Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt over gierst om af te vallen. Het is heel bekend dat het consumeren van volle granen en gierst helpt bij het afvallen, omdat ze boordevol vezels en bioactieve stoffen zitten en van nature glutenvrij zijn. Ze hebben een hoge voedingswaarde en bevatten complexe koolhydraten. Blijf scrollen om erachter te komen hoe je kunt afvallen met deze superfood, ook wel bekend als de “poor mans’ grain” vanwege de lage kosten.

Millets voor gewichtsverlies

Soorten gierst:

1. Sorghum of Jowar:

Deze gierst is behoorlijk populair in India. Het bevat policosanolen, die het cholesterolgehalte verlagen. Het is rijk aan vezels, eiwitten en ijzer en helpt bij het afvallen.

2. Vossenstaartgierst of Korralu:

Het is rijk aan complexe koolhydraten, koper, ijzer, vezels en reguleert de afgifte van suiker in het bloed.

3. Vingergierst of Ragi:

Het bevat veel calcium en andere mineralen en kan vanwege de voedingswaarde tarwe en rijst in uw dieet vervangen.

4. Parelgierst of Bajra:

Van Bajra is bekend dat het een extreem hoog ijzergehalte heeft. Het zit ook boordevol vezels, eiwitten, calcium en magnesium en helpt bij het afvallen.

5. Boerenerfgierst:

Het heeft een uitstekend antioxidantprofiel en is rijk aan calcium en fosfor. Het helpt bij het opbouwen van botten en houdt cardiovasculaire problemen op afstand.

6. Kodo-gierst:

Het heeft een hoog mineraalgehalte en vermindert gewrichtspijn effectief. Het regulariseert ook de menstruatiecyclus en helpt bij het gezond afvallen.

7. Kleine gierst of Samalu:

Het is een rijke bron van vitamine B-complex en zorgt voor een gezonde stofwisseling.

8. Prosogierst:

Het is rijk aan eiwitten en vezels, samen met mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en helpt bij het voorkomen van osteoporose.

Voordelen van Millet’s voor gewichtsverlies:

1. Helpt bij gewichtsverlies:

Millet’s stimuleren gewichtsverlies, omdat ze weinig calorieën bevatten en van nature ook glutenvrij zijn. Ze zijn een rijke bron van complexe koolhydraten en helpen gezondheidsbewuste mensen hun fitnessdoelen snel te bereiken.

2. Eetlustonderdrukker:

Ze zitten boordevol vezels en houden je langer verzadigd, waardoor ongezonde tussendoortjes tussen de maaltijden worden verminderd.

3. Verlaagt cardiovasculaire risico’s:

Millet’s bevatten veel kalium, dat de bloeddruk reguleert en een cardioprotectief effect heeft. Ze zijn rijk aan essentiële vetten en voorkomen afzetting van ongezond vet in het lichaam en verminderen cardiovasculaire risico’s. De fytonutriënten die aanwezig zijn in gierst geven enterolacton af bij de spijsvertering, wat cardioprotectief is.

4. Verhoogt de immuniteit:

Millets zijn een geweldige bron van eiwitten en helpen het immuunsysteem van het lichaam effectief te versterken.

5. Handhaaf de bloedglucosewaarden:

Het heeft een lage glycemische index en is zeer nuttig voor mensen met diabetes type 2. Millets zijn rijk aan magnesium, waardoor veel koolhydraten verterende enzymen. Hierdoor wordt de afgifte van glucose in het bloed goed gereguleerd.

6. Ontstekingsremmend en antioxidant:

Millets zijn rijk aan antioxidanten waarvan bekend is dat ze ontstekingen bestrijden, de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten.

7. Voorkomt astma:

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van gierst regelmatig de incidentie van astma bij kinderen vermindert.

8. Helpt bij de spijsvertering:

Het hoge vezelgehalte in gierst houdt spijsverteringsproblemen op afstand en vermindert constipatie, een opgeblazen gevoel en zuurgraad.

9. Hoog voedingsprofiel:

Millets zijn voedzaam en rijk aan vitamines, mineralen en micronutriënten zoals fosfor, mangaan, selenium, foliumzuur, kalium, vetzuren en aminozuren.

10. Vermindert het risico op galstenen:

Millets zijn rijk aan onoplosbare vezels, waardoor het optreden van galstenen en gerelateerde complicaties wordt verminderd.

Hoe gierst te gebruiken voor gewichtsverlies?

Hieronder staan ​​​​enkele van de manieren waarop gierst kan worden gebruikt voor gewichtsverlies:

1. Meel:

Gierstmeel kan worden gebruikt als vervanging bij het maken van chapati’s, pannenkoeken, brood, koekjes, enz. Het kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator voor jus en sauzen.

2. Salades met gierst:

Millets kunnen worden verwerkt in gezonde salades met een scala aan groenten om de voedingswaarde te verhogen. Voeg gewoon een scheutje limoen toe en je bent in voor een traktatie.

3. Als vervanging voor tarwe en rijst:

Je kunt gierst consumeren in plaats van tarwe en rijst als hoofdgraan, omdat het helpt bij het afvallen en talloze gezondheidsvoordelen heeft.

4. Millets als Griesmeelversie:

Millets zijn ook verkrijgbaar in de vorm van griesmeel en kunnen worden gebruikt bij het maken van heerlijke upma.

5. Gierstpap:

Dit is vergelijkbaar met khichdi en is zeer voedzaam omdat het dal bevat, dat rijk is aan eiwitten en ook veel groenten.

Bijwerkingen van het consumeren van te veel gierst:

Afgezien van de voordelen van gierst voor gewichtsverlies, kan het bij overmatige consumptie bijwerkingen op het lichaam veroorzaken.

Van gierst wordt gezegd dat ze goitrogenen bezitten, die de schildklieractiviteit en de productie van schildklierhormonen verstoren en resulteren in vergroting van de schildklier, bekend als struma. Raadpleeg daarom uw diëtist voordat u gierst in uw dieet opneemt als u een verstoorde schildklier heeft.

Indiaas dieetplan met gierst:

Je kunt gierst consumeren als ontbijt, lunch of diner. Ze kunnen worden gebruikt als vervanging voor tarwe en rijst, die een hoofdbestanddeel zijn van het Indiase dieet. Hieronder delen we een Indiaas dieetplan met een paar gezonde recepten.

Deze recepten kunnen 2-3 keer per week worden geconsumeerd, afgewisseld met recepten voor tarwe of rijst.

Ontbijt :

1. Millets Upma:

Millets kunnen worden gebruikt om upma te maken in plaats van het traditionele griesmeel. Ze zijn ook verkrijgbaar in vermicelli-vorm, die kan worden gebruikt om ragi vermicelli upma enz.

2. Gierstpannenkoek:

Ragi- en bajrameel kunnen worden gebruikt om gezonde pannenkoeken te maken.

3. Gierst Pongal:

Zoete of zoute Pongal kan als ontbijt worden geconsumeerd.

Lunch :

1. Als ontbijtgranen:

Millet’s kunnen volkoren granen en rijst als lunch vervangen en kunnen worden geconsumeerd met curry of sambhar.

2. Khichdi:

Dit recept kan met elke gierst worden gemaakt en is voedzaam omdat dal en andere groenten ook worden toegevoegd.

Diner :

1. Pap:

Gierstpap is buitengewoon gunstig voor de spijsvertering en gewichtsverlies en voorkomt de ophoping van vetten in het lichaam, vooral wanneer het ‘s nachts wordt geconsumeerd.

2. chapati’s:

Deze zijn al behoorlijk populair, vooral bajra en jowar rotis worden regelmatig geconsumeerd in India.

De wereld heeft onlangs de voedingsvoordelen ontdekt die gierst te bieden heeft, en ze worden uitgeroepen tot betaalbaar superfood. De voordelen van gierst zijn ook divers, van het versterken van de immuniteit tot het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Millets zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen gemakkelijk in je dieet worden opgenomen om een ​​gezonde verandering in je levensstijl teweeg te brengen.

Vrijwaring: De inhoud die hier wordt geschreven, is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Beschouw het alstublieft niet als medisch advies en raadpleeg uw arts voor professioneel advies voordat u gierst gebruikt voor gewichtsverlies in uw dieet.

Veel Gestelde Vragen:

1. Is bruine rijst beter of gierst voor gewichtsverlies??

Antwoord geven: Zowel bruine rijst als gierst hebben een verbazingwekkend voedingsprofiel en zijn even gunstig voor gewichtsverlies, en u kunt proberen ze afwisselend in uw dieet op te nemen.

2. Kunnen we elke dag gierst eten??

Antwoord geven: Studies hebben aangetoond dat het elke dag eten van gierst kan leiden tot problemen met de schildklier, dus beperk hun consumptie tot twee of drie keer per week.

3. Verhoogt of verlaagt het eten van gierst het gewicht??

Antwoord geven: Millets hebben een hoog vezelgehalte en bio-actieve stoffen die helpen bij het afvallen.