organiseert.

festivals van haryana

Beroemd festival van Haryana:

Laten we hier de genoemde lijst met namen van Haryna-festivals vinden, die de belangrijkste belangrijke festivals van Haryana beschrijven.

Holi:

holi haryana

Het festival van Holi staat bekend als Dulandi Holi’ in Haryana. De traditie van potten breken en spelen met kleur wordt hier gevierd. Harmonie en broederschap wordt gepromoot en de mensen vieren feest met kermis processies dansrecitals lied en feesten.

Divali:

haryana Diwali

Deepavali staat bekend als het Lichtfestival. Dit festival herdenkt de moord op de demon Ravana door de koning van Ayodhya, Ram. Bij zijn terugkeer na zijn overwinning werd de soort verwelkomd met het aansteken van crackers en licht. In Andhra Pradesh is dit een groot festival dat wordt gevierd met lampen, crackers en vuurwerk. Het wordt gevierd op Amavasya of nieuwe maan dag in Haryana. Diwali wordt gevierd als ‘Choti Diwali’ of ‘Kleine Diwali’ in Haryana.

Lohri:

haryana Lohri

Lohri wordt jaarlijks gevierd in de staat Haryana. Het wordt gehouden op de dag van het hindoeïstische festival van Makar Sankranti. Lohri is een gunstig festival dat vreugde, vrede, vruchtbaarheid en de harmonie van het leven viert. Er wordt een vreugdevuur gemaakt en de lokale bevolking omringt het om gepofte rijst en snoep en popcorn als offer in de vlammen te gooien. De religieuze riten worden traditioneel overal in Haryana . waargenomen.

Basant Panchami:

Basant Panchami

Basant Panchami is een festival dat jaarlijks wordt gevierd in Haryana. Het verwelkomt de lente met pit en viert het voorbijgaan van de winter. Ze vieren de cultuur en het erfgoed van de mensen van deze staat. Vliegers worden gevlogen als onderdeel van de jaarlijkse viering.

Gangore:

Gangore

Het festival van Gangore wordt jaarlijks gevierd in de staat Haryana. Het wordt gevierd in de maanden maart en april, of in de maand Chet Sudi-3 volgens de Punjabi-kalender. De idolen van Gangore en Ishar zijn versierd. Ze worden meegenomen als onderdeel van een processie. Er zijn devotionele melodieën gezongen door de vrouwen ter ere van de Heer. Dit is een festival dat de komst van de lente viert. Godin Gauri wordt op dit festival aanbeden door de ongehuwde vrouwen van het huishouden.

Baisaki:

Baisakhi

Dit festival markeert het hindoeïstische nieuwjaar. Het is het begin van het oogstseizoen en wordt gevierd op het hoogtepunt van de zomer. Dit is een zeer belangrijk festival in de landbouwstaat Haryana. Het wordt gevierd op 13 april. De Sikhs bidden op deze dag bij de gurudwaras. Feesten worden voorbereid en deze worden geconsumeerd nadat de religieuze riten van het festival zijn voltooid. De gemeenschappelijke lunch of langar beëindigt de ceremonies. Beurzen, zang en dans zijn een integraal onderdeel van deze viering.

Teej:

festivals van haryana

Teej wordt elk jaar gevierd in de staat Haryana. De festiviteiten worden gehouden op Sawan Sudi. Het verwelkomt het moessonseizoen en kijkt uit naar de eerste buien van de zuidwestelijke moessons. De meisjes brengen henna op hun handen en krijgen nieuwe kleren van de leden van het huishouden. De jongens zijn vrijgesteld van het werk. Feesten worden voorbereid.

De families komen samen om te bidden. Puja wordt ‘s ochtends aangeboden. De chowks zijn versierd en er wordt ‘s avonds gedanst en gezongen, samen met het aansteken van de lampen. Er zijn processies en de huizen zijn versierd met bloemen en rijstlichtjes. Tempels geven aalmoezen weg aan de armen. De families komen na lange pauzes weer samen om het festival van Teej samen te vieren.

Deze festivals brengen de verschillende gemeenschappen in Haryana samen. Ze leggen de eenheid van de staat en de kleurrijke diversiteit bloot.