Пъстрите цветя и декоративните листа на бегониите украсяват балконите, градините и первазите през цялото лято. При подходяща грижа тези растения могат да бъдат истински трайни цъфтящи растения, особено някои сортове. Понастоящем в света са известни около 1800 вида бегонии. Тук в Германия растенията се грижат в саксии, кутии, саксии, висящи кошници или директно в градинското легло. Грудните и ледените бегонии се радват на голяма популярност. Те процъфтяват добре в нашите климатични условия и могат да бъдат навън от средата на май до първата слана. За да могат уникалните цветове и пъстрите листа на бегониите да радват очите ви, трябва да знаете много за тези впечатляващи красоти и да ги имате предвид, когато се грижите за тях. По-долу ще намерите полезна и си струва да знаете информация и важни съвети за грижа за бегониите. Придържайте се към него за повече информация!

 Цъфтежът на бегониите може да бъде толкова завладяващ!

Бегониите в саксия на открито очарователно цъфтят кървавочервени цветя

  • Интересни факти за бегониите

Няма абсолютно никакво съмнение, че бегониите са нашите любими балконски и градински растения. Те отбелязват с цветната си зеленина и дълготрайното изобилие от цветя. Красивите растения са род от семейство шисти (Begoniaceae) и първоначално идват от тропическите и субтропичните региони по екватора.

Повечето сортове бегония са родени в тропическите гори на Африка, Америка и Азия. Там те растат на открито като многогодишни растения, храсти или храсти. Те достигат височина от 45 до 60 см.

 В саксията красивите бегонии достигат височина от 45 до максимум 60 см.

Бегония червени цветя в саксия с височина от 45 до 60 см

Листата му са фино шарени, петнисти и оцветени. Истинско привличащо вниманието в градината или на балкона!

Тяхната зеленина е интересно шарена, на райета, петна и оцветена. Това прави растенията забележими и повишава декоративната им функция. Красивите цветя на бегониите блестят във всички цветове и впечатляват с нежните си нюанси. Няма обаче бегония, която да цъфти в синьо. Ако това е вашият любим цвят, тогава напразно ще търсите тези растения. Можете обаче да намерите много други нюанси, които радват очите и душата. Цветята изненадват с истинско разнообразие от цветове. Те варират от чисто бяло до жълто и оранжево и нежно розово до червено.С разкош на цветовете си бегониите са истински акценти във всяка градина и на всеки балкон.

 Саксийните растения ни показват разнообразието от цветове.

Бегония саксийни растения четири различни цвята красиви привличащи погледа в градината

  • Съвети за правилната грижа за бегониите

Бегониите в никакъв случай не са взискателни растения. За тях обаче трябва да се полагат подходящи грижи. Те ви благодарят за това с уникално излагане на цветя и красиво оцветените им листа.

Местоположение и почва: Всички видове тези растения имат особена характеристика, те са чувствителни към слънцето. Затова бегониите предпочитат сенчесто или частично засенчено място, където обедното слънце не грее директно. Изключение правят бегониите Semperflorens, известни още като Божиите очи, които са много популярни при нас. Те могат да се справят с повече слънце и да се справят добре на слънчево място. Влажността там също може да е малко висока, растенията я понасят добре. Те растат добре в топла, рохкава и богата на хранителни вещества почва.

Тези градински красавици се нуждаят от частично засенчено място и богата на хранителни вещества почва.

Бегониите се нуждаят от частично засенчено място в градината, богато на хранителни вещества

Сеитба и засаждане:  Бегониите могат да се засадят в прясна саксийна почва в средата на май и да се изнесат навън след ледените светии. Ако се грижите за растенията в саксии, уверете се, че имат добър дренаж. Малките красавици изобщо не понасят преовлажняване. Клубените бегонии могат да се предпочитат от февруари. Те са достатъчно силни, за да излязат навън до средата на май.

Тези бегонии могат да бъдат изнесени на открито от средата на май.

Бегониите, две саксийни растения, изнасят деликатните розови и жълти цветове на цветята на открито от средата на май

Поливане и торене: Що се отнася до поливането, бегониите са чувствителни и показват своите изисквания. От една страна не обичат преовлажняването, от друга се нуждаят от редовно поливане, защото листата им са постоянно жадни. Така че, бъдете много внимателни с количествата вода! Можете също така да наторявате растенията веднъж на всеки две седмици. Това е напълно достатъчно. Най -добре е да използвате течен балконски цветен тор, смесен директно във водата за напояване.

 Бъдете внимателни при поливането, тези растения не понасят преовлажняване.

Бегония червени цветя бяла саксия Внимавайте, когато поливате, а не преовлажнявате

Зимуване: Само много малко видове могат да зимуват навън, повечето видове бегонии са чувствителни към замръзване. През есента зеленото на растенията се отстранява и клубените се съхраняват на хладно и тъмно място. Те се изваждат едва през февруари и се поставят на топло и светло място в къщата. Както вече беше написано, растенията могат да бъдат изнесени навън след последната слана.

Удоволствие за очите!

Бегонии нежно розово на цветята Удоволствие за очите Отглеждайте растение в кофа

Бегонии в градината Разнообразие от деликатни цветове наслада за очите

 Деликатните цветове на цветята определено се забелязват навън.

Бегониите деликатни оранжеви красиви цветя се открояват навън

Бегонии деликатни оранжеви красиви цветя

Допълнителен съвет: Тези красиви градински растения могат да бъдат заразени с листни въшки, трипси, гъсеници и акари на открито. В градинското легло те не се чувстват в безопасност от блекджека. Бръмбарите увреждат листата и причиняват сериозни щети на клубените.

Можете да научите още съвети за грижа в прикаченото видео.

Желаем ви много слънчеви дни до края на лятото и да се насладите на цъфтежа на бегониите във вашата градина или на балкона!

 Красивите цветя могат да превърнат всяка градина в оазис на благополучие.

Бегонии много цветя червени и розови много саксии превръщат градината в оазис на благополучие

Бегонии много цветя червени и розови в градината легло оазис на благосъстояние

Бегониите са сред популярните Балконни растения  германци, те също изрязаха фина фигура във висящи кошници.

Популярните балконски растения на Бегония също изглеждат добре във висящи кошници

 Можете да се насладите на това великолепие на цветята навън до първата слана.

Деликатните цветя на бегониите стоят през цялото лято до първата слана в късна есен