С Великден зад ъгъла Петдесетницата също не е далеч. Скоро омайните божури ще цъфтят навсякъде в градини и паркове и ще ни дадат своя несравним небесен аромат. Разберете в следващите редове как да се грижите правилно за божурите и да украсите градината и собствените си четири стени с красивите цветя в розово, бяло и червено.

Божури – вълшебна градинска класика с омагьосващ аромат

Наричани още божури, божурите всъщност принадлежат към семейството на лютичетата. Според някои оценки в рода Paeonia има до 33 различни вида, известни като божури. Повечето са тревисти многогодишни растения, някои са дървесни храсти, известни още като дървесни божури. Божурите имат корени на грудки, които абсорбират вода и хранителни вещества. Внимателното боравене с тези корени е от решаващо значение за засаждане или пресаждане на божури, както и за разделяне и размножаване на растенията.

Меки розови и меки венчелистчета

Грижи за божури в градината

Грижа за божур – общи съвети

Божурите са класически градински растения, които могат да процъфтяват десетилетия с минимална грижа. Особено когато са засадени на място, което харесват, в почви, които отговарят на техните нужди. Много е важно обаче първоначалното засаждане да се извърши правилно.

Дайте на всяко растение божур достатъчно място, за да расте до зрялост. Това означава диаметър почти един метър за всяко растение. Божурите са особено податливи на сива плесен (ботритис), ако са засадени твърде близо и въздухът не може да тече свободно между растенията. Изберете място, което също е защитено от силни ветрове. В противен случай големите пъпки и деликатните стъбла могат лесно да се счупят.

Правилната грижа за божура може да се види и усети

Божурите се грижат за градинския дизайн

Божурите се нуждаят от студен стимул през зимата. За да поставят своите цветни пъпки, корените на божура трябва да бъдат засадени относително близо до повърхността на почвата – само на около 3 до 4 см дълбочина.

Времето за цъфтеж на божурите обикновено е от средата на май до края на юни, в зависимост от сорта. Особено около Whitsun, чудесно уханните растения показват пълния си разцвет. Всички видове са най -добре засадени между август и октомври. Това дава време на растението да се успокои и да се вкорени преди зимата.

Местоположение и почва

Божурите се нуждаят от място, където има поне 6 часа слънчево греене всеки ден, а пълен слънчев ден е още по-добър. Без достатъчно слънчева светлина растенията ще получат по -малко цветя и има по -висок риск от гъбични заболявания.

Божурите са много приспособими, но в идеалния случай те харесват добре дренирана, леко кисела, глинеста почва (рН 6,5 до 7,0). Това също трябва да бъде богата на хумус.

Уникален празник за очите на Петдесетница

божури грижи храст

Поливане и торене

В идеалния случай те трябва да се поливат 1 до 2 пъти седмично, в зависимост от външната температура. Мулчирайте божурите си, за да им помогнете да задържат водата по -дълго. Това също предотвратява много плевели.

Трябва да наторите божурите леко. Годишното прилагане на компост, смесен с много малко количество тор около основата на растението, е всичко, което е необходимо. Направете това веднага след края на периода на цъфтеж.

Допълнителен съвет: Не задушавайте божурите с мулч през зимата. През първия зимен сезон можете лесно да мулчирате с борови иглички или настъргана кора. Мулч трябва да бъдат отстранени незабавно през пролетта.

Комбинирайте различни цветове божури

грижа за цветни храстови божури

Трансплантация

Божурите обикновено не обичат трансплантацията. Те свикват с популярно място и дори могат да умрат, ако бъдат присадени набързо. Ако все пак решите да преместите божурите си, есента е най -подходяща за това. Правете това много внимателно, за да не повредите корените.

Допълнителни съвети:

  • На новото място изкопайте дупка, която е два пъти по-широка от кореновата топка на божура и също толкова дълбока.
  • Засадете божура точно толкова дълбоко, колкото е бил на старото си място. Щамповайте земята с ръце, но не я опаковайте прекалено плътно.
  • Изсипете добре. Добавете 7 см слой компост или мулч около основата на растението. Това поддържа корените влажни и хладни, докато растението се установява на новото си място.

Разделяне и умножаване

За да се размножат оптимално божурите, трябва да повдигнете кореновата буца, внимателно да я разделите и веднага отново да засадите разделените парчета. Когато божурът започне да губи силата си и да цъфти, е време да се разделим. Това обикновено се случва на всеки 8 до 9 години. Идеалното време на годината за това отново е есента.

Крехка цветна красота, която е лесна за грижа и здрава в същото време

божури се грижат за многогодишни растения

Презимува

Както е посочено по -горе, божурите са доста здрави и преди всичко издръжливи. Вашите грудки могат да издържат на още по -тежки зими без никакви проблеми в почвата. По-добре е да не режете изсъхнали стъбла и цветя през есента, а само в началото на пролетта. Те служат като допълнителна защита срещу студа за растенията. Божурите не се нуждаят от специално зимуване, дори в саксии. Най -много трябва да увиете саксията с градинско руно или кокосови рогозки и да я поставите на място, защитено от вятър и дъжд.

Сортът бял божур изглежда особено елегантен

божурите се грижат за бели цветя

Бъдете любящи със своите божури. Поддържайте ги правилно и внимателно. Те са истинско предимство за вашата градина или балкон и определено ще ви се отблагодарят с великолепна цветна магия.

Създаване на недвижими цвете оазис себе си

божури грижи градинарски съвети

Грижа за божурите правилно

портокалови цветя божури грижа

божури се грижат цветя за вазата

съвети за грижа за божури

божурите се грижат за розови цветя