Заедно с коледната елха, коледната звезда, известна още в градинския свят като коледната звезда (Euphorbia pulcherrima), е съществена част от коледните тържества и украси. Често се подарява на любим човек или се подрежда като част от центъра. Често сбъркани с венчелистчета, ярко оцветените прицветници обикновено са пламтящо червени и перфектно допълват класическата коледна цветова схема. Някои сортове обаче се предлагат и в други цветове, като оранжево, светло зелено, кремаво, розово, бяло, петнисто или с мраморен вид. Следователно коледната звезда е невероятно гъвкава и може да бъде част от различни стилове на интериорен дизайн. За съжаление, красотата на тази коледна класика е предимно краткотрайна. Въпреки привидно правилната грижа за коледната звезда, коледната звезда губи впечатляващата си корона от листа само няколко дни след покупката и се озовава в кошчето. Това са моментите, когато любителите на растенията със зелени пръсти често се чувстват депресирани.

Но не трябва да се случва така всяка година! Можете много да се възхищавате на вашето декоративно растение в продължение на много години напред и да го накарате да цъфти отново и отново. Ще ви покажем практически съвети за грижа за звезди, с които можете да отглеждате здраво декоративно растение дори след голямото парти.

Няма да сбъркате с тези съвети за грижа за коледната звезда

Грижа за Коледната звезда - съвети за здравословно декоративно растение дори след коледни точки отблизо

Коледната звезда може да се използва и като прекрасно отрязано цвете

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа

Как да изберем здравословна звезда в магазина?

Много често процесът на умиране на коледната звезда започва в магазина за цветя или супермаркета. В края на краищата тези растения идват от тропически широколистни гори и изобщо не могат да понасят зимните студове в Европа, въпреки отглеждането. За съжаление, много често много признаци на умираща звезда остават незабелязани и много скоро вие или вашият получател на подарък ще бъдете разочаровани.

Когато избирате новата си звезда, уверете се, че долните листа са тъмнозелени и дори почти черни. Избледнели, пожълтели, кожести или сухи листа показват неправилна грижа за звездата, липса на вода или проблеми с корените. Прицветниците трябва да растат пропорционално, а жълтите пъпки да са силни. Също така, след като го закупите, уверете се, че вашата звезда е добре опакована за транспортиране до вкъщи. В никакъв случай не трябва да оставяте растението при минусови температури за дълги периоди от време.

Уверете се, че изглеждате здрави, когато купувате

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение, дори и след Коледа, като изберете коляно правилно красиво здравословно

Коледната звезда е много чувствителна към студ и страда от “студени крака”

Грижа за коледната звезда - съвети за здравословно декоративно растение дори след Коледа изберете декоративно растение за звезда

Перфектното местоположение

Поставете новата си звезда пред източен прозорец на пряка слънчева светлина или частична сянка. Листата никога не трябва да докосват студените стъкла. Вашето чувствително към студ растение също не трябва да е близо до радиатори или да е изложено на течения.

След като намерите подходящо място за коледната звезда, избягвайте да я премествате прекалено много от стая в стая. Имайте предвид, че звездите обикновено се отглеждат в големи оранжерии с постоянни температури между 15-22 градуса. Ако е възможно, опитайте се да имитирате тези условия на живот.

Коледната звезда се нуждае от умерена светлина и топлина

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа Поставете коледната звезда в прозореца

При стайна температура и частична сянка те процъфтяват доста добре и скоро стават малки храсти

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа сорт роза коледна звезда

напояване

Що се отнася до поливането на коледната звезда, важи основното правило – малко е повече. Трябва да напоявате звездата си умерено и само когато горният почвен слой се почувства сух. За да направите това, използвайте мека вода при стайна температура и напълнете чинийката на тенджерата с нея. След няколко минути излишната вода трябва да се изхвърли. През топлите месеци можете леко да напръскате листата.

Тире вода седмично обикновено е достатъчно за малко растение

Грижа за коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа розово и бяло деко коледна звезда красива

Тор, подрязване, пресаждане

За интензивен цъфтеж, трябва да подхранвате вашата звезда веднъж или два пъти месечно с разтворим тор за цъфтящи растения. Подрязването се извършва ежегодно през февруари или март, в зависимост от състоянието на растението. За да имате добре оформена коледна звезда за следващата година и да стимулирате растежа, трябва да намалите височината на пода до 4 инча от пода.

Ако искате да размножите вашата звезда, просто изкоренете резниците във вода. Когато подрязвате това растение, не забравяйте да го направите с градински ръкавици, тъй като стъблата отделят токсичен бял сок, който може да раздразни кожата.

Лятото, по -точно юли, е идеалното време за пресаждане. Коледната звезда се прехвърля в по -голяма саксия с обикновена саксийна почва, полива се обилно и се подхранва след две седмици.

Дръжте коледната си звезда далеч от хапане на домашни любимци и любопитни деца, тъй като млечният им сок е леко токсичен

Грижа за коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа Пресадете коледната звезда мини

Донесете коледната звезда да цъфти отново

При идеални условия и при подходяща грижа за коледната звезда, коледната звезда ще цъфти през целия декември и до края на януари. След това листата постепенно ще започнат да падат по естествен път, а останалото стъбло ще трябва да бъде подрязано.

След това, за да стимулирате повторното цъфтене, дръжте растението в пълен мрак между 17:00 и 8:00 сутринта на следващата сутрин от края на септември до началото на декември. Можете да покриете звездата с кутия или кофа или дори да я поставите в килер. На пръв поглед тази стратегия звучи неестествено и дори жестоко, но работи абсолютно безупречно. Точно навреме за Коледа отново ще можете да се любувате на цветните прицветници.

Нарязаните коледни звезди могат да останат свежи във вода до две седмици

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори и след коледна украса за маса различни видове

Съвет за нарязани цветя: Потопете отрязаните краища във вряща вода за няколко секунди, след това веднага в студена вода

Грижа за Коледната звезда - съвети за здравословно декоративно растение дори след Коледа, украса за маса от бяла звезда

Коледната звезда е декоративно многогодишно растение, което може да украси вашите прозорци и празнична трапеза и да донесе радост не само по Коледа. Впечатлете гостите си с коледна звезда, която цъфти отново и отново и се почувствайте като истински професионалисти в градинарството с тези съвети за грижа за коледната звезда!

Грижа за коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след коледна оранжерия

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа червена коледна звезда с пчела

Грижа за Коледната звезда - съвети за здравословно декоративно растение дори след Коледа Коледна украса коледна звезда хубаво червено

Грижа за Коледната звезда - съвети за здраво декоративно растение дори след Коледа, отрязана ваза за цветя