Vitamine A speelt een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon. Dagelijkse inname van vitamine A-rijk voedsel helpt bij het goed functioneren en de ontwikkeling van ons lichaam, dat wil zeggen, wat helpt bij het behoud van de gezondheid van onze huid, ogen, tanden en ook vitamine A bevordert de botgroei, bestrijdt ziekten en onderhoudt het voortplantingssysteem. Vitamine A kan worden verkregen uit verschillende soorten vlees, vis, fruit, groenten en zuivelproducten. In dit artikel hebben we 15 beste vitamine A-rijke voedingsmiddelen op een rijtje gezet die je aan je dieet kunt toevoegen voor een gezonde levensstijl.

Vitamine A rijk voedsel

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine uit de onverzadigde koolwaterstoffen. Dit omvat retinol, retina en bètacaroteen. Carotenoïden bevatten alfa-, bèta- en gamma-caroteen dat wordt omgezet in vitamine A. Carotenoïden zijn donkergekleurde pigmenten die worden aangetroffen in plantaardig voedsel dat wordt omgezet in vitamine A, zoals bètacaroteen.

Bètacaroteen is een antioxidant die de cellen helpt beschermen tegen eventuele schade door vrije radicalen. Vrije radicalen leiden tot veel chronische ziekten en spelen een cruciale rol in het verouderingsproces. Dit helpt ook om het risico op kanker te verminderen door bètacaroteensupplementen te nemen.

Soorten bronnen voor vitamine A:

Uit de voeding kunnen twee soorten vitamine A worden gehaald. Voorgevormde vitamine A wordt verkregen uit dierlijke producten zoals vis, pluimveevlees en zuivelproducten. Terwijl pro-vitamine A kan worden verkregen uit plantaardig voedsel zoals fruit en groenten. Het meest voorkomende type pro-vitamine A is bètacaroteen. het kan ook beschikbaar zijn in voedingssupplementen. Het handhaven van het juiste niveau van vitamine A helpt bij het genezen van veel gezondheidsproblemen. Het is ook vereist voor reproductie en borstvoeding.

Voordelen van vitamine A-rijk voedsel:

 • Vecht met infecties
 • Gezond gezichtsvermogen
 • Voorkom oogziekten
 • Gezonde botten
 • Sterke tanden
 • regeneratie
 • Voorkom urinestenen
 • Immuunsysteem versterken
 • Preventie van kanker
 • Gezonde huid
 • Acne en rimpels verminderen
 • Striae verminderen
 • Gezonde hoofdhuid
 • Vermindert roos

Top vitamine A-rijk voedsel in India:

bronnen van vitamine a

Hier hebben we de top 15 van hoge vitamine A-rijke voedingsmiddelen opgenomen die beschikbaar zijn in India. Laten we ze eens bekijken.

1. Vlees:

De lever van het grootste deel van het dier is gevuld met vitamines en mineralen. Ze kunnen worden gekookt door ze te stomen of te braden met uien en veel voedzame kruiden.

• Kalkoenlever

Ze kunnen een heerlijk kalkoendiner maken. Kalkoenlever kan aan de jus en als vulling worden toegevoegd om veel vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Vitamine A in 100 gram kalkoenlever: 1507 % DV

Calorieën in 100 gram kalkoenlever: 273

• Runderlever

De lever is de beste bron van vitamine A en vitamine C. Ze zijn een orthodox middel om bloedarmoede te genezen.

Vitamine A in 100 gram runderlever: 300 % DV

Calorieën in 100 gram runderlever: 135

2. Pompoenpompoen:

De butternutpompoen is geeloranje van kleur en bevat een goede hoeveelheid bètacaroteen die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. De Donkere sinaasappelpompoen is erg lekker en heeft een nootachtige en zoete smaak. Een kopje butternutpompoen kan je vullen met 400% van de dagelijks benodigde vitamine A. Ze bevatten ook vitamine C, kalium en vezels die een goede gezondheid bevorderen.

Vitamine A in 1 kop butternutpompoen: 400 % DV

3. Mosterdgroenten:

Ze hebben een pittige en knapperige smaak. Het wordt ook bladmosterd genoemd, de meest voedingsrijke groene bladgroente. Mosterdgroenten kunnen rauw of gekookt worden geconsumeerd, omdat het boordevol smaak en voedingsstoffen zit. Dit staat bekend als voedingskrachtcentrales die 118% van de dagelijks benodigde vitamine A leveren. Ze zijn ook een goede bron van foliumzuur, vezels, eiwitten, vitamine C, vitamine E, mangaan, calcium, carotenen, vitamine K en flavonoïde antioxidanten.

Vitamine A in 100 gram mosterdgroen: 118 % ADH

4. Volle melk:

Volle melk is geliefder dan magere melk. Het is gevuld met voedingsstoffen en heeft een rijke romige smaak. Eén kopje volle melk is een goede bron van vitamine D, A, calcium, eiwitten en magnesium. Dit heeft ook vet dat het beste is, wanneer het in een matige hoeveelheid wordt geconsumeerd.

5. Gedroogde basilicum:

100 gram gedroogde basilicum helpt je om 15% van de genoemde dagelijkse waarde van vitamine A binnen te krijgen. Vitamine A bevat antioxiderende eigenschappen en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. Dit helpt ook om gezonde slijmvliezen en de huid te behouden. Consumeer gedroogde basilicum rijk aan vitamine A om je lichaam te beschermen tegen long- en mondholtekanker. Deze veelzijdige gedroogde basilicum kan worden toegevoegd aan het grootste deel van de maaltijd die je kookt. Je kunt over het voedsel strooien om vitamine A en smaakverbetering te krijgen.

Vitamine A in 100 gram gedroogde basilicum: 15% DV

6. Groenten:

• Ijsbergsla

Donkergroene bladgroenten worden gerekend tot de beste gezonde voedingsmiddelen. Maar de lichtgroene ijsbergsla is een zeer goede bron van vitamine A. Je kunt ze toevoegen aan je salade en sandwiches om aan je dagelijkse vitamine A-behoefte te komen. Een kopje ijsbergsla geeft 10 calorieën en veel vitamines en mineralen aan het lichaam.

Calorieën in 1 kop ijsbergsla: 10

• Erwten

Zoete doperwtjes kunnen worden bereid als bijgerecht bij de maaltijden voor het gezonde voedingssupplement. Een halve kop geeft 134% vitamine A en 62 calorieën. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, K en B.

Vitamine A in 1/2 kop erwten: 134 % ADH

Calorieën in 1/2 kop erwten: 62

• Tomaten

Tomaten zijn een vrucht, volgens botanische studies worden ze in goede hoeveelheden geconsumeerd, omdat ze weinig calorieën bevatten maar een goede hoeveelheid vitamines en mineralen bevatten. Eén tomaat geeft 20% van de vitamine A-behoefte van de dag. Ze zijn ook rijk aan vitamine C en lycopeen.

Vitamine A in 1 tomaat: 20% DV

• Spinazie

Het toevoegen van spinazie aan je dagelijkse voeding geeft een boost aan de gezondheid. Eén kopje spinazie geeft 49% van de dagelijkse aanbevolen waarde van vitamine A. Spinazie is ook een rijke bron van vitamine K, mangaan, ijzer, vitamine C en calcium.

Vitamine A in 1 kop spinazie: 49 % DV

• Boerenkool

Boerenkool staat in de volksmond bekend om zijn gemeenschappelijke garnering. Ze zijn heerlijk en zitten boordevol voedingsstoffen die in uw dagelijkse voeding moeten worden opgenomen. Boerenkool is een zeer heilzame groente voor een goede gezondheid, omdat ze rijk zijn aan vitamine A. Een kopje boerenkool geeft 200% van de benodigde vitamine A-behoefte.

Vitamine A in 1 kop boerenkool: 200 % DV

• Wortels

Vitamine A en ooggezondheid zijn altijd verbonden met wortelen. Ze helpen om uw gezichtsvermogen te verbeteren en vele andere gezondheidsvoordelen. Eén wortel kan 200% van de dagelijks aanbevolen vitamine A-behoefte leveren. Wortelen zijn ook rijk aan vitamine C, K en B, magnesium en vezels.

Vitamine A in 1 Wortel: 200 % DV

7. Fruit:

• Zoete aardappelen

Zoete aardappelen hebben een heerlijke smaak en zijn zeer rijk aan voedingsstoffen. Eén zoete aardappel geeft 438% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A en voegt 103 calorieën toe aan je dieet.

Vitamine A in 1 zoete aardappel: 438 % ADH

Calorieën in 1 Zoete Aardappel: 103

• Mango’s

Mango’s zijn het meest geliefde fruit van iedereen. Het zijn zoete, sappige, pittige vruchten die als hoofdgerecht of als dessertbord kunnen worden geserveerd. Ze bevatten veel voedingsstoffen en vitamines die voldoen aan een gezond voedingspatroon. Een kopje mango geeft 36% van de dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine A en 107 calorieën.

Vitamine A in 1 kopje mango: 36 % DV

Calorieën in 1 kop mango: 107

• Perziken

Perzik is heerlijk van smaak en bevat veel voedingsstoffen. Perziken zijn een rijke bron van calcium, fosfor, magnesium, vitamine C, kalium en ijzer. Eén perzik geeft 10% van de persoonsbehoefte aan vitamine A per dag en 59 calorieën.

Vitamine A in 1 Perzik: 10% DV

Calorieën in 1 Perzik: 59

• Papaja

Papaya is een tropische vrucht die veel vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten bevat. Een kleine papaya geeft 29% van de dagelijks benodigde vitamine A-waarde. De papajavrucht kan rauw, in salades of smoothies worden geconsumeerd.

Vitamine A in 1 kleine papaja: 29% DV

8. Rode paprika:

Paprika’s zijn een erg lekkere groente, die zowel rauw als gekookt kan worden geconsumeerd. Rauwe paprika’s hebben een knapperige textuur waardoor ze perfect zijn voor salades en dipsauzen. Gekookte paprika’s zijn rokerig, zoet van smaak en kunnen de smaak van veel andere gerechten versterken. Rode paprika’s zijn weinig zoet van smaak en worden gebruikt om piment en paprika te bereiden. Rode paprika’s zijn gevuld met smaak en kunnen puur of gekleed met een vegetarische dip worden gegeten. Ze worden ook toegevoegd aan salades, roerei en pastagerechten. Ze hebben veel gezondheidsvoordelen, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten zoals lycopeen, vitamine C en vitamine A.

9. Levertraan:

vitamine een rijk voedsel

Levertraansupplementen worden door veel mensen geconsumeerd om vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm en in capsulevorm en is een rijke bron van vitamine A, vitamine D en omega 3-vetzuren. Een eetlepel levertraan helpt je om je vitamine A voor de dag en 126 calorieën binnen te krijgen.

Calorieën in 1 eetlepel levertraan: 126

10. Versterkte havermout:

Havermout is een hoofdontbijt in veel delen van de wereld. Het heeft veel voedingsvoordelen en is de beste bron van voedingsvezels. Deze bevat ook veel mineralen, fosfor, kalium en ijzer. Het bevat ook drie soorten vitamines, hoewel twee slechts in kleine hoeveelheden aanwezig zijn. Granen en zuivelproducten zijn gevuld met vitale vitamines zoals vitamine D en A. Havermout bevat 29% van de dagelijks benodigde vitamine A en 159 calorieën.

Vitamine A in 1 kop verrijkte havermout: 29 % DV

Calorieën in 1 kop verrijkte havermout: 159

11. Paprika:

vitamine a voedselbronnen

Paprika is een veel voorkomende specerij die wordt gebruikt in de Indiase, Zuid-Amerikaanse en Spaanse keuken. Deze vurige, scherpe rode specerij kan gemakkelijk worden toegevoegd aan je favoriete maaltijden voor gezondheidsvoordelen. Een eetlepel geeft 69% van de dagelijkse vitamine A. Deze bevat ook kalium, vitamine C en calcium.

Vitamine A in 1 eetlepel Paprika: 69 % DV

12. Meloen:

Ze hebben sappig vruchtvlees, een zoete geur en zijn helder geeloranje van kleur. Ze zijn zeer gunstig voor het lichaam en helpen bij het genezen en voorkomen van vele ziekten. Cantaloupes zijn zeer laag in calorieën en vet. Ze bevatten veel vitamines en voedingsstoffen. Ze smaken heerlijk en kunnen worden toegevoegd aan een fruitsalade, een middagsnack of een dessert na het eten. Eén wig geeft 120% hoeveelheid vitamine A die nodig is voor de dag en 23 calorieën.

Vitamine A in 1 wig van meloen: 120 % DV

Calorieën in Cantaloupe (1 wig): 23

13. Raapstelen:

Het toevoegen van bladgroenten aan uw dieet is een uitstekende manier voor een goede gezondheid. Ze bevatten weinig calorieën, veel voedingsstoffen en zijn eenvoudig te bereiden. Donkergroene groenten kunnen rauw worden geconsumeerd, maar raapstelen moeten worden gekookt of gestoomd om hun essentiële voedingsstoffen te stimuleren om door het lichaam te worden opgenomen.

14. Gedroogde abrikozen:

Gedroogd fruit is een heerlijke snack die boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en energie zit. Deze zijn een rijke bron van vitamine A. Een kopje gedroogde abrikoos heeft 94% van de benodigde vitamine A voor de dag en 313 calorieën.

Vitamine A in 1 kop gedroogde abrikozen: 94 % ADH

Calorieën in 1 kop gedroogde abrikozen: 313

15. Gedroogde Marjolein:

vitamine een rijk voedsel in india

Gedroogde kruiden worden toegevoegd om unieke smaken te krijgen en veel gezondheidsvoordelen te krijgen. Het is een goede bron van vitamine A. 100 gram kan 161% van de aanbevolen dagelijkse vitamine A geven. Je kunt ze aan veel maaltijden toevoegen om 271 calorieën binnen te krijgen.

Vitamine A in 100 gram gedroogde marjolein: 161 % ADH

Calorieën in 100 gram gedroogde marjolein: 271

Top 5 vitamine A-supplementen:

Hoewel de natuur talloze bronnen van vitamine A biedt, kunnen er gevallen zijn waarin mensen de vitamine niet goed uit voedsel kunnen opnemen. Ook kunnen gezondheidsproblemen zoals spijsverteringsstoornissen of bepaalde medicijnen de opname van de voedingsstof belemmeren. In dit geval kunnen vrij verkrijgbare supplementen voor vitamine A je te hulp komen.

1. Natures Way Vitamine A 10000 IU:

Dit is het meest voorgeschreven supplement voor vitamine A. Deze pillen worden geleverd in de vorm van zachte gelcapsules gevuld met natuurlijke levertraan. Deze pillen zijn glutenvrij, zuivelvrij en ook vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Ze hebben een potentie van 10.000 IU.

2. Healthvit Vitamine A Droge Capsules:

Healthvit is een ander populair merk dat vitamine A in droge tabletvorm aanbiedt. Deze tabletten zijn er in verschillende sterktes, zoals 10.000 IE, 5000 IE. Ze moeten één tot vier keer per dag worden ingenomen, of zoals voorgeschreven door de arts. Ze zijn vrij van natuurlijke kleur- en smaakstoffen.

3. Puritans Pride Pro-vitamine A:

Puritan’s Pride Beta-caroteenpillen zijn zachte gelcapsules met een potentie van 10.000 IE. Het zijn pillen met een snelle afgifte van vitamine A die gemakkelijk kunnen worden omgezet voor lichaamsgebruik. Ze worden meestal voorgeschreven aan volwassenen met een dosering van één capsule per dag. Deze capsules worden gewonnen uit wortel, waardoor ze een rijke oranje kleur krijgen.

4. Voedingswetenschap Superior A:

Food Science Superior A is een zeer krachtig vitamine A-supplement dat wordt gebruikt voor het versterken van de immuniteit en de gezondheid van huid en ogen. Elke zachte gelcapsule is een rijke bron van antioxidanten om de vrije radicalen van het lichaam te bestrijden en celbeschadiging te voorkomen. Ze zijn vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen en de aanbevolen dosering is één capsule per dag.

5. Vloeibare vitamine A-palmitaat, 30 ml:

Vloeibare vitamine A-palmitaat is een extreem hoog geconcentreerde vloeistof van vitamine A in een in water oplosbare druppelvorm. De aanbevolen dosering is om één druppel per dag in te nemen met voedsel of water. De vloeibare vitamine A helpt de snelle afgifte van vitamine A in de bloedbaan.

Bijwerkingen van vitamine A-voedingsmiddelen:

Hoewel vitamine A een essentiële voedingsstof voor het lichaam is, kan overdosering leiden tot ernstige bijwerkingen, waaronder:

 • Verhoogd botverlies
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Buikpijn
 • Huidpeeling
 • Overmatige plakkerigheid van de huid
 • Carotenose, een aandoening waarbij de voetzolen en handpalmen een geelachtig oranje kleur kunnen krijgen
 • Lever schade
 • Geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om een ​​arts te raadplegen voordat u supplementen inneemt om het risico op vitamine A-toxiciteit te voorkomen.

Tips voor het consumeren van vitamine A:

 • Vermijd ze in grote of kleine hoeveelheden te consumeren. Dit kan uw gezondheid beïnvloeden.
 • Overmatige inname van vitamine A veroorzaakt geboorteafwijkingen, leverafwijkingen, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, lagere botmineraaldichtheid, osteoporose, enz.
 • Een laag vitamine A-gehalte kan nachtblindheid, xeroftalmie, keratomalacia, moedersterfte veroorzaken, vermindert het vermogen om infecties, mazelen, luchtweg- en diarree-infecties te bestrijden, verminderde groeisnelheid, langzame botontwikkeling, enz.
 • Vraag uw arts om het juiste advies voordat u vitamine A-supplementen inneemt.
 • De meeste voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren, bevatten een bepaalde hoeveelheid vitamine A.
 • Vitamine A kan ook worden verkregen uit veel multivitaminensupplementen.

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen het belang van vitamine A in detail te begrijpen. Zoals elke voedingsstof, moet vitamine A in de aanbevolen hoeveelheden worden geconsumeerd en over- of onderdosering kan leiden tot gezondheidscomplicaties. Heb je honger en ben je op zoek naar een snelle snack? Pak een knapperige wortel voor je dagelijkse dosis vitamine A.