Есента бавно се движи и можете да я усещате всеки ден. Дните стават все по -кратки, температурите падат, често вали и слънцето грее само от време на време през сивите небесни облаци. Но това не е причина градирите -хобита да висят глави. Но напротив! Знаете точно колко красива есента може да бъде в градината! Там можете да се любувате на великолепието на есенните цветя и да поглеждате гордо върху собствената си работа през целия градинарски сезон. Защото месеците на трудоемко градинарство сега се отплащат. През есента прибирате онова, което са донесли дворът и градината и се опитвате да съхранявате всичко годно за ядене за дългата зима. Това означава отново много градинарство. Но какво трябва да бъде в списъка ви със задачи и на какво точно трябва да обърнете внимание в градината си, искаме да ви разкрием в тази статия.

Градинарството не може да спре през есента, списъкът със задачи е доста дълъг.

Градинарство през есента

 • Обилна реколта и градинарство през есента

За всички любители градинари, реколтата от плодове и зеленчуци е на първо място и е техният най -висок приоритет. Плодовете и зеленчуците, отглеждани през пролетта, вече са узрели и трябва да бъдат събрани. Но това не свършва въпроса.

Най-добре е да организирате сухо и тъмно място, където да съхранявате набраната реколта през зимните месеци. Това може да е мазето или друга стая, но във всеки случай трябва да е проветриво и хладно. Там могат да се съхраняват ябълки, круши и картофи. Тиквите могат да останат по -дълго навън в градината при хубаво време, за да узреят правилно. Можете също така да ги използвате за Хелоуин и да създадете подходящи декорации за закрито и открито.

Украсете също градинските лехи с тикви и приветствайте есенните празници!

Декориране на градинарството през есента с тикви

Ако имате много овощни дървета в градината и те вече дават сладки плодове, можете да вземете бурканите за зидария от мазето и веднага да се захванете за работа! Вкусно, домашно сладко от ябълки, круши или смокини е добре дошло на всяка маса през зимата. Можете да го използвате и за печене на особено вкусни сладкиши, когато навън вали сняг. Маринованите зеленчуци винаги са полезни, те имат прекрасен вкус, особено през зимата.

 Вземете бурканите от мазето и се захващайте за работа сега!

Градинарство в есенна декорация

 • Градинарството през есента все още означава подготовка на градината за предстоящата зима

Вече дадохме съвети на нашия уебсайт как да подготвим есенната градина за предстоящия студен зимен сезон. В тази връзка задълженията като засаждане на цветя от лук, рязане на жив плет, засаждане на розови храсти и много други несъмнено трябва да са начело в списъка ви със задачи. Сега искаме да добавим още нещо:

 • През есента можете да съберете семената на едногодишни цветя и градински растения, да ги поставите в хартиени торбички и да ги съхранявате на сухо и тъмно място до следващата пролет;
 • През есенните месеци все още имате възможност да събирате билки навън в градината и да ги изсушавате. Тогава винаги имате нещо ароматно в кухнята през зимата;
 • Многогодишните растения като маргаритки и делфиниуми могат най-добре да се размножават чрез разделянето им;
 • Вечнозелени дървета като бръшлян могат да бъдат засадени през есента, те са издръжливи и могат да издържат на ниските температури навън;
 • Сега трябва да разхлабите почвата и да я обогатите с торове:
 • През есента все още имате възможност да пресадите млади дървета;
 • Не забравяйте да косите и наторявате тревата отново най-късно до средата на октомври;
 • Падналите листа върху градинската почва трябва да бъдат събрани и изхвърлени!

Падналите листа трябва да бъдат събрани и изхвърлени през есента.

Градинарство през есенната зеленина

Как намирате изброените по -горе задължения? Да, ние също смятаме, че това означава огромно количество градинарство през есента! За съжаление нищо не може да се зачеркне, по принцип нищо не може да бъде пропуснато от този списък! Със сигурност ще се съгласите, че целта на всички градинарски работи през есента е да подготвим външната площ колкото е възможно по-перфектно за предстоящия градинарски сезон. И това е важно за всеки любител градинар, нали??

Градинарството през есента означава почистване и изхвърляне на вещи!

Градинарство през есента, почистване на градината

 • Поддържайте градинския басейн или езерото чисти

Не на последно място, бихме искали да насочим вниманието ви към друг аспект на градинарството през есента, а именно поддръжката на вашия басейн или градинско езерце. Всеки, който има такъв, знае точно колко усилия и работа изисква този специален акцент в градината. Да, но градинското езерце или басейн носи много положителни емоции. Истинско удоволствие е да седнете навън до градинското езерце през топлите летни вечери и да слушате чуруликането на птиците. Във водното езерце процъфтяват красиви водни лилии и други водни растения, които през топлите месеци привличат погледа в градината. Езерото определено добавя романтичен щрих към вашата градина и в повечето случаи служи като перфектна зона за отдих на открито.

Градинският басейн трябва да се поддържа чист през есента и да се подготвя за зимата

Градинарство в есенния градински басейн

И ако имате басейн, можете да се наречете късметлия. Забавлението от къпане там е огромно, когато времето е хубаво и не може да се измери с трудоемко внимание. Но сега трябва да действате специално, за да поддържате външния си басейн чист. Редовно трябва да ловите листата от повърхността на водата с мрежа за кацане през есента. В противен случай те скоро ще потънат на дъното на езерото и ще образуват утайка там. Ако някой вече се е заселил там, трябва да го премахнете преди зимата. Градинският басейн вече не се използва в хладните дни, така че трябва да го почистите и покриете сега. След това може да се използва отново следващата година.

Следвайте нашите съвети днес и подгответе градината си за предстоящата зима и следващия градинарски сезон през есенните седмици. Есенното ви градинарство ще се изплати след няколко месеца! Редакционният екип ви желае много забавление!

Градинското езерце се забелязва веднага и внася много свежест на откритото пространство

Градинарство в есенното градинско езерце Свежест на открито

В този оазис на спокойствие можете да прекарвате часове на открито и да забравите за времето

Градинарство в езерото на есенната градина

През есента събирате това, което са донесли вашата градина и двор.

Сега събирате зрелите плодове, зеленчуци и билки и след това ги съхранявате правилно

Есенно градинарство плодове зеленчуци билки

 Старите, сухи клони и клонки трябва да се изхвърлят

Градинарство, подрязване, нарязване, нарязване, градинарски сезон

Трябва да окосите тревата отново до средата на октомври

Градинарство косене на тревата през есента

Почвата около цветните лехи трябва да се разхлаби и натори през есента

Градинарство в есенната почва

През есента можете да засадите розови храсти или да пресадите млади дървета

 Ако реколтата ви е толкова изобилна, тогава ще бъдете добре снабдени през зимата

Есенно градинарство

Украсете на закрито и на открито с тикви, есенни цветя и горски плодове

Тиквите украсяват есенни цветя плодове

С креативност и въображение можете сами да направите страхотни есенни декорации с тикви

Есенна декорация на тикви