We vasten allemaal wel eens, maar heb je ooit gehoord van intermitterend vasten? Het is een vorm van beperkt eten die je niet alleen helpt gezond af te vallen, maar ook verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Dit is de reden waarom intermitterend vasten voor gewichtsverlies aan populariteit wint onder gezondheidsliefhebbers.

Lees verder om meer te weten over de voordelen en bijwerkingen van intermitterend vasten voor gewichtsverlies!

Intermitterend vasten voor gewichtsverlies

Wat is intermitterend vasten??

Het patroon tussen eten en vasten vormt een cyclus, ook wel Intermittent fasting genoemd. In tegenstelling tot veel andere beschikbare voedingsgewoonten, geeft deze praktijk je een specifieke tijd om te eten in plaats van het voedsel te specificeren.

16 tot 24 uur, twee keer per week is de standaard intermitterende vastenmethode die u kunt volgen. Er zijn gelegenheden in alle religieuze praktijken waar je kunt vasten.

Vasten maakt sinds de evolutie deel uit van het menselijk leven, waardoor het voor velen van ons gemakkelijker is om intermitterend vasten te volgen met aanpassingen onderweg. Het is altijd gezond om te vasten in plaats van drie tot vier maaltijden per dag te eten.

Is intermitterend vasten effectief bij gewichtsverlies??

Verschillende mechanismen spelen een cruciale rol bij het stimuleren van gewichtsverlies wanneer u intermitterend vasten. De aantrekkingskracht van deze methode is dat het helpt om meer spiermassa te behouden dan het beperken van de calorie-inname (1).

Door uw maaltijden en snacks in het genoemde tijdvenster te beperken, kunt u de calorie-inname beperken, wat op natuurlijke wijze tot gewichtsverlies leidt.

Intermitterend vasten verhoogt de verbranding van calorieën in uw lichaam door uw metabolisme te stimuleren met de verhoogde niveaus van het hormoon noradrenaline (2).

Het eetpatroon bij intermitterend vasten kan helpen de bloedsuikerspiegel van uw lichaam onder controle te houden door het insulinegehalte te verlagen. Dit proces kan overtollig vet verbranden, wat gewichtsverlies bevordert (3).

De drijvende kracht achter intermitterend vasten is dat het je helpt om in totaal minder calorieën te consumeren als je aan het vasten bent. Het is mogelijk dat u niet afvalt als u grote hoeveelheden voedsel eet tijdens uw eetperiodes.

Welke methode van intermitterend vasten is het beste voor gewichtsverlies??

Er zijn veel manieren waarop je aan Intermittent Fasting kunt doen. Deze omvatten het afwisselen van eet- en vastenperiodes die de dag of week opsplitsen. Tijdens de vastenperiodes kun je ervoor kiezen om weinig of helemaal niets te eten. De populaire methoden zijn:

1. 16/8 methode:

Dit proces omvat een dagelijkse eetperiode van acht uur, d.w.z. van 13.00 tot 21.00 uur, waarbij het ontbijt helemaal wordt overgeslagen. Je moet de hele tijd tussendoor vasten.

2. Eet-stop-eten:

Deze methode houdt in dat je een of twee keer per week 24 uur vast. Dit betekent niets eten van het ontbijt van de ene dag tot het ontbijt van de volgende dag.

3. 5:2 dieet:

Bij deze methode kunt u normaal op vijf andere dagen van de week eten, maar verbruikt u slechts 500-600 calorieën op twee opeenvolgende dagen van de week.

4. Krijgersdieet:

Vroeger vastten krijgers overdag en feestten ze ‘s nachts, vandaar de naam. Inclusief eiwitrijk voedsel en decadent diner is de sleutel om dit patroon te volgen.

5. Sla een maaltijd over:

In dit patroon kunt u ervoor kiezen om een ​​van de belangrijkste maaltijden van de dag te villen, zoals ontbijt, lunch of diner, waardoor het calorieverbruik wordt verminderd.

6. Alternatieve dag vasten:

In dit proces zul je de ene dag feesten en op de andere vasten. Je kunt op een vastendag 400 calorieën binnenkrijgen als je op een feestdag 2000 calorieën eet.

Hoewel al deze methoden effectief zijn, vinden veel mensen de 16/8-manier van intermitterend vasten een van de gemakkelijkste en meest duurzame manieren. Zorg ervoor dat je niet te veel eet tijdens de eetperiodes, wat misschien niet helpt bij het afvallen.

Evidence-based gezondheidsvoordelen van intermitterend vasten:

Hier zijn enkele van de andere gezondheidsvoordelen die verband houden met intermitterend vasten:.

 • Een kleine studie toont aan dat het volgen van intermitterend vasten de bloedsuikerspiegel aanzienlijk heeft verlaagd bij mensen met diabetes type 2 (4).
 • Van intermitterend vasten is aangetoond dat het de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals LDL en triglyceriden, verlaagt, die de gezondheid van het hart verbeteren (5)(6).
 • U kunt mogelijk specifieke bloedmarkers van ontsteking verminderen met behulp van intermitterend vasten. Dit kan leiden tot een afname van de ontsteking (7)(8).
 • Hoewel er meer menselijke proeven nodig zijn, kan intermitterend vasten aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer bestrijden door de hersenfunctie te verbeteren, volgens dierproeven (9).
 • Intermitterend vasten kan de lichaamssamenstelling en het metabolisme verbeteren door het menselijk groeihormoon (HGH) op natuurlijke wijze te verhogen (10).
 • Volgens sommige dierstudies kan intermitterend vasten de levensduur verlengen en de tekenen van veroudering vertragen (11), hoewel er meer menselijke proeven nodig zijn.

Leidt intermitterend vasten tot spierverlies??

Je lichaam breekt glycogeen af ​​tot glucose voor energie tijdens het vasten, en het levert ook kracht door de vetafbraak in je lichaam te verhogen.

Hoewel slankere personen meer vatbaar zijn voor spiermassa dan personen met overgewicht, varieert volgens sommige onderzoeken de hoeveelheid spierverlies tijdens de duur van intermitterend vasten van persoon tot persoon.

Ons lichaam gebruikt zijn spieren niet voor brandstof, tenzij het moet, omdat het overtollige aminozuren voor energie heeft. Daarom is er geen significant spierverlies bij veel mensen die intermitterend vasten volgen.

Bijwerkingen van intermitterend vasten:

Intermittent fasting is een routine waar je lichaam even aan moet wennen. Hoewel er voordelen zijn, is hier een lijst met enkele bijwerkingen die het kan hebben:

 • verstoorde slaap.
 • Verlies van eetlust.
 • Vertraagt ​​de stofwisseling.
 • Verhoogde prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en onbedwingbare trek.
 • Te veel afhankelijkheid van cafeïne.
 • Het wordt ook aangeraden om uw arts te raadplegen, vooral als u reeds bestaande medische aandoeningen heeft zoals diabetes, lage bloeddruk, ondergewicht, een voorgeschiedenis van eetstoornissen, zwangerschap of borstvoeding..

Intermitterend vasten voor gewichtsverlies, zoals veel andere diëten, kan voor sommige mensen overtuigende resultaten opleveren, maar voor een paar niet zo geweldige resultaten. Maar het is een krachtige manier om je gezondheid te verbeteren en op natuurlijke wijze af te vallen, zolang je het maar combineert met voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je intermitterend vasten geen gewoonte maakt. Het is altijd beter om met uw arts te praten voordat u deze methode volgt.

Vrijwaring: De informatie in dit artikel is generiek en geen vervanging voor een professioneel medisch advies. De website is niet verantwoordelijk voor het verhaal en raadpleeg uw arts voordat u iets nieuws probeert.

FAQ:

1. Is het veilig om vloeistoffen te drinken als je aan het vasten bent??

antw: Ja! Kleine hoeveelheden room en melk kunnen goed zijn, maar voeg geen suiker toe aan een drankje. U kunt ook niet-calorische dranken gebruiken, zoals thee, koffie en water. Als je je honger wilt stillen, kan het nuttig zijn om koffie te drinken.

2. Is het veilig om oefeningen uit te voeren als je aan het vasten bent??

antw: De effecten van oefeningen tijdens het vasten variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen vinden het goed, maar anderen voelen zich duizelig. Het is beter om te beginnen met een training met een lage intensiteit en deze geleidelijk op te voeren, afhankelijk van hoe uw lichaam reageert.

3. Waar moet u rekening mee houden als u intermitterend vasten om af te vallen??

antw: Hier zijn enkele van de tips die u in gedachten kunt houden wanneer u intermitterend vasten volgt:

 • Probeer tussendoortjes tussen de maaltijden te vermijden.
 • Bouw je spieren op door de hele dag actief te blijven.
 • Blijf gehydrateerd door calorievrije elektrolytdranken te drinken.
 • Tijdens je vastenperiode mag je koffie of thee drinken.
 • Eet niet.