Wat is Panchakarma:

Panchakarma is een Ayurvedische manier van reinigen, verjongen van lichaam, geest en bewustzijn. Het staat over de hele wereld bekend om zijn gunstige effecten op de gezondheid. Panchakarma is een zelfgenezend proces. Het is een unieke bijdrage van Ayurveda. Dus het is ook bekend als ayurveda panchakarma. De betekenis van het woord Panchakarma is “vijf procedures” en het is een set van vijf procedures die giftige elementen uit het lichaam elimineert. Ayurveda panchakarma is een gespecialiseerde procedure die alleen mag worden uitgevoerd onder toezicht van een Ayurveda-expert.

panchakarma

Panchakarma is een therapeutisch proces dat helpt bij het omkeren van de negatieve effecten van het dagelijks leven. Negatieve effecten zijn onder meer gifstoffen van het lichaam, die op hun beurt het systeem verzwakken en ons vatbaar maken voor verschillende specifieke, chronische, degeneratieve en niet-specifieke ziekten. De zuiveringsprocedures die betrokken zijn bij panchakarma helpen om de “samensmelting” die verantwoordelijk is voor de ziekte af te breken en het evenwicht te herstellen tussen de dosha’s die verantwoordelijk zijn voor de aanval. Het is wetenschappelijk bewezen dat Ayurvedische zuiveringsbehandelingen met succes giftige stoffen en pesticiden uit ons lichaam kunnen verwijderen zonder enige schade of bijwerkingen en studies hebben aangetoond dat de klassieke Panchakarma-behandeling tot 50% van de toxines die in het bloed kunnen worden gedetecteerd, kan elimineren.

Behalve dat het goed is voor het verlichten van ziekten, is het ook een nuttig hulpmiddel om een ​​uitstekende gezondheid te behouden. Panchakarma-therapie kan de natuurlijke staat van gezondheid, zijn en welzijn herstellen door het lichaam vol giftige stoffen te reinigen. Het helpt bij het brengen van balans in het systeem en het verbeteren van lichaamsfuncties zoals het spijsverteringsstelsel en zo. Het helpt je enorm bij het ondersteunen van het proces door positieve veranderingen aan te brengen in de dagelijkse levensstijl.

De Panchakarma-applicatie lijkt vrij eenvoudig. De effecten zijn echter krachtig en effectief. Het is een unieke, natuurlijke, holistische, gezondheidsbevorderende reeks therapeutische behandelingen die de subtiele kanalen opent; levensverbeterende energie brengen en daardoor de vitaliteit, het welzijn, het vertrouwen en de innerlijke rust vergroten.

Panchakarma betekent letterlijk vijf handelingen/technieken. Zij zijn

1) Vamana (opgewekt braken/braken)

2) Virechana (zuivering)

3) Sneha Vasti (twee soorten medicinale klysma’s met afkooksel en zalvend materiaal)

5) Nasya (nasale medicatie)

6) Raktamokshana (bloedvergieten)

Het is de reiniging van het lichaam door deze middelen. Het is een compleet transformatieproces dat het hele lichaamssysteem ontspant en kalmeert, samen met de ziel en geest.

Verschillende voordelen van Panchakarma:

1)  Het helpt bij de eliminatie van gifstoffen en giftige aandoeningen van het lichaam en de geest

2)  Het herstelt het constitutionele evenwicht en verbetert zo de gezondheid en het welzijn van het zijn.

3)  Het versterkt het afweersysteem van het lichaam, waardoor het lichaam meer wordt

resistent tegen kortdurende en langdurige ziekte.

4)  Het staat bekend om zijn omgekeerde effecten op lichaam en geest. Het keert de negatieve effecten van stress op je lichaam en geest om, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd.

5)  Je ziet er jonger en levendiger uit.

6)  Het vergroot de zelfredzaamheid, kracht, mentale helderheid van denken, vitaliteit en energie,

7)  Het zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam, geest en welzijn.

8)  Het verwijdert de oorzaak van de ziekte die verschillende allopathische behandelingen niet kunnen.

9)  Het verhoogt de mentale en fysieke efficiëntie.

10) Het geeft veel glans aan de huid van het gezicht en het hele lichaam.

11) Het vermindert het extra vet uit het lichaam.

12) Het maakt de gewrichten van het lichaam sterker en verhoogt de beweeglijkheid van het gewricht.

13) Het helpt bij het herwinnen en behouden van de kracht en het uithoudingsvermogen dat verloren is gegaan tijdens de verschillende dagelijkse inspannende activiteiten.

14) Het verwijdert het moderne probleem van slapeloosheid, angst en andere mentale problemen.

15) Het brengt verschillende systemen van ons lichaam in evenwicht, zoals het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel, de bloedsomloop. Het helpt ook bij het bereiken van fysiologisch evenwicht.

16) Het vermindert de productie van stressoren in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor veel stress in ons dagelijks leven.

Voorzorgsmaatregelen van Panchakarma-behandeling:

Wanneer een persoon een Panchakarma ayurveda-therapieproces ondergaat, dient men zich te onthouden van de volgende activiteiten:

1) Inspannende oefeningen.

2) Seksuele activiteiten.

3) Laat op de avond.

4) Luide muziek.

5) Te veel televisie kijken.

6) Andere stimulerende activiteiten.

Er kunnen zachte vormen van yoga/asana’s worden uitgevoerd. Men moet zich uit de buurt van zonlicht of overmatige wind houden. Er moet minder vettig voedsel worden geconsumeerd. De nadruk moet vooral liggen op gestoomde groenten en licht voedsel.

Panchakarma-behandeling:

Tijdens de behandeling met panchakarma-therapie moet de patiënt enkele beperkingen in acht nemen, die er ook wat vrije tijd exclusief aan moet besteden. De procedure dient van ganser harte te worden gevolgd met de grootste toewijding. Panchakarma therapie behandeling bestaat uit drie delen. Zij zijn:

1. Purva Karma-voorbereidende methoden:

A. Pachan:

Helpt de spijsvertering te verbeteren.

B. Snehan (interne en externe oleatie):

Smering van het lichaam voornamelijk met het gebruik van olie of ghee. De persoon wordt gevraagd om medicinale olie of ghee in toenemende hoeveelheden in te nemen totdat bepaalde tekenen en symptomen optreden. De persoon moet een aantal beperkingen in acht nemen, zoals het drinken van alleen warm water gedurende de dag, niet slapen overdag, alleen eten als hij honger heeft, enz..

C. Sweda (Fomentatie):

Fomentatie door een stoombad om zweten te produceren is ‘Svedana’. Dit helpt bij het vloeibaar maken van dosha’s, waardoor het gemakkelijker voor hen is om gemakkelijk naar het spijsverteringskanaal te kietelen.

2. Pradhana Karma – Hoofdprocedure:

A. Vamana (opgewekt braken/braken):

Deze procedure is bijzonder nuttig voor ziekten die voortkomen uit onevenwichtigheden van kapha en pitta. Ziekten zoals chronische bronchitis, astma, huidziekten, allergieën, herpes, diabetes, sinusitis, hyperaciditeit kunnen met deze procedure worden genezen.

B. Virechana (zuivering):

Het is een medicinale zuiveringstherapie die Pitta-toxines uit het lichaam verwijdert die zich in de lever en galblaas hebben verzameld. Het reinigt het maagdarmkanaal volledig. Het is een veilige procedure zonder bijwerkingen. Dit is erg handig bij het genezen van ziekten veroorzaakt door pitta dosha, b.v. Hyperaciditeit, herpes, bloedarmoede, huidziekten etc.

C. Sneha Vasti (twee soorten medicinale klysma’s met afkooksel en zalvend materiaal):

Medicinale oliën of ghritams worden gebruikt om olieklysma’s toe te dienen, die het lichaam voeden en smeren. Deze procedure is nuttig voor het genezen van ziekten veroorzaakt door Vata Dosha zoals rugpijn, dystrofieën en multiple sclerose enz..

D. Nasya (nasale medicatie):

Dit proces is het gieten van medicatie in de neusgaten. Het kan in de vorm van een medicinale olie / ghee, sap of zelfs poeder zijn. Deze procedure is nuttig bij ziekten van het hoofd en de nek zoals sinusitis, haaruitval, grijzende haren, hoofdpijn, epilepsie enz..

E. Raktamokshana (bloedvergieten):

De procedure hier is om het bloed samen met dosha’s uit het lichaam te laten stromen. Het helpt bij het genezen van huidaandoeningen, abcessen, stomatitis, hypertensie enz..

3. Paschat Karma – Post-therapeutische maatregelen:

A. Samsarjana Karma (Specifieke Diëtetiek):

Het wordt gedaan om de effectiviteit van Panchakarma te vergroten en omvat het geleidelijk verhogen van het dieet van de patiënt van vloeibaar naar halfvast naar normaal.

B. Dhumapana (roken van medicinale sigaren):

C. Regels voor het volgen van specifieke activiteiten zoals onthouding en het eten van licht voedsel.

Soms kunnen Bloedzuigers ook worden gebruikt voor bloedvergieten. Als de manifestatie van de ziekte lokaal is, zijn bloedzuigers de beste optie. Ze zuigen alleen het onzuivere bloed op en storten zich vanzelf van de plek af. Aankleden moet achteraf gebeuren. Snehana en Swedana zijn niet vereist als bloedzuigers worden gebruikt.

Het doel van panchakarma is het herstel van het evenwicht van biologische krachten en de normale werking van de weefsels, het verbeteren van de spijsvertering en het verhogen van het metabolisme, het verwijderen van ziekten vanuit hun wortels in het lichaam van de patiënt, het herstellen van een efficiënte eliminatie van afvalproducten en het normaal functioneren van vijf zintuigen en zorgen uiteindelijk voor harmonie tussen lichaam, geest en ziel.