Босилекът е една от най -широко използваните билки както от професионални готвачи, така и от домашни готвачи. Предлага се в супермаркетите както в прясна, така и в сушена форма, а деликатните му листа са съществена част от почти всички италиански ястия. Освен отличителния си аромат и вкус, босилекът е и изненадващо здравословен. Тази обикновена билка съдържа много основни витамини и минерали, както и антиоксиданти, включително витамини К, А, С, манган, желязо, калций, магнезий и омега-3 мастни киселини. Най -хубавото при босилека е, че е много лесно да се отглежда във вашата кухня, балкон или градина. Грижата за босилек е лек полъх!

Поради своята неизискваща природа, това е идеалното стартерно растение за вашата собствена билкова градина. Въпреки че днес има приблизително 150 разновидности босилек, всеки с различни свойства и употреба, техните изисквания за грижа са до голяма степен сходни. Най -често срещаните сортове са сладък, червен и генуезки босилек, чиито семена могат да бъдат намерени във всеки градински център. В следващите няколко реда ще ви запознаем с основите на грижата за босилек и ще ви дадем полезни професионални съвети.

Грижата за босилек е много проста, идеална за любители градинари с малко опит

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно лесна грижа за деца за билки

Червеният босилек изглежда много привлекателен в различни ястия

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно билкови сортове зеленочервено

култивиране

Босилекът идва от тропическите и субтропичните райони на Азия. Среща се като малък див храст в цяла Източна Азия, но и в Африка. Днес тя се отглежда и култивира по целия свят. Въпреки развитието на различни сортове, босилекът все още е топлолюбив и чувствителен към студ.

Семената започват да покълват едва при температура 12-15 градуса. Оптималната температура е между 20 и 22 градуса. Младите растения могат да оцелеят при 10 градуса, но само за кратко. При 0 градуса или по -ниско, те умират почти мигновено. Босилекът може да се отглежда успешно само във влажни, богати на хумус почви с добър дренаж и рН 6-7.

Защитете всичките си растения от студени крака

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно стартер за засаждане на семена

Независимо къде планирате да отглеждате босилек, в саксия или на открито, най -добре е да покълнете семената в малки саксии. По този начин ще имате много по -голям контрол върху растежа им и ще можете да използвате само най -силните растения след поникването. Поставянето на повече от едно семе във всеки контейнер увеличава шансовете ви за успех.

Използвайте подходяща семенна почва и напръскайте саксиите добре с хладка вода. Покрийте с пластмасова обвивка и поставете на топло място. При идеални условия разсадът от босилек ще изпъкне след около седмица. Сега можете да премахнете найлоновото фолио, да напръскате отново и да поставите саксиите на слънчево място. Веднага щом разсадът има три или повече листа, можете да ги преместите в по -големи саксии. Веднага щом външната температура достигне постоянни 20 градуса или повече, лесно можете да изнесете растенията навън, за да ги отглеждате в големи контейнери на балкона или да ги засадите в билковата градина.

Тези билки са много гъвкави и могат да се справят добре в почти всеки контейнер

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно съвети за грижа за билки

Естествени стайни аромати с билки от собствената ви градина

Грижа за босилек в саксии и в градината - използвайте ароматни билки в кухнята през цялата година

Местоположение и температури

Босилекът се нуждае от много светлина и топлина, за да расте добре и да се прибира успешно. Той процъфтява най-добре, когато получава поне 6-8 часа пряко слънце всеки ден. Ако няма достатъчно топлина и светлина, растението няма да произвежда характерния си аромат. За поддръжка на босилек в саксии обикновено е идеален прозорец с източно изложение.

В зависимост от избрания сорт, босилекът расте между 15 и 60 см височина. Затова е най -добре билките да се засаждат на разстояние най -малко 40 см една от друга. Това не само гарантира оптимален и здравословен растеж, но и свежда до минимум риска от гъбични инфекции и атаки на вредители.

Грижата за босилек и качеството на реколтата зависят силно от топлите температури и много слънце

Грижа за босилек в саксията и в градината - ароматни билки целогодишно балконски растения билки саксия

От 20 градуса почти всички стайни растения могат да бъдат на открито

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно се грижат за билки красиво в градината

Вода и тор

Босилекът се нуждае от много почвена влага и не трябва да изсъхва. Големите сеялки обикновено се нуждаят от вода само няколко пъти седмично, но малките саксии на топло място често изискват поливане всеки ден. През горещите летни месеци всичките ви билки най -вероятно ще трябва да се поливат ежедневно. Най -доброто време на деня за поливане на босилек е рано сутрин. Винаги давайте вода в основата на растението или през тигана и избягвайте овлажняването на листата. Капкова система в градината е идеалното решение за поддържане на растенията босилек щастливи.

По отношение на торенето, лекото нанасяне на слаб течен тор веднъж или два пъти на сезон е всичко, от което се нуждаят вашите растения босилек. Всъщност, твърде много торове води до неядлив химически вкус в листата.

Водата, топлината и светлината са съществени предпоставки за оптимална грижа за босилек

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно билкова градина на перваза на прозореца

Утайката от кафе е много кисела и често може да причини повече вреда, отколкото полза

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно. Остатъци от кафе като тор

Беритба и съхранение

След като вашите растения босилек достигнат шест до осем инча височина, важно е редовно да прибирате листата им, дори ако в момента не ги използвате в кухнята. Берете около една трета от листата всеки месец и е най -добре да го правите рано сутрин, когато са най -сочни. Това ще насърчи нов растеж, но също така ще попречи на вашата билка да цъфти. Въпреки че можете да съберете семена след цъфтежа, листата ще имат малко горчив вкус.

Най -добрият начин да съхранявате остатъчните листа босилек е чрез замразяване. По този начин билките не губят вкуса и аромата си. Просто увийте цели листа в херметически затварящи се торбички и ги поставете във фризера. Можете също така да поставите ситно нарязани листа в тави за кубчета лед, да ги покриете със зехтин и да замразите за по -късна употреба в кухнята.

Друг лесен начин за запазване на босилек е като го изсушите. За да направите това, подредете откъснатите листа върху лист вестник и ги поставете на добре проветриво и сенчесто място. След като станат ронливи и кафяви, ги съхранявайте в херметически затворени контейнери. Тук можете да намерите още методи за сушене на различни билки.

За по -големи храсти можете да изрежете цели снопове, вместо да берете отделни листа

Грижа за босилек в саксии и в градината - събиране и подрязване на ароматни билки правилно през цялата година

За големи билкови градини дехидраторът е най -добрият ви приятел

Грижа за босилек в саксията и в градината - използвайте ароматни билки целогодишно

Грижата за босилек е много проста и изисква малко внимание или предварителни познания. Вашите усилия обаче ще бъдат възнаградени изобилно. Насладете се на домашно приготвени италиански ястия с истински босилек от собствената си билкова градина.

Грижа за босилек в саксията и в градината - ароматни билки целогодишно червен босилек лилаво лилаво

Имате ли вече опит в градинарството? След това опитайте различни екзотични сортове босилек!

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматни билки целогодишно, билкови сортове красиво ароматни

Грижа за босилек в саксии и в градината - ароматните билки събират босилек и други билки целогодишно

Грижа за босилек в саксии и в градината - подрязвайте правилно ароматните билки целогодишно